Plietsplets
Elke dinsdag tussen 11.30 en 12.00 uur: JOHAN TIPT BOEKEN op MENT TV

Foto

CD-ALBUM IN DE KIJKER


Foto

"Natural Woman - a tribute to Carole King"
Sabien Tiels

www.sabientiels.be  


Dit zijn onvergetelijke partners van www.plietsplets.be


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Zoeken in blog


Foto

Freek Neirynck zorgt met grote regelmaat voor 'boekensienjalementen' met een eigen kijkFoto

voor wie iets méér wil
23-03-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.IEDEREEN FLANDRIEN ... Westtoer speelt de fietstroeven uit

Logo Westtoer          

Met ‘Iedereen Flandrien’ plaatst Westtoer de fietstroeven van het Brugse Ommeland en de Leiestreek voluit in de kijker. De zes fietstochten vertellen elk een eigen verhaal.

 

De beleving van ‘Iedereen Flandrien’

Niet toevallig starten de fietsroutes in Roeselare, Waregem, Bossuit, Tielt, Torhout en Gistel. In en om deze plaatsen klopt het hart van de koers. Elke route brengt een thema over het leven van de renners of de wielercultuur. Belevingselementen met een hoog fotogehalte, sterke verhalen, Flandrienmemorabilia, rasechte wielercafés en tijdelijke tentoonstellingen zorgen voor een extra dimensie.

De fietstocht vanuit Roeselare vertelt over de training en voeding van de Flandriens. De route met start in Bossuit toont het verhaal van de kledij van de Flandrien. De derde fietstocht in de Leiestreek vertrekt in Waregem. Dit traject toont hoe een Flandrien de kost verdient. Vanuit Tielt start een eerste fietstocht door het Brugse Ommeland. Deze fietsroute vertelt het verhaal van de koersfietsen van de Flandriens. ‘Wie waren de eerste Flandriens?’ Het antwoord ontdek je langs de fietsroute met vertrek in Torhout. Wie in Gistel start, maakt kennis met het boeiende thema ‘tragiek en triomf’. Langs de fietsroutes staan thematische belevingselementen om de route extra aantrekkelijk te maken voor gezinnen met kinderen.

De ‘Iedereen Flandrien’-routes maken in het Brugse Ommeland en de Leiestreek gebruik van de knooppunten. De trajecten zijn circa 30 km lang en kunnen uitgebreid worden naar circa 50 km om zo alle doelgroepen aan te spreken. Aan elke startplaats wordt een fietsinrijpunt ingericht. De fietsinrijpunten zullen in de nazomer van 2013 geïnstalleerd worden. De zes routes zijn gebundeld in een handige Knooppunterfolder.

 

App ‘Iedereen Flandrien’

‘Iedereen Flandrien’ heeft ook een mobiele applicatie voor fietsers, gratis te downloaden in de iTunes Store of de Google Play Store. Een kaartje toont zes lussen en geeft (dankzij GPS tracking), meteen de dichtstbijzijnde startplaats aan. De app brengt de fietser van knooppunt naar knooppunt. Een belsignaal laat weten waar de interessante adressen zich bevinden (voor een hapje en een drankje). De bel signaleert ook de stopplaatsen met een belevingselement of een tentoonstelling. Daarnaast vertelt de app nog extra anekdotes en verhalen over de Flandriens. Hier en daar wordt de kennis van de fietser getest met een quiz of een mini-game.

 

‘Iedereen Flandrien Expo’

Tot en met september 2013 organiseert ‘Iedereen Flandrien’ een reeks met bijzondere tentoonstellingen. Het Wielermuseum Roeselare focust op wielerlegendes Eric Leman en Tom Simpson. De tentoonstelling in het Pompgebouw Bossuit toont de wielercarrières van Marc Demeyer en Hennie Kuiper. Voor ‘Iedereen Flandrien’ staat het Peter Benoitmuseum in Harelbeke in het teken van de wielerklassieker E3 Harelbeke en Stijn Devolder. Het Stadhuis van Waregem plaatst Briek Schotte, Armand Desmet en Fiorenzi Magni in de kijker. Eind mei verhuist de expositie naar Veloods Waregem.

De tentoonstelling in de bibliotheek van Wevelgem brengt verhalen over de 75ste editie van Gent-Wevelgem, Monsieur Paris-Roubaix Gaston Rebry en Georges Speicher. Deze expositie verhuist eind mei naar OC De Cerf in Gullegem. Het Jukeboxmuseum in Menen toont de overwinning van Paul Deman in de eerste Ronde van Vlaanderen. In het Diocesaan Centrum Groenhove in Torhout staat Karel Van Wijnendale in de schijnwerpers.

Bezoekers kunnen in de voetsporen treden van de wielerhelden: met een fiets (op rollen) kan elke bezoeker een sprint doen. De snelste spurters, per categorie en per locatie, maken kans op een VIP-arrangement tijdens de voorjaarsklassiekers 2014.

In de rand van de tentoonstellingen organiseert ook de stad Tielt in Huis Mulle Terschueren de expositie ‘Roger Decock. Sluw en slim’, over de wielercarrière van deze

Tieltse Flandrien.

 

Op de foto met een favoriete ‘Flandrien’ wielertrui

Met de gratis fotoapplicatie ‘Iedereen Flandrien Cam’ wordt iedereen een echte Flandrien. Maak een unieke foto van een vriend of vriendin door te kiezen voor een iconisch truitje of een petje uit de lijst. Met de filter kan de gewenste fotostijl bereikt worden. Men kan de foto delen via sociale media zoals Facebook, Twitter, Instragram. De beelden kunnen ook doorgestuurd worden naar de hall of fame op www.iedereenflandrien.be. De app is beschikbaar voor zowel Android als Apple smartphones en kan gratis gedownload worden in de Google Play en iTunes Store.

 

Weekendje weg met ‘Iedereen Flandrien’

Een aantal logies uit het Brugse Ommeland presenteren naar aanleiding van ‘Iedereen Flandrien’ enkele bijzondere verblijfsarrangementen voor zowel recreatieve fietsers als fervente wielertoeristen. Ook de Leiestreek heeft een hele reeks fietsvriendelijke logies.

‘Iedereen Flandrien’ wordt gesteund door Toerisme Vlaanderen.

 

De website www.iedereenflandrien.be bevat naast de info over de zes fietsroutes ook info over de tentoonstellingen en de logiesarrangementen.

Reageer (0)

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen."PIERKE" wordt stripheld ...

 (foto: www.pierke.be)

Het Gentse traditioneel poppenspelfiguurtje
Pierke is ook nu ook een stripheld geworden. Hij beleeft allerlei avonturen in zijn geliefde stad, samen met zijn vrouw Pierrette en hun kinderen, Vampierke en Tapierke.

Pierke spreekt net zoals bij het vijftal gezelschappen die hem in Gent nog laten optreden (Magie, Festival, Folklore,Pedrolino, ’t Spelleke van Drei Kluite [Pierke Pierlala] de sappige Gentse volkstaal. Andere antagonisten zijn Pierke’s vader Boempapierke en hun gezamelijke vriend Kroak den Droak (naar het stadssymbool: de draak  Belfort, want dat is waar de hele familie woont.

 

De tekenaars en scenaristen zijn ondermeer: Vero Beauprez, Luk De Bruyker, Jonas Geirnaert, Frank Lauwers, Martin Lauwers, Tom Metdepenningen, Freek Neirynck, Geert Nijs, Michaël Vincent…

 

Het binnenkort verschijnen album telt 64 kleurrijke pagina’s. Er is ook een luxe-editie van 200 genummerde hardcover exemplaren met een linnen rug. Een set ex-librissen en een album van 14 pagina’s, ‘Den hobby-tsjenuiver van Bilbompapierke’, getekend door Wouter Van Ghysegem, horen er als extraatjes bij.

De verkoopprijs van deze versie is 35 euro.

 

Daarnaast komt er ook we een versie in de handel, met toch ook een beperkte oplage van 750 exemplaren. Het is eveneens een hardcover-editie met een linnen rug. De verkoopprijs van dit album is 17,50 euro. De opbrengst van dit album gaat naar het Kinderkankerfonds.

 

Het initiatief werd genomen door:  Stripwinkel PIERKE, Frans Van Ryhovelaan 312, 9000 GENT

www.stripwinkel-pierke.weebly.com www.gentsestripbeurs.be

Foto

Reageer (0)

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen."Universal design" onder de Gentse stadshal tot 30/03

De stadshal zoals ze er in 2012 zal uitzien. Robbrecht en Daem architectenLogo week van universal design 2013

Van vrijdag 22 tot en met zaterdag 30 maart 2013 loopt de tentoonstelling 'Universal design' van 10 tot 16 uur onder de stadshal op het Emile Braunplein in Gent. De toegang is gratis.

Het toepassen van de principes van ‘universal design’ niet alleen bij het ontwerpen van gebouwen of het openbaar domein maar ook in de digitale wereld, maakt een stad niet alleen toegankelijk voor personen met een beperking, maar ook voor oudere mensen, jonge moeders met kinderwagens, mensen met bagage enz.

Dankzij ‘universal design’ wordt een bezoek aan Gent niet alleen voor een rolstoelgebruiker maar ook voor een toerist toegankelijker. De communicatie over stadsprojecten wordt niet alleen voor personen met een visuele, auditieve of verstandelijke beperking maar ook voor kinderen toegankelijk. De burger vindt waar een toegankelijke zaak is, aangepast sanitair, aangepaste parkeerplaatsen, losloopweides, hondentoiletten, opblaaspunten voor luchtbanden, zitmeubilair, aangepaste perrons, enz. Een burger kan zo lang mogelijk in zijn woning verblijven, aangepast aan de woonnoden die de vergrijzingsgolf met zich meebrengt.

Universal design in Gent
De Stad Gent organiseert samen met de Provincie Oost-Vlaanderen, het OCMW, LUCA-School of Arts – Sint-Lucas Architectuur Gent, en Arteveldehogeschool een tentoonstelling in het kader van de Universal Designweek, een Vlaams initiatief dat in alle provincies georganiseerd wordt.


Tentoonstelling
Van vrijdag 22 tot en met zaterdag 30 maart 2013 is de tentoonstelling iedere dag gratis toegankelijk van 10 tot 16 uur onder de stadshal op het Emile Braunplein.


Inspiratiedag

Op donderdag 28 maart 2013 organiseert de Stad Gent in samenwerking met de Provincie Oost-Vlaanderen een inspiratiedag ‘Universal Design in de academische, technologische wereld en in de praktijk’. Inschrijven kan via de websites www.gelijkekansen.be en www.entervzw.be of telefonisch op tel. 09 266 76 28. De inspiratiedag heeft plaats in het Huis van de Economie, Seminariestraat 2, 9000 Gent, van 10 tot 15.15 uur.

Reageer (0)

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GENT heeft nieuwe beiaardier ... en

Kenneth Theunissen   20111115.GentBelfort 049 hoog in de Beiaard (foto: www.seniorennet.be)

Kenneth Theunissen is de nieuwe Gentse beiaardier. Hij heeft al heel wat successen op zijn palmares. Hij is onder andere algemeen laureaat van de prestigieuze vijfjaarlijkse internationale Koningin Fabiolawedstrijd voor beiaard in Mechelen.

Beiaardconcerten
Het stramien van de beiaardbespelingen wordt enigszins gewijzigd. Tot nog toe werd elke vrijdag- en zondagochtend gespeeld. Dat is een middeleeuws gebruik om marktdagen op te luisteren. Omwille van het hedendaagse straatlawaai is beslist om de vrijdagbespeling te vervangen door een maandelijks evenementenconcert rond een welbepaald thema. Elke eerste vrijdag van de maand om 20 uur kan de luisteraar genieten van een concert met een originele inslag.

Het eerste concert is al op vrijdag 5 april 2013 te horen. Elke zondag zal de nieuwe beiaardier bovenop zijn eigen programma 'Boven Gent rijst' live spelen als ode aan de Gentenaars.

Voortaan zal het programma van de beiaardconcerten via diverse kanalen aangekondigd worden. Het programma van de eerste drie concerten wordt binnenkort bekendgemaakt.

Beiaardfestival
In de maanden juli en augustus vindt het jaarlijkse Beiaardfestival plaats en liggen de evenementenconcerten stil. Elke zaterdagavond wordt de Gentenaar en de toevallige toerist vergast op een concert van het Beiaardfestival. Gastbeiaardiers worden uitgenodigd en er is ook een concert voorzien waarin de Gentse beiaardier het programma bepaalt samen met de Gentse stadsmuzikant An Pierlé.

Tijdens de Gentse Feesten ligt de beiaard stil, dan wordt de stad ingenomen door vele andere muzikale festiviteiten.

Speeltrommel
In de week van 25 maart 2013 wordt de speeltrommel van de beiaard weer verstoken. Dat is een tweejaarlijks gebeuren dat de Gentenaars niet onberoerd laat. De nieuwe beiaardier koos voor deze werken:

 • op het eerste kwartier zal een korte passage weerklinken uit ‘Oscar for Amnesty’ van Dirk Brossé (1960);
 • op het halfuur zal een eigen compositie van de Gentse stadsmuzikant An Pierlé te horen zijn, die ze herwerkte voor de beiaard;
 • op het derde kwartier zal 'Boven Gent Rijst' van Albert Rodenbach (1856-1880) weerklinken;
 • op het uur wordt ‘Sonata I’ (From Walsh and Hare No.51) van Jean Baptiste Loeillet of Ghent (1688-1720) gespeeld.

Reageer (0)

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwe website over mobiliteit in Gent

Screenshot homepage website Mobiliteit

Het Mobiliteitsbedrijf van de Stad Gent heeft een nieuwe website: www.mobiliteitgent.be. Die site bundelt alle informatie over mobiliteit in Gent. Hij integreert niet alleen de inhoud van de oudere websites www.gentfietst.be en www.parkeerbedrijf-gent.be, maar biedt nog veel meer aan.

'Alle vervoersmodi komen op de website aan bod: te voet, met de fiets, openbaar vervoer, taxi, auto, enz. Ook personen met een beperkte mobiliteit kunnen er terecht voor allerlei nuttige en praktische inlichtingen. Wie meer wil weten over mobiliteitscampagnes, geplande acties en evenementen, projecten in uitvoering, en dergelijke vindt heel wat info onder de rubriek ‘Nieuwe mobiliteit’.' zegt schepen Filip Watteeuw.Iedereen die een fietsroute op maat wil uitstippelen, kan op de nieuwe website nog steeds de fietsrouteplanner raadplegen. Op de homepage is altijd de actuele bezetting van de stedelijke parkeergarages te zien. Dezelfde informatie van het Gentse verkeersgeleidingssysteem is ook mobiel eenvoudig te raadplegen met een parkeer-app die te downloaden is op mobiliteitgent.be.

De nieuwe website biedt ook op een toegankelijke manier de bestaande formulieren van het e-loket aan. Het gaat dan bijvoorbeeld om aanvragen in verband met fietsenstallingen, bewonerskaarten, abonnementen, taxivergunningen, of vergunningen voor het voetgangersgebied.

In een latere fase wordt de site nog aangevuld met verschillende digitale kaarten die het de gebruikers makkelijk moeten maken om informatie op te vragen of geografisch op te roepen.

Reageer (0)

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.BELGISCHE PRINSES KRIJGT THAïSE POP

Prinses Mathilde 

Tijdens een statiebezoek annex economische missie aan Thaïland kreeg de Belgische prinses en vermoedelijk troonopvolgster Mathilde als relatiegeschenk een authentieke Thaïse vrouwelijke stokstaafpop aangeboden.
 In de Belgische pers werd evenwel abusievelijk de nomenclatuur ‘handpop’ gebruikt.

Het Belgisch Koningshuis heeft méér dan één link met het poppentheater: Het toenmalige Mechels Stadspoppentheater kreeg de toestemming van de voormalige koningin Fabiola om haar sprookjesboek te dramatiseren. Ze kwam zelfs naar de première. Minstens twee Vlaamse (Van Campen, Festival), één Brussels (Toone) en één Waals gezelschap (het Luikse Théâtre Royal es-Impérial) mogen zich Koninklijke Schouwburg noemen. Theater Taptoe werd in de jaren tachtig van de vorige eeuw “hofleverancier”. Het werd door het paleis gevraagd om een tournee te maken in het Franstalige landsgedeelte.  (FN)

Foto

Reageer (0)

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hotelschool GENT valt in de prijzen

Banner Opendeurdag 2013

Een leerling en een leerkracht van de Hotelschool Gent hebben elk een prijs gewonnen in twee verschillende wedstrijden. Donderdagavond 21 maart 2013 vond de uitreiking plaats van de Xicowedstrijd. Joris Lemarcq, leerkracht Chocoladebewerking, behaalde de tweede plaats. Eerder deze maand al kreeg Fay Claeijs, leerling van het 5de jaar BSO Brood- en Banketbakkerij, de derde plaats op de jaarlijkse ‘Wedstrijd Jacques Saey’ in de categorie ‘Suiker’. De directie van de Hotelschool Gent is trots op deze prestaties.

 

De Xicowedstrijd is een organisatie van het vaktijdschrift Chocolateriemagazine, in samenwerking met de Ambassade van Mexico. Xico is een kleurrijk Mexicaans hondje van de ontwerpster Cristina Pindeda. De firma Chocolate World maakte van het hondje een gietvorm voor chocolade. Veertig Belgische chocolatiers maakten een chocoladen Xico en versierden hem zo creatief mogelijk. Een professionele jury gaf punten op techniek. Het grote publiek kon ook zijn favoriet aanduiden in het Chocolademuseum in Brugge en in het Moofmuseum in Brussel.

De creatie van Joris Lemarcq, leerkracht Chocoladebewerking van de Hotelschool Gent, behaalde de tweede plaats. De eerste plaats ging naar Henk Deceukelier van Chocolaterie Het Chocoladehuisje.

 

Alle Xicofiguren en het werk van Joris Lemarcq kan men bewonderen op de website

www.retail-choco.be > Actueel >Uitreiking Xico-wedstrijd.

 

Op vrijdag 8 maart 2013 behaalde Fay Claeijs de derde plaats op het concours Jacques Saey, een jaarlijkse wedstrijd voor scholen. Deze wedstrijd van hoogstaand niveau had dit jaar als thema 'uurwerken' en vergde een grote mate van creativiteit van de deelnemers. Fay, uit het 5de jaar BSO Brood- en Banketbakkerij van de Hotelschool Gent, werd in de weken voor haar deelname in Brussel begeleid door leerkracht Roland Van Renterghem. Uiteindelijk werd ze derde in de categorie ‘Suiker’. Opmerkelijk is dat Fay de jongste deelnemer was en ze dus nog veel vooruitgang kan boeken.

 

Zaterdag 23 maart 2013 is het opendeurdag in de Hotelschool Gent.
Alle info hierover vindt men op de website www.hotelschoolgent.be

Reageer (0)

20-03-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wijnproevers moeten op 23 en 24 maart afzakken naar GentbruggeMet groot genoegen nodigt de vtbKultuur Gent Wijnkring u uit op hun 24e internationale wijnbeurs  op zaterdag 23 maart (van 13u tot 20u) en zondag 24 maart (van 10u tot 19u). Dit jaarlijks evenement gaat door op een nieuwe locatie:
 Vierde Zaal, Driebeekstraat 2 te Gentbrugge (achter het Dienstencentrum).

Niet minder dan 24 handelaars laten u ongedwongen proeven uit hun internationale selectie van wijnen. Als een wijn in de smaak valt kan u deze ter plaatse bestellen of zelfs veelal direct mee naar huis nemen. Een lijst van de deelnemende handelaars alsook bijkomende informatie + gratis toegangskaart kan u vinden op de website www.wijnkring.be  

Reageer (0)

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.CIRCUS BAVARIA TOERT DOOR GENTSE WIJKEN

     
Bavaria
, het Meetjeslandse circus uit Evergem, start op 20 maart met een tournee door de Gentse wijken.
Na de paasvakantie reist het circus door heel Oost-Vlaanderen.

De 26e tournee start met een andere tent, die iets kleiner is als de vorige, maar door zijn afmetingen op kleinere locaties kan worden opgezet en biedt plaats aan 250 bezoekers. Directeur Bart de Vrind heeft getracht weer een afwisselende show samen te stellen met internationale artiesten uit Duitsland, Nederland, Spanje en Rusland.

Ook de dieren zijn niet vergeten, honden en katten worden gepresenteerd door Caroline Dietzel, dwerggeitjes laten hun kunsten zien met Frau Heidi, ganzenparade met Janine en de shetlandpony’s met Caroline.  Het variété is ruim vertegenwoordigd door Marcello met zijn jongleerkunsten, Trio Khudyakov balanceert met grote kubussen en andere voorwerpen,  Lion Musketeer met gewaagde sabelbalance op hoge ladder, Janine Molinski met hula-hop en Marisa  met chinese bordjes.          

         In de lucht zien we Carolina Del Oro aan de ringtrapeze en Janine Molinski   aan het vertikale touw. Voor de komische noot wordt gezorgd door het Duo Cremona  met een parodie op het Zwanenmeer en clown Pico doet verschillende reprises.

Van woensdag 20 t/m zondag 24 staat de tent in Gentbrugge op het speelveld aan de  Pinguinstraat ingang via de Edouard Pecherstraat naast C&A. Dinsdag 26 en woensdag 27 maart op het Kerkplein in Drongen; van zaterdag 30 maart t/m zondag 7 april in Mariakerke aan de Brugsesteenweg naast de post, dinsdag 9 en woensdag  10 april op het Ledebergplein; vrijdag 12 t/m zondag 14 april op het Dorpsplein in Oostakker.

Op woensdag, zaterdag en zondag aanvang 14.30 uur, dinsdag, vrijdag en zaterdag om 18.00 uur. In Mariakerke dagelijks twee vertoningen om 14.30 en 18.00 uur.

Zie ook onze website www.circusbavaria.com en de facebookpagina’s.

Reageer (0)

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Seene : nieuw én jong volkscultuurinitiatief is uit Dreidekker ontstaan

 (foto: Het Nieuwsblad)

Een nieuwe naam aan het Gentse volkscultuurfirmament is De Seene. ( “De SEENE” en is en soort fonetische schrijfwijze van het Gentse woord voor podium).De meeste van de medewerkende artiesten zijn rasechte Gentenaars die al verschillende decennia optreden voor het Gentse publiek, met leeftijden tussen de 16 en de 38 jaar. Ze willen een bont aanbod brengen van Café-chantant, Gents Cabaret, Gentse liedjes en daarmee het Gentse dialect als  Gents cultureel erfgoed in ere houden..

De vzw 3dekkerproducties, heeft algemeen als doel het Gents dialect te gebruiken, verspreiden en aan te leren door het geven van café chantants, Variété en Cabaret en wil daar nu de jeugd bij betrekken.

“Wat ons dikwijls opvalt, is dat niet alleen de Gentse artiesten maar ook het publiek vergrijst en daarom heeft vzw 3dekkerproducties een project opgestart om jonge Gentenaars de kans te geven om hun Gentse dialect “bij te schaven”, te gebruiken en er leren van houden en fier op te zijn”., zegt initiatiefnemer Noël Fack, die hiervoor close samenwerkt met reizende ster Nico Lenny, zoon van Bert. “De Seene geeft een forum aan jonge artiesten om humor en zang te brengen in het Gents waar niet enkel een ouder publiek zal komen naar kijken en luisteren.”

De titel van hun eerste programma is ook : DE SEENE en daaraan werken mee aan het programma: Nico Lenny: parodist, zanger en entertainer; Jan D’Haene: zang, accordeon, trompet; Malika Poppe: zang, sketches; Michael Van Weerst, Lynn Van Caeneghem en Caressa: sketches; Jason VandeCauter en Glenn Thienpondt: zang, sketches en Ward De Waele: piano, accordeon, zang sketches

Voorstellingen op 22 maart en 24 mei om 20u in Praatcafé ’t Spoorke, Leo Tertzweillaan 12, 9050 Gentbrugge, Er zijn maar 80 plaatsen en geen lift. Tickets: 9 euro – studenten: 8 euro. Reservatie: vzw 3dekkerproducties; 09/324.06.50 – 0474/48.02.49

 

Reageer (0)

19-03-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuw "Over taal" is uit ...‘Sneeuwklonen’: een oproep

 

Zoals Eskimo’s elvendertig woorden hebben voor sneeuw, zo moeten taalkundigen er zeker even veel hebben voor soorten uitdrukkingen. We hebben aforismen, beleefdheidsformules, citaten, clichés, deviezen, gemeenplaatsen, gezegden, idiomen, leuzen, motto’s, platitudes, slagzinnen, slogans, spreekwoorden, spreuken, staande uitdrukkingen, stopzinnen, taglines, verwensingen, wapenkreten, zegswijzen, zinsneden, enzovoort.

En sinds kort ook ‘sneeuwklonen’:

 

- X zal Y zijn of (zal) niet zijn

De zomer zal Scapa™ Survival Sandaal zijn of zal niet zijn!

- X is/zijn de/het nieuwe Y

Pensen zijn de nieuwe ganzenleverpastei

- De trein is altijd een beetje X

De trein is altijd een beetje lijden

- Kroniek van een aangekondigde X

Het werd dus een kroniek van een aangekondigde massaspurt op de Champs-Elysées

 

Sneeuwklonen zijn de nieuwe tegelspreuken. In het nieuwe nummer van Over taal geeft Bert Cappelle een beknopte ontstaansgeschiedenis. Het artikel eindigt met een oproep van de auteur aan lezers om sneeuwklonen op te sporen en door te mailen.

Dat staat te lezen in een bijdrage van Bert Cappelle (bert.cappelle@univ-lille3.fr) in het nieuwe nummer van het tijdschrift Over taal. Zie: www.overtaal.be.

 

Inhoud nieuw nummer Over taal (jrg. 52, nr. 1)

   Klik op de afbeelding om de link te volgen

 

- Interview: David Baeckelandt en de (100-jarige) Gazette van Detroit (door
Filip Devos)

- Taalwerk: De sneeuwkloon: kroniek van een aangekondigde dooddoener (door Bert Cappelle)

- Taalkronkels: Paul (door Jan Daneels)

- Idioom & Co: De zaak hen of hun en de democratisering van de norm (door Albert Oosterhof)

- Broodje taal: Verwijsverwarring (door Karen De Loenen)

- Interview: Ludo Vandamme: Biekorf als bekoring (door Matthias Lefebvre)

- Taalwerk: De appel valt niet ver van de boom: afstanden berekenen tussen taalvariëteiten (door Tom Ruette)

- Dossier: Labels in het Prisma Handwoordenboek Nederlands: een casestudy (door Filip Devos)

- Te boek: Handboek academisch schrijven (door Michiel Leen) - Taaltoerisme - Taalhandboek Nederlands - Internationale Neerlandistiek (door Filip Devos)

- Column: Huishoudelijke grammatica (door Hugo Brouckaert)

- Quiz over taal: Test uw kennis van het Nederlands (door Natalie Hulsen)

Alle verdere info: www.overtaal.be

Reageer (0)

18-03-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'t Lindecoulisken spettert weer met nieuw stuk èn website

Tom, Dirk & GerritTom, Dirk & Gerrit


In een regie van Wim De Puydt

Korte inhoud

Tom en Linda zijn in opperse staat van paraatheid, ze krijgen immers het ultieme bezoek van een consulente van het adoptiebureau, die komt controleren of hun huis en leefwereld de adoptie van een lang verwacht kindje wel toelaat.
De beide broers van Tom, Dirk en Gerrit, willen op hun eigen manier een steentje bijdragen om alle twijfels over de slaagkansen van de adoptie te doen verdwijnen.
Maar of het smokkelen van grote hoeveelheden sigaretten en cognac en het begraven van verschillende onderdelen van een lijk ten huize Tom en Linda daartoe de meest aangewezen manier van werken is, valt sterk te betwijfelen.
Wanneer tot overmaat van ramp blijkt dat samen met de gesmokkelde koopwaar twee Kosovaarse illegale vluchtelingen het huis zijn binnengehaald, zal er heel wat improvisatie aan te pas komen om een politie-inspecteur om de tuin te leiden.
Alsof de problemen nog niet groot genoeg blijken te zijn worden de vluchtelingen ook nog gezoch door het hoofd van de Oost-Europese maffia.
Of Tom en Linda in die omstandigheden er toch in slagen om de adoptie tot een goed einde te bregen kan u met eigen ogen vaststellen.

Met

Natascha Willems, Roos Vandenbroecke, Veronique Verhamme, Dirk Provyn, Frank Van Steenbrugghe, Jan De Raedt, Janvier Praet, Marc Van hove, Stefaan Van Kerckvoorde.

Voor alle data van de uitvoeringen in Kring Sint-Godelieve (Wondelgem) en Minard: www.lindecoulisken.be

Decor

Na het seizoen worden het decor of delen ervan, alsook enkele attributen verkocht.
Voor alle info : 09/2535878 - www.lindecoulisken.be

Reageer (0)


FIJN OM WETEN


Foto

Foto

Ik kan best mezelf voorstellen als Johan Dhaene, een bezige bij uit Evergem (sedert 1/9/2008) met een prachtige vrouw en 3 schitterende kinderen. Ik was méér dan 25 jaar actief als radiomaker bij de Gentse radio's PLUS en ROELAND en kreeg voor diverse inspanningen op dat vlak een plaatsje in de Orde van de O'De Flander, kreeg de titel van Ambassadeur van de Westhoek door gouverneur Paul Breyne en was in 2004 laureaat van de Orde van de Gentse Draak omwille van de blijvende promotie voor het Vlaamse lied. Tegenwoordig kan je mij zeker nog eens ontmoeten als gelegenheidspresentator en zag op 25/8/2008 mijn "eerste" (?) boek "Scoren aan Tafel" (samen met Felix Alen, Wim Casteleyn en fotograaf Heikki Verdurme) verschijnen bij uitgeverij Lannoo. Sinds juli 2020 verzorg ik elke dinsdag tussen 11.30 en 12.00 uur de boekentips op MENT TV. Deze webstek ligt in het verlengde van dit alles.


Inhoud blog
 • MIAT wordt Industriemeuseum
 • Zwijntjeskermis komt eraan !!!!! (3-4-5-6 JUNI 2016)
 • De voorbije week GELEZEN EN GOEDGEKEURD
 • John Terra zingt Neil Diamond - nieuw album
 • Gent neemt afscheid van icoon PAUL VLAEMINCK
 • 73-jarige Rob De Nijs op Schlagerfestival 2016
 • Download nu gratis de nieuwe single van Michael Lanzo & Kitana
 • Le Noeud viert 40-jarig bestaan met stuk van Freek Neirynck
 • Toast Literair (Davidsfonds) op 24/1/16
 • "De ontsnapping" op de Gentse Leie
 • Extra voorstellingen 'Piaf, de musical' in Stadsschouwburg Antwerpen
 • FLORALIËN 2016 - van 22/4 tot en met 1/5
 • Trilogie van "BLOCH"-recepten blijft succesvol
 • Charlotte Leysen viert "70 jaar Suske en Wiske" mee!
 • 100 positieve gedachten & complimenten ... voor een spetterende start op 1/9!
 • Uitgeverij Partizaan pakt uit met grote naam uit de jeugdliteratuur
 • Nacht van de Vleermuis op 29/8
 • Martijn Bal nieuwe algemeen directeur Film Fest Gent
 • Ledebergse Feesten en Lichtstoet: het komt eraan (vanaf 21/8)
 • Lissa Lewis pakt uit met debuutalbum en siert affiche schlagerfestival 2016

  PARTNERS van WWW.PLIETSPLETS.BE

  Foto

  Foto

  Mijn favorieten
 • Breydelham
 • Heikki Verdurme (fotograaf)
 • Uitbureau Gent (tickets)
 • Gent
 • Zinloos geweld
 • Smaak
 • Ambiance
 • Huis van Alijn
 • Aktivia
 • Gastronomie en Toerisme

  Archief per maand
 • 09-2018
 • 05-2016
 • 04-2016
 • 01-2016
 • 10-2015
 • 09-2015
 • 08-2015
 • 06-2015
 • 04-2015
 • 01-2015
 • 11-2014
 • 10-2014
 • 09-2014
 • 08-2014
 • 07-2014
 • 05-2014
 • 04-2014
 • 11-2013
 • 10-2013
 • 09-2013
 • 08-2013
 • 07-2013
 • 06-2013
 • 05-2013
 • 04-2013
 • 03-2013
 • 02-2013
 • 01-2013
 • 12-2012
 • 11-2012
 • 10-2012
 • 09-2012
 • 08-2012
 • 06-2012
 • 05-2012
 • 04-2012
 • 03-2012
 • 02-2012
 • 12-2011
 • 11-2011
 • 10-2011
 • 09-2011
 • 08-2011
 • 07-2011
 • 06-2011
 • 05-2011
 • 04-2011
 • 03-2011
 • 02-2011
 • 12-2010
 • 11-2010
 • 10-2010
 • 09-2010
 • 07-2010
 • 06-2010
 • 05-2010
 • 04-2010
 • 03-2010
 • 02-2010
 • 01-2010
 • 12-2009
 • 11-2009
 • 10-2009
 • 09-2009
 • 08-2009
 • 07-2009
 • 06-2009
 • 05-2009
 • 04-2009
 • 03-2009
 • 02-2009
 • 01-2009
 • 12-2008
 • 11-2008
 • 09-2008
 • 08-2008
 • 07-2008
 • 06-2008
 • 05-2008
 • 04-2008
 • 03-2008
 • 02-2008
 • 01-2008
 • 12-2007
 • 11-2007
 • 10-2007
 • 09-2007
 • 08-2007
 • 07-2007
 • 06-2007
 • 05-2007
 • 04-2007
 • 03-2007
 • 02-2007
 • 01-2007
 • 12-2006
 • 11-2006
 • 10-2006
 • 09-2006
 • 08-2006
 • 07-2006
 • 06-2006
 • 05-2006
 • 04-2006
 • 03-2006
 • 02-2006
 • 11--0001

  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Blog als favoriet !


  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!