Qua gebruiksgemak en vlot verlopen van het maken van afspraken opteren we voor een Facebookgroep waarin iedereen welkom is om zich op te geven om mee te spelen of zelf speelmomenten te lanceren. Volg ons op Facebook (klik) om op de hoogte te blijven!
5% korting op al uw aankopen bij spellenspeciaalzaak Adriaensen!!! (Klik op bovenstaand logo om de spellenlijst te bekijken)
Spellenblog SpinLi
Omdat spelen de belangrijkste bijzaak ter wereld is ...
06-04-2014
What's he building in there (Baksha games)
What's he building in there? is een spel waar ik enorm naar uitzag toen we naar Essen vertrokken. Daar aangekomen liep ik de vriendelijke auteur/uitgever tegen het lijf die me een exemplaartje van het spel had beloofd, maar me jammerlijk moest melden dat de spellen niet tijdig klaar waren. Dan heb je een stand in Essen, reis je de halve wereld rond om je spel te promoten en te verkopen en dan moet je het doen met je eigen prototype en een lege stand ... véél erger kan niet. Na geruime tijd niets meer gehoord te hebben, had ik dan ook de hoop eigenlijk wat opgegeven, aangezien het spel niet echt goed verkrijgbaar is in de EU. De verrassing was dan ook groot toen vorige week plotsklaps een pakketje voor mijn deur stond met deze titel. De tijd en de goesting om hier een mooi verslagje van te maken is dan ook aanwezig.
What's he building in there? is het eerste noemenswaardige spel van deze uitgever waarvan de auteur eigenlijk een trilogie wil maken. Het verhaal gaat over een gestoorde wetenschapper die op een slinkse wijze de werelddominantie in handen wil nemen. In dit spel gaat de eerste episode van z'n verhaal in voegen. De spelers krijgen een dubbele opdracht bij aanvang van het spel. Zo zullen ze een krankzinnige uitvinding moeten maken, een wapen waarmee de wereldleiders op de knieën worden gedreven en anderzijds moet je een ontsnappingsplan voorzien ... mocht je in je missie falen. Zowel het ontsnappingsplan als het wapen kan je op drie niveaus gaan bereiken, des te hoger je niveau des te meer punten ze je opleveren, maar haal je niveau 1 van beide zaken niet, dan verlies je onherroepelijk het spel.
Voor zowel het ontsnappingsplan als het wapen zal je allerhande kleinere uitvindingen moeten fabriceren. Daarnaast krijg je ook punten voor het sociale leven dat je leidt en je toch probeert te integreren in je buurt, door een eigen woonst te omheinen met schrikdraad en een hoop exotische huisdieren in huis te halen. Dit spel is een workerplacement van het puurste soort, overgoten met het thema dat hierboven al werd omschreven. In een speelbeurt gaan de spelers om beurten hun vier arbeiders (3 helpers en 1 wetenschapper) op de diverse plaatsen op het speelbord inzetten, om ze nadien één voor één af te handelen, de overéénkomstige acties uit te voeren, de nodige grondstoffen te verzamelen of om te zetten in nieuwe uitvindingen, ...
Op het speelbord zijn maar liefst 17 verschillende plaatsen waar de arbeiders kunnen worden ingezet. Sommige plaatsen hebben een blauwe achtergrond, andere een gele en sommigen hebben beide kleuren. Op de blauwe plaatsen kunnen enkel helpers worden geplaatst, op de gele enkel de wetenschapper en op de dubbele kleur kunnen beiden worden ingezet.
De verschillende actieplaatsen even kort uitgelicht : - nummers 1 tot en met 6 : grondstoffenwinkels : afhankelijk van het aantal spelers komen hier grondstoffenkaarten te liggen. Op deze kaarten kunnen tot drie arbeiders worden ingezet. De eerste beslist echter altijd welke van de twee mogelijkheden er plaats vinden. Ofwel worden de afgebeelde basisgrondstoffen genomen, ofwel worden basisgrondstoffen omgevormd tot geavanceerde grondstoffen. - nummers 7 tot en met 12 : zwarte markt : op de zwarte markt komen steeds vier nieuwe kaarten te liggen en zijn er ook twee vaste plaatsen. De eerste vaste plaats fungeert als bank en geeft je geld, de tweede geeft je ook nog wat geld en de startspelerpion. De andere zwarte marktkaarten geven bijna allemaal een soort van handeldrijven aan waarbij je grondstof A inruilt voor grondstof B of geld en omgekeerd. - nummer 13 : genie aan het werk : als je hier een arbeider plaatst, verdien je "verstand"punten. Je zal deze nodig hebben om bepaalde uitvindingen, alsook je opdrachten uit te voeren. - nummer 14 : handenarbeidspoor : hier spaar je arbeidskracht die ook onontbeerlijk is voor het vervullen en verwezenlijken van uitvindingen. - nummer 15 : sociale spoor : elke keer je voor dit spoor opteert, betaal je de aangegeven kosten en verhoog je op de sociale ladder met enkele voordelen en vooral overwinningspunten op het einde van het spel. - nummer 16 : veiligheidsspoor : je moet je eigendommen ook beschermen tegen indringers, je betaalt de aangegeven kosten en scoort overwinningspunten. - nummer 17 : exotische huisdierenspoor : haal die rare snuisterijen en exotische dieren in huis en scoor ook hier extra overwinningspunten.
Na het verplaatsen van de rondemarker (fase 1), het inzetten van je arbeiders (fase 2), het uitvoeren van de acties (fase 3) zijn er nog twee resterende fasen in een ronde. In fase 4 mogen de wetenschappers in speelvolgorde uitvindingen gaan doen. Deze uitvindingen liggen boven het bord en voor elke speler is er een uitvinding van elk type voorzien. Deze uitvindingen ga je nodig hebben om aan je opdrachten te voldoen en je wapen en ontsnappingsplan tot een goed einde te brengen. De eerste wetenschapper die erin slaagt om een bepaalde uitvinding te doen, moet "verstand"punten afgeven, maar scoort 5 overwinningspunten en bovendien krijgt hij 5 geld als een andere uitvinder later z'n werk "steelt" en ook dezelfde uitvinding gebruikt. De grondstoffen die moeten betaald worden staan netjes op de uitvindingskaarten afgebeeld. Naast de standaarduitvindingen zijn er ook enkele speciale uitvindingen die je in staat stellen om bepaalde voordelen te krijgen gedurende het spel. Van deze speciale uitvindingen is er telkens maar ééntje voorzien in het spel.
In fase 5 tenslotte moet er huur betaald worden voor de wetenschappers die nog geen eigendom kochten (op het sociale spoor). Dit moeten ze doen vanaf ronde 5. Na een korte opschoonfase, waarin er nieuwe marktkaarten en grondstofkaarten worden opengelegd, kan een nieuwe ronde van start gaan. Na 15 ronden eindigt het spel en wint de speler met de meeste overwinningspunten, op voorwaarde dat hij zowel z'n wapen als ontsnappingsplan van niveau 1 heeft kunnen verwezenlijken.
Titel : What's he building in there? Auteur : Sean Scott Garrity Uitgeverij : Baksha games Aantal spelers : 2-6 Speelduur : 100 min. Leeftijd : 12+
Reacties op bericht (0)
Klik op ons logo om terug naar de startpagina te gaan
Bent u op zoek naar info omtrent een spel? Typ de titel hieronder in het balkje en klik op "zoeken".