
(cover)
In "Last will" snijdt men een thema aan dat vaak toch taboe is in de spellenwereld, nl. de dood. In deze herfstige novemberdagen is het dan ook tijd om stil te staan bij de dood van overleden familieleden en kennissen. Ook bij onze vriendelijke Tsjechen is dit het geval, maar zij steken er dan wel weer een twist in. De overledene is in dit geval een steenrijke oom die z'n volledige erfenis achterlaat aan één enkele verre neef of nicht (waar jij er één van bent). Maar dit kan niet zonder slag of stoot natuurlijk. De spelers moeten om ter snelste een deel van de erfenis trachten op te brassen, wie hier het beste in slaagt, krijgt het grote lot en mag zich ineens multimiljonair noemen.
Het spel omvat een dubbelzijdig speelbord, een aanbodbord, extra aanbodruimtes, 5 spelersborden, 140 kaarten (gebeurtenissen, helpers en uitgaven, eigendommen, vennoten, speciale kaarten, jokers en laatste wenskaarten), aanpassingsfiches voor de waarde van eigendommen, spelersfiguren, houten fiches (honden, paarden, gasten en koks), geldfiches en enkele houten huisjes.

(speelbord)
Een spel "last will" duurt ten langste 7 rondes, die op zich bestaan uit vijf fasen.
1) voorbereiding : de gevraagde kaarten worden open op het aanbodbord gelegd
2) plannen : de spelers plaatsen hun actiefiche op het spelersbord (zie boven) op één van de zandlopers. Deze plaats zal diverse zaken gaan bepalen; het aantal kaarten dat je mag trekken, het aantal boodschappers dat je mag inzetten, het aantal acties dat je hebt in de actiefase en de volgorde waarin je zal spelen (van links naar rechts op het speelbord)
3) boodschappers inzetten : om beurten zetten de spelers hun boodschappers één voor één in volgens speelvolgorde. Sommige spelers zullen één, anderen twee boodschappers mogen inzetten. Je kan ervoor opteren om een kaart aan te schaffen, een extra aanbodbord aan te kopen, de prijzen van het vastgoed aan te passen, een kaart te trekken en naar de opera gaan waar je 2 geld spendeert
4) acties uitvoeren : je mag een aantal actiepunten gebruiken (naar gelang je planning in fase 2), hiermee activeer je kaarten. Sommige kaarten vragen één of meerdere actiepunten, anderen zelfs geen. Al deze kaarten zullen je geld doen spenderen. Het is natuurlijk aan jou om het meeste geld met zo weinig mogelijk actiepunten te spenderen. (zie ook onder bij de uitleg van de kaarten)
5) einde van een ronde : je mag slechts 2 handkaarten houden, verminder de waarde van je eigendommen, maak de gebruikte kaarten terug actief, verwijder niet gekozen kaarten van het speelbord en vul terug aan, neem marker en boodschappers terug, zet de rondefiche één stap verder en geef de startspelersteen door.

(aanbodbord)
Einde van het spel : wanneer een speler geen geld en eigendommen meer heeft, wordt de ronde nog uitgespeeld. Indien geen enkele spelers bankroet is na zes ronden, is de zevende ronde sowieso de laatste ronde. De speler met het meeste schulden (of het minste geld) is de winnaar.
De kaarten : er zijn witte en zwarte kaarten. De witte kaarten worden uit de hand gespeeld, uitgevoerd (dwz geld spenderen) en nadien afgelegd. De zwarte kaarten daarentegen moeten op je eigen spelersbord worden gelegd en kunnen elke ronde opnieuw geactiveerd worden. Het spreekt dan ook voor zich, dat je ruimte moet hebben om ze te mogen spelen. Op de kaarten staat steeds afgebeeld hoeveel actiepunten je moet inleveren om ze te mogen spelen of activeren en hoeveel geld het je kost. Het komt er natuurlijk op aan om mooie combo's te gaan zoeken waarbij je met zo min mogelijk acties zo veel mogelijk geld spendeert. Het haalt niet veel uit om alle kaarten hier te overlopen, ze zijn op zich redelijk duidelijk en in de spelregels krijg je een fijn overzichtje.

(boerderijkaart) (kasteelkaart) (joker, dient als hond, paard, gast of kok)
Titel : Last Will Auteur : Vladimir Suchy Uitgeverij : CGE Aantal spelers : 2-5 Speelduur : 60 min. Leeftijd : 11+
|