Bedelaars zie je hier zelden, tenzij hier of daar een 'duts' (m/v)....veel meer zie je een verkapte vorm van bedelen, de tallozen die door het leven niet gespaard werden (eenbenig of eenarmig, berooid enz), ahw geconcretiseerd in de tallozen die dagelijks de 've so' (loterijbriefjes) verkopen. Vreemdelingen, dat zijn de toeristen van een dag of twee drie, blijven meestal buiten schot, maar aangezien ik waar ik kom al een 'nguoi quen' (vertrouwd iemand) ben, krijg ik tot vervelens toe overal (resto, cafe, straat, park, bus) die biljetten onder de neus...en zelfs bij weigering blijft men aandringen.
Iets anders: in district 10 wijs ik er iemand -portefeuille en smartphone losjes in de hand- op of dat niet risicovol is....antwoord is dat men dat overal zonder risico wel zou doen behalve...in district 1, en laat dat precies het district zijn waar de toeristen samenkoeken en die dus het doelwit zijn en die bijgevolg de meest louche viets aanzuigen. Trouwens, uitgerekend in district 1 kan ik het aantal keren niet meer tellen dat mij de vraag werd voorgeworpen of ik niet geinteresseerd ben in marihuana. Van andere drugs heb ik geen weet, maar ik verneem dat er in Saigon zowat 20.000 drugsverslaafden zouden zijn. Er wordt campagne gevoerd tegen drugs ( ik heb op straat banners en affiches gezien die wijzen op de gevaren van 'ma tuy' =drugs). Terloops, Vietnam zit met een been in de finale van de Suzukicup na winst in Maleisie met 1-2....morgen terugwedstrijd. Een roundabout is in het vietnamees 'vong xoay' en ik lees met genoegdoening in Bong Da dat Guardiola met Bayern in de champions league 'se xoay vong' = zal roteren......
Thac giang dien.....met z'n 'thac nuoc', watervallen....op internet zien ze er nog altijd iets spectaculairder uit dan in realiteit...de plaats ligt 'n 50 km boven Saigon, maar er geraken betekent al wat, eruit terugkeren is al andere koek. Met bus 12 erheen, een rit van twee en een half uur !! voor amper 50 km....eerst de saigonese verkeerschaos door, dan het drukke industriele centrum Bien Hoa. Thac giang dien is een recreatief natuurdomein, maar opvallend is het ongemeen weinig aantal bezoekers....voor de modale viet niet goedkoop en van het genre 'wekelijks ga je er niet heen'...huur ligzetel met zicht op watervallen. Buschauffeur had ons toevertrouwd laatste bus richting Saigon ong om 5. Na vijven vertellen voorbijkomende bromfietsers dat een terugrijdende bus niet vanzelfsprekend is, dus te voet ( 2,3 of 4? km) naar de wegsplitsing grote baan waar ongetwijfeld bussen voorbijkomen met bestemming Saigon. Ondertussen houden we de tegemoetrijdende (lege) bus 12 tegen, waarvan chauffeur en conducteur goedgeluimd eensgezind duidelijk maken dat ze geen opdracht hebben gekregen om nog terug te keren naar Saigon. Xe om (motortaxi) halveert de wandelklus in het pikdonker en brengt ons naar bushalte. Maar er zijn geen bussen, wel minivans die onderweg 'a l'improviste' passagiers oppikken en afzetten....dus eentje pikt ons op voor 20.000vnd per persoon....eenmaal in de minivan wordt de prijs na rollercoaster van opdrijven en afdingen 35.000vnd per persoon.....afzetten aan Suoi Tien, stadsgrens Saigon zeg maar. En vandaar dus een echte bus weer op, de 19, naar de binnenstad....met aankomst Ben Xe Ben Thanh rond kwart over acht.
Altijd voorzichtig zijn met blote cijfers, want dikwijls blijken de afwijkingen couranter dan de regel, maar toch, meer dan zich eventueel blind te staren op de cijfers an sich, werpt het rapport van de International Labor Organization over de minimumlonen een meer dan verhelderend licht op de verhoudingen tussen de verschillende landen binnen ASEAN (het totale zuidoostazie zeg maar). Enkele cijfers: Vietnam heeft een van de laagste minimumlonen, 181 usd (Laos en Cambodja scoren nog lager) - de Filippijnen 206 usd, en voor wie z-o-azie kent niet verwonderlijk, Thailand 356 usd, Maleisie 609 usd en Singapore 3.547 usd. Dit leert ons o.m. dat - wat ik al meermaals 'getrompetterd' heb - Singapore een rijk (klein) land is. Maar uiteraard ook binnen een en hetzelfde land kunnen cijfers ver uit elkaar liggen (zo is Kuala Lumpur binnen Maleisie veel welvarender dan de provincies, wat het totale cijfer naar beneden drukt). Als men het nu over minimumlonen heeft, bedoelt men daar mee de laagste lonen in prive of staatsbedrijven, maar dan laat men heel wat categorieen buiten beschouwing: nemen we in Saigon de werkelijk ontelbaren die een job klaren als 'motorparkingtoezichter' (al dan niet in diens van bijhorende winkel of restaurant of supermarkt)...die halen dat minimumloon niet. Ik ken bv iemand die in de stadsdienst van Saigon zorgt voor onderhoud van plantsoenen (en ook daar zijn er velen van) en die harkt ongeveer 150 usd per maand bijeen.
Niettegenstaande het europese vlaggeschip, duitsland, omwille van recente economische deuken water maakt, staat de duitse reputatie hier als een huis. In gesprekken lijkt merkel, naar wie men echt opkijkt, wel het gezicht van europa....om hollande is er enkel gegniffel om zijn amoureuze strapatsen. Volgens Foreign Investment Agency waren er in 2014 meer dan 200 duitse investeringsprojecten voor een totale som van 1,3 miljard usd. Maar meer dan cijfers maken de namen indruk. Bosch heeft niet alleen een produktielijn van auto-onderdelen in Dong Nai, in Saigon heeft het zelfs een R&D afdeling bemand door 500 ingenieurs, een opmerkelijk want zeldzaam gegeven....R&D veronderstelt hoger gekwalificeerd personeel, terwijl Vietnam bij voorkeur wordt gekozen voor produktie en dus ...lager gekwalificeerd personeel. Bayer voor o.m. z'n pharmaceutica heeft produktielijnen in Dong Nai en Binh Duong (beide zijn overigens de industrie-hubs in boven Saigon). Mercedes-Benz Vn is hier de enige luxewagenproducent, bouwde hier een dealernetwerk uit en startte de produktie van zijn fuso-vrachtwagens. Tenslotte is er Siemens voor de produktie van o.m.medische apparatuur. Alle bedrijven excelleren in hoge kwaliteit en high tech, wat eveneens het bewijs levert dar Vietnam wel gunstig is voor het aantrekken van investeerders van wereldklasse. Duitsland is daarnaast de belangrijkste bilaterale handelspartner in Europa (is goed voor meer dan 20% van de handel tussen Vietnam en de Europese Unie).
In de saigon times weekly klinkt nogmaals de alarmbel wat het dodelijke verkeer betreft....sinds 2010 voor het land zowat 11.000 dodelijke slachtoffers per jaar (vergeten we niet dat saigon alleen al 6 tot 7 miljoen brommers/scooters telt)...en dit jaar is het bilan voorlopig bijna 8000 verkeersdoden en zowat 20.000 zwaargewonden....43% van de ongevallen zou te wijten zijn aan rijden onder invloed!! Daarnaast wordt er gewezen op een aantal veel voorkomende overtredingen (waar ik dan zelf dikwijls mee geconfronteerd word): rijden in verkeerde richting (je moet -te voet- maar 's een drukke eenrichtingsstraat oversteken...het gevaar komt dikwijls van de richting waar je geen oog voor hebt), negeren van verkeerslichten (je loopt dan braafjes op het zebrapad) en rijden op het voetpad (tijdens piekuren schering en inslag).
Toch nog wat voetbal van hier: Vietnam won zijn poule A van de suzuki-cup (eigenlijk kampioenschap van zuidoostazie) voor de Filippijnen (de andere halvefinalist), Indonesie en Laos. In de halve finale ontmoet het in twee manches Maleisie. Andere halve finale is tussen Filippijnen en Thailand.
Mijn vraag in het ITcentre, omwille van lage factuurprijs, of ik er niet best een fooi bovenop zou doen, werd gecounterd met de stelling dat die ingenieurs al blij mogen zijn dat ze een job hebben. Ik lees in VietnamNews dat de werkloosheid is toegenomen en dat toch zowat 40% van hen gediplomeerden zijn (hogeschool of univ). Die toename is te wijten aan onverwachte (prive)bedrijfssluitingen, downsizing of afslankingen en...wat technisch 'equitization' wordt genoemd, staatsbedrijven die de beurs opgegaan zijn, met herstructurering en afvloeiingen tot gevolg!
Vaststelling die ik elke ochtend dien te maken als ik de massa jongeren naar de univ zie trekken...waar moeten die in godsnaam een job vinden? Als ze al iets vinden, is het meestal onder hun niveau. Het schoentje blijft hier trouwens knellen: vietnam is een uitstekend land voor investeerders die vooral op zoek zijn naar laag gekwalificeerd personeel, en dus weinig betaald personeel. En het onderwijs blijft, ondanks (maar te weinig forse) ingrepen, maar aanmodderen: scholieren/studenten zonder assertiviteit, zwak in communicatie, zwak in problemsolving, zodat het voor de meeste Koreaanse en Japanse bedrijven er hier op aankomt zelfs de technische vakkennis van hun Vietnamees personeel te moeten bijspijkeren, willen ze op een normale manier in het bedrijf kunnen functioneren. Blijkbaar zit het een beetje in de Vietnamese mentaliteit, braaf, volgzaam, koppig, moeilijk van het eigen gelijk weg te krijgen.
Ik verneem het overlijden van een schoonzus....telkens als ik terugkeer van lang-weg-geweest zien de wereld en mijn wereld er een stukje anders uit. Gedurende die zes laatste jaren vielen vertrouwde gezichten weg....broers, collega's, familie, buren, een beste vriend....en telkens was het een confrontatie met het besef van eindigheid...niets is blijvend! Wat niet wil zeggen dat men geen plannen mag maken, maar de werkelijkheid is nu eenmaal dat van het ene op het andere moment aan alles een einde kan komen.
verder deze week twee concerten 'festival europese muziek' meegepikt en is dat toeval, maar telkens betrof het bijdragen van immigranten....voor oostenrijk de braziliaanse celia mara met bastarda muziek en voor zweden het van oorsprong colombiaanse adoptiekind kristin amparo...hier en daar met flardjes jazz, en vooral de laatste kreeg terecht het enthousiasme in de goed gevulde zaal!
De univ die ik dagelijks bezoek ligt op de hoek van de majestatische le duan boulevard en de dinh tien hoang....naaste buur op le duan is een van de musea gewijd aan ho chi minh (in voortuin ligt oorlogstuig dat meer aan panamarenko doet denken dan aan effectief gebruik...meer dan 40 jaar terug, zo weinig gesofistikeerd ziet het er uit)....naaste buur op de dinh tien hoang is de HTV, de saigonese tv met zijn gigantische zendmast. Vietnam heeft een ongebreideld aantal tv zenders, rekening gehouden met de talloze regionale zenders voor een land dat een oppervlakte heeft van belgie x 11. Alles is er te zien, soaps, films (heel wat uit korea, china) en alle over de hele wereld uitgemolken formats.....bij zappen stoot ik op de vietnamese versie van 'you think you can dance', ik bots op reclame....voor pantene, pampers, ik zie bij aftiteling van ik weet niet wat een hele klad vietnamese namen gevolgd worden door....demol (de nederlandse slijter van het format).....eigenlijk de hele internationale eenheidsworst opgediend met de lokale saus....op VTV4 is er ook nieuws in het engels (door perfect sprekende vietnamese) met een
interessant programme bizzline...over business meestal ivm vietnam (ook
in het engels)
Maandag eerste concert van de european music festival met de belgische bijdrage...vaiana/keita (pierre vaiana op sopraansax en de begeesterende afrikaan keita op balafon) in enkele nummers bijgestaan door de vietnamese hoa dang op het typische vietnamese instrument, de dan...waaruit mag blijken dat elk instrument wel goed kan zijn om de universele taal van de jazz te spreken....gesmaakt concert, maar de vrijwel volledig door viets gevulde zaal springt gewoontegetrouw karig om met applaus...
plots kwam ik tot de vaststelling dat mijn mp3 op tablet niet meer 'marcheerde'....de opgeslagen muziek kon niet meer gespeeld worden....foto's in de 'gallery' waren ook allemaal foetsie, terwijl ze weliswaar nog in bestand staken.....voor oplossing werd ik gebracht naar district tan binh ...hallucinant beeld, leek wel science-fiction....IT centre 'cong vien may tinh' (letterlijk = kliniek voor computer): talloze ('n vijftiental) in wit uitgedoste jonge ingenieurs, zelfs met wit hoofddeksel (zoals dokter in operatiezaal), iedereen is bezig met het 'opereren' van pc's, laptops, tablets waar wat aan scheelt.....zelfs al is mijn tablet in het nederlands, de jonge man die mijn tablet onder handen neemt, kent onmiddellijk de weg in mijn tablet, wijst op het feit dat na verloop van tijd kunnen uitvallen.....wat betekent dat hij opgeslagen muziek en foto's op zijn moederpc opslaat vooraleer een nieuwe installatie te maken, daarna worden muziek en foto's teruggezet....wel ben ik mijn banking kwijt, mijn spotify en andere door mezelf opgezette apps (daar was ik dan een tijdje zoet mee, alles opnieuw te installeren en te configureren)....operatie ter plaatse duurde zowat anderhalf uur, is geslaagd en het heeft me alles samen 150.000 vnd gekost.....ongeveer 6 euro.....
Tussen 22/11 en 5/12 heeft alweer het festival plaats van de europese muziek...het lijkt wel een torhout/werchter, want festival biedt dezelfde artiesten aan in hanoi en een of twee dagen later in saigon...het betreft een organisatie van goethe institut, institut francais, ambassades van zweden, polen, luxemburg, oostenrijk en....wallonie-bruxelles. Waren vorige keer melanie de biasio en pascal mohy de belgische (waalse) vertegenwoordigers, dan gaat nu die eer naar pierre vaiana; verder zijn er voor mij vrij onbekende artiesten uit de organiserende landen....celia mara, kristin amparo, tingvall trio, le tab etc. In saigon hebben de concerten plaats in het conservatorium en de tickets zijn gratis. Avontuur op zich om tickets op de kop te tikken (enkel te verkrijgen in idecaf en goethe inst.): het idecaf of institut francais ligt vrij centraal in thai van lung (buurt opera), maar het vinden van goethe institut was wat anders....in een afgelegen zijstraatje van de vuon chuoi (de bananenhof)....instituut zelf mag er zijn, een modern klein gebouw. Die beide instituten zijn er om respectievelijk de franse en duitse cultuur (en zelfs taal) te promoten, net zoals voor de engelse cultuur dat wordt gedaan door de british council, maar die zit hier op een nog strategischer plaats, pal in het centrum in de le duan...op spuwafstand zo je wil van de duc ba of notre dame
De Franse nederlaag in Dien Bien Phu in 1954 betekende het einde van hun kolonie...Indochine. De daaropvolgende conferentie van Geneve splitste het land (voorlopig) in het communistische noord-vietnam en het westerse zuid-vietnam, in het midden gescheiden door de 17de breedtegraad. De afgesproken verkiezingen werden verhinderd o.m. door de Amerikanen, die het gat, opengelaten door de vertrokken Fransen, meteen hadden gevuld. Zij vreesden dat verkiezingen het land zouden herenigen...onder communistisch bewind. Daarmee ontstond de 'domino-theorie' (gehanteerd door de presidenten Kennedy, Johnson, Nixon)....als een steentje valt, dreigen ook andere steentjes omver te vallen, met het gevolg dat uiteindelijk heel zuidoostazie ten prooi zou vallen aan het communisme. Noord-Vietnam plus de vrijheidsstrijders Vietcong bleven vechten voor hereniging. Het Tonkin-incident (torpedojager maddox die door noordvietnamese patrouilleboten was beschoten) betekende het sein voor amerikaans...militair optreden. Johnson startte 'rolling thunder'...constante bombardementen op Hanoi en Noord-Vietnam. En de oorlog escaleerde, generaal Westmoreland bleef troepenversterkingen vragen en krijgen....tot in 68 de strijd vastliep, ook op binnenlands protest (uitzichtloze Johnson stelde zich niet herverkiesbaar). Onder Nixon vonden de jarenlange vredesbesprekingen van Parijs plaats (met Kissinger en Le Duc Tho voor N-Vietnam, ook Z-Vietnam en Vietcong waren vertegenwoordigd). Intussen ging strijd door tot 1975 met overwinning van Vietcong/N-Vietnam tot gevolg, waardoor Z-Vietnam zijn legitimatie verloor.
Elke dag zie je toeristen, plannetje in de hand, richting Vo Van Tan, waar het War Remnants Museum zich bevindt. Wreedheden van de Amerikanen (o.a. My Lai) worden er uitgesmeerd. Naast de CuChi tunnels, 'n 70tal km verder, is dit een van de enige plaatsen in en rond Saigon die refereren aan de Amerikaanse oorlog. Tenzij misschien het Reunification palace, dat zijn naam pas kreeg na de hereniging in 1975, maar waar Ngo Dinh Diem begin jaren 60 huisde. Dat was de katholieke, corrupte, door de Amerikanen gesteunde zuidvietnamese regeringsleider die de boeddhisten benadeelde. Op de hoek van het drukke kruispunt Cach Mang Thang Tam en Nguyen Dinh Chieu staat trouwens een monument ter ere van de boeddhistische monnik die zich als eerste uit protest tegen die achterstelling in brand stak. Amerikaanse oorlogskerkhoven zijn er niet, de meer dan 50.000 gesneuvelden werden in 'body bags' naar het thuisland overgebracht. Op het hoogtepunt waren er meer dan een half miljoen Amerikanen in Vietnam. Maar zij niet alleen, zij hadden steun van bondgenoten, Philippijnen, Thai, Australiers en ....Zuidkoreanen en die gingen er ook soms 'My Lai-gewijs' met de vuile voeten vandoor. Van een echte battle is nooit sprake geweest, tenzij het Tet-offensief begin 68, vooral in de provincie Quang Tri (Hue), waar de vietnamese 'zandloper' het smalst is. Vietcong paste veelal de guerilla-tactiek toe en de Amerikanen namen veelal hun toevlucht tot snelle 'rush-and-go' operaties met hun talloze helicopters. In het zuiden werden Amerikanen niet bepaald als vijanden gezien, zij vochten immers met het leger van zuidvietnam. Een Australische veteraan vertelde me dat bij landing
in Danang zij ervan overtuigd waren, stengun in de knuist, een stevig
robbertje te moeten vechten.....zij werden echter verwelkomd door meisjes die hen bloemen en coca cola aanboden......
Ik heb al veel kamers betrokken van overpriced (in myanmar), vrij luxueus (ooit door toeval voor een nacht een suite in melia-hanoi), riant (ubud-bali), normaal (de meeste) tot ondermaats (lombok)....maar mijn kamer in saigon is, alles in acht genomen, top! Ik heb hier ook veel kamers uit nieuwgierigheid bekeken, ofwel ligt prijs (veel) te hoog, ofwel ontbreekt er iets. Dikwijls krijg ik de vraag of er ontbijt is; dat is er niet, en dat hoeft voor mij ook niet. Ik ontbijt waar het op dat moment voor mij het best uitkomt: wil ik uitgebreider 'buffetten'....er zijn plaatsen genoeg, alhoewel het driesterren-elios mijn voorkeur wegdraagt; heb ik weinig tijd (les), een vlugge hap al dan niet in het park of univ volstaat. Ik logeer dus long-stay in wat men noemt een 'serviced room'...kamer plus badkamer met lig- en stortbad, wc, aircon, tv, fridge, wifi, elke dag vers linnen en room service (tegeltjes liggen er elke dag in kamer en badkamer weer blinkend bij) en er is gratis laundry, alhoewel ik die lieve dames (die als ze tijd hebben ook mijn hemden strijken) elke keer een fooi geef. Bovendien is de locatie centraal, dichtbij 23/9 park, ben thanh markt en ben thanh busstation.
Uit warrige her en der info van Foreign Investment Agency concludeer ik dat RoK (republic of korea of zuid-korea) (met samsung, hyundai, posco etc) met lengten voorsprong als eerste over de meet bolt qua investeringen in Vietnam, gevolgd door Japan...anderen lijken wel haasje over te springen...singapore, hong kong (eigenlijk china dus)...in totaal (alhoewel ik verschillende cijfers lees) blijken zo'n 60-tal landen te investeren in Vietnam.
Van de gelegenheid maak ik gebruik om een idee dat mijn pad kruiste te corrigeren: Vietnam zou zich losser opstellen tav Rusland en China en zich meer wenden tot het westen.....dat is een totaal achterhaalde stelling; sinds Rusland niet langer 'sovjet' is (en dat is al meer dan 20 jaar terug!!) en sinds medio jaren 80 de vietnamese Doi Moi de deur opengooide voor....het westen, is Vietnam al goeie vriendjes geworden met dat westen. Er ging maar bitter weinig sirenenzang uit van een sovjetblok dat toen verkruimelde (herinner je maar de ellenlange rijen Russen die dagelijks of was het wekelijks stonden aan te schuiven voor hun 100 grammetjes vlees!). Rusland (met Petrovietnam) heeft natuurlijk nog wel een zeer dikke vinger in de vietnamese 'olie-pap' en wat China betreft, Vietnam en China zijn vanouds vijanden, niettegenstaande hun nabuurschap hen noopt tot vriendschapsbanden. Daarenboven hebben ze daardoor ook nauwe handelsrelaties. Maar vergis jullie niet, ten tijde van de 'amerikaanse' oorlog werd Vietnam militair gesteund door de ussr, en niet door China....en er dienden soms heksentoeren te worden uitgehaald om wapentuig vanuit de ussr in Vietnam te krijgen zonder dat China er beslag kon op leggen !!!
Alhoewel de buitenlandse investeringen in Vietnam (FDI of foreign direct investment) terugliepen in het lopende 2014, gingen die er in Saigon -het economische hart van Vn- op vooruit. Vooral het kroonjuweel Samsung CE complex (in het Saigon hi-tech park) zorgde op zijn eentje bijna voor de helft van die investeringen. Trouwens, (het koreaanse) Samsung heeft al meer dan een stevige poot in Vietnam: in 2009 schoot in de noordelijke provincie Bac Ninh Samsung Electronics Vn uit de startblokken, en in haar andere vestiging in Thai Nguyen rolden dit jaar de eerste produkten naar buiten. Andere poten van Samsung (Samsung Electro Mechanics en Samsung Display, deze laatste voor de produktie van hd-screens voor mobieltjes) zetten eveneens reeds voet aan de grond in...Vietnam. Dit alles maakt van Samsung (met volgens de saigon times weekly een totaal van 11 miljard usd) de grootste buitenlandse investeerder in Vietnam. Het lijkt wel of Vietnam een love affair heeft met hi-tech giganten (door z'n lagere lonen). Intel zat er al gebeiteld en LG - op de vlucht voor de stijgende loonkost in China - streek ook al neer in Vietnam....en Microsoft (na de overname van de Nokia produktielijn in Bac Ninh) ontvouwde al zijn strategische plannen om de produktie weg te halen uit Hongarije, Mexico en China en ze over te hevelen naar...Vietnam
Dat dagelijks krantje (spotgoedkoop 5000dong, 20 eurocent dus) op 24 pag.dat is 'crazy' want het bulkt van europees voetbal. Opmaak is vrijwel elke dag identiek: de blz 5,8,17,20 worden telkens ingenomen door paginagrote reclame, blz 2 tot 4 gaat over vietnamees voetbal, blz 6 en 7 zijn steevast gewijd (met al dan niet pikant fotomateriaal) aan de wags, de lieven, de ex-en, de overspelletjes van de oezils, de ronaldo's, de buffons etc etc.....en vanaf blz 9 begint de bombarie....ik neem als voorbeeld de zaterdagkrant, vanaf blz 9 gewijd aan de 'Vo Dich' Euro, de EK dus: voorbeschouwingen met de ploegopstellingen....op 9 montenegro vs thuy dien (zweden) en thuy sy (zwitserland) vs lithuania; op 10 macedonia vs slovakia en Ao (oostenrijk) vs Nga (rusland); op 11 tay ban nha (spanje) vs belarus; op 12,13,14 en 15 Anh (engeland) vs slovenia...de vele aandacht analoog aan de vele aandacht voor de premier league; overige blz worden gevuld met artikels over CR7 en Ibra, zowaar een ongeduldig liverpool dat origi al wil, inter dat zijn trainer ontslaat en mancini aan boord hijst en tussenin ook wat ruimte voor ...afrikaans voetbal godbetert!!! Terloops bong betekent bal, da betekent schoppen (ook iemand schoppen overigens), bong da betekent dus voetbal. En eigenlijk wel mooi...ballon betekent hier bong bong (uit te spreken bom bom).....
Voel veelal schroom mijn 'boekhouding' te laten inkijken...maar voor een keer mag het wel....ik betaal voor mijn 80 lesuren vietnamees aan de univ omgerekend zowat 220 euro (elke ochtend twee lesuren tot oudejaarsavond). Is dat veel? Weinig? Een aanvaardbaar bedrag? Wellicht zouden er in belgie heel wat op hun achterste poten gaan staan, omdat we nu eenmaal gewend zijn voor alles en nog wat gesubsidieerd te worden, maw bepamperd. Ik lees met voldoening op mijn tablet dat de antwerpse univ tot de conclusie is gekomen dat de belgische middenklasse ondanks de crisis goed 'geboerd' heeft. Eigenlijk beseften we dat wel, behalve zij die zich steevast voor 'grote sukkelaar' uitgeven, maar die het ontbreekt aan intellectuele eerlijkheid. Die 'grote sukkelaars' mogen gerust 's overkomen om vast te stellen hoe een meerderheid hier uiterst creatief moet zijn om een maand decent door te komen. Niettegenstaande hier ook een middenklasse met rasse schreden in aantal toeneemt; ten bewijze een record import luxeartikelen, o.m.auto's (stijging met 48% volgens de saigon times weekly), o.m.dank zij importtaksvermindering in het kader van Asean vrijhandelsovereenkomst, maar ook vooral omdat een toenemend aantal de vruchten kan plukken van een geleidelijk zich herstellende economie.
Kreeg vraag in mail waarom ik vrijwel constant vegetarische restaurants opzoek....ben al lang 'afstandelijk' tav vlees, in belgie zowel als elders; ik heb wel een boon voor vis en de 'hai san' of seafood resto's hier zijn uitstekend en de seafood is altijd vers, maar het gepulk met handen en vingers en -ondanks wassen met limoen en allerhande zepen - een lange beklijvende geur weerhouden mij om frequent derg.zaken te bezoeken. Bij ons hangt aan vegetarisch misschien nog altijd dat opdienen van wat oubollig scheen te lijken op 'vogelzaad'...niets is minder waar....een ruime waaier aan groentengerechten met rijst, noedels, springrolls, canh (soep), lau(hotpot)....elke avond zowat vier tot vijf verschillende gerechten. Gisteren wat duurder in het upmarket 'au lac' in binh thanh district...nieuwe ontdekking.
Elke weekdag een (half) vast patroon proberen: volg nu vietnamees, elementair, deel 2....elke voormiddag van 10 tot 12; omwille van hitte (het wordt snel meer dan 30) ga ik er 's morgens met bus (18) of xe om (motortaxi) om niet helemaal nat -van het zweet- aan de les te beginnen. Na de les forse wandeling (zweten mag dan) naar Tao Dan park voor de koffie. Medecursisten zijn hoofdzakelijk koreaanse en japanse jonge dames van wie de echtgenoten leidinggevende functies hebben in de koreaanse/ japanse vestigingen in saigon. Trouwens, de luxe boulevard nguyen hue, die de art deco city council met de saigon river verbindt, is een bouwwerf, wordt omgeturnd tot een wandelsector (waar alle gemotoriseerd vervoer zal worden geweerd). De werken zijn een vietnamese/japanse joint venture!!!
De vietnamese munt, de dong, min of meer gelinkt aan de dollar (alhoewel er voordien wel onderlinge correcties werden doorgevoerd) is in vergelijking met een half jaar terug zowat 10 % sterker geworden ten aanzien van de euro (kreeg ik toen bijna 29000 dong voor 1 euro, dan is dat nu nauwelijks 26500), met als gevolg dat het leven er voor ons - uit de eurostal - een stuk duurder is op geworden......maar toch blijft in vietnam alles in acht genomen...'cuoc song re' - het leven goedkoop.
Opvallend hoe vriendelijk je als een intussen bekend gezicht bejegend wordt....de dienster in 'san vuon' (de brasserie in de tuin van het reunification palace) had met mij voordien nog geen woord gewisseld...en bij mijn eerste bezoek opnieuw werd ik al door haar verwelkomd met 'caphe da khong duong' (ijskoffie zonder suiker) wat ik er altijd bestelde....idem in de cafetaria in het tao dan park....ze herinneren zich wat ik altijd dronk...en iedereen die er toen dienst had kwam me opnieuw verwelkomen !!!