Plietsplets
Elke dinsdag tussen 11.30 en 12.00 uur: JOHAN TIPT BOEKEN op MENT TV

Foto

CD-ALBUM IN DE KIJKER


Foto

"Natural Woman - a tribute to Carole King"
Sabien Tiels

www.sabientiels.be  


Dit zijn onvergetelijke partners van www.plietsplets.be


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Zoeken in blog


Foto

Freek Neirynck zorgt met grote regelmaat voor 'boekensienjalementen' met een eigen kijkFoto

voor wie iets méér wil
30-09-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Memories in Music op 9/10 in Gentse CapitoleWie houdt van een avond "muzikaal genieten", moet ongetwijfeld zaterdag 9 oktober 2010 vrijhouden.
Want in Capitole Gent serveren vzw 3dekkerproducties en Marc Martin:

"MEMORIES IN MUSIC"

een twee uur durende show met een mix van muziek, zang en dans
uit vorige decennia, met een knipoog naar ongetwijfeld mooie herinneringen.

Het concept kwam tot uiting na een ontmoeting tussen Marc Martin, die er duidelijk zin in had om eens in een grote zaal een show in elkaar te steken met Gentse en andere artiesten, èn Noël Fack die op dat vlak al heel wat watertjes doorzwommen had.

Een idee dat al vlug een verdere uitwerking kreeg, want met namen als WILL FERDY, LIA LINDA en DANNY SINCLAIR heb je al een serieus aanbod om de songs tot uiting te brengen.

Will Ferdy met een pleiade aan gekende nummers als "Christine" en "t Schrijverke", maar ook met zijn onvergelijke stem die anno 2010 nog steeds stevig weerklinkt; Lia Linda die het met Nederlandstalige en Duitstalige genre èn als Vera Lynn de harten zal veroveren; Danny Sinclair als stevige crooner met een 100 % Tom Jones en Humperdinckgehalte.

Marc Martin zorgt met Engelstalige songs voor een waar Dean Martingehalte; Noël Fack en Charlène nemen het Gentse repertorium voor hun rekening en Carine De Clercq profileert zich als Edith Piaf.
Dansgroep Bahimo brengt de Abbahits volop tot uiting, terwijl dansgroep Evolution u meeneemt naar de Moulin Rouge.

En met een presentator als Pascal Vincent zit het geheel helemaal snor !

Zorg dus dat u erbij bent op zaterdag 9 oktober 2010 om 20.00 uur
in Capitole Gent (Graaf Van Vlaanderenplein 5)
voor een avondje

"MEMORIES IN MUSIC"

Kaarten aan 15 euro
Reservatie via 0486/17.80.84 en 0474/48.02.49
Deuren worden geopend om 19.30 uur

Reageer (0)

28-09-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.STRATO-VANI concerteert in uitverkocht Flanders Expo
Op donderdag 30 september om 15u00 geeft het Belgische klasse orkest STRATO-VANI
een exclusief concert in Flanders Expo in Gent.

 

Alle kaartjes zijn ondertussen de deur uit, wie de laatste dagen en weken nog kaartjes bestelde is op een wachtlijst terecht gekomen.

 

STRATO-VANI stelt donderdag haar achtste album voor tijdens een prachtig concert.

 

Het orkest ontvangt ook enkele Vlaamse en internationale gasten.
De Oostenrijkse ster Monika Martin, uit Nederland “Mr Blue Diamonds” bekend van de wereldhit “Ramona”, en onze eigen onbetwiste topper Will Tura zullen samen met STRATO-VANI enkele nummers brengen.
Ook harpiste Janu is weer van de partij.
En we verwachten ook verrassingsgasten op het podium : een swingend duo dat momenteel in alle hitparades staat !

De presentatie is in handen van Connie Neefs.
Het concert wordt volledig opgenomen en zal later op DVD verschijnen.

Alle info over het concert, de nieuwe CD-DVD èn het repertoire op 
www.strato-vani.com

Reageer (0)

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Freeks Boekensienjalement: De bastaards van onze kolonie (Roularta)
Foto Deze (on)regelmatige rubriek, toegeleverd door Freek Neirynck, ambieert geen recensiekolom te zijn, maar zoals de titel het zelf zegt: een seinpaal voor geïnteresseerde en potentiële lezers.

 

AANGRIJPENDE VERHALEN VAN METISSEN IN DE ‘CONGO BELGE’

 

Naar aanleiding van de vijftigjarige verjaardag van de onafhankelijkheid van ‘Belgisch’ Congo verscheen heel wat nieuwe literatuur. Meestal betrof het geschied(her)schrijving of politieke commentaar. Een boek dat daar een grote uitzondering op maakt is “De bastaards van onze kolonie”, met als ondertitel ‘Verwegen verhalen van Belgische metissen’.

 

De bastaards van onze kolonie

Het werd geschreven door sociologe en cultureel antropologe Kathleen Gequiere en germanist en cultuurwetenschapper Sibo Kanobana. De Gentse fotograaf Filip Claus zorgde voor het beeldmateriaal.. Roularta Roeselare is de uitgever van dit zeer verzorgd werk dat iets meer dan 250 bladzijden telt.

 

De uiteindelijke schrijvers geven in de inleiding toe dat ze voor een groot deel terugvielen op het werk van de Gentse mestis Jacqueline Goetgebeur die al jaren geleden het initiatief nam om haar (dubbel)rasgenoten uit ons koloniaal verleden op te zoeken om naar hun verhalen te luisteren. Ze was op zoek naar vergelijkingen met haar ervaring als kind van een zwarte en van een blanke ouder en ze wou de taboes doorbreken die al decennia rond deze bevolkingsgroep welig tierden.

 

Zij interviewde een twintigtal personen van meestal middelbare leeftijd en tekende hun levensherinneringen en ervaringen op. Boeiend zijn ze allemaal maar ze bewegen zich tussen de extreme polen van liefde en afstoting, affectie en foltering (vooral in katholieke internaten, met ondermeer slagen toegediend met stokken en elektrische draden…); nostalgie en realiteitszin. Als er één constante is in alle belijdenissen is het wel de drang naar de zoektocht van hun Afrikaanse roots.

 

Alle getuigenissen zijn vlot uitgeschreven door de auteurs en hier en daar omkadert door korte duidende entrefilets met de bedoeling om de stories te situeren binnen tot de historische, politieke en koloniale  context van die dagen van bezetting door België van een op zijn minst uitgedrukt merkwaardig stukje Centraal Afrika en zijn oorspronkelijke bewoners.

 

“De bastaards van onze kolonie”, met als ondertitel ‘Verwegen verhalen van Belgische metissen’.(Sibo Kanobana en Kathleen Ghequire) leest zeer makkelijk en slaagt erin de lezers te laten binnen dringen in een eerder weinig ontluisterde bevolkinsgroep, die ten onrecht en minstens onbeleefd ook ‘mulatten’ of ‘halfbloeden’ worden genoemd. De auteurs verkiezen zelfs te spreken over ‘metisssen’ in plaats van over ‘mestiezen’, dat wellicht nochtans dezelfde ethymologie heeft..

 

Het boek vraagt eigenlijk om een reality documentaire in televisieformat. Er zijn al minder sociaal relevante mensensoorten in die vorm van programma’s binnen geslopen in onze huiskamers.        

Het boek is uitgegeven door Roularta en kost 24,95 euro.                                                                                               

 

Freek Neirynck - sienjaleur

Reageer (0)

17-09-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sint-Laureins Oostvlaamse ambassadeur van Vlaanderen LekkerlandMet het project 'Grenzeloos genieten van paling' werd Sint-Laureins de Oost-Vlaamse winnaar van de campagne Ambassadeur van Vlaanderen Lekkerland
 
grenzeloos genieten

Zowel bij de jury als het publiek, dat massaal meestemde, kwam het project als grote favoriet uit de bus.
Andere verdiende Oost-Vlaamse laureaten waren Aalst, Wetteren, Sint-Niklaas en Geraardsbergen.
Tot 2012 mag Sint-Laureins zich nu Ambassadeur van Vlaanderen Lekker Land noemen.
Van oudsher is de kleine plattelandsgemeente in het Meetjesland bekend om zijn palingtraditie.
Om die weer nieuw leven in te blazen, werd het project 'Grenzeloos genieten van paling' bedacht. 

Niet alleen zette de gemeente opnieuw paling in de kreken, er werd ook een toeristisch en culinair programma uitgewerkt rond de palingtraditie en het krekengebied. In oktober, tijdens de Sentse palingmaand, kan je in 14 lokale restaurants genieten van speciale palingmenu's. Verder staan er culinaire palingwandelingen,  kookworkshops en demonstraties palingkoken en -vangen  op het programma, en kan je voor een 'glad' prijsje een paling-logiesarrangement boeken.

Alle info vindt u terug op www.toerismemeetjesland.be  www.vlaanderenlekkerland.be en www.sint-laureins.be  

Reageer (0)

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.STAM centraal in nieuw themanummer Openbaar Kunstbezit Vlaanderen

Op 9 oktober opent het STAM en daar wil Openbaar Kunstbezit Vlaanderen (OKV) niet zomaar aan voorbijgaan. Het nieuwe museum brengt immers het verhaal van Gent chronologisch-historisch onder het motto: van het heden naar het verleden en terug.


image 

In het themanummer dat nu in de winkel ligt, neemt OKV u mee naar de Bijloke, een plek met een lang en rijk verleden.
U wandelt van de nieuwbouw naar de gerestaureerde abdij en volgt het tentoonstellingsparcours dat de boeiende geschiedenis van Gent vertelt. Topstukken zijn er in overvloed: de befaamde Carolijnse Consessie, luxueuze handschriften uit de Sint-Baafs- en Sint-Pietersabdij, steensculpturen uit de twaalfde eeuw, veertiende-eeuwse muurschilderingen…

Een los nummer kost 6,20 €, een abonnement 32 € (6 nummers) en verdere info vindt u op
www.openbaarkunstbezit.be - www.stamgent.be

Reageer (0)

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zondag 19/9: Bowlen tegen zinloos geweld !
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Op zondag 19 september 2010 vanaf 13u30 loopt de 2e bowlingbenefiet ten voordele van de projecten van vzw Zinloos Geweld.

Het wordt alvast een gezellige happening want alle deelnemers starten gezamenlijk met een lachsessie van 15 minuten.
Naast particuliere teams nemen ook twee Chartersteden van de vzw het tegen elkaar op in een 'rechtstreekse confrontatie' om 14u00. Met name het team van de Stad Gent (met schepenen Sophie Bracke, Geert Versnick, Christophe Peeters en Resul Tapmaz) en een team van de gemeente Sint-Martens-Latem (met burgemeester Freddy Van Massenhove en de schepenen Sabine De Vos, Arnold Meirlaen en Eric Van den Abeele).
Ook diverse BV’s nemen deel: Davy Brocatus & Anatoly, Jan Schepens, Margot, Sabine De Vos, enz.

 

Men kan nog steeds inschrijven. Het ludieke startschot wordt dus om 13u30 gegeven met een gratis lachsessie van ca. 15 minuten o.l.v. gediplomeerde lachcoach Geert Van De Vijver. Geert is sinds vorige zomer in Nederland ‘wereldrecordhouder lachen’. Hij haalde het van meer dan 20.000 lachende mensen, en reageerde op een oproep in de televisieshow van Paul De Leeuw. Daarnaast werkte hij als lachcoach recentelijk mee aan TV-programma's op de Belgische en Nederlandse televisie. 

Real Bowling uit Latem wil alvast zijn maatschappelijk engagement opnemen en de projecten van vzw Zinloos Geweld steunen. "Omdat het belangrijk is dat mensen elkaar respecteren, omdat iedereen belangrijk is en talenten heeft, omdat onverschilligheid niet leidt tot een betere samenleving. Bowling is bij uitstek een sport waar sportiviteit hoog aangeschreven staat," aldus Giovanni & Daphne Naessens, van Real Bowling uit Latem.
 

Alle deelnemers ontvangen een rijkgevuld welkomstpakket en iedereen maakt kans op mooie en waardevolle prijzen die tijdens het spel worden verloot waaronder: een ballonvaart voor 2 personen, restaurantbonnen, een maandabonnement voor het Body & Mindcentrum Shambho en maandabonnementen voor Fitnesscentrum Stadium + een jaarabonnement op Goed Gevoel-magazine en verder uurwerken van juwelier Foulon, flessen wijn en nog veel meer.
Men kan zelf zijn ploeg samenstellen en ook de ploeg met de origineelste naam krijgt een prijs.

 

Praktisch

 

Bowlingbenefiet tegen zinloos geweld op zondag 19 september 2010 vanaf 13u30 in de Real Bowling, Kortrijksesteenweg 209 te Sint-Martens-Latem. Er zijn shifts voorzien om 14u00,  15u30, 16u00 enz. tot 18u00.  De shift van 15u00 is reeds volzet. Inschrijven en uw baan reserveren kan via info@zinloosgeweld.net of info@realbowling.be (met vermelding van uw ploegnaam, het speeluur en het precieze aantal personen). Deelnameprijs voor twee games inclusief huur bowlingschoenen: 10 euro p/p.

Alle info over het project vzw Zinloos Geweld op www.zinloosgeweld.net

Reageer (0)

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Circo Daparro viert 10-jarig bestaan met jubileumgala
Klik op de afbeelding om de link te volgenOp vrijdag 1 oktober (20.00 uur), zaterdag 2 oktober (20.00 uur) en zondag 3 oktober (15.00 uur) zakken Pat & Dave ... zeg maar CIRCO DAPARRO ... af naar de sporthal van de Sancta Mariaschool in Gentbrugge (Gentbruggekouter 8) vooreen galavoorstelling van "Vuile Teljore".

'De Vuile Teljore' is een komische voorstelling waarin het theatrale wordt gekoppeld aan circus, magie, dans en muziek.

 Pat en Dave denken een nieuwe weg te zijn ingeslagen met hun nieuwe act als 'stripping jugglers'. Dit is echter buiten

Mr. Désiré gerekend, den directeur van 't spel, die het nieuwe idee van de tafel veegt als tè vulgair voor de familievoorstelling.

Pat en Dave zijn overtuigd dat dit niet zo is en geven zich niet zo maar gewonnen. Benieuwd hoe dit zal aflopen.... en al even benieuwd naar de voorziene verrassingsact !

  

Reserveren kan op 0498/241672 

en aan de heren en dames van Circo Daparro ... nen dikken proficiat met de 10 jaar !!!

Reageer (0)

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Maximum Hits Music 2010.03 zorgt voor spetterende overgang van zomer naar herfst

Wie zonder zorgen eens wil genieten van de hedendaagse hits, kan zeker zijn hart ophalen bij de 23 muzikale pareltjes die verzameld staan op de 3de CD uit de reeks "Maximum Hit Music 2010".
Nu de zomer afgelopen is en de eerste herfstsymptomen de kop opsteken wordt het tijd voor "genieten van muziek" en daar heeft Q-music een perfecte remedie voor gevonden: een stevige portie 'absolute tophits' op een ijzersterke compilatie van Universam Music Belgium. 

Met o.a. Editors, Yolanda Be Cool & DCup, Taio Cruz, Swedish House Mafia ft Pharell, Milk Inc., Eminem ft. Rihanna 
Katy Perry, Amy McDonald en Editors.

 

Maximum Hit Music 2010.03 - Nu overal verkrijgbaar.

Kijk en overtuig uzelf met onderstaande tracklist:

 

Tracklist

 

1. Yolanda Be Cool & DCup - We No Speak Americano

2. Swedish House Mafia Feat. Pharrell – One (Your Name)

3. Eminem Feat. Rihanna - Love The Way You Lie

4. Katy Perry Feat. Snoop Dogg - California Gurls

5. Kat DeLuna Feat. Akon - Push Push

6. Lady Gaga – Alejandro  

7. Rihanna - Te Amo  

8. Taio Cruz – Dynamite

9. Enrique Iglesias - I Like It

10. Jessy Matador - Allez Ola Olé 

11. K'naan - Wavin' Flag

12. Stromae - Te Quiero

13. Party Harders Vs. The Subs - The Pope Of Dope

14. Mika vs. RedOne - Kick Ass (We Are Young)

15. Ke$ha - Your Love Is My Drug

16. Kylie Minogue - All The Lovers

17. Regi & Stan Van Samang - Hang On

18. Sylver - Turn The Tide 2010

19. Milk Inc - Chasing The Wind

20. Inna – Amazing

21. The Phonkers - Rock Your Body

22. Amy MacDonald – Spark

23. Editors - No Sound But The Wind (Live At Rock Werchter 2010)

Reageer (0)

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwe single voor Willy SommersNa een periode van relatieve stilte rondom de zanger, sloot Vlaanderen Willy Sommers in maart 2010 terug massaal in de armen bij de release van zijn single “Vogelvrij”. Willy voerde met dit nummer voor meerdere weken de Vlaamse Ultratop 10 aan als fiere nr.1. Dit was meer dan 20 jaar geleden voor de geliefde zanger.

 

Dergelijk succes vraagt natuurlijk om waardige opvolging en die is er nu met de nieuwe single “Een Wonder Van Een Vrouw”. Met “Een Wonder Van Een Vrouw” bewandelt Willy verder het ingeslagen pad van “Vogelvrij”.
Levenslustig, energiek, opgewekt, natuurlijk Nederlandstalig én een oorworm van jewelste!

www.willysommers.be

 

"Een Wonder Van een Vrouw" van Willy Sommers ligt vanaf vandaag in de winkel!

Reageer (0)

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kazen van bij ons: recept van de week (BRUGGE GOUD)

Ingrediënten:

 

200 gr Brugge Goud sneetjes

1 groene papaya

1 bosje pijpajuintjes

1 of 2 rode chilipepers

1 groene paprika

1 rode paprika

¼ knolselder

150 gr sojascheuten

1 bosje koriander

100 gr geroosterde pindanootjes

1 citroen

Voor de dressing: 3 eetlepels vloeibare honing, 2 dl yoghurt natuur, sap van 1 bloedsinaasappel


  

Bereiding:

 

De kaas, papaya, pijpajuintjes, groene en rode paprika in zo dun mogelijke reepjes snijden.

De knolselder raspen of fijn snijden en besprenkelen met citroen om het verkleuren te voorkomen.

De chilipepers zeer fijn versnipperen of pletten.

Al deze ingrediënten goed mengen samen met de sojascheuten en de geroosterde pindanootjes.

Op een bord schikken en afwerken met een toefje koriander.

 

Voor de dressing:

De vloeibare honing mengen met de yoghurt en het sap van de bloedsinaasappel. Apart erbij serveren. Smakelijk !

 
Meer info op www.kazenvanbijons.be

Reageer (0)

09-09-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.19 september = OP DE SIERTOER


Tijdens Op de Siertoer op zondag 19 september kan je gratis kennis maken met de dynamische en toekomstgerichte Vlaamse sierteeltsector. Van 10 tot 18 uur openen de bedrijfsleiders van sierteelbedrijven hun deuren en geven ze rondleidingen. 'Op de Siertoer' staat dit jaar in het teken van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO).

 

Op deze dag zetten de sierteeltbedrijven de inspanningen die ze leveren voor het milieu in de kijker en krijg je inzicht in hun marketing-, management- en personeelsbeleid. Aandachtige bezoekers kunnen deelnemen aan de wedstrijd en maken kans om verschillende mooie prijzen te winnen.

 

Maatschappelijk verantwoord ondernemen of duurzaam ondernemen zit in de lift en wint alsmaar aan belang. Door duurzaam te ondernemen gaat men zoeken naar een evenwicht tussen winstgevendheid (profit), sociale belangen (people) en het milieu (planet). Hierbij gaan de bedrijven continu op zoek naar manieren om de processen en de bedrijfsvoering te verbeteren en te optimaliseren. Concreet doen ze dit door hun verbruik van bv. gewasbeschermingsmiddelen, meststoffen en energie eerst in beeld te brengen, om daarna over te gaan tot optimalisatie. Tijdens de rondleidingen zullen de bedrijfsleiders aan de bezoekers uitleggen welke acties ze ondernemen om tot een duurzame teelt te komen.

 

'Op de Siertoer' wordt ingericht door de Economische Raad voor Oost-Vlaanderen vzw (EROV) in samenwerking met het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) en sponsor Eandis. 'Op de Siertoer' dient geen commercieel doel; eventuele opbrengsten gaan naar het Kinderkankerfonds vzw van het UZ Gent.

Alle info over "Op de siertoer" en de lijst van deelnemende bedrijven: www.erov.be

 

Reageer (0)

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.37ste Filmfestival in Gent opent met "Smoorverliefd"

Smoorverliefd: romantiek en vrouwelijke hormonen openen 37e Filmfestival Gent

Het 37e Filmfestival Gent opent op 12 oktober met Smoorverliefd van regisseur Hilde Van Mieghem. In deze romantische komedie toont Van Mieghem het woelige liefdesleven van vier samenlevende vrouwen, gespeeld door Veerle Dobbelaere, Wine Dierickx, Marie Vinck en Aline Van Hulle. Hun mannelijke tegenspelers zijn Koen De Bouw, Koen De Graeve, Kevin Janssens, Jan Decleir en Huub Stapel.

  SMOORVERLIEFD

De romantische ‘feelgood’-komedie Smoorverliefd zoomt in op het turbulente leven van 4 sterke vrouwen: tienerdochter Eva, haar moeder Judith, tante Barbara en grote zus Michelle die er samen onder een dak gezellig een potje van maken, op zoek naar 'love, peace, en happiness'. Eerste verliefdheid, serial dating, ongebluste lust, affaires, kinderwensen en tenslotte onverwoestbare oude liefde kruiden het wat chaotische bestaan van deze vier vrouwen. Ze zijn mooi, moedig en verstandig, maar soms weten ze het ook even niet meer. Blijft nog maar de vraag of het weerwerk van hun mannelijke antagonisten deze cocktail van vastberadenheid en vrouwelijke hormonen kan ontmijnen...

 

Hilde Van Mieghem is de 7e Belgische regisseur die de eer de beurt valt het Filmfestival Gent te openen. Tot haar illustere voorgangers behoren onder meer Robbe De Hert, Stijn Coninx, Erik Van Looy en Felix van Groeningen. Het is de derde langspeelfilm die Van Mieghem regisseerde na De Kus in 2004 en Dennis Van Rita in 2006. Smoorverliefd is een productie van Caviar, met de steun van het Vlaams Audiovisueel Fonds en wordt verdeeld door Kinepolis Film Distribution. De film zal vanaf 8 december te zien zijn in de bioscoop.

 

De 37e editie van het Filmfestival Gent loopt van 12 tot 23 oktober. Naast 100 langspeelfilms en 30 kortfilms, kan het publiek genieten van een bijzondere tentoonstelling over Jacques Tati in het Provinciaal Cultuurcentrum Caermersklooster, een eenmalig concert van grootmeester John Barry op 21 oktober in Kuipke Gent en de 10e editie van de World Soundtrack Awards op 23 oktober in Kuipke Gent.
Alle info op www.filmfestival.be

Reageer (0)

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.JANU concerteert op 25/9 in Geraardsbergen ... een must !
Klik op de afbeelding om de link te volgenOp zaterdag 25 september 2010 om 19.00 uur concerteert "The Princess of the Harp" JANU in Geraardsbergen en daarop mogen muziekliefhebbers zeker niet ontbreken.

In het Arjaantheater kan u getuige zijn van een uniek optreden van deze talentrijke harpiste en haar 25 leerlingen,
na de pauze gevolgd door een optreden van het JANU Trio met percussionist Peter Van Woensel en zanger Davy Lakomy.

Dit concert is een organisatie van VZW Janu en TwinWizards en wordt gepresenteerd door Louis De Pelsmaeker.

Tickets aan 12 € in voorverkoop of 14 € aan de kassa
Reservatie: 0479/86.90.31 - 0475/54.12.23 of harp@janu.be

Alle info omtrent JANU en dit concert op www.janu.be

Reageer (0)

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Freeks Boekensienjalement: RIET WILLE
Foto   Deze (on)regelmatige rubriek verzorgd door Freek Neirynck ambieert geen recensiekolom te zijn, maar zoals de titel het zelf zegt: een seinpaal voor geïnteresseerde en potentiële lezers.

 

TWEE KINDERBOEKEN VAN RIET WILLE

 De Gentse jeugdschrijfster Riet Wille heeft op enkele maanden tijd twee nieuwe titels uit : “Jee jee jee” bij Lannoo en ”Pootje na pootje” bij De Eenhoorn. Het eerste werd voortreffelijk geïllustreerd  door Merel Eyckerman en het andere anders, maar even origineel door Kristien Aertsen.

 

Ondermee gezien de sterk verschillende visualisering is het moeilijk om beide recente uitgaven met elkaar te vergelijken. En waarom zou dat ook moeten. Het zijn aparte werkstukken geworden die duidelijk in nauwe samenwerking tussen een auteur en een beeldend kunstenaar gemaakt zijn. Een artistieke kruisbestuiving om ‘u’ tegen te zeggen.

   “Jee Jee Jee” is een ludiek geschreven rechtlijnig verhaal over de drie zonen Stoop, kinderen van een beroepsverhuizer die ontzettend veel van hen houdt. De plot is: wie van de drie jongens zal zijn goed gerund zaakje ooit overnemen?

 

Wille schreef dit gegeven speels uit met de taalcreativiteit die haar eigen is. Ze beschrijft weinig wat er te zien is en laat op die wijze de lezers vrijelijk invullen met hun fantasie. Er is geen doelgroep afgedrukt op de flap maar het boek is zeker geschikt voor zevenjarigen en kan minstens tienjarigen noch boeien.

 Pootje na pootje  “Pootje na pootje” is dan weer een conceptboek. Echt Wille. Als geen ander kan deze Gentse auteur de taal gebruiken als een telraam. Elk woord werkt associatief. Elke zin is een miniatuurschilderijtje.

 

Pootje voor pootje leren de lezertjes ook tellen aan de hand van de vraagstelling: Hoeveel poten heeft een dier?”. Kristien Aertsen tekende fantasierijk het antwoord van vis (O) tot slingerbeest (10). Daartussen figureren nog een vogel, een koe, gefingeerde insecten, levend geworden knuffels…

 

De meeste gedichten zijn ook grafische hoogstandjes. Daarom beperken we ons tot volgende citaatjes:

‘Hij komt op bezoek in dit cijferboek.

Eerst moet hij zijn poten vegen.

Hij is toe aan nummer negen. Alle overige voeten moeten nog de mat begroeten.’, over de duizendpoot en over de vis : ‘Wat moet een vis beginnen? Wel, hij beweegt gewoon zijn… vinnen.”

 

Twee pareltjes dus om in de kinderbibliotheek te hebben. Je kan er donder op zeggen dat ze niet na één leesbeurt zullen vergeten zijn.

Freek Neirynck - sienjaleur

Info: "Jee Jee Jee" en "Pootje voor Pootje" kosten elk € 12,95

Reageer (0)


FIJN OM WETEN


Foto

Foto

Ik kan best mezelf voorstellen als Johan Dhaene, een bezige bij uit Evergem (sedert 1/9/2008) met een prachtige vrouw en 3 schitterende kinderen. Ik was méér dan 25 jaar actief als radiomaker bij de Gentse radio's PLUS en ROELAND en kreeg voor diverse inspanningen op dat vlak een plaatsje in de Orde van de O'De Flander, kreeg de titel van Ambassadeur van de Westhoek door gouverneur Paul Breyne en was in 2004 laureaat van de Orde van de Gentse Draak omwille van de blijvende promotie voor het Vlaamse lied. Tegenwoordig kan je mij zeker nog eens ontmoeten als gelegenheidspresentator en zag op 25/8/2008 mijn "eerste" (?) boek "Scoren aan Tafel" (samen met Felix Alen, Wim Casteleyn en fotograaf Heikki Verdurme) verschijnen bij uitgeverij Lannoo. Sinds juli 2020 verzorg ik elke dinsdag tussen 11.30 en 12.00 uur de boekentips op MENT TV. Deze webstek ligt in het verlengde van dit alles.


Inhoud blog
 • MIAT wordt Industriemeuseum
 • Zwijntjeskermis komt eraan !!!!! (3-4-5-6 JUNI 2016)
 • De voorbije week GELEZEN EN GOEDGEKEURD
 • John Terra zingt Neil Diamond - nieuw album
 • Gent neemt afscheid van icoon PAUL VLAEMINCK
 • 73-jarige Rob De Nijs op Schlagerfestival 2016
 • Download nu gratis de nieuwe single van Michael Lanzo & Kitana
 • Le Noeud viert 40-jarig bestaan met stuk van Freek Neirynck
 • Toast Literair (Davidsfonds) op 24/1/16
 • "De ontsnapping" op de Gentse Leie
 • Extra voorstellingen 'Piaf, de musical' in Stadsschouwburg Antwerpen
 • FLORALIËN 2016 - van 22/4 tot en met 1/5
 • Trilogie van "BLOCH"-recepten blijft succesvol
 • Charlotte Leysen viert "70 jaar Suske en Wiske" mee!
 • 100 positieve gedachten & complimenten ... voor een spetterende start op 1/9!
 • Uitgeverij Partizaan pakt uit met grote naam uit de jeugdliteratuur
 • Nacht van de Vleermuis op 29/8
 • Martijn Bal nieuwe algemeen directeur Film Fest Gent
 • Ledebergse Feesten en Lichtstoet: het komt eraan (vanaf 21/8)
 • Lissa Lewis pakt uit met debuutalbum en siert affiche schlagerfestival 2016

  PARTNERS van WWW.PLIETSPLETS.BE

  Foto

  Foto

  Mijn favorieten
 • Breydelham
 • Heikki Verdurme (fotograaf)
 • Uitbureau Gent (tickets)
 • Gent
 • Zinloos geweld
 • Smaak
 • Ambiance
 • Huis van Alijn
 • Aktivia
 • Gastronomie en Toerisme

  Archief per maand
 • 09-2018
 • 05-2016
 • 04-2016
 • 01-2016
 • 10-2015
 • 09-2015
 • 08-2015
 • 06-2015
 • 04-2015
 • 01-2015
 • 11-2014
 • 10-2014
 • 09-2014
 • 08-2014
 • 07-2014
 • 05-2014
 • 04-2014
 • 11-2013
 • 10-2013
 • 09-2013
 • 08-2013
 • 07-2013
 • 06-2013
 • 05-2013
 • 04-2013
 • 03-2013
 • 02-2013
 • 01-2013
 • 12-2012
 • 11-2012
 • 10-2012
 • 09-2012
 • 08-2012
 • 06-2012
 • 05-2012
 • 04-2012
 • 03-2012
 • 02-2012
 • 12-2011
 • 11-2011
 • 10-2011
 • 09-2011
 • 08-2011
 • 07-2011
 • 06-2011
 • 05-2011
 • 04-2011
 • 03-2011
 • 02-2011
 • 12-2010
 • 11-2010
 • 10-2010
 • 09-2010
 • 07-2010
 • 06-2010
 • 05-2010
 • 04-2010
 • 03-2010
 • 02-2010
 • 01-2010
 • 12-2009
 • 11-2009
 • 10-2009
 • 09-2009
 • 08-2009
 • 07-2009
 • 06-2009
 • 05-2009
 • 04-2009
 • 03-2009
 • 02-2009
 • 01-2009
 • 12-2008
 • 11-2008
 • 09-2008
 • 08-2008
 • 07-2008
 • 06-2008
 • 05-2008
 • 04-2008
 • 03-2008
 • 02-2008
 • 01-2008
 • 12-2007
 • 11-2007
 • 10-2007
 • 09-2007
 • 08-2007
 • 07-2007
 • 06-2007
 • 05-2007
 • 04-2007
 • 03-2007
 • 02-2007
 • 01-2007
 • 12-2006
 • 11-2006
 • 10-2006
 • 09-2006
 • 08-2006
 • 07-2006
 • 06-2006
 • 05-2006
 • 04-2006
 • 03-2006
 • 02-2006
 • 11--0001

  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Blog als favoriet !


  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!