
Van dit spel heb je sowieso voor- en tegenstanders. Sommigen vinden het droog en maar wat getel, anderen houden hier wel van. Wat zeker een feit is, is dat het artwork meer dan in orde is, zelfs de stansramen zijn te mooi om weg te gooien. Bovendien heb ik mijn uitgave nog wat gepimpt door er een lederen zakje aan toe te voegen dat we in Bokrijk een keertje gemaakt hebben. Knappe munten in een "authentieke" beurs, dat kan tellen als je het mij vraagt.
Het spel zelf, moet ik eerlijk bekennen, heb ik al een hele tijd niet meer gespeeld. Niet dat ik het niet leuk vond, verre van zelfs, maar er is nog zoveel ander lekkers op de markt en dan is dit spel inderdaad niet direct aantrekkelijk voor de meeste mensen. (er zijn nog wel spellen die ik leuk vind, die dit lot beschoren zijn)
In El capitan speel je een koopman die met z'n schip de belangrijke steden uit het Middellandse Zeegebied aandoet om er pakhuizen en vestingen te bouwen. Het spel bestaat uit drie ronden, die elk eindigen met een uitbetaling waarbij je geld krijgt voor : - het aantal steden waar je een pakhuis hebt gebouwd (verspreiding) - iedere vesting die je bouwde - iedere stad waar je het meeste of op één na meeste pakhuizen bezit (meerderheid) Wie na drie ronden het meeste geld bezit, mag zich tot winnaar van het spel kronen.
Er zijn twee soorten zeilkaarten in het spel : doel- en trajectkaarten en stadverbindigskaarten. De doel- en trajectkaarten geven aan naar welke steden je kan varen of hoeveel stappen je mag zetten op het speelbord. (één verplaatsing is een stap horizontaal of verticaal van de stad waar je je bevindt) De stadverbindingskaarten tonen twee steden waartussen je kan bewegen. (mits je natuurlijk op één van beide staat) De bewegingsactie is trouwens optioneel, maar doe je in het begin van je beurt, nadat je eventueel kaarten hebt gekocht uit de vitrine.
Nadien moet je één van de volgende drie acties uitvoeren : - een pakhuis bouwen (of opnieuw openen) in de stad waar je staat, je betaalt de huidige prijs, kom je op een donker vakje wordt het eerste pakhuis in de rij gesloten en in het midden van de stad geplaatst. Een gesloten pakhuis kan later in het spel gewoon terug GRATIS geopend worden door de betreffende speler. Je mag max. 3 pakhuizen na elkaar bouwen in een stad. - een vesting bouwen in de stad waar je staat - een lening afsluiten, je moet hiervoor geen kaart afspelen, je verplaatst je schip naar de bank, neemt een lening en krijgt het geld
Zodra één speler al zijn pakhuizen en vestingen heeft gebouwd, wordt de ronde uitgespeeld en volgt een uitbetaling. De spelers krijgen geld voor verspreiding (zie verspreidingsspoor speelbord), de speler die als eerste in de negen steden kan bouwen, krijgt een bonus van 15 florijnen. Diegene die het meest vertegenwoordigd is in een stad krijgt een aantal florijnen gelijk aan het eerst volgende vrije veld, de tweede speler krijgt de helft van dit bedrag van de bank. (bij gelijke stand wint diegene wiens pakhuis als eerste werd gebouwd. Voor een gebouwde vesting krijgt een speler evenveel als de tweede ontvangt in die stad bij de meerderheid. Tot slot moeten ook de lening worden afgelost of verlengd. (verlengen zorgt natuurlijk voor hogere kosten later) Na elke uitbetaling maakt elke speler z'n vermogen bekend. Diegene met het minste geld bepaalt de startspeler voor de volgende ronde. Elke speler krijgt voor de volgende ronde terug pakhuizen en een vesting. Na drie ronden eindigt het spel, nadat alle leningen uiteraard zijn terugbetaald.
U merkt dat het wel wat denk- en telwerk vereist. Je moet constant inschatten of je investering wel voldoende zal opbrengen, want geld is weer erg schaars in dit spel.
Titel : El capitan Auteurs : Wolfgang Kramer & Horst-Rainer Rösner Uitgeverij : QWG Aantal spelers : 2-5 Speelduur : 90 min. Leeftijd : 12+
|