Qua gebruiksgemak en vlot verlopen van het maken van afspraken opteren we voor een Facebookgroep waarin iedereen welkom is om zich op te geven om mee te spelen of zelf speelmomenten te lanceren. Volg ons op Facebook (klik) om op de hoogte te blijven!
5% korting op al uw aankopen bij spellenspeciaalzaak Adriaensen!!! (Klik op bovenstaand logo om de spellenlijst te bekijken)
Spellenblog SpinLi
Omdat spelen de belangrijkste bijzaak ter wereld is ...
09-09-2010
Caylus magna carta
Elke topper moet toch z'n kaartspel hebben, moet men bij Ystari gedacht hebben, zo ook Caylus. In caylus magna carta hanteren we eigenlijk dezelfde speelwijze als bij z'n grote broer. Ook nu weer verdienen de spelers punten door te bouwen aan het kasteel, volgen ze ongeveer dezelfde fasen en bouwen ze aan de weg.
Ik zal even de verschillen voor u op een rijtje zetten, dan is onmiddellijk duidelijk wat u wel en niet mag verwachten : - er is geen spelbord voorzien (maar dit is redelijk logisch bij een kaartspel, alhoewel ...) - de koninklijke privileges zijn volledig weggelaten - de te bouwen gebouwen zijn niet meer een algemene voorraad, maar elke speler heeft dezelfde handkaarten met hierop de gebouwen - de huisjes die in het basisspel op de gebouwen werden geplaatst, zijn hier te onderscheiden door de kleur van de kaart - de huisjes die je op het kasteel moest zetten, krijg je hier in de vorm van fiches, die overwinningspunten voorstellen - ipv overwinningspunten krijg je een extraatje als een andere speler jouw gebouw gebruikt (extra's staan op de kaarten) - diegene die het beste werkt aan het kasteel, krijgt een goud blokje (geen privilege) - voor elke drie denirs krijg je op het einde van het spel één punt (ipv 4 in het basisspel)
Wat blijft er wel allemaal hetzelfde : - nog steeds beweegt er een provoost over de weg - de weg bestaat ook nu nog uit neutrale gebouwen, eigen gebouwen, een brug en kasteel (deze twee laatste worden boven de weg gelegd) - de houten blokjes hebben dezelfde kleuren - de spelers bezitten 4 arbeiders om in te zetten - ook nu moeten denirs betaald worden om arbeiders te mogen inzetten - je krijgt inkomen + extra voor residentieel gebouw en hotel (de bib is er niet meer bij) - enkel de gebouwen die zich voor de provoost op de weg bevinden, worden geactiveerd - in het kasteel dienen er nog steeds drie verschillende grondstoffen te worden afgegeven voor een fiche - voor een goudblokje krijg je op het einde nog één punt, voor elke drie grondstoffen ook - ook nu verloopt de actiefase om beurten, het inzetten van arbeiders tegen betaling, die omhoog gaat als er iemand past
De mogelijke acties : - neem een extra handkaart van je trekstapel - vervang al je handkaarten - plaats een arbeider op een gebouw - bouw een gebouw uit je hand - bouw een prestige gebouw (uit de voorraad, komt op je residentieel gebouw te liggen) - passen
Zoals steeds zijn er voor- en tegenstanders van dergelijke kaartspellen, het is natuurlijk een afkooksel van het bordspel. Maar net zoals bij San Juan is het hier wel goed gedaan. Het spelconcept boet weinig of niets in, het idee is gelijklopend, het is gewoon allemaal iets handiger (of toch eenvoudiger) geworden qua spelmateriaal. Hoewel San Juan toch nog meer vernuft in zich heeft als kaartspel, aangezien de kaarten echt verschillende functies hebben, is dat hier wel niet het geval. Je moet nog steeds met blokjes rommelen, arbeiders inzetten, fiches verzamelen. Eigenlijk heeft men hier gewoon het speelbord weggenomen en getracht om toch hetzelfde spel te kunnen spelen, ... en ze zijn er aardig in gelukt. Mijn bescheiden mening als u toch moet kiezen tussen Caylus en Caylus magna carta : koopt u gerust het basisspel, een spel van dit allooi, die speelduur en moeilijkheidsgraad verdient eigenlijk wel een deftig bordspel te zijn. Het kaartspel is daarentegen sneller gespeeld, ook ietsje makkelijker (denk ik gevoelsmatig) en handiger om mee op reis te nemen. Aan u de keuze, maar mocht uw budget het toelaten, haal ze dan gewoon maar allebei in huis.
Titel : Caylus magna carta Auteur : William Attia Uitgeverij : Ystari Aantal spelers : 2-4 Leeftijd : 10+ Speelduur : 75 min.
Reacties op bericht (0)
Klik op ons logo om terug naar de startpagina te gaan
Bent u op zoek naar info omtrent een spel? Typ de titel hieronder in het balkje en klik op "zoeken".