IK SPEEL GRAAG EEN KEERTJE MEE !

Qua gebruiksgemak en vlot verlopen van het maken van afspraken
opteren we voor een Facebookgroep waarin iedereen welkom is om
zich op te geven om mee te spelen of zelf speelmomenten te lanceren.
Volg ons op Facebook (klik) om op de hoogte te blijven!

Foto
5% korting op al uw aankopen bij spellenspeciaalzaak Adriaensen!!!
(Klik op bovenstaand logo om de spellenlijst te bekijken)


Flag Counter
Spellenblog SpinLi
Omdat spelen de belangrijkste bijzaak ter wereld is ...
06-11-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.London


Dit, dames en heren, is de de natte droom van de veelspeler. U kan er niet omheen maar Martin Wallace staat sowieso al garant voor mooi en leuk materiaal. Nu heeft hij ook de complexiteit en speelduur van z'n spel nog ingekort en dan gaat er bij ons een rood alarmlampje branden. Dit is een kaartspel, laat me daar alvast mee beginnen. Oké, er is ook een spelbordje toegevoegd, waar je de vitrine gaat op opbouwen en waar je enkele fiches op de kaart van Londen kan gaan plaatsen, maar de kern van het spel draait allemaal om de kaarten.

Waar heb ik zoiets al eens tegengekomen? Kaarten die gebouwen voorstellen, je betaalt met kaarten en de gebouwen die je gebouwd hebt, leveren je een speciale actie op??? ... Precies, San juan ofte Puerto Rico, het kaartspel en laat nu net dat het beste spel zijn op de markt. Wel, deze London komt netjes in de buurt. Het is natuurlijk niet hetzelfde spel, het thema is ook gans anders, maar u zal alleszins evenveel plezier beleven aan deze als aan San Juan.

Een spelletje duurt in dit geval 110 kaarten lang, één maal door de deck razen en het is weeral over. Om een gevoel te krijgen dat je een stad aan het opbouwen bent, heeft Martin de kaarten overigens onderverdeeld in drie perioden. Natuurlijk zal je ze dan ook in volgorde in het spel laten verschijnen. De nieuwere gebouwen zijn natuurlijk weer een upgrade van de basisgebouwen. Je beurt, mijn beste blogger, bestaat uit twee zaken :
1) een kaart nemen : van de vitrine of de dichte trekstapel
2) een actie uitvoeren : kiezen uit : kaarten spelen; een stad runnen; land kopen; drie kaarten nemen

Als we de acties even van naderbij bekijken, kan ik u overigens ook niet superveel vertellen, want de kaarten maken het spel.

1) kaarten spelen : je mag zoveel kaarten voor je neerleggen als je wil, je mag kaarten ook op andere kaarten leggen (maar dan zijn deze niet meer bruikbaar om hun acties te gebruiken). Voor elke kaart die je neerlegt, moet je een kaart met dezelfde klaar afleggen in de vitrine (eerst bovenste rij vullen, daarna onderste, indien vol wordt de bovenste rij afgelegd en schuift de onderste door naar boven)

2) een stad runnen : je mag kiezen welke kaarten je activeert, je betaalt de bewuste kosten van de kaart en ontvangt de voordelen (geld, punten, ...). Sommige kaarten dienen na gebruik te worden omgedraaid, zodat ze niet meer kunnen gebruikt worden in de loop van het spel. (tellen nog wel voor punten op het einde) Daarna dien je je armoedelimiet te berekenen (= aantal handkaarten + aantal kaarten (kolommen) voor je op tafel - aantal delen die je hebt op het spelersbord). Je neemt een aantal armoedeblokjes overeenkomstig met je waarde (of zelfs afleggen). Sommige kaarten verplichten je om een metrofiche te plaatsen op het speelbord (elk gebied met zo'n fiche krijgt extra punten op het einde van het spel), je moet deze leggen aan een aangrenzend gebied waar reeds een fiche ligt.
 
3) land kopen : je koopt een stuk gebied van de stad op het speelbord, je betaalt de kosten en legt je fiche op deze plaats. Je krijgt onmiddellijk enkele extra handkaarten (aangegeven op bord). Elk gebied levert op het einde van het spel de punten op die erop staan afgebeeld. Ze brengen je armoedewaarde elke keer naar beneden. Je mag enkel bouwen aan het stadscentrum of reeds bebouwde gebieden.

4) drie kaarten nemen : je neemt drie kaarten op handen 

Let op : er is een handkaartenlimiet van negen kaarten op het einde van je beurt, ga je hier over, dien je het teveel aan handkaarten af te leggen. 
Je kan ten allen tijde een lening nemen, je krijgt hiervoor 10 pond.

Indien de laatste kaart genomen is van de trekstapel, mag iedereen nog een laatste beurt spelen, met uitzondering van de speler die de laatste kaart nam. Daarna volgt de puntentelling. Betaal eerst al je leningen terug aan 15 pond per lening. Neem één armoedeblokje per kaart die je nog op handen hebt, voor elke 3 pond krijg je een punt, scoor de punten voor je gebieden in de stad, scoor de punten op de gebouwkaarten, verlies zeven punten per niet terugbetaalde lening, trek een aantal punten af voor het aantal armoedeblokjes (tabel staat op het speelbord).

Titel : London
Auteur : Martin Wallace
Uitgeverij : Treefrog games
Aantal spelers : 2-4
Leeftijd : 10+
Speelduur : 90 min.

06-11-2010 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2010
>> Reageer (0)
05-11-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Beter laat dan nooit ...
Onder het mum van dit gezegde presenteer ik u vannacht om 12 uur, na onze spellenavond, een extra bespreking van een Essen release.
Het spel was in Essen na enkele minuten uitverkocht en tot onze grote spijt konden we toen geen exemplaar bemachtigen.
Maar vandaag was het dan ook een hoogdag toen de postbode aan onze bel stond te trekken met in zijn handen een kartonnen doos.

Karton, jawel karton, dat kan ons hartje sneller doen slaan, zeker als je weet dat je er weer zoveel plezier aan zal beleven met je vrienden,
familie, speelkameraden, ... En dat is bij deze volgens mij zonder twijfel het geval. Blijft u gerust nog even in spanning zitten, kom straks nog
even langs als je wakker bent ... en anders morgenvroeg als eerste naar deze blog.

05-11-2010 om 17:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2010
>> Reageer (3)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Forbidden island


Dit is een spel waar we geruime tijd hebben zitten naar uit kijken. Het is niet echt een Essen release, want het spel werd een half jaar geleden al uitgebracht door Gamewright. Het bleek zo'n succes te zijn, dat het spel onmiddellijk was uitverkocht, dus moesten we een tijdje wachten tot onze reviewversie ons zou bereiken. Begin september was hij er dan eindelijk en sindsdien hebben we nog niets dan plezier gehad aan dit spel. Waarom plaats ik het dan toch hier in deze reeks? Omdat in Essen de duitstalige versie van Schmidtspiele zou gelanceerd worden.

Voor de liefhebbers van Pandemie zal dit sowieso wel een hit zijn. Zelfde auteur, zelfde spelmechanisme, zelfs dezelfde spelregels. Het spel is enkel compacter, sneller en naar mijn mening moeilijker om te winnen. Bovendien ruimt het spel zichzelf op en dat is ... een fantastische vondst in spellenland, hopelijk wordt dit een trend in de komende jaren.

In dit spel vlieg je naar het verboden eiland, waar je vier schatten gaat proberen te bergen, vooraleer het eiland in de oceaan wegzinkt en probeer je ook nog eens met z'n allen tegelijk op de helipad bijeen te komen om tijdig te vertrekken. Bij aanvang van het spel worden de fraaie tegels met de "droge zijde" naar boven in een kruis gelegd, dit is het speelbord. Daarna worden al zes eilandkaarten getrokken, deze stukken van het eiland lopen al deels onder water, je draait de overeenkomstige tegels naar de waterkant. Elke speler krijgt een rol toegewezen (deze zorgen voor iets extra's), de overeenkomstige pion wordt op het spelbord geplaatst en je krijgt ook nog twee handkaarten (deze tonen de schatten of een helikopter of zandzakactie). Je kiest op welke moeilijkheidsgraad je het spel start door het waterniveau op het overzichtje aan te geven en schud de "water-stijgt-kaarten" in de trekstapel. Het spel kan van start gaan.

Als je aan de beurt bent, mag je drie acties uitvoeren, daarna trek je twee nieuwe handkaarten en tenslotte trek je eilandkaarten om het eiland verder onder water te zetten. De mogelijke acties die je kan uitvoeren, zijn bewegen, droogpompen, een handkaart doorgeven, een schat bergen. De actiekaarten helikopter en zandzak kan je ten allen tijde spelen en vragen geen actiepunt.
1) bewegen : je kan enkel bewegen naar een tegel die horizontaal of verticaal grenst aan de tegel waarop je staat.
2) oppompen : je kan een tegel horizontaal, verticaal aan je grenzend of de tegel waarop je staat droogpompen, je draait de tegel terug naar de droge kant
3) handkaart doorgeven : je moet dan samen staan op dezelfde tegel en je kan enkel een kaart weggeven (denk ook aan handlimiet van vijf kaarten, heb je er ooit teveel in je beurt, leg je onmiddellijk het te veel af)
4) een schat bergen : indien je vier schatkaarten hebt van dezelfde soort en je staat op een tegel die het symbool van deze schat toont, kan je de schat bergen, je geeft de vier kaarten af en legt de schat terug in de doos

Nadat je je acties hebt uitgevoerd, trek je twee nieuwe handkaarten. Zit er een "water-stijgt-kaart" tussen, dan verhoog je het niveau van het water en schud je de reeds gebruikte eilandkaarten en leg je deze terug boven op de trekstapel.
Tenslotte ga je het eiland verder laten overstromen. Afhankelijk van het niveau op de waterstand zullen enkele eilandkaarten worden omgedraaid, je draait de bijpassende eilandtegels om. Indien deze reeds op de waterkant stonden, verdwijnen ze uit het spel (samen met de kaart). Staan er pionnen op deze tegel, dan kan deze nog naar een aangrenzende tegel zwemmen. Indien dit niet kan, verliezen de spelers het spel.

Het spel wordt dus enkel gewonnen als de vier schatten geborgen zijn, de spelers samenkomen op de helipad en bovendien dan nog een helikopterkaart kunnen spelen.
Het spel verliezen is eenvoudiger :
- indien de tegels waarop een schat kan geborgen worden verdwenen zijn vooraleer de schat geborgen is
- indien de helipad zinkt
- indien een speler z'n leven laat
- indien het waterniveau het hoogste punt bereikt (dit kan niet gebeuren als je de beginneling of normale versie speelt)



De verschillende karakters :
- onderzoeker : mag diagonaal bewegen en diagonaal droogpompen
- piloot : mag naar een willekeurige tegel vliegen voor één actie
- navigator : mag andere spelers tot twee tegels verzetten voor één actie
- duiker : mag bewegen door missende en overstroomde tegels in het speelbord voor één actie
- ingenieur : mag twee tegels droogpompen voor één actie
- boodschapper : mag kaarten doorgeven zonder op dezelfde tegel te staan

Titel : Forbidden island
Auteur : Matt Leacock
Uitgeverij : Gamewright/ Schmidtspiele
Aantal spelers : 2-4
Leeftijd : 10+
Speelduur : 30 min.

05-11-2010 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2010
>> Reageer (0)
04-11-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Key market


Als fan van de Key-reeks, mocht dit spel toch niet ontbreken bij onze Essen besprekingen. Keythedral blijft voor mij één van de leukste spellen in onze spellenkast, net als Demetra (waar er heel wat voor- en tegenstanders van zijn). Key market is voor het eerst geen spel van de hand van Richard Breese, maar van iemand in z'n spellengroep, die natuurlijk zeer vertrouwd zijn met de Key-reeks.

In Key market gaat u dan ook erg veel elementen herkennen uit de vorige spellen. Prachtig materiaal, schitterende graphics naar mijn inziens (ook hier zijn er voor- en tegenstanders) en een bepaalde spelsfeer die ik maar moeilijk onder woorden kan brengen.

Een spelletje Keymarket loopt over twee jaren, die op hun beurt bestaan uit vier seizoenen. Elke ronde heeft dan weer drie fasen. De speler met het meeste geld op het einde van het spel is de winnaar. Het spel omvat héél wat materiaal, even een korte blik hierop : 90 grondstoffenmeeples (drie soorten groenten : fruit, groenten, graan, en twee soorten dieren : vis en schapen), 18 luxe-markers, 40 werkliedenfiches, 4 grote landborden (elk opgedeeld in 9 velden), 1 klein landbord (2 spelers), 1 voordeeltrackbord (3-4 spelers bij gelijke standen), seizoenenbord, 12 seizoensmarkers, 1 marktbord, 12 gildentegels, 64 goudmunten, 5 boerderijtegels, 4 overzichtkaarten, 4 spelerszichtschermen en de spelregels.
De voorbereiding van het spel neemt al zo'n twee bladzijden voor z'n rekening in de spelregels, dus die ga ik hier niet apart neerpennen.
Ik geef u slechts een kort overzichtje van de verschillende fase en een zeer korte beschrijven aangezien het me anders te ver zou leiden. Bovendien dien ik het spel nog aan een eerste testronde te onderwerpen. U mag later dan misschien nog wel eens een uitgebreid verslagje verwachten.

De verschillende fasen dan :
1) Boerderijfase : om beurten voeren alle spelers hun boerderij-acties uit
- beweeg werkers (1 gp per bewogen veld)
- huur een werker (1 gp per werker die je reeds op het bord hebt)
- krijg grondstoffen en luxeproducten (0 tot 3 basisproductie afh. vorm van veld en seizoen)
- promoot een gildelid (3 of 4 grondstoffen kosten)
- upgraden van een boerderij (betaal de afgebeelde aantal grondstoffen)
- rusten van een werker (4 grondstoffen)

2) Marktdag :
Om beurten mogen de spelers grondstoffen en luxeproducten verpatsen aan de markt. Bovendien kunnen ze ook hun gildenacties uitvoeren.
- verkopen (grondstoffen en luxeproducten verkopen tegen huidige prijs x aantal dat je verkoopt)
- gildeacties : sponser een leerling, promoveer een leerling tot een werkman, promoveer een werkman tot een meester, laat een werker rusten, koop één of twee grondstoffen of luxeproducten, neem geld en zet je bovenaan op de voordeeltrack

3) Einde van een seizoen :
- pas de marktprijzen aan (haal grondstoffen en luxeproducten van het marktbord)
- verwijder de seizoensmarkers (die de voortgang van het spel aanduiden elk jaar)
- betaal de werkers op de landborden  (2 punten voor elke werker op de landborden of verwijderen van onbetaalde werkers)
- nieuwe speelvolgorde (speler met minste werkers wordt startspeler)

Na twee jaar eindigt het spel, draai het marktbord om en je hebt een scoretrack. Je scoort punten voor je uitgebouwde boerderij tot een herenhuis (15 punten). Je scoort voor werkers die je rust gunde (15 punten per werker), gildeleden (leerling = 5 punten, werkman = 10 punten, meester = 15 punten), goudmunten (1 punt per munt), paren van dezelfde grondstoffen of luxeproducten (5 punten per paar).

Titel : Key market
Auteur : David Brain
Uitgeverij : R&D games
Aantal spelers : 2-4
Leeftijd : 12+
Speelduur : 90 min.

04-11-2010 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2010
>> Reageer (0)
29-10-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.SpinLi @ Spiel 2010
Als spellenliefhebber kan u er niet omheen, de grootste spellenbeurs van Europa is weeral gepasseerd.
In Essen waren er dit jaar weer meer standhouders, meer uitgeverijen, meer spellen, ... Het is eigenlijk allemaal
niet meer bij te houden.

De moeite om eens te gaan kijken, dat zeker en vast wel. U waant zich als een kind de avond voor Sinterklaas,
verdwaald in een speelgoedwinkel. Enige grote nadeel is dat uw portemonnee aanzienlijk lichter terug mee naar
België komt. Hopelijk niet omdat u een boete zou zijn tegen het lijf gelopen in de zin van een vergeten milieusticker.
In alle grote Duitse steden is dit verplicht en ook al kan u ,indien u de juiste aanrijrichting gebruikt om op de parking van
de messe te geraken, dit euvel vermijden, is het toch handig om zo'n ding te hebben.

Spellen, spellen en nog eens spellen ... een voorbode ook van wat u te wachten staat in het volgende jaar.
999 games komt daar hun materiaal halen, het ene al wat sneller dan het andere. Koopt u toch alvast die Duitse versie,
is er misschien ook ééntje in het Engels? Of wacht u toch nog maar even op 999 games, WGG en andere The game masters?

Tja, het zal altijd moeilijk blijven daar, een ganse dag kuieren is zo al vermoeiend, als je hartslag dan nog tegen 200 per minuut slaat,
dan kom je redelijk opgedraaid, maar wel voldaan terug richting Belgische grens. Aan te raden is ook om tussendoor toch even de messe
te verlaten, ga een luchtje scheppen, drop je 25kg spellen al even in de wagen, tel je resterende sollen misschien even, ...

Ook dit jaar hebben we onze spellenkast gevoelig uitgebreid tijdens deze spiel. In de loop van de volgende dagen en weken zal ik hier proberen een relaas te doen van de verschillende spellen. Veel leesplezier en tot op de volgende spellenavond van SpinLi waar al deze spellen aanwezig zullen zijn.

ps : u zal de besprekingen van volgende dagen misschien niet allemaal terugvinden in de categorie Essen 2010, als het betreffende spel van een uitgeverij is die we reeds besproken hebben, zal deze bij die uitgeverij worden ingedeeld om ze alzo later makkelijker terug te vinden.

29-10-2010 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2010
>> Reageer (0)
26-10-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Te verwachten Essen reviews
De volgende lijst van spellen zal besproken worden in de loop van de maand november.
Pas op, er zouden best nog wel enkele spellen tussen kunnen komen, zodat er twee spellen per dag verschijnen (afh. tijd en goesting).
Staan al zeker op het programma :
- Plateau X (Winning moves)
- Rattus pied piper (WGG)
- Khan (WGG)
- Norenberc (WGG)
- Inca empire (WGG)
- Key market (R&D)
- Forbidden island (Gamewright)
- Water lily (Gameworks)
- Tikal II (Gameworks)
- Sobek (Gameworks)
- Trolland (Ludocortex)
- Aether (Onni games)
- Intrigo (Hazgaard)
- Jerusalem (Abacusspiele)
- Mr. Jack pocket (Hurrican)
- Bangkok klongs (DLP games)
- Grand cru (Eggert)
- Funfair (Eggert)
- Antics (Fragor)
- Isla dorada (FFG/Funforge)
- Navegador (PD-verlag)
- Flinke stinker (Zoch)
- Charon inc. (Gryphon)
- 7 wonders (Repos)
- Mousquetaires du Roy (Ystari)
- King's vineyard (Mayday)
- The resistance (Indie boards & cards)
- Last call, the bartender game (Wattsalpoag)
- Era of inventions (Quined)
- Safranito (Zoch)

Eventuele bijkomers :
- Troyes
- Merkator
- Poseidon
- Merchants of the middle ages
- Dakota
- Tammany hall
- Luna

26-10-2010 om 13:06 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2010
>> Reageer (0)
24-10-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Essen volle bak
Klik op de afbeelding om de link te volgen Aangezien de beurs in Essen ondertussen is afgelopen, mag u zich stilaan opmaken voor een reeks van Spiel 2010.
We gaan van start binnen een weekje en het zal zeker de moeite zijn. Voor de geïnteresseerden, we brachten volgende
spellen mee uit Duitsland (klik op foto voor vergroten) en van de meeste mag je dus ook een bespreking verwachten in november.


24-10-2010 om 21:14 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2010
>> Reageer (0)

Foto

Klik op ons logo om terug naar de startpagina te gaan


Bent u op zoek naar info omtrent een spel? Typ de titel hieronder in het balkje en klik op "zoeken".

Zoeken in blog



Contact via mail :

spellenkanaal (at) gmail (dot) com

Categorieën
  • "Kaartje leggen" (5)
  • Essen 2009 (47)
  • Essen 2010 (27)
  • Essen 2011 (45)
  • Essen 2012 (137)
  • Essen 2013 (212)
  • Essen 2014 (85)
  • Essen 2015 (86)
  • Essen 2016 (77)
  • Essen 2017 (76)
  • Hete hangijzers (6)
  • imprESSENs (651)
  • Nürnberg 2012 (17)
  • Nürnberg 2013 (17)
  • Spelen met SpinLi (318)
  • Spellen in beeld (77)
  • Tussendoortjes (9)

  • Bezoek je onze nieuwe blog alvast een keertje? Zie bij de links!

    Links
  • Spellenlijst SpinLi
  • Bordspelmania : forum
  • Ditterio's blog
  • Spel(l)enderwijs
  • Boardgamegeek
  • De tafel plakt ! (Dominique)
  • SpinLi's nieuwe blog !!!
  • Spellenclub Pallieter (Lier)
  • Spellenclub Heist statie (Heist-op-den-Berg)
  • Spelregels.eu

    Foto

    5% korting bij aankoop als SpinLi-lid !!!
    Klik op het logo om hun site te bezoeken.
    Inhoud blog
  • Solar Flux
  • Elk einde heeft een nieuw begin ...
  • Photosynthesis (Blue Orange Games)
  • Nutz (Blue Orange Games)
  • Katarenga (Huch)

    Blog als favoriet !

    Archief per maand
  • 12-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 09-2005


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs