Qua gebruiksgemak en vlot verlopen van het maken van afspraken opteren we voor een Facebookgroep waarin iedereen welkom is om zich op te geven om mee te spelen of zelf speelmomenten te lanceren. Volg ons op Facebook (klik) om op de hoogte te blijven!
5% korting op al uw aankopen bij spellenspeciaalzaak Adriaensen!!! (Klik op bovenstaand logo om de spellenlijst te bekijken)
Spellenblog SpinLi
Omdat spelen de belangrijkste bijzaak ter wereld is ...
18-09-2017
Riga (Ostia spiele)
In het kaartspel Riga gaan de spelers grondstoffen uit hun stad Lübeck verkopen in en rond Riga om aldaar prestigieuze gebouwen op te richten. De speler die het machtigste imperium uitbouwt, zal regeren over de Baltische Zee. In het basisspel vinden we 110 kaarten, waaronder 44 grondstoffenkaarten (8 stof, 10 glas, 12 wijn en 14 graan), 48 gebouwkaarten (12 verschillende in de kleuren van de vier steden), 16 Riga gebouwen (4 verschillende per speler), 1 startspelerkaart met speeloverzichtje en 1 afscheidingskaart (met pijl erop).
Verwijder voor je eerste spellen de Riga gebouwkaarten uit de stapel. Schud de grondstoffenkaarten en gebouwkaarten als afzonderlijke trekstapels en leg ze klaar. Draai grondstoffenkaarten van de trekstapel open tot een gezamenlijke waarde van minstens zes en bezorg elke speler zo'n set. De speler die uiteindelijk de laagste waarde heeft om mee te starten bepaalt de startspeler. Elke speler krijgt ook 2 gebouwkaarten, waarvan hij er één op handen houdt en de ander aflegt. Plaats de afscheidingskaart net boven de trekstapel met gebouwkaarten.
Het spel verloopt over 8 ronden (2-4 spelers) en 9 ronden (bij 3 spelers). Elke ronde bestaat uit 4 fasen (seizoenen) : 1) Lente : bevoorrading : Maak setjes van de grondstoffen met waarde 9 of hoger. Draai de grondstoffenkaarten één voor één van de trekstapel en vorm een aantal setjes gelijk aan het aantal spelers +2 (bv. 5 setjes bij 3 spelers). Indien de trekstapel opgebruikt zou zijn, wordt de aflegstapel onmiddellijk geschud en een nieuwe trekstapel gevormd. Verwijder nadien de gebouwkaarten onder de afscheidingskaart en leg ze op de aflegstapel. Nadien leg je de afscheidingskaart boven de gebouwkaarten die er nog boven lagen. Tenslotte vul je aan met nieuwe gebouwen boven de afscheidingskaart tot er in totaal een aantal gebouwkaarten liggen gelijk aan het aantal spelers +2.
2) Zomer : actie met de klok mee Vertrekkende van de startspeler voeren de spelers om beurten hun beurt uit met de klok mee. Een beurt bestaat uit 2 fasen : eerst neem je kaarten en nadien richt je gebouwen op. Daarbovenop kan je de eigenschappen van eerder gebouwde gebouwen gebruiken. Als je kaarten gaat nemen kan je kiezen om een gebouwkaart op handen te nemen of een volledige set grondstoffenkaarten. Daarna mag je tot 3 gebouwen oprichten. Elke gebouwkaart toont telkens met welke grondstoffen je mag betalen (één soort mag je niet gebruiken, één soort is meer waard dan normaal). Je moet elk gebouw wel afzonderlijk betalen met grondstoffenkaarten, tenzij ze van éénzelfde stad zijn. Zo niet, dan vervalt het teveel dat je betaalt.
3) Herfst : actie tegen de klok idem zomer, maar startend met de speler die in de zomer als laatste heeft gespeeld en eindigend met de startspeler
4) Winter : handlimiet controleren en nieuwe startspeler bepalen Wanneer je op dit moment meer dan 6 kaarten op handen hebt, moet je het teveel naar keuze (gebouw- of grondstoffenkaarten) afleggen. De startspelerkaart wordt doorgeschoven naar de speler links van de huidige startspeler en dan kan er een volgende ronde beginnen.
Nadat alle ronden zijn gespeeld tel je de punten van je opgerichte gebouwen (staan rechtsboven op de kaart) en trek je 2 strafpunten af per gebouwkaart nog op handen. De speler met de meeste punten wint het spel. Bij gelijkspel wint de speler met het meeste resterende geld (aan grondstoffen).
Eigenschappen van de gebouwen : - je mag de eigenschap pas gebruiken in de ronde nadat je het hebt opgericht - je kunt de eigenschappen van meerdere gebouwen gaan combineren - sommige eigenschappen kunnen slechts éénmalig gebruikt worden, dek ze af met een andere kaart als je ze uitvoert 1) Archief : 2 punten voor elke set handelaar + ridder aan het einde van het spel 2) Bank : 2 dukaten voor elke handelaar in je bezit (1x) 3) Bouwwerf : trek 5 gebouwkaarten van de stapel, houd er één en leg de andere op de aflegstapel (1x) 4) Vesting : 2 ridders 5) Gildenhuis : 2 handelaars 6) Kontor : 4 dukaten per gebouw (1x), 1 handelaar 7) Kraan : halveer de kosten van een volgend gebouw (1x) 8) Loge : 6/12/19/27 punten voor 1/2/3/4 loges aan het einde van het spel 9) Fabriek : 1 dukaat voor het elk afgelegde grondstof van het afgebeelde type, 1 ridder 10) Markthal : de waarde van de afgebeelde grondstof is 5 waard, 1 handelaar 11) Schatkamer : trek 3 grondstoffenkaarten van de trekstapel, houd er één en leg de andere op de aflegstapel, 1 ridder 12) Taverne : 2 dukaten per ridder die je hebt (1x) 13) Klooster : ruil 2 grondstoffenkaarten van 2 sets vooraleer de set te nemen (1x) 14) School : 1 handelaar of 1 ridder 15) Winkel : je mag tot 8 handkaarten op handen houden 16) Pandjeshuis : leg grondstoffenkaarten ter waarde van 6 af aan het einde van je beurt om de kaart 180° te draaien, ze is nu 8 dukaten waard, draai de kaart terug 180° als je de dukaten gebruikt om een volgend gebouw op te richten
Titel : Riga Auteur : Stefan Risthaus Uitgeverij : Ostia spiele Aantal spelers : 2-4 Speelduur : 30-50 min. Leeftijd : 10+
Reacties op bericht (0)
Klik op ons logo om terug naar de startpagina te gaan
Bent u op zoek naar info omtrent een spel? Typ de titel hieronder in het balkje en klik op "zoeken".