Qua gebruiksgemak en vlot verlopen van het maken van afspraken opteren we voor een Facebookgroep waarin iedereen welkom is om zich op te geven om mee te spelen of zelf speelmomenten te lanceren. Volg ons op Facebook (klik) om op de hoogte te blijven!
5% korting op al uw aankopen bij spellenspeciaalzaak Adriaensen!!! (Klik op bovenstaand logo om de spellenlijst te bekijken)
Spellenblog SpinLi
Omdat spelen de belangrijkste bijzaak ter wereld is ...
06-05-2014
Room 25 (Matagot)
Vandaag komen we met een recensie van een iets ouder spel, nl. Room 25. U kon hiervan reeds een imprESSEN lezen, maar we hebben het spel slechts sinds kort ook effectief in de collectie. De hoogste tijd dus om eens wat meer aandacht te besteden aan dit "kleine", grote, spannende avontuur.
Room 25 lijkt gebaseerd op een film "The Cube" (die ikzelf niet ken, maar er werd me al verschillende keren op gewezen). De spelers trachten uit een labyrinth van kamers te geraken, tot ze aan Room 25 geraken en zichzelf een baan naar de uitgang forceren. Het spel kan in verschillende modi gespeeld worden, een solovariant, competitievariant, teamvariant, een semi-coöperatief deel, maar wat vooral interessant is, is de wantrouwen-variant. Persoonlijk zou ik vooral deze laatste aan iedereen willen aanraden om te spelen. U moet wel met minstens 4 spelers rond de tafel zitten (max. 6 overigens). In deze wantrouwen-variant krijgt u naast tegenwerking van het speelbord ook nog eens valsspelers onder de spelers. U kan het gerust vergelijken met de traiter van Shadows over Camelot of de cylons van BSG. Bovendien is het extra spannend met 4 aangezien u dan niet met zekerheid weet of er werkelijk een verrader onder de groep schuilgaat.
Het speelbord bestaat uit 25 tegels die in een vierkant liggen, met in het midden de centrale tegel waarop de spelersfiguren hun weg starten. Voor aanvang van het spel dienen bepaalde tegels wel of niet geïntegreerd te worden afhankelijk van de variant die u speelt. Elke speler krijgt een spelersmatje waarop alle tegels staan afgebeeld. Daarnaast krijg je ook vier actiefiches, 1 herinneringsfiche, een rondemarkering en een controlefiche. Voor het spel echt van start gaat, mogen alle spelers om beurten in het geheim naar één aangrenzende kamer gaan kijken (orthogonaal). Ze mogen openlijk hierover communiceren en eventueel liegen, maar ze mogen enkel aangeven of de kamer veilig is, een obstakel meebrengt of dodelijk gevaarlijk is, niet de exacte inhoud van de kamer.
Het spel wordt nog eens extra moeilijk gemaakt door de tijdsdruk. U heeft 10 ronden exact om zichzelf en de andere spelers naar Room 25 te begeven, deze naar een mogelijk exitplaats te schuiven en bovendien ook nog uit het rooster te duwen. Indien u dit lukt, dan winnen de gevangenen. Indien er twee gevangenen sterven tijdens de ontsnappingspoging of als de tijd verstreken is, winnen de cipiers of het bord.
Een speelbeurt is zéér eenvoudig. U mag in een speelronde slechts twee van de vier mogelijke acties gaan uitvoeren. Concreet gaan de spelers gelijktijdig hun acties plannen door ze blind voor zich neer te leggen op de daarvoor voorziene plaatsen op hun spelersmatje. Als iedereen klaar is met programmeren, wordt actie 1 beurtelings door alle spelers uitgevoerd, nadien wordt actie 2 uitgevoerd. Acties moeten indien mogelijk worden uitgevoerd, zelfs al is dit in het nadaal van de speler. U mag ook opteren om slechts één actie in totaal uit te voeren, als u bij de planning één actie programmeert. Je mag dan zelf bepalen of u deze in actie 1 of actie 2 speelt. Als slot van een ronde wordt er afgeteld en worden de rondemarkering van de spelers doorgeschoven op het tijdsspoor.
De acties : 1) Kijken : bekijk een geheime aangrenzende tegel, leg de tegel gedekt terug neer 2) Duwen : duw een medespeler (die in dezelfde kamer staat) in een aangrenzende kamer, is deze geheim dan wordt deze omgedraaid 3) Beweeg : beweeg naar een aangrenzende kamer, indien deze nog geheim is, wordt deze omgedraaid 4) Controle : duw een tegel uit het complex en leg deze aan de andere kant terug, alle aanwezige figuren op een tegel schuiven gewoon mee. De centrale tegel mag nooit verschoven worden, dus de centrale assen liggen sowieso vast. Indien je deze actie kiest wordt er en controlefiche naast de rij gelegd om aan te geven dat deze bepaalde rij in deze ronde enkel in die richting mag geduwd worden, dit om te voorkomen dat tegels gewoon héén en weer worden geduwd.
Spelers kunnen hun herinneringsfiche gebruiken om bepaalde geheime kamers te markeren om te onthouden wat er verborgen ligt. Ze krijgen deze fiche terug zo gauw de kamer wordt opengedraaid. Moest Room 25 al ontdekt worden voor ronde 5, dan zakt de tijdsmeter sowieso naar 5. U heeft nu dus nog 5 ronden om met alle gevangenen op deze tegel te geraken en te ontstnappen. Een overzicht van alle mogelijke kamers ga ik u niet geven, die staan overigens erg netjes op de overzichten op de spelersmatjes. Ze zijn in verschillende talen in de doos terug te vinden, ook in het Nederlands.
Neem dus snel de rol aan van de bimbo, de nerd, de wetenschapper of één van de andere karakters en baan jezelf een weg doorheen het doolhof van kamers naar Room 25, een spel vol achterdocht en berekende risico's om de finish te halen.
Titel : Room 25 Auteur : François Rouzé Uitgeverij : Matagot Aantal spelers : 1-6 Speelduur : 25 min. Leeftijd : 10+
Reacties op bericht (0)
Klik op ons logo om terug naar de startpagina te gaan
Bent u op zoek naar info omtrent een spel? Typ de titel hieronder in het balkje en klik op "zoeken".