Het Huis van Alijn organiseert in januari, februari en maart 2010 vier filosofische salons en twee filosofische workshops naar aanleiding van de tentoonstelling 'Jaap Kruithof. Omgaan met de dingen' die in het museum loopt tot en met zondag 21 maart 2010.

Jaap Kruithof was een origineel denker die zijn hele leven lang opkwam voor de vrijheid van denken en handelen. Tegelijk schopte hij je als moraalfilosoof een geweten door valse of halve waarheden te ontmaskeren en je onverbloemd op je eigen verantwoordelijkheid te wijzen. Jaap Kruithof was een geëngageerde, kritische humanist, een dwarsligger die de zingeving en het lot van mens én wereld voortdurend centraal stelde. Hij was een meester in ongemakkelijke, radicale vragen. Hij hield hartstochtelijk van het leven en verzamelde schijnbaar onooglijke dingen. Denken had bij hem handen en voeten.
Lessen van Kruithof: vier filosofische salons

Vier avonden zet het Huis van Alijn de lessen van Kruithof voort. Elk filosofisch salon is opgevat als een ontmoeting van het publiek met een thema dat hem na aan het hart lag. We gaan in gesprek met kunstenaars, denkers of getuigen die Jaap Kruithof persoonlijk hebben gekend of door zijn persoon of denken zijn getroffen. We luisteren samen naar zijn lievelingmuziek, gaan op zoek naar het geheim achter zijn pedagogisch talent, denken verder met hem mee in zijn zorg voor de aarde en al wat leeft en delen zijn liefde voor de kleine, eenvoudige dingen van elke dag.
De moderator is Joris Capenberghs.
Donderdag 21 januari 2010: Ne touchez pas! Omtrent: pleidooi voor zintuiglijkheid
Van 19.30 tot ongeveer 22 uur
Floortje Vantomme & Jorijn Neyrinck (erfgoedwerkers tapis plein vzw) - Sylvia Traey (concertpianiste)
Al verzamelend ging Jaap Kruithof op zoek naar de zin van de wereld waarin hij leefde. Hij geloofde trouwens in de ziel van de dingen. Hij was naar eigen zeggen een religieuze atheïst. De zin van wat bestaat zit in het grotere geheel van de kosmos. Het is aan ons om het met onze zintuigen en ons verstand te ontdekken en te koesteren. We moeten kijken, voelen, horen, ruiken, proeven en intuïtief verbindingen leggen, vanuit een diepe liefde en respect voor de materie, de aarde en de dingen.
Kruithof was ook een zeer gedreven muziekliefhebber. Na zijn emeritaat aan de Gentse Universiteit was hij gastdocent aan het Conservatorium in Antwerpen, waar hij muzieksociologie en muziek beluisteren gaf. Meer dan eens onderstreepte hij de noodzaak van een natuurlijk geluidslandschap en de waarde van stilte en rust als leefkwaliteit.
Praktisch
Filosofische salons Vier donderdagavonden van 19.30 tot ongeveer 22 uur (21 jan., 4 feb., 18 feb. en 4 maart 2010) 4 euro 3 euro vrienden van het Huis van Alijn vzw Max. 60 deelnemers per avond Reservatie: Het Huis van Alijn, tel. 09 269 23 50, of e-mail info@huisvanalijn.be
|