Qua gebruiksgemak en vlot verlopen van het maken van afspraken opteren we voor een Facebookgroep waarin iedereen welkom is om zich op te geven om mee te spelen of zelf speelmomenten te lanceren. Volg ons op Facebook (klik) om op de hoogte te blijven!
5% korting op al uw aankopen bij spellenspeciaalzaak Adriaensen!!! (Klik op bovenstaand logo om de spellenlijst te bekijken)
Spellenblog SpinLi
Omdat spelen de belangrijkste bijzaak ter wereld is ...
10-11-2016
Shadowscape (NSKN)
Een stevige dungeoncrawler in een doosje ter grootte van een middelmatig kaartspel, zo zou je deze Shadowscape op het eerste zicht kunnen omschrijven. Het spel speelt zich af in de wereld van Mistfall, één van de vorige titels van NSKN. In dit spel gaan 2 tot 4 avonturiers op zoek naar de schaduwsplinters die op fluisterkaarten staan om het spel te winnen. Er is zowel een competitieve als coöperatieve versie van dit spel in de regels voorzien. Het spel omvat maar liefst 220 kaarten en 106 fiches. Er is ook nog een apart te verkrijgen miniaturenpak, zodat je met miniatuurtjes aan de slag kan gaan ipv de kartonnen fiches. Op zich ben ik niet zo thuis in het dungeon-crawling-wereldje, maar op het eerste zicht lijkt er me bijzonder weinig vernieuwend aan de gameplay. Uiteraard gaat elke dungeon er bij dit spel wel totaal anders uitzien, daar hij volledig wordt opgebouwd met kaarten. Er zijn 25 kamerkaarten, 13 heldenkaarten, 52 heldenactiekaarten, 16 algemene actiekaarten, 9 vijandkaarten, 17 uitrustingskaarten, 19 fluisterkaarten, 5 heer-van-de-kerker-kaarten, 4 overzichtskaartjes. De fiches zijn onderverdeeld in 30 vijandfiches, 10 schatfiches, 40 wondefiches, 13 heldenfiches en 5 heer-van-de-kerker-fiches.
De opstelling brengt ons onmiddellijk al bij het grootste obstakel van dit kaartspel. Het omvat maar liefst 3 volle bladzijden in het spelregelboekje om het spel op te zetten, wat toch wel véél mag genoemd worden voor een kaartspel. Ik ga hier dan ook niet beginnen met het opsommen van alle stapjes die je moet uitvoeren. Bovendien is het erg handig om een afbeelding bij de hand te houden om alle verschillende kaarten op de juiste plaats te krijgen. De kerker wordt helemaal opgebouwd met kerkerkaarten, heldenfiches, vijanden, schatten en miniaturen. Elke speler krijgt z'n specifieke heldenactiekaarten, heldenkaart en overzichtskaart. Alle andere kaarten worden als gedekte trekstapels of als vitrines klaargelegd en dan kan het spel beginnen.
Het spel verloopt over een aantal ronden, tot de heer-van-de-kerker wordt veslagen. De andere spelers voeren dan nog een allerlaatste actie uit, zonder de vijand nog acties te laten uitvoeren en dan worden de punten opgeteld. De punten worden aangegeven als schaduwsplinters (zoals hierboven op de foto zichtbaar).
In een beurt voert een speler 2 reguliere acties uit en daarenboven kan hij tot 2 speciale acties uitvoeren op eender welk moment in z'n beurt. Om acties uit te voeren, dienen de heldenactiekaarten of algemene actiekaarten gebruikt te worden. Ze worden dan getapt om aan te geven dat ze in de lopende beurt niet nogmaals gebruikt kunnen worden. De meeste acties kunnen ook geboost worden door de gevraagde symbolen af te leggen. Deze symbolen vinden we vooral op de fate-kaarten (dit zijn eigenlijk de kaarten die effectief gespeeld worden voor hun symbolen of tekst). Enkele acties kunnen ook geboost worden door vaardigheidssymbolen die op diverse kaarten staan afgebeeld, zoals uitrusting, wapens, ... (zie dit gerust als een soort jokers die je voor diverse acties kan gebruiken). Als één van je actiekaarten wondemarkers heeft, kan deze kaart niet gebruikt worden. Je moet dan eerst de geneesactie kiezen om de wondemarkers van de kaart te verwijderen.
De acties : speel er twee van tijdens je beurt in een volgorde naar keuze, je mag een actie ook meermaals uitvoeren in je beurt. 1) bewegen : speel een kaart met het "beweeg"symbool, elk extra symbool kan je beweging boosten met één extra stap. Een stap is van één kamer naar een aangrenzende kamer. Als je een kamer betreedt met een vijand moet je er je beweging stoppen. Met een tweede beweegactie kan je de kamer eventueel wel verlaten. 2) aanvallen : er zijn twee soorten aanvallen, de traditionele en de magische aanvallen. Deze verlopen identiek aan elkaar, maar tonen andere symbolen (zowel de actiekaart, boostsymbool, als symbolen op de kerkerkaarten). Je moet ervoor zorgen dat je een aanvalswaarde haalt gelijk of hoger aan de verdedigingswaarde van de vijand. Verwijder dan de vijand en neem het fiche bij je als trofee. Je mag max. 3 trofeeën (vijanden en schatten) in je voorraad hebben. 3) onderzoeken : verloopt gelijkaardig aan aanvallen, maar dan in een kamer met een schat. Leg minstens het aantal gevraagde onderzoekssymbolen af en neem de schatfiche als trofee. Sommige fluisterkaarten laten je toe om een kamer te onderzoeken waar je niet aanwezig bent, dit verandert echter niets aan het verloop van deze actie. 4) voorbereiden : deze actie laat je toe om fate-kaarten van de trekstapel te nemen. Hou wel rekening met je handkaartenlimiet. Deze limiet geldt enkel tijdens deze actie. Je mag gedurende het spel meer kaarten op handen houden, enkel als je deze actie uitvoert, wordt er naar je limiet gekeken. 5) Genezen : leg één wondemarker af per geneessymbool dat je op je actiekaart of boostkaart speelt. Kaarten waar alle wondemarkers afgehaald zijn, zijn terug actief en kunnen terug gebruikt worden.
Speciale acties : ook hier mag je er in je beurt 2 van spelen 1) claim een speciale kaart : uitrustingskaart, algemene actiekaart of fluisterkaart - algemene actiekaart : spendeer het gevraagde aantal trofeeën uit je voorraad om de kaart aan te schaffen. Je mag slechts één actieve algemene actiekaart hebben, extra kaarten schuif je onder je heldenkaart, ze leveren je nog punten op aan het einde van het spel. - uitrusting : spendeer 1 schat om een uitrustingskaart aan te schaffen. Elke speler mag slechts 2 wapens en 1 type kledij hebben. Als je een teveel neemt, leg je het andere af. Je mag een uitrusting nemen die niet bij je held past om fluisterkaarten te verkrijgen - fluisterkaarten : je moet aan de voorwaarden op de fluisterkaart voldoen om deze te kunnen krijgen (zie het als opdrachtkaarten). Je legt deze kaarten onder je heldenkaart, ze leveren je punten op aan het einde van het spel. Als de eerste fluisterkaart waarde 3 tevoorschijn komt, leg je de heer-van-de-kerker op het speelveld. 2) alternatieve eigenschap van de fate-kaart : je gebruikt de kaart dit keer niet voor het symbool, maar voor de tekst die op de kaart staat. Speel je het competitieve spel geldt de rode tekst, bij de coöp-versie geldt de groene tekst (zie foto boven)
Fase van de vijand : - trek een fate-kaart en kijk naar het symbool onderaan op de kaart, al de vijanden van deze soort worden geactiveerd - indien er geen vijanden van dit type aanwezig zijn in de kerker worden er nieuwe op het speelveld geplaatst zoals bij de opstelling (ze gaan dan niet meer bewegen of aanvallen) - als de stapel fate-kaarten opgeraakt, schud je de aflegstapel en leg je op elke lege schatplaats in de kerker een nieuwe schatfiche - de betrokken vijanden worden één voor één geactiveerd (actieve speler kiest volgorde) - de vijanden gaan bewegen zoals op de kaart staat aangegeven - nadat de vijand heeft bewogen, valt deze een held aan indien mogelijk (via melee-aanval of afstandsaanval) - vergelijk de aanvalskracht met het aantal verdedigingssymbolen van de held (met eventueel bijgespeelde schilden van fate-kaarten of afgedrukt op de kerkerkaarten). De held neemt het verschil aan wondemarkers op z'n kaarten.
Titel : Shadowscape Auteur : Blazej Kubacki Uitgeverij : NSKN Aantal spelers : 2-4 Speelduur : 45-90 min. Leeftijd : 13+
Reacties op bericht (0)
Klik op ons logo om terug naar de startpagina te gaan
Bent u op zoek naar info omtrent een spel? Typ de titel hieronder in het balkje en klik op "zoeken".