Omstreeks kwart na twee sloeg een zoveelste mortierraket in op het bondsgebouw in Brussel. Het bondsgebouw daverde op zijn grondvesten toen Advocaat zijn vertrek aankondigde. Een beslissing met verstrekkende gevolgen.
Het vertrouwen in een goede afloop met de Kleine Generaal was groot in ons land. Iedereen was het er roerend over eens dat de Hagenaar de geschikte man was om de Duivels terug op het rechte pad te krijgen. De ontbrekende schakel die de ondertussen verloren geachte talentvolle generatie naar nieuwe hoogtes moest leiden. Hemel en aarde werd bewogen om het Advocaat naar de zin te maken. Vrijwel alle eisen werden ingewilligd. Een buitensporig loon van om en bij de 600.000 euro ,de technische staf die volledig herschikt werd, afzonderingen in de duurste hotels van het land. Het mocht allemaal niet baten.
Advocaat zette twee maanden na zijn aantreden de deur voor speculaties wagenwijd open, toen hij tijdelijk bij AZ aan de slag ging. Wat bewoog hem tot deze tijdelijke ziijsprong. Was hij niet juist bondscoach geworden om meer tijd vrij te maken voor vrienden en familie en het rustiger aan te doen? De bond is toen in de fout gegaan door dit oogluikend toe te staan. Voorzitter De Keersmaecker toonde zich een week schelpdier en liet zich dom ringeloren door een gewiekste Hollander. De machtsbasis van De Keersmaecker en co brokkelde langzaam af en Advocaat maakte daar gretig gebruik van. Dit is ook het moment wanneer Rusland zich komt moeien. Na het falen van Hiddink zochten de Russen opnieuw een leidersfiguur. Advocaat had al een stevige reputatie in Rusland, nadat hij met Zenit de Uefa-Cup binnenhaalde. Een huzarenstukje waarvoor hij zelfs felicitaties van Putin in ontvangst mocht nemen. Het gevlei van de Russen kon beginnen. Het vooruitzicht van een rijkgevulde bankrekening liet ook Advokaar niet onberoerd. Advocaat liet vanaf dan ook meermaals zijn ongenoegen blijken over de gang van zaken in het Belgisch voetbal. De deur stond vanaf toen op een kier, die vandaag op 15 april is opengewaaid.
Advocaat toont met deze beslissing zijn ware aard. Wat men in Holland al jaren wist is voor ons Belgen vandaag pijnlijk duidelijk geworden. In se is Advocaat een harde zakenman die zwicht voor het vele geld. Daar stond hij in Nederland al jaren om bekend. Die reputatie bouwde hij op in zijn periode bij PSV en Glasgow Rangers, waar hij ook niet kon weerstaan aan het vele geld. Dat men nu bij de bond uit de lucht komt vallen slaat dus eigenlijk nergens op. Toch liggen meerdere oorzaken aan de basis van het vertrek. Advocaat moet zich de afgelopen maanden meermaals hebben beklaagd over het amateurisme bij de bond. Dat viel natuurlijk moeilijk te rijmen met de professionaliteit van de Kleine Generaal. De hele heisa rond de zaak Moeskroen, de slechte communicatie binnen de bond, met pijnlijke misverstanden tot gevolg. De lekken binnen de bond naar de pers etc. Het droeg allemaal mee bij in Advocaats beslissing. Toch steunde Advocaat tot op het laatst bondsvoorzitter De Keersmaecker en verbond hij zijn lot aan dat van de voorzitter toen die op de wip zat. Advocaat verdedigde zijn werkgever tot het bittere eind, maar kropt innerlijk alle frustraties op.
De gevolgen van het ontslag zijn niet gering. Eerst en vooral mogen we niet voorbijgaan aan het imagoverlies dat België hierdoor lijdt. Het valt niet uit te sluiten dat sponsors zich gaan herzien en de sponsorig zullen stopzetten. Ook valt te vrezen dat het enthousiasme rond onze nationale ploeg zal luwen. Het valt maar te hopen dat het niet opnieuw doodbloedt zoals dat de laatste jaren het geval was. Onze Duivels hebben een coach nodig die er terug het vuur kan inbrengen zoals Advocaat deed. Andere vaststelling is dat we opnieuw een kostbaar jaar verloren hebben. Dit zou de periode moeten zijn dat er automatismen gekweekt moeten worden. Maar het valt af te wachten in hoeverre de nieuwe coach de ploeg zal kunnen roderen tegen september van dit jaar. Een generatie dreigt verloren te gaan indien geen valabele vervanger gevonden wordt. De voetbalbond mag dus zeker niet krenterig zijn en moet gaan voor kwaliteit. Die kwaliteit mag gerust geld kosten. We kunnen het ons niet veroorloven nog een groot tornooi te missen.
|