Qua gebruiksgemak en vlot verlopen van het maken van afspraken opteren we voor een Facebookgroep waarin iedereen welkom is om zich op te geven om mee te spelen of zelf speelmomenten te lanceren. Volg ons op Facebook (klik) om op de hoogte te blijven!
5% korting op al uw aankopen bij spellenspeciaalzaak Adriaensen!!! (Klik op bovenstaand logo om de spellenlijst te bekijken)
Spellenblog SpinLi
Omdat spelen de belangrijkste bijzaak ter wereld is ...
26-09-2014
Kingsport festival (Kosmos)
Kingsport festival werd onmiddellijk na het aankondigen van de titel en het verschijnen van de spelbeschrijving gebombardeerd tot een Kingsburg-clone en daar kunnen we in zekere zin wel inkomen. Er zijn wel wat gemeenschappelijke kenmerken tussen beide spellen, maar ik zou deze recensie graag beginnen met één erg groot verschil : thema en sfeer.
Kingsport festival speelt zich af in de wereld van H.P. Lovecraft, u weet wel, die van Arkham horror. U merkt dit echt aan alles. De kaarten, de monsters, zelfs de spelregels staan vol met "flavor"tekst die zorgen dat u in de juiste atmosfeer komt. U kan het spel echter perfect spelen zonder al deze tekst, maar ik denk persoonlijk wel dat het spelers die het Duits (in de Kosmos-editie) of het Engels (in de andere edities) niet machtig zijn toch wel wat kan afschrikken. De spelregels spannen daarin voorlopig de kroon. Een 16 bladzijden-tellende regelboek is niet ongewoon dezer dagen, maar het lettertype is op z'n minst gezegd klein en op sommige plaatsen zelfs "druk" te noemen. Na een korte studie van naderbij valt echter onmiddellijk op dat je meer dan de helft van deze tekst volledig links kan laten liggen, zowel in de regels als op de kaarten en bij de monsters. Het gaat hier gewoonweg om de symbolen die belangrijk zijn in het spel. Bij Kingsburg leek het mij allemaal iets gestroomlijnder en net enkel en alleen symboliek.
Het speelmateriaal is sfeervol en verzorgd, maar hier en daar ietsje te druk naar mijn persoonlijke mening. Ik vind het gekozen lettertype niet altijd stroken met de sfeer die men wil bereiken en andere lettertypes zijn dan weer wat te "gemaakt" om vlot te kunnen lezen, maar dat is mijn mening. Daarnaast komen er maar liefst 13 verschillende symbolen in het spel voor, bij een euro noemen ze dat gekleurde blokjes of meeples, hier betreft het allen symbolen in verschillende kleuren die voor iets specifieks staan (punten, allerhande kaarten, scenario's, dood, toverspreuken, tijd, ...)
U krijgt in de doos een speelbord, 20 monsterkaarten die rondom het speelbord worden gelegd (of ernaast, maar steeds in numerieke volgorde), 16 gebouwplaatjes, 9 kartonnen fiches, 110 kaarten, 6 houten cilinders, 75 houten schijfjes (die je bij Kingsburg op een gelijkaardige manier moest inzetten), 65 grondstofblokjes en 15 dobbelstenen (3 in elke kleur).
Een rondje Kingsport festival verloopt over 12 ronden, die op hun beurt zijn ingedeeld in 6 fasen. Bij deze een kort overzicht van het spelverloop :
1) Speelvolgorde : de spelers gooien hun drie dobbelstenen en tellen de waarden op. Daarna spelen ze om beurten, vertrekkende van de speler die de laagste totale waarde dobbelde. 2) Aanroepen van de Oude Goden : de spelers roepen in speelvolgorde de hulp in van één van de monsters die rondom het speelbord liggen. Hiervoor leggen ze één of meer dobbelstenen op de kaart waarvan de waarde overeenstemt met het nummer van de monsterkaart. Het kan ook zijn dat je moet passen omdat je geen geldige combinatie meer kan maken. Dit systeem komt volledig overeen met het Kingsburgprincipe. Elk monster kan maar door één speler éénmalig aanroepen worden. 3) De Concessie : in oplopende volgorde geven de aangeroepen monsters hun eigenschappen aan de spelers. In ruil voor bepaalde grondstoffen (symbolen) of "sanity" krijgen de spelers beloningen die ze dan weer op een andere plaats kunnen gebruiken. 4) Uitbreiden : om beurten mag elke speler één van z'n schijven op het speelbord op een locatie plaatsen. Je mag niet willekeurig ergens een schijf plaatsen, je moet vertrekken vanuit het "huis" en dan naar aangrenzende gebouwen die qua waarde geen niveau's overslaan. Om dit te doen moeten de domeinkosten overigens betaald worden. 5) De aanval : deze fase gebeurt enkel in de ronden die staan aangeduid in het blauw. Er wordt eerst een gebeurteniskaart afgehandeld. Nadien wordt er een onderzoekerskaart opengedraaid die een bepaalde kracht heeft. De spelers berekenen hun kracht, tellen hier eventueel toverspreuken en allerhande gebouwen en speciale effecten aan toe en vergelijken deze kracht met de kracht van de gebeurtenis. In het geval dat de speler wint, krijg je wederom beloningen. Bij gelijke stand krijg je geen beloningen, maar ook geen straf. En bij een verlies krijg je een straf te verwerken. 6) De tijd : de rondemarker wordt één plaatsje opgeschoven op de kalender.
Het spel komt met enkele scenario's. Dit zijn kaarten, die je al dan niet toevoegt aan het spel. Voor de eerste spellen wordt aangeraden om zonder deze kaarten te spelen, maar al gauw zal je deze ongetwijfeld toevoegen. Je kan een willekeurig scenario toevoegen of er eentje uitzoeken. Na 12 ronden wordt er nog een festivalkaart gespeeld als dit op de scenariokaart staat vermeld. De speler met de meeste punten wint het spel.
Titel : Kingsport festival Auteurs : Andrea Chiarvesio & Gianluca Santopietro Uitgeverij : Kosmos Aantal spelers : 3-5 Speelduur : 90 min. Leeftijd : 12+
Reacties op bericht (0)
Klik op ons logo om terug naar de startpagina te gaan
Bent u op zoek naar info omtrent een spel? Typ de titel hieronder in het balkje en klik op "zoeken".