
Spiksplinternieuw verschenen in de Alea-reeks : Glen More. Het betreft hier een midbox-game, dwz dat u dit spel mag neerzetten naast Wie verhext, Augsburg, Palazzo en Louis XIV. In Glen More bent u hoofdman van een Schotse clan die z'n macht en invloed over de Schotse hooglanden probeert uit te strijken. Je vergroot je gebied, verzamelt grondstoffen, produceert Whiskey en probeert uiteindelijk overwinningspunten te scoren hiermee.
Het spel verloopt over drie delen, na elk deel volgt er een tussentelling en daarna nog een slottelling. De delen duren net zolang tot de fiches van een deel zijn opgebruikt. Het speciale bij Glen More is de speelvolgorde, deze loopt niet volgens de richting van de klok, maar de speler die achter staat blijft aan de beurt (à la Thebe en Red November). Als een speler aan de beurt is, doorloopt hij de volgende stappen : 1) verzetten van de speelfiguur naar een vrije tegel op het speelbord 2) deze tegel aan zijn gebied aanbouwen 3) deze tegel en alle omliggende activeren (ook diagonaal) 4) een nieuwe tegel aanvullen op het speelbord
Het belangrijkste aan het spel zijn de tegels. Deze komen voor in diverse kleuren, groen en geel leveren je grondstoffen op, bruin overwinningspunten, met grijs bouw je je stad verder uit en krijg je meer inwoners en bewegingspunten om deze inwoners door je gebied te loodsen en blauw levert je een éénmalige gunst op. Sommige tegels zijn meer waard dan andere en houden dan ook de nodige kosten in. Je betaalt steeds in grondstoffen. Heb je deze niet voor handen kan je op de markt je tekort gaan kopen tegen de huidige prijs. Hier kan je ook grondstoffen verkopen tegen de meest waardevolle prijs.
De bouwregels zijn inzake erg makkelijk. De tegels moeten volledig grenzen aan een reeds aanwezige tegel. De weg op je tegels dient steed horizontaal verder te lopen en de rivier verticaal. Je mag enkel een tegel aanleggen aan een tegel waar een inwoner aangrenst. Bij het activeren van de tegels krijg je grondstoffen, punten of kan je tarwe gaan omzetten in whisky (dit levert ook punten op).
De tellingen zijn ook anders dan anders. Je gaat alle zaken apart bekijken ten opzichte van de medespelers. Je scoort enkel voor het aantal dat je meer hebt dan de speler met het minste van een bepaalde soort. Er wordt geteld voor whisky, inwoners en speciale kaarten en je gebruikt de vergelijkingstabel van het speelbord om het aantal punten te berekenen. Op het einde van het spel volgt er nog een slottelling waarbij bepaalde tegels nog scoren, je krijgt nog punten voor het geld dat je nog bezit en tenslotte verlies je nog 3 punten voor elke tegel dat je meerhebt dan de speler met het minste tegels.
Glen More is dus een echt telspel. Een vermoeilijkte carcassonne eigenlijk een beetje. Het principe is gelijklopend, je verzamelt tegels, bouwt wel aan een eigen gebied, gaat deze tegels activeren en zo inkomsten verwerven. Ik heb nog niet de kans gehad om het spel effectief te spelen, dus een uitgebreide mening kan ik hier nog niet verkondigen. Hopelijk hebt u bij deze voldoende info om een zicht te krijgen op het spel, want het is niet eenvoudig om dit spel te omschrijven, vooral omdat de tegels allemaal weer anders zijn en deze de kern zijn van het spel.
Titel : Glen More Auteur : Matthias Cramer Uitgeverij : Alea spiele Aantal spelers : 2-5 Speelduur : 45 min. Leeftijd : 10+
|