Qua gebruiksgemak en vlot verlopen van het maken van afspraken opteren we voor een Facebookgroep waarin iedereen welkom is om zich op te geven om mee te spelen of zelf speelmomenten te lanceren. Volg ons op Facebook (klik) om op de hoogte te blijven!
5% korting op al uw aankopen bij spellenspeciaalzaak Adriaensen!!! (Klik op bovenstaand logo om de spellenlijst te bekijken)
Spellenblog SpinLi
Omdat spelen de belangrijkste bijzaak ter wereld is ...
21-11-2010
7 wonders
Na Isla Dorada is dit misschien ook wel een van de grote hypes van Essen 2010, zeker vanuit onze Belgische bril bekeken. Onze goede vrienden van Repos zijn goed bezig, het moet gezegd. Naast een rits partyspellen waar de kwaliteit ook al wel van te pruimen was, brachten ze ons Ghost stories en White moon. Nu komen ze met een kaartspel verkleed als bordspel in de vorm van 7 wonders.
De graphics zijn in ieder geval weeral top en ook de gameplay wist al menig spellenliefhebber te charmeren. Op de nocturne van Asmodée was er al een prototype te proberen en toen zijn al menig mening gevormd omtrent dit spel. Om maar even aan te geven wat Dominique van de tafel plakt! van dit spel vindt, verwijs ik u graag door naar : http://detafelplakt.skynetblogs.be/archive/2010/09/11/nocturiele-wonderen.html
De spelers proberen in de loop van drie tijdperken hun militaire macht zo groot mogelijk te maken ten opzicht van z'n rechtstreekse tegenstrevers, in dit spel, de linker- en rechterbuur. Dit is ook zo uniek aan het spel. Je speelt rechtstreeks tegen je buren. Elke speler heeft een eigen wonder, elk met z'n specialiteit. Je scoort voor de gebouwen die je bouwt, het bouwen aan je wonder, de conflicten tussen de tijdperken, ... Aan het einde van het derde tijdperk worden de punten opgeteld en wint de speler met de meeste punten. Elk tijdperk wordt op identiek dezelfde manier gespeeld, nl. door het uitspelen van zes kaarten kan je je stad gaan ontwikkelen en misschien het wonder bouwen.
Aan het begin van een tijdperk ontvangt elke speler zeven kaarten. Een ronde verloopt steeds identiek : 1) kies een kaart 2) actie 3) geef alle handkaarten aan de speler links of rechts en krijg alle handkaarten van de speler aan de andere kant
1) Elke speler kiest een kaart uit z'n hand, zonder deze te laten zien en legt deze dicht voor zich neer. De andere kaarten worden gesloten naast de speler gelegd.
2) Nadat elke speler zijn kaart gekozen heeft, worden de acties tegelijk uitgevoerd, de mogelijke acties zijn : - bouwen van een gebouw : betaal de bouwkosten om de kaart te bouwen (kan geld, grondstoffen of gratis zijn, je kan overigens ook handel drijven met de buren indien deze een bepaalde grondstof produceren die je nodig hebt) - fase van het wonder bouwen : betaal de aangegeven kosten op het bord, leg de kaart dicht onder het wonder om aan te geven dat deze fase gebouwd is. De fasen moeten in volgorde gebouwd worden, het is mogelijk om fasen over meerdere tijdperken heen te bouwen, elke fase kan slechts één keer per spel gebouwd worden - kaart afleggen voor 3 geld : een speler legt z'n kaart af in ruil voor 3 geld van de bank. De kaarten vormen een aflegstapel in het midden van de tafel. Het kan interessant zijn om een eigen kaart af te leggen die je niet kan bouwen, maar interessant is voor een tegenspeler.
3) de volgende hand : de kaarten worden doorgegeven aan de volgende speler (tijdperk 1 = links; tijdperk 2 = rechts; tijdperk 3 = links) (uitzondering 6de ronde : bij het begin van de ronde hebben de spelers nog twee kaarten, één gebruiken ze, de andere leggen ze dicht weg)
Na een tijdperk gaan de spelers over tot de resolutie van de militaire conflicten. Elke speler vergelijkt het totaal aan schildsymbolen op zijn militaire gebouwen met die van de naburige steden. Als een speler een groter aantal heeft, neemt de speler een overwinningsfiche afh. tijdperk 1,3 of 5 punten. Bij een nederlaag neem je een nederlaagfiche (-1 punt). Bij een gelijke stand krijgt er niemand fiches.
Na drie tijdperken eindigt het spel met een slottelling : 1) militaire conflicten : tel de punten van de conflictfiches 2) geldvoorraad : voor elke 3 geld krijg je op het eind 1 punt 3) wonder : elke speler telt de punten van z'n wonder 4) civiele gebouwen : telt de punten op deze kaarten (blauw) 5) wetenschapsgebouwen : tel de punten voor sets identieke symbolen (1, 4, 9, 16 punten) en voor sets van 3 verschillende symbolen (7 punten) 6) commerciële gebouwen : sommige gebouwen uit tijdperk III leveren punten op 7) gilden : elke gilde is een aantal punten waard volgens de samenstelling van de stad van de speler en/of dat van naburige steden.
De kleine regeltjes laat ik in deze bespreking achterwege, want dat zou ons te ver leiden. Maar u merkt al dat het eigenlijk een zeer snel en eenvoudig kaartspel is. Bovendien zijn er héél wat mogelijkheden. De wonderborden hebben allereerst al een voor- en achterkant, er is een enorme diversiteit in kaarten en het nut ervan. De wonders hebben verschillende fasen die elk weer iets anders opleveren. Veel zal afhangen van de kaarten die je doorgeeft en doorkrijgt van je buren en welke grondstoffen je op dat ogenblik hebt om ze te bouwen.
Titel : 7 wonders Auteur : Antoine Bauza Uitgeverij : Repos productions Aantal spelers : 3-7 Leeftijd : 8+ Speelduur : 30 min.
Reacties op bericht (0)
Klik op ons logo om terug naar de startpagina te gaan
Bent u op zoek naar info omtrent een spel? Typ de titel hieronder in het balkje en klik op "zoeken".