Het Schotse voetbal zit in de hoek waar de klappen vallen. Speelde de Rangers in 2008 nog de finale van de Europa League is een herhaling van die prestatie anno 2012 niet meer mogelijk. Alle Schotse teams zijn namelijk nog voor de herfst zijn intrede doet van het Europese toneel verdwenen.
Schotland ademt een en al voetbal. Schotland is misschien wel de bakermat van het voetbal. Toen in België rond 1890 Royal Antwerp FC als eerste club in België zijn tienjarig jubilee vierde speelde men reeds competitievoetbal in het land van Haggis en Whiskey. Het voetbal zit er verweven in de volkscultuur en ploegen als Celtic en Glasgow Rangers laten zelfs in onze contreien weinig mensen onberoerd. Traditieclubs die voor veel mensen meer betekenen als simpel tijdverdrijf in het weekend. Inwoners van Glasgow zijn ofwel voor de Rangers ofwel voor Celtic. De keuze voor wie van de twee je supporter wordt is reeds bij de geboorte bepaald. Of je komt uit een katholiek nest en je supportert voor Celtic, of je komt uit een protestants nest en je supportert voor de Rangers. Uniek in de wereld. Het aantal Ierse vlaggen in Celtic Park is dan ook niet te tellen en onderstreept voor sommigen op een pijnlijke manier de band met Ierland. Celtic is overigens gesticht door Ieren die het land ontvluchtten gedurende "The Great Famine" in de 19 de eeuw. De vlag van het VK en the Ulster banner (vlag van Noord-Ierland) duiken dan weer regelmatig op in Ibrox Stadium. The Old Firm, de derby tss deze twee teams, gaat dus meer dan alleen over voetbal, maar ook over politiek en religie. Die interne strijd tussen deze twee clubs doet het voetbal in Schotland zeker geen goed. Het versterkt enkel de ( zij het weliswaar in beperkte mate) strijd die er tot op vandaag nog altijd heerst in Schotland en dan voornamelijk in Glasgow.
Een team is maar zo sterk als haar zwakste schakel binnen het geheel. Jammer genoeg zijn er in Schotland enorm veel zwakke schakels. Al verschillende jaren domineren Celtic en Glasgow Rangers op een ongezonde manier de Schotse competitie. Enkel Hibernian lijkt in de toekomst mss wel de kloof te kunnen overbuggen en misschien voor heel even de hegemonie te doorbreken. De overheersing van Celtic en Glasgow (die onder hun twee bijna negentig titels verdeelden) ging zelfs zover dat in 2009 Kilmarnock en Dundee Utd ermee dreigden uit de SPL, Scottish Premier League die naar ananlogie met de Engelse Premier League in 1990 in het leven werd geroepen, te stappen. De crisis was dat jaar compleet en even leek het erop dat de competitie dat jaar niet zou kunnen plaatsvinden. De Scottisch football association (SFA) moest nu wel actie ondernemen en kon het zich niet meer permititeren om Celctic en Glasgow Rangers het hand boven het hoofd te houden. Er werd een actieplan opgesteld om het Schotse voetbal te redden van de ondergang.
Het Schotse bedrijfsleven en dan vooral de bankensector (HBoS en clydesdale bank) zette mee zijn schouders onder de Schotse competitie. Ruim tweehonderd miljoen pond vindt nu jaarlijks zijn weg naar het Schotse voetbal. Dat geld vloeit voornamelijk naar de twaalf teams uit de SPL, maar ook de jeugdwerking krijgt nu een pak meer financiële middelen toegestopt. De televisiegelden gingen in stijgende lijn (oa een fel verbeterd TV-contract voor de Scottish Cup). Dit met als doel dat Schotse clubs opnieuw van zich konden laten spreken in Europa. De harde realiteit zegt ons nu dat ondanks de financiële investeringen van de laatste jaren alle clubs Europees in augustus zijn uitgebekerd. Dat moet hard aankomen.
Woekerende slingerplant Wie voetbalprestaties en geld aftekent op een curve merkt al gauw dat die een rechtlijnig verloop kent. Wie meer investeert in zijn ploeg zal ook betere prestatie behalen en vice versa. Waarom is dat dan niet het geval in Schotland. België profiteert Europees bvb nu al van een verbeterd TV-contract. Onze vier overgebleven ploegen wisten zich al bij al probleemloos te plaatsen voor de poulefase van de CL of de Europa League. Celtic, Glasgow, Hearts en Dundee liggen er jammer genoeg voor het voetbal nu al uit. Waar ligt dan de oorzaak van het falen? De SPL is in feite een competitie op twee snelheden. Enerzijds heb je Celtic en Glasgow Rangers en anderzijds heb je de rest. Het is mss cru gesteld, maar het is de realiteit. Omwille van het niveauverschil tss Celtic/Glasgow en de rest is de Schotse competitie van een bedenkelijk niveau. Dat is ook een van de redenen waarom men in ons land het systeem van de play offs heeft ingevoerd. Doordat de grote ploegen meerdere keren tegen elkaar spelen stijgt meteen ook het niveau van de compeitie. Schotland is hier dan toch een slecht voorbeeld van, want op een gemiddeld seizoen spelen Celtic en Glasgow 8 tot 10 keer tegen elkaar. Twee teams kunnen echter geen competitie dragen. Dat werkt gewoon niet. Momenteel is in Spanje eenzelfde proces bezig. Zonder dat ze het daar beseffen spelen Barca en Real er de competitie kapot. Als een woekerende slingerplant versmachten zij er de competitie. Laat ons hopen dat in de toekomst Hearts of Hibernian kunnen meestrijden voor de titel en de stap naar de top kunnen zetten. Alleen zo kan het Schotse voetbal gered worden.