Plietsplets
Elke dinsdag tussen 11.30 en 12.00 uur: JOHAN TIPT BOEKEN op MENT TV

Foto

CD-ALBUM IN DE KIJKER


Foto

"Natural Woman - a tribute to Carole King"
Sabien Tiels

www.sabientiels.be  


Dit zijn onvergetelijke partners van www.plietsplets.be


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Zoeken in blog


Foto

Freek Neirynck zorgt met grote regelmaat voor 'boekensienjalementen' met een eigen kijk



Foto

voor wie iets méér wil
08-10-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Trilogie van "BLOCH"-recepten blijft succesvol

 

Ik moet een ferme sprong in de tijd maken wanneer ik de BLOCH-trilogie in de kijker wil plaatsen, want het is sinds 30 april 1899 dat deze roemrijke familie in Gent haar intrek nam. Onder de naam “Boulangerie Viennoise” opende het joodse echtpaar Benjamin Bloch en Sophie Loeb immers een bakkerij met een ruim assortiment aan broden, gebak en koffiekoeken op de hoek van de Veldstraat en de Hoornstraat. Doorheen de jaren wijzigde de naam van de handelszaak enkele keren en koos men ook voor de uitbreiding naar de combinatie van tearoom met patisserie-bakkerij. De meesten onder ons zullen dan ook maar kennis gemaakt hebben met de zaak of de familie dankzij Jacques Bloch (zoon van) die tot 29 maart 2008 zowaar 50 jaar lang aan het roer stond van deze onmiskenbaar met de stad Gent verbonden zaak: BLOCH.

Gelukkig voor de geschiedenis èn de smaakpapillen bracht Uitgeverij M.en.S. media gedurende de voorbije jaren 3 receptenboeken uit waarin telkens een receptenselectie van Jacques Bloch als bekende patissier werd gebundeld en deze creaties hiermee onsterfelijk werden. Om tot een onovertroffen resultaat te komen richtte de uitgeverij zich naar ‘chef’ Stefan Elias die sinds 1990 voor Bloch werkte en er niet alleen onder de indruk kwam van de vakkennis en de begeestering van zijn baas, maar er vooral de kneepjes van het vak leerde kennen waardoor hij de uitgelezen man was om aan het de trilogie mee te werken.

In 2011 kwam het eerste deel uit en daarin werd ingegaan op de basisrecepten die dan verder weer leidden tot een indeling in brood, gebak en specialiteiten … hetgeen ook in de andere 2 delen als rode draad doorheen de uitgave terug te vinden is. Na een korte maar interessante terugblik op “Bloch” als een stukje cultureel erfgoed, is het tijd aan de lezer/bakker om de handen uit de mouwen te steken. Van abrikozenconfituur over karamel tot zelfrijzende bloem. Het alfabet van de basisrecepten is zodanig gevarieerd dat je met de bijhorende lijst van de basisuitrusting onmiddellijk aan de slag kan. De tips en wetenswaardigheden die door grootmeester Jacques zelf worden vrijgegeven, zorgen alvast voor een meerwaarde en zullen menigeen overtuigen van de juistheid ervan. Het zou ons te ver leiden om hier een opsomming te geven van de recepten die uiteindelijk het boek haalden, maar weet dat elke recept begeleid wordt door een overzichtslijst van ingrediënten, een chronologie van de handelingen èn prachtige foto’s (door Johan Blommaert) die het lezen en doorbladeren van het receptenboek zo aangenaam maken.

Eén jaartje later lag het tweede deel reeds in de winkelrekken: “Feestelijke recepten”. In deze editie gingen de makers ervan op zoek naar de originele recepten van Bloch voor de feestelijke periodes die zich situeren tussen pakweg Valentijn en Kerstdag. Hoe kan het ook anders: het was toch altijd een feest als we Bloch binnenstapten en er niet alleen de verrukkelijke geur konden opsnuiven van de koopwaar, maar we gezellig aan een tafeltje onze aankoop zo traag mogelijk verorberden. Om uiteindelijk nog eens met de tong rond onze lippen te gaan om toch maar niets te moeten missen. Dit deel heeft alles in huis: verrassingsbroden, aperitiefhapjes, kermiskoeken …. je kan zo gek niet bedenken. Maar bovenal weerom aandacht voor de juiste benadering van het recept (temperatuur, maten …). Maar geen 2 zonder … 3!

In 2013 verscheen dan ook het derde en (voorlopig?) laatste deel van deze memorabele uitgave waarin deze keer Jacques Bloch en ‘zijn’ recepten centraal staan. Onder de noemer “Originerecepten” reist Stefan Elias deze keer in de voetsporen van zijn vroegere werkgever en pikten ze samen een schitterend spectrum aan zoete en hartige bereidingen uit die elke liefhebber ongetwijfeld al het water uit de mond doet lopen van de benaming alleen. Hoe ver reikt jouw fantasie je immers bij het lezen van volgende recepten: Challah, Milanaise, Amandine, Merveilleux, Sacher, Hutte Congolaise en ga zo maar verder. De fotografie in het boek zorgt ervoor dat het niet bij fantasie blijft maar zet de lezer aan tot daadkracht. Een culinaire geneugte waarvoor een mens graag tijd maakt … al was het maar om tegen genodigden te kunnen zeggen: ’t is een recept van BLOCH.

De trilogie is nog steeds verkrijgbaar via o.a. de uitgeverij www.magazinesmaak.be (zie boeken) en diverse boekhandels aan 45 €. De uitgaven hebben een zeer handig formaat en bevatten telkens 114 pagina’s.

En wat méér is: vanaf zaterdag 10 oktober 2015 kan je opnieuw bij de Delhaize-winkels terecht voor de enige èchte cake en suikerbrood van patisserie Bloch. Kijk gerust eens op https://www.facebook.com/Stefan-Elias-bakt-feestelijke-recepten-van-Jacques-Bloch-188363147883970/timeline/?ref=hl

Reageer (0)

Categorie:Cultuur en lifestyle

FIJN OM WETEN


Foto

Foto

Ik kan best mezelf voorstellen als Johan Dhaene, een bezige bij uit Evergem (sedert 1/9/2008) met een prachtige vrouw en 3 schitterende kinderen. Ik was méér dan 25 jaar actief als radiomaker bij de Gentse radio's PLUS en ROELAND en kreeg voor diverse inspanningen op dat vlak een plaatsje in de Orde van de O'De Flander, kreeg de titel van Ambassadeur van de Westhoek door gouverneur Paul Breyne en was in 2004 laureaat van de Orde van de Gentse Draak omwille van de blijvende promotie voor het Vlaamse lied. Tegenwoordig kan je mij zeker nog eens ontmoeten als gelegenheidspresentator en zag op 25/8/2008 mijn "eerste" (?) boek "Scoren aan Tafel" (samen met Felix Alen, Wim Casteleyn en fotograaf Heikki Verdurme) verschijnen bij uitgeverij Lannoo. Sinds juli 2020 verzorg ik elke dinsdag tussen 11.30 en 12.00 uur de boekentips op MENT TV. Deze webstek ligt in het verlengde van dit alles.


Inhoud blog
  • MIAT wordt Industriemeuseum
  • Zwijntjeskermis komt eraan !!!!! (3-4-5-6 JUNI 2016)
  • De voorbije week GELEZEN EN GOEDGEKEURD
  • John Terra zingt Neil Diamond - nieuw album
  • Gent neemt afscheid van icoon PAUL VLAEMINCK
  • 73-jarige Rob De Nijs op Schlagerfestival 2016
  • Download nu gratis de nieuwe single van Michael Lanzo & Kitana
  • Le Noeud viert 40-jarig bestaan met stuk van Freek Neirynck
  • Toast Literair (Davidsfonds) op 24/1/16
  • "De ontsnapping" op de Gentse Leie
  • Extra voorstellingen 'Piaf, de musical' in Stadsschouwburg Antwerpen
  • FLORALIËN 2016 - van 22/4 tot en met 1/5
  • Trilogie van "BLOCH"-recepten blijft succesvol
  • Charlotte Leysen viert "70 jaar Suske en Wiske" mee!
  • 100 positieve gedachten & complimenten ... voor een spetterende start op 1/9!
  • Uitgeverij Partizaan pakt uit met grote naam uit de jeugdliteratuur
  • Nacht van de Vleermuis op 29/8
  • Martijn Bal nieuwe algemeen directeur Film Fest Gent
  • Ledebergse Feesten en Lichtstoet: het komt eraan (vanaf 21/8)
  • Lissa Lewis pakt uit met debuutalbum en siert affiche schlagerfestival 2016

    PARTNERS van WWW.PLIETSPLETS.BE

    Foto

    Foto

    Mijn favorieten
  • Breydelham
  • Heikki Verdurme (fotograaf)
  • Uitbureau Gent (tickets)
  • Gent
  • Zinloos geweld
  • Smaak
  • Ambiance
  • Huis van Alijn
  • Aktivia
  • Gastronomie en Toerisme

    Archief per maand
  • 09-2018
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 01-2016
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 06-2015
  • 04-2015
  • 01-2015
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 04-2006
  • 03-2006
  • 02-2006
  • 09-2005
  • 11--0001

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs