CO² was één van de spellen waar ik zonder twijfel het meeste van had verwacht voor de beurs in Essen startte. Vooral het thema sprak me enorm aan. Het is dan ook erg jammer dat ik het spel tot op heden nog steeds niet op tafel heb kunnen brengen. Het feit dat dit spel helemaal aan het einde van onze Essen-spelbesprekingen staat gepland, verraadt het ook een beetje. Is het dan geen goed spel? Toch wel volgens mij, maar het feit dat de spelregels niet super geschreven zijn, gecombineerd met de moeilijke vaktermen die worden gebruikt, hebben ervoor gezorgd dat dit spel eerder op een zijspoor terecht is gekomen. Gelukkig verschijnen er stilaan enkele video's online met een duidelijke en gestructureerde speluitleg en dit maakt het allemaal toch een beetje makkelijker.
CO² is een veelspelersspel, laat ons daar niet over zeuren. Er is héél wat gaande in dit spel en je zal hoogstwaarschijnlijk ook wel enkele beurten nodig hebben om het allemaal onder de knie te krijgen. In CO² probeer je samen met de andere spelers de aarde te behoeden van de ondergang. Een coöperatief spel dus??? Neen, niet echt, je kan wel met z'n allen tegen het verlies aanlopen, want als de aarde onleefbaar is geworden door onze overtollige uitstoot dan verliest iedereen. Maar in dit spel ga je gewoon kei hard voor een individuele overwinning. Elke speler krijgt een opdrachtkaart waarmee hij op het einde van het spel punten kan scoren en tijdens het spel liggen er enkele kleinere opdrachtkaarten voor het rapen. Er zal in ieder geval voor gevochten worden.
Afhankelijk van het aantal spelers verloopt het spel over 5 of 6 decennia. Deze bestaan op hun beurt uit een bevoorradingsfase en een aantal actieronden die ook afhangen van het aantal spelers. Het staat eigenlijk allemaal mooi aangegeven op het speelbord. Ook de rest van het materiaal is erg sfeervol, maar dit zorgt aanvankelijk toch ook voor wat onduidelijkheid. eens je de symbolen kent, blijkt het eigenlijk allemaal niet zo moeilijk en veel te zijn (maar dit is vaak het geval natuurlijk). Ik ga dan ook niet op alle kleine regeltjes ingaan, want dit zou het ogenschijnlijk moeilijker maken dan het allemaal is, dus bij deze een kort overzicht (u krijgt trouwens erg handige overzichtskaartjes bij het spel)
1) Inkomstenfase :
- verdeel inkomsten : de 1ste en 2de positie op de expertisesporen van de verschillende energiebronnen leveren geld en/of overwinningspunten op. De spelers kiezen hoeveel ze aan geld of punten willen ontvangen
- energievoorziening : de centrales in de werelddelen verbruiken energie, de uitstoot stijgt als er gebruik wordt gemaakt van kool, olie of gas. De speler die de regio controleert, dient hiervoor te betalen met een CEP (schijven die je tijdens het spel gebruikt als zijnde een soort betalingsmiddel om bepaalde zaken te mogen doen)
- gebeurtenis : indien de uitstoot bepaald niveaus haalt, volgt er een gebeurtenis. Trek een kaart, voer de gebeurtenis uit en leg de kaart af.
2) Actiefase :
De speler heeft steeds de keuze tussen drie mogelijke acties. Daarnaast zijn er enkele gratis acties die elke ronde één maal uitgevoerd mogen worden.
- Een project voorstellen : stel de bouw van een bepaalde energiecentrale voor (die het werelddeel vraagt), ontvang hiervoor geld of grondstoffen of wetenschappers
- Installeer een project : betaal 1 CEP, ontvang het éénmalig effect van het project
- Bouw een project : betaal de kosten (geld en grondstoffen) en scoor de overwinningspunten (mag enkel indien je voldoende expertise in dat vakgebied hebt). Je wint ook extra expertise indien je deze actie uitvoert.
Gratis acties : mogen ten alle tijde tijdens je beurt uitgevoerd worden
- 1 wetenschapper inzetten of bewegen :
* op een project en overéénkomstig je expertise verhogen
* op een congres en je expertise eveneens verhogen
- de markt bezoeken : 1 CEP kopen of verkopen
- een kaart spelen : één van je lobbykaarten spelen en het voordeel ontvangen of één van de openliggende opdrachtkaarten vervullen en de punten scoren
3) Regio's controleren (geen aparte stap, geldt constant)
Als je een regio controleert, dit doe je door het meest gevraagde grondstoffen te leveren, mag je CEP's van die regio nemen, krijg je op het einde van het spel alle CEP's daar aanwezig, ben je verantwoordelijk voor de energievoorziening die de regio nodig heeft tijdens de inkomstenfase.
Het spel eindigt ofwel na vijf (zes) decennia OF als er twee regio's volledig volgebouwd zijn met alternatieve energiecentrales of wanneer de uitstoot terug zakt naar een veilig punt onder 350 ppm. Als de uitstoot boven de 500 ppm stijgt, is het spel ook afgelopen en verliest iedereen.
Op het einde van het spel tel je al je CEP's in je hand en die van regio's die je controleert, verkoop je deze tegen de huidige marktprijs en ontvang je het geld. Je scoort punten voor je opdrachtkaart, 1 punt voor elke 2 geld, 3 punten voor het meeste grondstoffen in handen en 3 punten voor de speler die het meeste opdrachtkaarten wist te scoren. De speler met de meeste punten wint het spel.
|