Qua gebruiksgemak en vlot verlopen van het maken van afspraken opteren we voor een Facebookgroep waarin iedereen welkom is om zich op te geven om mee te spelen of zelf speelmomenten te lanceren. Volg ons op Facebook (klik) om op de hoogte te blijven!
5% korting op al uw aankopen bij spellenspeciaalzaak Adriaensen!!! (Klik op bovenstaand logo om de spellenlijst te bekijken)
Spellenblog SpinLi
Omdat spelen de belangrijkste bijzaak ter wereld is ...
27-05-2015
Captains of industry (TMG)
Captains of industry is, net als City Hall (dat hier op de blog reeds besproken werd), een spel van Michael R. Keller. Het heeft héél wat voeten in de aarde gehad om deze spellen te produceren. Een KS-project van City hall flopte en daarna kwam TMG op het lumineuze idee om beide spellen in één project voor te stellen, een koppelverkoop die ervoor zorgde dat beide spellen toch op de markt geraakten. Net als City Hall zal het niet makkelijk zijn om dit spel simpel voor te stellen, aangezien er héél wat abstracte, economische zaken aan de gang zijn, die allen nog betrekking hebben op elkaar ook. We gaan toch ons best doen om een zo volledig mogelijk overzicht te bezorgen.
Captains of industry komt met een overvolle doos aan spelmateriaal van de gekende TMG-kwaliteit. Zo omvat het een groot speelbord, een researchbord, 5 spelersbanken (in elkaar te zetten voor elk spel), 5 volgordemarkers, prijsmarkers, goederenfiches, geldkaarten, fabriekskaarten, kapiteinskaarten, vastgoedkaarten, progressiefiches, progressiekaarten, marktaandeelfiches en periodefiches. Het speelbord omvat een speelvolgordespoor, een periodespoor, diverse markten en marktsectoren, een progressiefichespoor, marktprijssporen, secundaire markten, vastgoedzones in drie niveaus (brons, zilver en goud) en de vastgoedkosten.
De opstelling : - leg het speelbord in het midden van de tafel - sorteer de fabriekskaarten per soort en plaats de fabriekskaart met dubbele productie bovenaan en leg naast het bord - sorteer de vastgoedkaarten in een bronzen, zilveren en gouden stapel en leg naast het bord - schud de progressiekaarten en leg de stapel gedekt op de daarvoor voorziene plaats - plaats de periodemarker 1 op het periodespoor - elke speler neemt z'n bank, de volgordemarker, goederenfiches en prijsmarkers in z'n kleur en 20 dollar van de bank - de kapiteinskaarten worden geschud en elke speler ontvangt er vier op handen - het resterende geld wordt naar waarde gesorteerd en naast het bord gelegd - er wordt een willekeurige speelvolgorde bepaald.
In Captains of industry voert elke speler één actie uit per ronde. De rondes blijven elkaar opvolgen tot er zes stadskaarten zijn verschenen uit de progressiekaartenstapel. Indien dit het geval is, volgt er een einde van een periode. Na drie perioden eindigt het spel met een slottelling waarin er nog punten worden gescoord voor marktaandelen, kapiteinskaarten en eventuele ontwikkelingen.
Een kort overzicht : 1) Acties (telkens één uit te kiezen) : - bouw een fabriek of breid er één uit - laat een fabriek produceren - marktonderzoek (ontwikkeling) - markt manipulatie - bouw vastgoed
2) Einde van een ronde : - collecteer inkomsten - verander speelvolgorde - trek kaarten van de progressiestapel, check einde van een periode
3) Einde van een periode : - bepaal de vraag naar goederen en leg overbodige goederen af - scoor voor meerderheid in de sectoren - verkoop goederen aan de bank en scoor - scoor alle einde-van-een-periode-ontwikkelingen - kies een kapiteinskaart om af te leggen - zet het progressiespoor terug op nul en schud de progressiekaarten terug tot een stapel
4) Einde van het spel : - toon je marktaandeel in je bank - scoor einde-van-het-spel-ontwikkelingen - scoor kapiteinskaarten uit je hand - scoor marktaandeel voor meeste resterende geld - roep de winnaar uit
Acties :
1) Bouw of breid een fabriek uit : Betaal de gevraagde bouwkost door de grondstoffen te kopen (van jezelf of tegenstander). Je moet steeds opteren voor de goedkoopste van deze goederen. Indien van een tegenstander, dan plaatst deze speler de fiche in z'n bank als marktaandeel. Indien je van jezelf koopt, leg je de fiche terug in je voorraad. De gekochte fabriek produceert onmiddellijk de afgebeelde goederen. Plaats de overeenkomstige fiches in de desbetreffende markt op het speelbord. Je mag ook 13 dollar betalen voor een fabriek ipv de gevraagde goederen, als deze goederen niet op het bord liggen. Om een fabriek uit te breiden moet je zowel de bouwkost als de expansiekost betalen, maar levert de fabriek onmiddellijk ook extra goederen op. De kosten blijven op deze manier oplopen.
2) Een fabriek laten produceren : Kies één van je fabrieken en neem de goederen die zijn afgebeeld op de fabriek en leg ze op de overeenkomstige markt op het speelbord. Indien je de kosten linksonder op de kaart betaalt, produceer je dubbel (je laat je werknemers overuren draaien). Wanneer je goederen op het speelbord plaatst, bepaal je ook onmiddellijk de prijs die je ervoor wil hebben door je prijsmarker op het prijsspoor te zetten. Je mag op elk spoor maar één prijs bepalen. Je mag wel extra goederen toevoegen aan deze markt. Meerdere spelers mogen éénzelfde prijs kiezen. Sommige markten zijn nog op slot en komen pas los na enkele ontwikkelingen.
3) Marktonderzoek : Betaal de aangegeven ontwikkelingskost (identiek aan bouwen fabriek) en plaats een eigen fiche op het ontwikkelingsbord. De onderste rij ontwikkelingen kan in periode 1 worden gebouwd, de 2de rij pas vanaf periode 2 en de 3de rij pas vanaf periode 3. Sommige ontwikkelingen hebben voorwaarden waaraan voldaan moet worden (aangegeven door de lijnen die je moet volgen op het ontwikkelingsbord). Meerdere spelers kunnen dezelfde ontwikkeling maken, de eigenschappen zijn onmiddellijk bruikbaar. Sommige zaken leveren punten op aan het einde van een periode of het einde van het spel. Na het ontwikkelen mag je al je prijzen op het speelbord aanpassen indien gewenst.
4) Marktmanipulatie : Trek een kapiteinskaart van de stapel. Deze kaarten leveren je punten op aan het einde van het spel als je aan bepaalde voorwaarden voldoet. Elke ronde moet je zo'n kaart afgeven, dus des te meer kaarten je hier ophaalt, des te meer kan je scoren op het einde. Nadien mag je je prijzen op het speelbord aanpassen indien gewenst.
5) Bouw vastgoed : Kies één van de zones : residentieel, commercieel, industrieel of transport. Spendeer de gevraagde goederen (idem bouw fabriek en marktonderzoek). Je moet steeds beginnen met de bronzen, daarna zilveren en tot slot gouden vastgoedplaatsen. Daarna zoek je uit de stapels vastgoed van de desbetreffende kleur een kaart die je wil bouwen en plaats je deze op het speelbord op de overeenkomstige plaats en leg je er een eigen fiche op. Deze kaarten gaan bepalen wat de vraag gaat zijn naar bepaalde goederen bij het afhandelen van een periode. Tenslotte plaatst de speler z'n volgordesteen op de allerlaatste vrije plaats op het toekomstige volgordespoor. Indien je als eerste vastgoed bouwt in een ronde, leg je een progressiefiche klaar.
Einde van een ronde :
- elke speler krijgt 2 dollar per vastgoed dat hij bezit - bepaal de nieuwe speelvolgorde door de markers aan te sluiten op het speelvolgordespoor - leg de eventueel klaargelegde progressiefiche op het progressiespoor - trek een aantal progressiekaarten gelijk aan het aantal afgebeelde fiches - elke stadskaart wordt terzijde gelegd. Indien er zes stadskaarten zijn getrokken, eindigt de periode, anders start een volgende ronde
Einde van een periode :
Bepaal de vraag naar goederen door alle letters op de vastgoedkaarten op te tellen. Van elke goederensoort blijven daarna enkel dit gevraagde aantal over (eerste de goedkoopste), de duurste die te veel zijn, worden van het bord verwijderd en terug aan de desbetreffende speler bezorgd. Daarna wordt er gekeken in de diverse sectoren welke speler het meeste fiches heeft liggen. De speler met de meerderheid scoort telkens vijf punten die hij in z'n bank deponeert. Bij gelijke stand krijgt niemand de bonus. De goederen die op het bord bleven liggen, worden verkocht tegen de vooraf bepaalde prijs en de fiches worden in de bank van de spelers gestopt. Je scoort eventueel punten voor einde-van-een-periode-ontwikkelingen. Tenslotte kiest elke speler een kapiteinskaart uit z'n hand die hij afgeeft (en dus niet zal scoren op het einde van het spel. De progressiefiches en kaarten worden volledig gereset en klaargemaakt voor de volgende periode (tenzij dit het einde van het spel is, na 3 perioden)
Einde van het spel :
- de speler heft z'n bank op en telt z'n aantal aandelen + eventuele 5-puntenmarkers - scoor de einde-van-het-spel-ontwikkelingen - scoor de resterende kapiteinskaarten in je hand als je voldoet aan de voorwaarden - de speler met het meeste resterende geld scoort 20 punten, de 2de 10 punten en de derde 5 punten - de speler met het meeste punten wint het spel
Titel : Captains of industry Auteur : Michael R. Keller Uitgeverij : TMG Aantal spelers : 3-5 Speelduur : 90-150 min. Leeftijd : 10+ (lijkt me iets te jong)
Reacties op bericht (0)
Klik op ons logo om terug naar de startpagina te gaan
Bent u op zoek naar info omtrent een spel? Typ de titel hieronder in het balkje en klik op "zoeken".