Plietsplets
Elke dinsdag tussen 11.30 en 12.00 uur: JOHAN TIPT BOEKEN op MENT TV

Foto

CD-ALBUM IN DE KIJKER


Foto

"Natural Woman - a tribute to Carole King"
Sabien Tiels

www.sabientiels.be  


Dit zijn onvergetelijke partners van www.plietsplets.be


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Zoeken in blog


Foto

Freek Neirynck zorgt met grote regelmaat voor 'boekensienjalementen' met een eigen kijkFoto

voor wie iets méér wil
28-06-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Freeks Boekensienjalement: Landschapsdichter 2010

Foto   Deze (on)regelmatige rubriek verzorgd door Freek Neirynck ambieert geen recensiekolom te zijn, maar zoals de titel het zelf zegt: een seinpaal voor geïnteresseerde en potentiële lezers.

Roel Richelieu Van Londerzele - Landschapsdichter 2010

Dederdeoever heeft Roel Richelieu Van Londerzele (Louis Paul Boonprijswinnaar 2005) uitgenodigd om landschapsdichter 2010 te worden. Roland Jooris en Myriam Van Hee gingen hem voor in 2008 en 2009.

 Landschapsdichter 2010 - Roel Richelieu van Londerseele Landschapsdichter  wil zeggen dat zijn gedichten heel de zomer mooi staan opgesteld in de ongerepte  natuur van de Kalkense meersen. Rijden naar Schellebelle, met de veerpont gratis laten overzetten en daar begint de prachtige natuurwandeling.  

 

Zijn gedichten staan op 12 deuren die verzonken zijn in het landschap en die heel knap zijn aangekleed met uniek werk van de plastische kunstenaars Marf (Ham), Roland De Winter en Rik Vermeersch.

 

De organisatoren geven bij deze jaarlijkse aanstelling telkens een verzorgde publicatie tegen democratische prijs uit. In 2010 is dat  “Tussen blad en wijn” met gedichten van Van Londerzele, eerder (en nog ter beschikking) “Het atelier van het landschap” met werk van Roland Jooris en “Wij woonden hier” gefocust op dichteres Miriam van Heen

 

Hieronder een van de tentoongestelde gedichten van de laureaat 2010 Roel Richelieu van Londerzele, die van 27 juni af te bezichtigen zullen zijn..

 

 Ze steekt een lach op, roert de zwartste koffie

en tikt met een lepel tegen de stilte,

 

de kat kijkt op in ongenoegen

de man kiest zijn wapens, niet zijn strijd

 

hij schudt het ochtendblad en legt de wereld tussen hen in

het huis staat op de helling

 

een laatste woord rolt tussen boter en mes

de blikken dwalen af, onbestuurbaar,

 

er rest niets meer dan schil en schade

 

De door diverse plastische kunstenaars geïllustreerde uitgaven kunnen besteld worden bij www.libro.be en www.dederdeoever.be tegen de prijs van 10 €.

 

Een bijdrage van Freek Neirynck - sienjaleur

Reageer (0)

22-06-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bal Cereal doet Meelstraat feesten !

De vierde editie van de Meelstraatfeesten komt eraan met nog meer muziek, lekkers, zon en gezelligheid:

 

BAL CEREAL -  26 juni vanaf 14 uur in het Antoniushof aan de Meelstraat

 

kinderanimatie met springkastelen, grime, een goochelaar en de vrouwelijke nar van Gent  -  dansinitiatie salsa  -  rommelmarkt  - de fameuze fanfare 'T Schoon Vertier -  bal populaire met DJ's Koen en Yves -  grote barbeque ( breng je eigen vlees mee, wij zorgen voor groentjes, sauzen en brood)...en écht waar : pintjes aan 1 euro!

Reageer (0)

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwe Assels wandelroute voorgesteld

De Assels is een meersengebied dat zich situeert in het zuidelijke deel van de Gentse deelgemeente Drongen. Het gebied valt het best te beschrijven als een agrarisch cultuurlandschap dat plaatselijk gaaf bewaard is gebleven maar toch sterk beïnvloed is door infrastructuren en bebouwing. De enige toegangweg tot de Assels, die als een eiland tussen twee Leiearmen en de Ringvaart liggen, is een betonnen boogbrug uit 1927. De naam 'Assels' zou verwijzen naar Hasla of hazelaar, een boom die hier al zeker sinds eind 14de eeuw zou gegroeid hebben.

 

De Assels wandelroute is 6 kilometer lang en biedt een aantrekkelijke mix van cultuur en natuurpracht. Startpunt is de voormalige norbertijnenabdij van Drongen. Van daar wandelen we langs de oude Leieput, voorbij het open meersenlandschap de Hoge Blaarmeersen en het 16de eeuwse 't Goed ter Kaeksmete, één van de oudste en mooiste hoeves van Drongen. Het traject leidt verder langs hoeve De Bunt, en langs de Piereput, de Boterput en het centrale gedeelte van de Assels, een belangrijk weidevogelgebied. Vanwege de vorm wordt dit laatste ook wel eens 'het ei' genoemd.

 

Het wandeltraject werd uitgewerkt in overleg met de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) en Natuurpunt Gent, en volgens de richtlijnen van en met subsidiëring van Toerisme Vlaanderen. De realisatie ervan kadert in het Landinrichtingsproject Leie en Schelde, inrichtingsplan Assels, van de VLM. Het Landinrichtingsproject Leie en Schelde legt enerzijds de klemtoon op een betere inrichting van het gebied voor natuur, landschap en zachte recreatie, anderzijds werden maatregelen uitgewerkt om de bestaande infrastructuren en bebouwing beter in de omgeving in te passen. Het gelijknamige meersengebied de Assels werd sinds 2005 aangepast, en dit met een tweeledig doel: enerzijds werd een behoud en opwaardering van de bestaande open ruimte nagestreefd, anderzijds richtte het plan zich op de integratie en/of begeleiding van de verstedelijkingsinvloeden. Concreet werden er zowel maatregelen uitgewerkt op vlak van natuur, landschap en zachte recreatie, als werden er maatregelen genomen om de bestaande bebouwing en infrastructuur beter in de omgeving in te passen.

 

De Assels wandelroute beantwoordt, net als alle andere provinciale wandelroutes, aan alle strikte kwaliteitscriteria om officieel te worden erkend door Toerisme Vlaanderen. Bedoeling is dat ze een extra troef wordt voor het toerisme in de Leiestreek, en een nieuwe aantrekkingspool voor recreatieve wandelaars uit Gent. Omdat de route ook langs onverharde wegen loopt, is vooral na regenweer aangepast schoeisel noodzakelijk. Wie verder wil wandelen in de groene natuur van de Leiestreek, vindt aansluiting met de vorig jaar gelanceerde Afsnee-Keuzeroute, een wandeling richting het natuurgebied Keuzemeersen.

 

De Assels wandelroute is bewegwijzerd met zeshoekige borden. De kaart en de bijhorende brochure is voor € 1,25 te koop bij de diensten voor toerisme en bij Toerisme Oost-Vlaanderen. Alle info op www.tov.be

 

Reageer (0)

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Trixie Whitley met speciaal project exclusief op Gent Jazz
Klik op de afbeelding om de link te volgenTrixie Whitley
zakt op 18 juli dan toch af naar Gent. Whitley zal er met een eigen project  met guests het Gent Jazz Festival afsluiten. De volledige line-up van het project wordt zo snel mogelijk gecommuniceerd.

 

Daniel Lanois raakte onlangs betrokken bij een zwaar verkeersongeval.
Door het ongeval werd de volledige Black Dub tournee afgelast alsook het optreden op 18 juli op de slotdag van Gent Jazz.

 

Ga voor een overzicht van het programma naar www.ghentjazz.com

Reageer (0)

06-06-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Christoff doorstaat Duits presentatordebuur met glans

Zaterdagavond was de Vlaamse Schlagertrots Christoff, gastpresentator naast Duitslands jongste showmaster Florian Silbereisen in de ARD/ORF primetime tv-show 'Sommerfest der Volksmusik'. Deze grote show wordt in Duitsland en Oostenrijk door ruim 6 miljoen mensen bekeken. Het is niet de eerste keer dat Christoff ook als presentator voor de camera staat. In Vlaanderen is hij al een tijdje een vast gezicht bij muziekzender anne. Komende maandag neemt hij voor diezelfde zender de presentatie voor z’n rekening van het grote "anne verjaardagsfeest" met maar liefst 1.000 fans en 16 artiesten van bij ons!

  In de Duitse tv-show stelde Christoff meteen ook in première de titelsong van zijn 2de Duitse album, "Das Geht Klar", voor. Daarnaast nam hij dus als gastpresentator een groot showblok rond de Duitse superster Helene Fischer voor zijn rekening.

 

'Ik loop op wolkjes,' zegt Christoff. ' Ik ben een fan van Helene van het eerste uur en vind het echt een eer dat men mij hiervoor heeft gevraagd.' 

Volgende week start Christoff met een 20-dagen durende promotietoernee door Duitsland on zijn nieuwe Duitse album te ondersteunen. Ook Vlaanderen mag zich opmaken voor een nieuw album. Op 24 juli ligt namelijk "Alle Hits" in de winkel. Een verzamelcd met, zoals de titel doet vermoeden, al de grootste hits van Christoff én ook enkele nieuwe nummers.

Reageer (0)

03-06-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Freeks Boekensienjalement: KATRIEN VAN HECKE
Foto   Deze (on)regelmatige rubriek verzorgd door Freek Neirynck ambieert geen recensiekolom te zijn, maar zoals de titel het zelf zegt: een seinpaal voor geïnteresseerde en potentiële lezers.

 

 

KATRIEN VAN HECKE SCHRIJFT (JEUGD)BOEK OVER OUDST GEKENDE VROUWELIJKE AUTEUR

 

“Ahatani – en het geheim van het oudste verhaal -”  is de titel van het nieuwste (jeugd)boek dat de Gentse auteur Katrien Van Hecke, dat bij Lannoo verscheen. Deze, ook voor volwassenen best genietbare, roman speelt zich af zowat 2250 jaar voor onze tijdrekening in Mesopotamië, wat nu Irak is. 

 

Het is het verhaal over de literair begaafde hogepriesteres Enheduanna die beschouwd wordt als de eerst bekende vrouwelijke auteur. Zij ondertekende inderdaad als eerste vrouw in de geschiedenis de teksten, tempelhymnen en lyrische gedichten, die ze schreef.

 

Enheduanna was de dochter van koning Sargon en hogepriesteres in Ur maar mocht ook de eretitel prinses dragen. Volgens Van Hecke moet ze beschouwd worden al één Vande boeiendste vrouwen uit de wereldgeschiedenis

 

De Gentse auteur begint haar verhaal – niettegenstaande de historische achtergrond - nochtans wel in het jaar 2010 van onze tijdsrekening. Een jongentje, Hassan, zit met vriendjes te knikkeren in Bagdad op het ogenblik dat er (zelfmoord)bombardementen te horen zijn. Hij vlucht naar huis en vertelt er op nogal cynische wijze aan zijn moeder hoe hij zijn land en de onveiligheid haat. Zijn moeder spreekt hem tegen met een eloge aan hoe het vroeger was en hoe hun cultuur aan de basis lagen van de beschaving. Hassan is het verhaaltje beu beluisterd en raadt zijn moeder aan om het eens op te schrijven… wat ze dan ook een boek lang doet. Van Hecke komt op de laatste bladzijden nog heel even terug bij de Hassan van 2010 die het boek inmiddels gelezen heeft

 

Voor de rest vertelt ze het aloude verhaal van het tempelslaafje Ahatani. Een boeiend en spannend verhaal want de knaap heeft het verhaal horen vertellen van een complot tegen de hogepriesteres. Die story wordt doorweven met citaten uit de Gilgamesj, een van de parels van de wereldliteratuur ..
 

Katrien Van Hecke is historica en dat betekent dat de geschiedkundige feiten en citaten, gebaseerd op oude overgeleverde teksten, verplichtend correct zijn. Toch wordt ze nergens belerend of pedant. Al vindt de lezer ook wel hulp in de verklarende woordenlijst die achterin het 200 pagina’s dikke boek staat.

 

Met haar vorige roman “Joan het heksenkind’ werd Van Hecke genomineerd voor de prijs van de Kinder- en Jeugdjury. Haar nieuwste “Ahatani” verdient minstens even zoveel opgemerkt te worden. Het is uitgegeven bij uitgeverij Lannoo (Tielt) en kost 13,95 euro.

 

Freek Neirynck - sienjaleur

Reageer (0)


FIJN OM WETEN


Foto

Foto

Ik kan best mezelf voorstellen als Johan Dhaene, een bezige bij uit Evergem (sedert 1/9/2008) met een prachtige vrouw en 3 schitterende kinderen. Ik was méér dan 25 jaar actief als radiomaker bij de Gentse radio's PLUS en ROELAND en kreeg voor diverse inspanningen op dat vlak een plaatsje in de Orde van de O'De Flander, kreeg de titel van Ambassadeur van de Westhoek door gouverneur Paul Breyne en was in 2004 laureaat van de Orde van de Gentse Draak omwille van de blijvende promotie voor het Vlaamse lied. Tegenwoordig kan je mij zeker nog eens ontmoeten als gelegenheidspresentator en zag op 25/8/2008 mijn "eerste" (?) boek "Scoren aan Tafel" (samen met Felix Alen, Wim Casteleyn en fotograaf Heikki Verdurme) verschijnen bij uitgeverij Lannoo. Sinds juli 2020 verzorg ik elke dinsdag tussen 11.30 en 12.00 uur de boekentips op MENT TV. Deze webstek ligt in het verlengde van dit alles.


Inhoud blog
 • MIAT wordt Industriemeuseum
 • Zwijntjeskermis komt eraan !!!!! (3-4-5-6 JUNI 2016)
 • De voorbije week GELEZEN EN GOEDGEKEURD
 • John Terra zingt Neil Diamond - nieuw album
 • Gent neemt afscheid van icoon PAUL VLAEMINCK
 • 73-jarige Rob De Nijs op Schlagerfestival 2016
 • Download nu gratis de nieuwe single van Michael Lanzo & Kitana
 • Le Noeud viert 40-jarig bestaan met stuk van Freek Neirynck
 • Toast Literair (Davidsfonds) op 24/1/16
 • "De ontsnapping" op de Gentse Leie
 • Extra voorstellingen 'Piaf, de musical' in Stadsschouwburg Antwerpen
 • FLORALIËN 2016 - van 22/4 tot en met 1/5
 • Trilogie van "BLOCH"-recepten blijft succesvol
 • Charlotte Leysen viert "70 jaar Suske en Wiske" mee!
 • 100 positieve gedachten & complimenten ... voor een spetterende start op 1/9!
 • Uitgeverij Partizaan pakt uit met grote naam uit de jeugdliteratuur
 • Nacht van de Vleermuis op 29/8
 • Martijn Bal nieuwe algemeen directeur Film Fest Gent
 • Ledebergse Feesten en Lichtstoet: het komt eraan (vanaf 21/8)
 • Lissa Lewis pakt uit met debuutalbum en siert affiche schlagerfestival 2016

  PARTNERS van WWW.PLIETSPLETS.BE

  Foto

  Foto

  Mijn favorieten
 • Breydelham
 • Heikki Verdurme (fotograaf)
 • Uitbureau Gent (tickets)
 • Gent
 • Zinloos geweld
 • Smaak
 • Ambiance
 • Huis van Alijn
 • Aktivia
 • Gastronomie en Toerisme

  Archief per maand
 • 09-2018
 • 05-2016
 • 04-2016
 • 01-2016
 • 10-2015
 • 09-2015
 • 08-2015
 • 06-2015
 • 04-2015
 • 01-2015
 • 11-2014
 • 10-2014
 • 09-2014
 • 08-2014
 • 07-2014
 • 05-2014
 • 04-2014
 • 11-2013
 • 10-2013
 • 09-2013
 • 08-2013
 • 07-2013
 • 06-2013
 • 05-2013
 • 04-2013
 • 03-2013
 • 02-2013
 • 01-2013
 • 12-2012
 • 11-2012
 • 10-2012
 • 09-2012
 • 08-2012
 • 06-2012
 • 05-2012
 • 04-2012
 • 03-2012
 • 02-2012
 • 12-2011
 • 11-2011
 • 10-2011
 • 09-2011
 • 08-2011
 • 07-2011
 • 06-2011
 • 05-2011
 • 04-2011
 • 03-2011
 • 02-2011
 • 12-2010
 • 11-2010
 • 10-2010
 • 09-2010
 • 07-2010
 • 06-2010
 • 05-2010
 • 04-2010
 • 03-2010
 • 02-2010
 • 01-2010
 • 12-2009
 • 11-2009
 • 10-2009
 • 09-2009
 • 08-2009
 • 07-2009
 • 06-2009
 • 05-2009
 • 04-2009
 • 03-2009
 • 02-2009
 • 01-2009
 • 12-2008
 • 11-2008
 • 09-2008
 • 08-2008
 • 07-2008
 • 06-2008
 • 05-2008
 • 04-2008
 • 03-2008
 • 02-2008
 • 01-2008
 • 12-2007
 • 11-2007
 • 10-2007
 • 09-2007
 • 08-2007
 • 07-2007
 • 06-2007
 • 05-2007
 • 04-2007
 • 03-2007
 • 02-2007
 • 01-2007
 • 12-2006
 • 11-2006
 • 10-2006
 • 09-2006
 • 08-2006
 • 07-2006
 • 06-2006
 • 05-2006
 • 04-2006
 • 03-2006
 • 02-2006
 • 11--0001

  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Blog als favoriet !


  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!