Qua gebruiksgemak en vlot verlopen van het maken van afspraken opteren we voor een Facebookgroep waarin iedereen welkom is om zich op te geven om mee te spelen of zelf speelmomenten te lanceren. Volg ons op Facebook (klik) om op de hoogte te blijven!
5% korting op al uw aankopen bij spellenspeciaalzaak Adriaensen!!! (Klik op bovenstaand logo om de spellenlijst te bekijken)
Spellenblog SpinLi
Omdat spelen de belangrijkste bijzaak ter wereld is ...
13-11-2016
Dokmus (Lautapelit)
De volgende twee dagen beschrijven we de nieuwigheden van de Finse firma Lautapelit, gekend van Eclipse onder andere. Ondanks het feit dat we starten met de grote doos, mag u zeker geen klepper van het genre Eclipse verwachten. Zowel Dokmus, als Honshu dat morgen aan de beurt komt, zijn relatief kleine, korte strategische familiespellen. We bijten vandaag alvast de spits af met Dokmus, wat de naam is van een oude godheid. De spelers zijn stamleden op zoek naar roem, faam en goedkeuring van hun god Dokmus. Ze doen dit door nederzettingen over het land te verspreiden en offers te brengen aan hun god.
Het spel omvat 8 dubbelzijdige landtegels, 5 bewakertegels, 1 talisman (startspelertegel), 1 puntenbord (met scorespoor en offerplaats), 1 scoremarker per spelerskleur en 25 houten nederzettingen (tentjes) per spelerskleur. Schud de 8 landtegels en leg ze op een willekeurige kant in een vierkant in het midden van de tafel, laat het middelste vak bij aanvang vrij. Elke speler krijgt z'n 25 nederzettingen. Het scorebord met de scoreblokjes wordt nog terzijde gelegd. Kies een willekeurige startspeler en geef hem de talisman. Vertrekkende van de laatste speler en tegen de klok in plaatsen alle spelers hun eerste nederzetting in één van de hoektegels van het speelveld op een weiland of bosveld.
Een spelletje Dokmus verloopt over acht ronden, die op hun beurt bestaan uit drie fasen. Je zal het verloop van de ronden perfect kunnen volgen aangezien je elke ronde 3 nederzettingen ter beschikking krijgt. Je voorraad nederzettingen dunt zo ronde na ronde uit en zo gauw alle nederzettingen zijn gebruikt eindigt het spel met een eindtelling.
Fase 1 : kiezen van de bewakertegels : De startspeler neemt de bewakertegels, kiest er één uit en geeft de resterende door aan de volgende speler. Die doet op z'n beurt hetzelfde, dit gaat zo door tot alle speler één tegel kozen. Resterende tegels komen terzijde te liggen. De tegel bepaalt enerzijds de speelvolgorde van de volgende fase en ook de speciale actie die de spelers ter beschikking hebben.
Fase 2 : spelersacties : De bewakertegels worden in volgorde afgeroepen, beginnend met nummer 1. De spelers voeren om beurten, volgens deze volgorde, hun acties uit. Ze kunnen hun nederzettingen op het bord gaan bouwen OF gaan offeren aan de god. Daarnaast kunnen ze de speciale actie van hun bewakertegel uitvoeren. Al deze keuzes, acties, kunnen ze in een gewenste volgorde uitvoeren. Het plaatsen van een nederzetting : nederzettingen worden op een veld geplaatst dat orthogonaal aan een eerder geplaatste nederzetting grenst. Elk veld kan maar één nederzetting bevatten en ze kunnen enkel op weiland, bos, ruïne of vulkaan terechtkomen, water, tempel en gebergte is niet toegankelijk. Sommige plaatsingen vragen je een extra nederzetting op te offeren, je moet dan nog één ter beschikking hebben om dit te mogen doen. Plaats de nederzetting in het offerveld op het scorebord. In het uitzonderlijke geval een speler z'n nederzetting niet volgens de regels kan plaatsen, mag hij de nederzetting op een vrij veld ergens naar keuze plaatsen (gebergte, tempel en water zijn nog wel steeds off-limit). Afhankelijk van het terrein waarop je je nederzetting plaats, vindt er ook een effect plaats : - weiland : geen effect - gebergte : hier mag geen nederzetting komen te staan - vulkaan : wordt op het einde van de speelbeurt in het offerveld gelegd, maar kan als burg dienen om andere plaatsen op een tegel te bereiken - tempel : hier mag geen nederzetting op komen te staan, als je een nederzetting aangrenzend aan de tempel hebt, gelden wel alle velden naast de tempel als zijnde aangrenzend en aangesloten voor verdere plaatsing van nederzettingen - bos : indien je hier een nederzetting op wil plaatsen, moet je een extra nederzetting opofferen, tenzij het aangrenzende veld reeds een bosveld was (je bevindt je al in het bos), het aangrenzende veld was een bos via een tempel, je passeert een waterweg, je gebruikt de specilae actie "beweeg een nederzetting" met een bewakertegel. - water : hier kan geen nederzetting geplaatst worden. Indien je een veld bezet dat grenst aan water, kan je voor het opofferen van een nederzetting, een nieuwe nederzetting plaatsen aan éénder welk aangrenzend veld (volgens de regels) van de waterpartij of via een tempel aangrenst aan het water. - ruïnes : een nederzetting die hierop wordt geplaatst, zorgt dat je één van de speciale acties kan uitvoeren. Een nederzetting op een ruïne kan wel nooit meer verplaatst worden. De mogelijke speciale acties die je hiermee kan uitvoeren zijn : beweeg een landtegel, verzet een nederzetting of roteer een landtegel. (zie ook onder)
De bewakeracties : - bewaker 1 : neem de talisman, speel als eerste en kies in de volgende ronde als eerste uit de bewakertegels - bewaker 2 : beweeg een landtegel in een rechte lijn (orthogonaal) naar de eerst vrije plaats die hij tegenkomt. Je kan hierbij over een andere tegel(s) bewegen. Er zijn steeds vier tegels ter beschikking, de oriëntatie mag niet veranderd worden - bewaker 3 : beweeg een nederzetting van een weiland, bos of vulkaan naar een leeg aangrenzend weiland, bos, vulkaan of ruïne. - bewaker 4 : roteer een landtegel 90° (met of tegen de klok) - bewaker 5 : kies één van de bovenstaande bewakeracties naar keuze (2,3 of 4)
Fase 3 : einde van de ronde : Het spel eindigt na 8 ronden. Alle nederzettingen zijn nu opgebruikt. Er worden punten gescoord en de speler met de meeste punten wint. Bij gelijkstand wint de speler met de meeste offers an de god.
Slotwaardering : - nederzetting op een ruïne = 1 punt - één of meer nederzetting aan een kleine tempel = 2 punten - één of meer nederzetting aan een grote tempel = 3 punten - één of meer nederzettingen aan alle tempels van een landtegel = 8 punten - het aantal verschillende landtegels waarop men aan een tempel grenst = 1/3/6/10/14/18/22/27 punten voor 1/2/3/4/5/6/7/8 landtegels - offers aan de god = afhankelijk van het aantal spelers bv. 4 spelers : 5/3/1/0 punt voor de 1ste/2de/3de/4de speler qua aantal offers.
Titel : Dokmus Auteur : Mikko Punakallio Uitgeverij : Lautapelit Aantal spelers : 2-4 Speelduur : 20-40 min. Leeftijd : 10+
Reacties op bericht (0)
Klik op ons logo om terug naar de startpagina te gaan
Bent u op zoek naar info omtrent een spel? Typ de titel hieronder in het balkje en klik op "zoeken".