Qua gebruiksgemak en vlot verlopen van het maken van afspraken opteren we voor een Facebookgroep waarin iedereen welkom is om zich op te geven om mee te spelen of zelf speelmomenten te lanceren. Volg ons op Facebook (klik) om op de hoogte te blijven!
5% korting op al uw aankopen bij spellenspeciaalzaak Adriaensen!!! (Klik op bovenstaand logo om de spellenlijst te bekijken)
Spellenblog SpinLi
Omdat spelen de belangrijkste bijzaak ter wereld is ...
27-10-2012
Saint malo (Alea spiele)
Over deze nieuwe Alea is al héél wat te doen geweest en is er al veel gezegd en geschreven. Twee redenen hiervoor! Ten eerste omdat het spel reeds werd aangekondigd op de Spielwarenmesse in Nürnberg in februari, dus er is al héél wat tijd overheen gegaan vooraleer hij op de markt is verschenen. Ten tweede de reden waarom het zo lang heeft geduurd. Ze vonden niet het correcte materiaal! In dit geval stiften en uitwisbare speelborden ... als u dit leest, fronst u waarschijnlijk al uw wenkbrauwen, net zoals wij dat ook deden een dik half jaar geleden.
Dit brengt ons onmiddellijk bij de troef, maar ook grootste minpunt van het spel. U krijgt hier van Alea iets origineels, u heeft hoogstwaarschijnlijk nog nooit met een stift over één van uw speelborden gegaan (hoop ik toch), wel u gaat er hier zelfs plezier aan beleven om dat te mogen doen. Hoe de kwaliteit en levensduur van de stiften is, weet ik niet. De speelborden zien er wel gaaf uit en men belooft dat ze makkelijk wissen met een droog doekje. Natuurlijk moet je dat dan wel ergens bij de hand hebben als je het spel speelt. Nu ik het spel in mijn handen heb gehad, ben ik in ieder geval al minder sceptisch dan in februari. Dit zou echt wel eens een erg leuk spel kunnen zijn. (hopelijk binnenkort meer info daaromtrent in een imprESSEN)
Saint malo werd aangekondigd als een 2/10 op de Alea moeilijkheidsgraad en dat lijkt me een redelijk goed gekozen score. Mij doet het allemaal in eerste instantie wat denken aan Roll through the ages. Ook in dit spel gaat u met dobbelstenen gooien, maximaal 3 keer en scoort u hetgeen dat u allemaal gooide. Op de dobbelstenen staan piraten, kisten, hoofden, kruisen, muren en hout afgebeeld. U mag na een gooi zoveel dobbelstenen opzij leggen als u wil, maar piraten moet u opzij leggen.
Bij het scoren van de dobbelstenen kiest u slechts één soort die zal worden gebruikt, dus u probeert waarschijnlijk zoveel mogelijk hetzelfde te gooien (in de meeste gevallen). Piraten worden op het algemene bord aangeduid en bij een bepaald aantal (afh. aantal spelers) zal er een piratenaanval uitgevoerd worden op het speelbord van alle spelers. Het is te hopen dat u op dat moment paraat bent om u te verdedigen. Enkele kleine regeltjes bij het scoren : - u hoeft niet al u gegooide resultaten te gebruiken - u mag een resultaat niet opsplitsen in twee delen - u dient steeds te tekenen op een vrije plaats, eens bezet kan het niet meer veranderd worden - op de buitenste (donkere) rand (20 vakken) van je speelbord kan je alles tekenen, op de binnenste 25 vakken kan alles behalve muren komen
De symbolen van de dobbelsteen en hun acties : 1) Hout : u tekent het aantal gegooide hout bij in uw voorraad, dit kost u wel 2 munten die u afkruist in uw bank 2) Kisten : teken een kist per gerolde kist op uw speelbord, ze dienen orthogonaal aan elkaar te grenzen, ze mogen naast eerder geplaatste kisten gezet worden, maar ook ergens totaal anders 3) Muren : teken een muur voor elke gerolde muur op de buitenste rand van je speelbord. Als je twee hoeken met elkaar verbindt door muren, krijg je een bonus (2 geld, 3 punten, 1-3 personen). Bovendien gaat ook je verdedigingswaarde omhoog met twee punten. 4) Kruisen : teken één kerk op je bord en noteer het nummer in de kerk gelijk aan het aantal gegooide kruisen (of minder!). Hoe groter de kerk, hoe meer punten, maar ze telt enkel als er van elke lagere waarde een kerk aanwezig is. Kerken mogen eender waar op het bord. De punten scoor je op het einde van het spel 5) Hoofden : afhankelijk van het gegooide hoofden kan je bepaalde personen in het spel brengen, die elk hun eigenschap hebben - 1 hoofd : burger = onmiddellijk 1 punt - 2 hoofden : soldaat of priester = respectievelijk 1 defensiepunt of 1 punt voor elke aangrenzende kerk aan de priester - 3 hoofden : architect of handelaar = respectievelijk 1-3 huizen bouwen voor 1-3 hout aan de architect (diagonaal en orthogonaal), de huizen moeten aan elkaar grenzen en brengen 3-6-9 punten op. De handelaar scoort 1 goudstuk voor elke kist die aan hem grenst (diagonaal en orthogonaal). - 4 hoofden : jongleur = 2 punten voor elk "type" persoon dat aan hem grenst - 5 hoofden : edele = onmiddellijk 7 punten
6) Piraten : afkruisen op het algemene bord, is de rij vol volgt er een aanval. Is je defensie sterker of gelijk aan de kracht van de piraten (aangegeven op het algemene bord) gebeurt er niets. Is dit niet het geval, dan kruis je één van je kanonnen op je bord af. Dit zijn 5 strafpunten op het einde van het spel.
Zo gauw een speler z'n bord heeft volgetekend, wordt de lopende ronde uitgespeeld en de punten geteld : - 5 punten voor elke speler die z'n bord helemaal vulde - 1 punt voor elke 2 goud die je nog hebt - 1 punt voor elk stuk hout die je nog hebt - scores voor de kerken (afh. aantal en waarde, tussen 1 en 20 punten) - per afgekruist kanon - 5 punten
De speler met de meeste punten, wint het spel!
Reacties op bericht (0)
Klik op ons logo om terug naar de startpagina te gaan
Bent u op zoek naar info omtrent een spel? Typ de titel hieronder in het balkje en klik op "zoeken".