Qua gebruiksgemak en vlot verlopen van het maken van afspraken opteren we voor een Facebookgroep waarin iedereen welkom is om zich op te geven om mee te spelen of zelf speelmomenten te lanceren. Volg ons op Facebook (klik) om op de hoogte te blijven!
5% korting op al uw aankopen bij spellenspeciaalzaak Adriaensen!!! (Klik op bovenstaand logo om de spellenlijst te bekijken)
Spellenblog SpinLi
Omdat spelen de belangrijkste bijzaak ter wereld is ...
17-11-2016
Key to the city - London (Quined)
Voor de tweede Quined-titel heeft men teruggegrepen naar een geslaagd recept, nl. Keyflower van R&D games. Dit spel vormde eigenlijk de basis voor dit nieuwe spel van de auteurs Bleasdale & Breese. Key to the city - London hanteert dezelfde spelmechanismen, maar is toch een stuk gestroomlijnder en directer dan z'n voorganger. Een aantal elementen zijn gestript en herleid tot de essentie, maar het spelverloop is in grote lijnen behouden gebleven en dat kunnen we enkel toejuichen.
In Key to the city London gaan de spelers hun eigen stad opbouwen. Dit doen ze door te bieden op stadstegels, er gebruik van te maken (bij zichzelf, de tegenspelers of de centrale tegels) en waarderen ze tegels op zodat deze betere opbrengsten met zich meebrengen. In de doos vinden we 57 locatietegels, 8 3D-gebouwmarkers, 6 houten binnenschepen, 144 houten verbindingen, 72 vaardigheidsfiches, 120 keyples (in 3 kleuren, groen valt hier weg in vergelijking met Keyflower), 1 stoffen zak en 6 zichtschermen.
Het spel loopt over vier ronden, waarin spelers om beurten acties gaan uitvoeren tot alle spelers na elkaar passen of tot elke speler met z'n boot heeft gevaren. Als een speler aan de beurt is, kan hij één van volgende acties uitvoeren :
1) bieden op een tegel : elke speler kiest een kant van de tegels en plaatst z'n keyples van achter z'n scherm naast de tegel die te koop is. Eens er een bepaalde kleur keyples gespeeld zijn rond (of op) een tegel, moet men telkens in die kleur overbieden. Word je overboden kan je in een volgende beurt extra keyples toevoegen of je bod terugnemen om ergens anders in te zetten. Je bod mag wel niet meer opgesplitst worden. Er is geen maximum aantal voor het aantal keyples dat kan geboden worden op een tegel.
2) middelen genereren : plaats je keyples bovenop een tegel om de middelen te ontvangen die staan aangegeven. Het gaat dan om verbindingen of vaardigheidsfiches. De verbindingen worden onmiddellijk op eigen tegels geplaatst om tegels aan elkaar te hangen (of nog slechts op één tegel om later een tegel eraan toe te voegen) en er mag slechts één verbinding per zijde van een tegel gebruikt worden, de vaardigheidsfiches worden achter het zichtscherm gelegd en kunnen dienen als betalingsmiddel tijdens het opwaarderen van tegels. Je mag een tegel meermaals activeren, maar dan moet er telkens een keyple meer ingezet worden dan het vorige aantal. Uiteraard moet ook nu weer alles in dezelfde kleur gebeuren. Eenmaal geplaatste verbindingen kunnen niet meer verzet worden. Witte verbindingen of witte vaardigheidsfiches zijn een verbinding of fiche naar keuze. Je kan zowel middelen genereren op tegels bij jezelf, de tegenspeler (je bent dan wel keyples kwijt aan de tegenspeler) of de tegels waarop geboden wordt.
3) opwaarderen : de tegels in je eigen speelgebied kan je gaan opwaarderen door de gevraagde verbindingen te creëren of vaardigheidsfiches af te geven. Je draait dan de tegel om en plaatst eventuele keyples en verbindingen die op de tegel stonden of lagen er gewoon terug op. Om een tegel op te waarderen plaats je ook nu weer een keyple op de tegel zelf en betaal je de gevraagde kosten. De overwinningspunten die de tegel aan het einde van het spel oplevert, zal hierdoor oplopen.
4) passen : je slaat gewoon een beurt over en komt eventueel terug aan de beurt als het wederom jouw beurt is. Passen alle spelers echter na elkaar, eindigt de lopende ronde onmiddellijk nadat alle resterende spelers in volgorde hebben gevaren.
5) varen : als je deze actie kiest, beëindig je persoonlijk je ronde. Je verplaatst je schip over de Thames-tegels één tegel en legt je schip op een vakje naar keuze. Dit vakje geeft aan hoeveel keyples je uit de zak mag trekken voor de volgende ronde, of je eventueel de riviertegel uit de vorige ronde wint en bepaalt bovendien de startspeler voor de volgende ronde.
Als alle speler gevaren hebben, of na elkaar gepast, eindigt de lopende ronde en volgt een korte opschoning : - keyples van verloren biedingen komen terug achter je scherm - winnaars van een bod nemen de tegels met alle keyples die erop staan n hun voorraad (de keyples waarmee het bod gewonnen werd, gaan gewoon terug in de zak) - de winnaar van de vorige riviertegel neemt deze ook en voegt deze omgedraaid toe aan z'n wijk. Deze tegels leveren extra punten op voor het voldoen aan bepaalde voorwaarden. - de spelers trekken het aantal keyples zoals aangegeven op de huidige riviertegel - neem alle keyples van je eigen wijk en plaats ze achter je scherm - plaats alle gewonnen tegels gelijktijdig in je eigen wijk, tegels kunnen onder bestaande verbindingen verschoven worden als je ze aan een tegel legt die reeds van verbindingen voorzien is. (rivierzijden kunnen enkel tegen elkaar gelegd worden)
Na vier ronden tellen de spelers hun aantal punten (op tegels afgebeeld) op. De speler met de meeste punten wint het spel.
Titel : Key to the city - London Auteurs : Sebastian Bleasdale & Richard Breese Uitgeverij : Quined Aantal spelers : 2-6 Speelduur : 90-120 min. Leeftijd : 14+
Reacties op bericht (0)
Klik op ons logo om terug naar de startpagina te gaan
Bent u op zoek naar info omtrent een spel? Typ de titel hieronder in het balkje en klik op "zoeken".