Qua gebruiksgemak en vlot verlopen van het maken van afspraken opteren we voor een Facebookgroep waarin iedereen welkom is om zich op te geven om mee te spelen of zelf speelmomenten te lanceren. Volg ons op Facebook (klik) om op de hoogte te blijven!
5% korting op al uw aankopen bij spellenspeciaalzaak Adriaensen!!! (Klik op bovenstaand logo om de spellenlijst te bekijken)
Spellenblog SpinLi
Omdat spelen de belangrijkste bijzaak ter wereld is ...
25-02-2013
Bora Bora (Alea spiele)
Op deze titel hebben we een tijdje moeten wachten, maar het beloofde dan ook méér dan de moeite waard te worden. De combinatie Alea big-box en auteur Stefan Feld doet menig véélspeler al op voorhand watertanden. En ik moet u bekennen dat in dit spelletje weer héél wat mogelijkheden zitten. De typische Feld tegenwoordig bestaat uit een lawine van scoringsmogelijkheden, een overvloed aan keuzemogelijkheden en hier en daar een bitsige strijd om op het juiste moment de juiste actie te mogen uitvoeren.
In Bora Bora vertrekt Feld terug vanuit het speelmateriaal dat enkele jaren geleden verguisd werd, maar nu terug volledig in is : de dobbelsteen. Elke speler heeft er drie die hij in elk van de zes ronden gebruikt om acties te mogen uitvoeren. In fase A van een ronde gooien de spelers gelijktijdig hun dobbelstenen. Nadien gaan ze deze in speelvolgorde (die elke ronde kan wijzigen) inzetten op de diverse acties. Hier zit onmiddellijk ook het unieke systeem van het spel. Indien je een actie wil uitvoeren waarop reeds een dobbelsteen (van jezelf of iemand anders) is ingezet, kan dat, maar moet de waarde van de dobbelsteen lager zijn.
De mogelijke acties : (ik geen slechts een kort overzicht, dit is overigens ook allemaal prima op de spelersborden terug te vinden) - aanschaffen van een mannentegel (kies een tegel (gelijk of lager aan de waarde van je dobbelsteen) en leg hem op een vrije plaats op je spelersbord) - aanschaffen van een vrouwentegel (kies een tegel (gelijk of lager aan de waarde van je dobbelsteen) en leg hem op een vrije plaats op je spelersbord) - je beschaving uitbouwen op het eiland over een waterweg (je plaatst een hut op een aangrenzend eilanddeel (gelijk of lager aan de waarde van je dobbelsteen) en krijgt het afgebeelde goed) - je beschaving uitbouwen op het eiland over een landweg (je plaatst een hut op een aangrenzend eilanddeel (gelijk of lager aan de waarde van je dobbelsteen) en krijgt het afgebeelde goed) - een helper gebruiken : je ruilt je dobbelsteenwaarde om in godenkaarten, overwinningspunten, het tatoeëren van een man, een vrouw laten schelpen rapen, een offer nemen, bouwmaterialen verzamelen of een hut verzetten op je speelbord om plaats te maken voor mannen of vrouwen - tempel : plaats een priester op de plaats in de tempel overeenkomstig met de waarde van je dobbelsteen (andere priesters schuiven eventueel door) - bouwen : neem een bouwplaatje (gelijk of lagere waarde dan je dobbelsteen) en leg deze op je bouwplaatsen waar twee aangrenzende grondstoffen zijn verzameld (je legt ze af), je scoort 10,7 of 4 punten afhankelijk van de ronde. Daarnaast zijn er ook nog héél wat extraatjes te verzamelen en deze leveren je op hun beurt weer schelpen, punten, status of godenkaarten op.
In fase B mag elke speler één man en één vrouw, in willekeurige volgorde, gaan activeren. Indien je meerdere identieke mannen en vrouwen hebt, kan je de actie versterken (niet 2 keer uitvoeren!).
In fase C tenslotte worden er enkele sporen afgehandeld waarmee je de nodige punten kan gaan verzamelen : 1) status : je scoort de punten die op het spoor staan aangegeven en de nieuwe speelvolgorde wordt bepaald 2) tempel : je scoor 1,2 of 3 punten per priester in de tempel en diegene met de meerderheid krijgt een oppergodfiche 3) juwelentegel : je kan een tegel aanschaffen tegen betaling met schelpen (leveren punten op aan het einde van het spel) 4) opdrachttegels : elke speler mag om beurten één van hun opdrachten uitvoeren en een nieuwe tegel nemen, je scoort 6 punten (je moet nooit iets afgeven, enkel aantonen dat je het materiaal hebt)
In het spel zijn ook godenkaarten voorzien. Zij laten je zondigen tegen de normale regels. Je mag ze in de bewuste fase uitspelen, samen met een offer. Je mag ook altijd twee identieke kaarten en één offer afleggen om één god naar keuze uit te voeren. Een oppergodfiche kan ook als joker gebruikt worden, nu moet er echter geen offer gespeeld worden.
Na zes ronden volgt er nog een slottelling : - 2 punten voor elk ongebruikt oppergodfiche - 1-6 punten (afh. aanliggende vistegel) voor je hutten op het eiland - 1-9 punten voor je aangeschafte juwelen - 6 extra punten voor : 9 vervulde opdrachten, 6 aangekochte juwelen, bouwplaatsen allemaal bezet, alle gebouwen geplaatst, alle hutten op het eiland geplaatst, 12 mannen/vrouwen op je speelbord
De speler met de meeste punten wint het spel.
Titel : Bora Bora Auteur : Stefan Feld Uitgeverij : Alea spiele Aantal spelers : 2-4 Speelduur : 90 min. Leeftijd : 12+
Reacties op bericht (0)
Klik op ons logo om terug naar de startpagina te gaan
Bent u op zoek naar info omtrent een spel? Typ de titel hieronder in het balkje en klik op "zoeken".