Prisoner's dilemma. Ik had er nooit eerder over gehoord, maar nu draait het rond in me.
Twee mannen zitten voor hetzelfde vergrijp in de cel.
De politie heeft niet voldoende bewijs om een aanklacht op te stellen en daarom wordt met iedere man afzonderlijk een deal gesloten om hem tegen de ander te laten getuigen.
Het is dezelfde deal, die ruwweg hierop neerkomt: als ze allebei hun mond houden worden ze allebei veroordeeld voor een minder ernstig vergrijp.
Als de een tegen de ander getuigt, krijgt hij vrijspraak, maar de ander een extra zware straf.
Als ze allebei bekennen, moet ieder langer zitten dan wanneer hij zijn mond had gehouden, maar korter dan wanneer de ander tegen hem had getuigd.
(U hebt het over Julius en mij.
Speltheorie. Deze specifieke spelvorm is in 1950 of daaromtrent bedacht door een wiskundige. Sindsdien wordt hij voortdurend toegepast.
De oude man ademt in en dan langzaam uit. Aha.
Het is een niet-nulsomspel, in tegenstelling tot een nulsomspel. Het laat ruimte voor samenwerking. Er bestaat een zet die beide spelers voordeel biedt. Hij houdt het gezicht van Elias Cole nauwlettend in de gaten.
Ja, zoals ik al zei is de theorie me bekend. Het is me niet duidelijk wat het verband is met Julius en mij, behalve dat wij, heel letterlijk gevangenen waren. Wat u natuurlijk ontgaat, is dat ik niets kon betekenen omdat ik nergens bij betrokken was. Dus die mogelijkheid had ik niet? Ik heb de enig mogelijke weg bewandeld.
Natuurlijk, zegt Adrian. Dat begrijp ik volkomen. Laten we voor dit moment bij het spel blijven. Ziet u, het gaat in wezen over kwesties als eigenbelang en verraad. Als gevangene A besluit uit eigenbelang te handelen, wint hij.
Maar alleen als de andere gevangene niet hetzelfde doet.
Precies, als de andere gevangene dat wel doet, verliezen ze allebei. Tenzij natuurlijk gevangene A weet dat gevangene B hem waarschijnlijk niet zal verraden. Dat versterkt de positie van gevangene A. Het is echt heel fascinerend. Wiskundigen en filosofen zijn niet de enigen die in de resultaten geïnteresseerd zijn. Ook economen. Concurrerende producenten van, nou, ik noem maar iets, frisdrank, hondenvoer. Zij moeten beslissen wat het beste is : vaste prijzen of concurreren. )
uit : Fantoom liefde -Aminatta Forna, blz483
|