Suburbia is één van die buitenbeentjes uit onze Essen-buit. Het is één van de spellen die mij erg bevallen is, maar dat oh zo moeilijk op tafel komt. Hoe dat komt, weet ik niet, maar wat ik wel weet, is dat dit spel echt wel de moeite is. Het is geen zwaar tactisch spel, het gaat allemaal om opportuniteiten zien, verstandig opbouwen en toeslaan op het juiste moment (als je er dan natuurlijk de middelen voor hebt).
Suburbia valt misschien vooral op door de ietwat niet-alledaagse cover en dito speelmateriaal. Het is niet allemaal éénheidsworst als je deze titel vergelijkt met andere spellen. Zo is al het materiaal van een ongezien kartonkwaliteit, stevige tegels, en ook de opdrachtentegels zijn met hun ronde vorm niet alledaags. De startspelerpion is misschien een beetje overdreven, maar toch fijn dat ze oog hebben voor detail en zo'n gadget (want dat is het toch eigenlijk wel) in het spel voorzien.
In dit spel bouw je aan je persoonlijke stad, maar heb je toch wel wat invloed op de tegenstanders. Je bouwt je stad met behulp van tegels die één voor één in het spel komen. Het is aan jou om de beste combinaties eruit te zoeken, of de minst slechte optie te kiezen af en toe. Door het aanbouwen van tegels ga je extra inkomsten en populariteit krijgen en deze kan je dan weer gebruiken in de volgende ronden.
Een ronde bestaat telkens uit het aanschaffen van een tegel of passen. Als je past, dient er ook een tegel te worden afgelegd en komt deze blind tussen je stad te liggen. Als je een tegel koopt, kies je er één uit de openliggende tegels of één van de drie standaardtegels. Je betaalt de kosten en plaatst de tegel in je stad. Nadien voer je de actie van de desbetreffende tegel uit en volgt er een domino-effect waarbij aangrenzende tegels worden gewaardeerd en in sommige gevallen zelfs tegels van tegenstanders. Sommige tegels zullen je inkomsten en populariteit doen stijgen, andere doen dalen. Je bekomt elke ronde de inkomsten zoals aangegeven op je persoonlijke track en ook het aantal overwinningspunten zoals aangegeven op je populariteitsspoor.
Nog een uniek systeem dit laatste, want als je op het scorebord een rode lijn overschrijdt, zullen je inkomsten en populariteit wederom dalen. Je moet dus erg goed opbouwen, niet te snel te veel punten scoren, want dan kom je later weer in de problemen. Probeer ook zeker je inkomstenstroom te onderhouden, want zonder financiële middelen wordt het erg moeilijk om de juiste tegels aan te schaffen.
Erg diep op details ingaan, kan ik dan ook niet in deze recensie aangezien elke tegel weer iets anders zal opleveren. Het is het eerste spel wel even zoeken naar de beste oplossing, maar al gauw ben je ermee weg en heeft dit spel geen geheimen meer voor jou. In de stapel tegels zit in het laatste gedeelte een slottegel. Indien deze tevoorschijn komt, eindigt het spel na de lopende ronde. Daarna worden de opdrachten (enkele liggen open, enkele heb je persoonlijk van aan het begin van het spel) gewaardeerd. De speler met de meeste punten wint het spel!
|