Qua gebruiksgemak en vlot verlopen van het maken van afspraken opteren we voor een Facebookgroep waarin iedereen welkom is om zich op te geven om mee te spelen of zelf speelmomenten te lanceren. Volg ons op Facebook (klik) om op de hoogte te blijven!
5% korting op al uw aankopen bij spellenspeciaalzaak Adriaensen!!! (Klik op bovenstaand logo om de spellenlijst te bekijken)
Spellenblog SpinLi
Omdat spelen de belangrijkste bijzaak ter wereld is ...
02-11-2010
Norenberc
Dit spel ziet er al erg goed uit en na het lezen van de spelregels is mijn interesse nog groter geworden. Het ademt een sfeer uit die ik wel weet te pruimen. Je gaat in dit spel als kooopman aan de slag en probeert invloed te verwerven in het stadsbestuur van Norenberc. Je kan dit doen door de verschillende handwerkers van de gilden voor je te winnen. Dit kan natuurlijk enkel door op de juiste momenten het juiste materiaal in handen te hebben om deze mensen jouw kant te laten kiezen. De speler die op het einde van het spel het meeste schilden, handwerkers, geld en burgers heeft weten te verzamelen, zal dit spel weten te winnen.
U krijgt heel wat waar voor uw geld, letterlijk en figuurlijk. De doos zit vol materiaal : houten handelswaren, agenten, speelvolgorde blokjes, actiekaarten, gildeschilden, handwerkers, burgers, talers, prestigeschilden, passchijven en kluizen. Het spel voorbereiden neemt alvast wat tijd in beslag, maar zo leert u het materiaal al wat kennen en kan u uw medespelers al een beetje inlichten wat waarvoor dient.
Een spel wordt gespeeld over vier ronden, die elk bestaat uit één of meerdere beurten. Een beurt bestaat op zijn beurt dan weer uit drie fasen. U merkt het al, u gaat het allemaal netjes en goed moeten bijhouden om alle fasen af te handelen. Indien je dus niet echt houdt van zulke in elkaar geknutselde spellen, dan moet u misschien voor Norenberc al passen.
Fase 1 : planningsfase In de planningsfase kiezen de spelers uit hun handkaarten diegene wiens gilde ze willen bezoeken in deze ronde. Ze leggen de kaarten dicht voor zich neer en zetten hun passchijf op de andere kaarten, zodat er geen misverstand kan gebeuren. Let wel dat je maar een aantal actiekaarten kan inzetten als je agenten ter beschikking hebt.
Fase 2 : actiefase In deze fase gaat alles natuurlijk gebeuren. De verschillende gilden worden in volgorde afgeroepen. De speler die een actiekaart van deze gilde speelde draait deze open en de acties worden in volgorde uitgevoerd. De mogelijke acties die je kan uitvoeren : - handelswaren verkopen : leg de handelswaren in het koophuis, ontvang geld van de voorraad, plaats je agent op het dak en neem kaart terug - gasten in dienst nemen & speelvolgorde wijzigen : neem een gast en betaal het gevraagde aantal waren, ontvang de bonus die de gasten opbrengen, verschuif eventueel de volgordepion in de gilde, plaats de agent op het dak en neem de kaart terug (de gasten kunnen onmiddellijk iets opleveren, op het einde van de ronde of op het einde van het spel) - handelswaren kopen : betaal aan de algemene voorraad, neem de waren uit het magazijn, plaats de agent op het dak en neem kaart terug - niets doen : plaats de agent op het dak en neem de kaart terug Als alle gilden zijn afgeroepen of alle agenten zijn ingezet, eindigt de beurt. Indien er spelers nog agenten hebben in hun voorraad wordt dit alles herhaald, tot alle agenten zijn opgebruikt.
Fase 3 : einde van een ronde Ook hier dienen we weer verschillende, nl. 7 stappen te doorlopen : - gildemeesters kiezen hun favoriet : de gilden worden in volgorde afgehandeld, diegene met de meeste handelswaren wordt tot favoriet gekozen, hij legt een waar af, krijgt de gildemeester, een schild van de gilde en het prestigeschild indien het gilde deze ronde prestigegilde was - neem de agenten terug : neem alle agenten van alle daken terug op handen - inkomsten ontvangen : ieder speler ontvangt 3 talers - draai de passchijven om : draai de passchijf terug om naar de agentenzijde - nieuwe gildemeesters nemen hun plaats in : schuif bij elke gilde de handwerkers door naar het onderste venster - vul de gastenverblijven aan : verwijder de gast in het meest linkse raam en vul terug aan met nieuwe gasten (indien alle gasten opgebruikt, blijven de kamers leeg) - bepaal het nieuwe prestigegilde : nooit hetzelfde gilde als de vorige ronde, gilde met de gildemeester met de hoogste waarde (in geval van gelijke stand telt het laagste gildenummer), bij deze gilde kan een prestigeschild verdient worden deze ronde.
Het spel is afgelopen na vier ronden, de prestigepunten worden nu bepaald : - de spelers draaien hun kluis om, dit is nu een scoretabel - ze tellen alle punten van de burgers die ze verzamelden op - punten voor de meerderheid in een gilde (1-2-3 de plaats leveren resp. 5-3-1 punten op) - waarde handwerkers = 30+ = 2 punten - handwerker van elke gilde = 5 punten - rijkste speler = 5 punten - verschillende schilden (3-4-5-6-7 verschillende resp. 2-5-9-14-20 punten)
Titel : Norenberc Auteur : Andreas Steding Uitgeverij : WGG Aantal spelers : 2-5 Speelduur : 90 min. Leeftijd : 12+
Reacties op bericht (0)
Klik op ons logo om terug naar de startpagina te gaan
Bent u op zoek naar info omtrent een spel? Typ de titel hieronder in het balkje en klik op "zoeken".