Plietsplets
Elke dinsdag tussen 11.30 en 12.00 uur: JOHAN TIPT BOEKEN op MENT TV

Foto

CD-ALBUM IN DE KIJKER


Foto

"Natural Woman - a tribute to Carole King"
Sabien Tiels

www.sabientiels.be  


Dit zijn onvergetelijke partners van www.plietsplets.be


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Zoeken in blog


Foto

Freek Neirynck zorgt met grote regelmaat voor 'boekensienjalementen' met een eigen kijkFoto

voor wie iets méér wil
25-12-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Freeks boekensienjalement: Johan Heldenbergh

Foto Het Kerstgeschenk van Freek Neirynck in een sienjalement gegoten. 

Johan Heldenbergh :
Acteur/Auteur in boek

 

Bij de Antwerse Uitgeverij Bebuquin vzw, die eerder ook al (theater)teksten van Pjeroo Roobjee, Jan Decorte, Maurice Maeterlick, Bart Moeyaert … uitgaf, verscheen een dubbelboek van theater-, televisie- en filmacteur Johan HeldenberghAanrijding in Moscou “(2008) , “De helaasheid der dingen” (2009) ,  “The broken circle breakdown” (2012)… met de teksten van “Massis, the musical” en “Aanrijding in Moscou (2008) en  “The broken circle breakdown featuring Covers-ups of Alabama”, dat hij samen met Mieke Dobbels schreef.De uitgeverij bedacht daarvoor een originele formule waarbij de werken elk aan een andere kant van het boek beginnen. Ze hebben beiden een eigen kaftontwerp, respectievelijk een foto van Raymond Mallentjer (zwart-wit) en van Kurt Van der Elst (kleur). De productie werd mogelijk gemaakt door de steun van het Vlaams Fonds voor de Letteren.


Bij “Massis” krijgen we het sociaal-geëngageerde  toneelscript te lezen dat Heldenbergh succesrijk opvoerde in een al even opgemerkte regie van Arne Sierens. Omdat er geen regienotities bij vermeld staan leest de tekst erg vlot. Dat is bij toneelstukken niet altijd evident voor leken. “The broken circle” wordt terecht  - weliswaar vaak in dialoogvorm – als vlot leesbaar verhaal gebracht, want filmscenario’s ontleden is nog veel meer een aangelegenheid voor ingewijden.

Heldenbergh  laat zich in beide werken kennen als een boeiend en maatschappelijk betrokken schrijver die zich niet tevreden stelt met louter een boeiende story. Dat is ongetwijfeld zijn méérwaarde. Zijn mono- of dialogen bekken goed… vooral in zijn mond. Zijn taalgebruik is helder maar verre van banaal.

Massis the Musical


Het siert Uitgeverij Bebuquin (www.bebuquin.be) dat ze deze Vlaamse creaties onvergetelijk heeft gemaakt, want de dramatische genres theater, televisie en film zijn erg volatieve media.

 

fRè!éK NeIrYnCk

Reageer (0)

05-12-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Goed nieuws voor de Gentse skaters

Affiche opening

De Stad Gent zet al een paar jaar in op kwalitatieve openlucht skate- infrastructuur. Voor de planning en de ontwikkeling van deze skateplekken wordt er samengewerkt met vertegenwoordigers uit de Gentse skatescene. Al jaren signaleerden zij de nood aan een goed indoor alternatief voor de nattere en koudere maanden. Dat komt er in de vorm van skatepark Tondelier, die op zaterdag 1 december 2012 om 14.30 uur officieel de deuren opende.

Er wordt al een tijdje gezocht naar een locatie om een volwaardig indoor skatepark in te richten. Blijvende oplossingen zijn er tot op heden niet gevonden, maar de komende twee jaar komt er in de voormalige zaal van boksclub Golden Gloves aan de Gasmeterlaan 107 een indoor skatemogelijkheid.

Projectontwikkelaar Aclagro van de Tondeliersite leent de bokshal voor twee jaar uit aan de Gentse skaters. In de zomermaanden wordt de ruimte vrijgehouden voor kunsttentoonstellingen, culturele manifestaties en dergelijke, maar vanaf de herfst wordt er geskatet.

Het skatepark werd volledig door Gentse skaters ingericht. Het materiaal hiervoor werd bekostigd door de Sportdienst en de Jeugddienst van de Stad Gent. Daarnaast krijgen de skaters ook administratieve en organisatorische ondersteuning van de Jeugddienst. Skateshop 1st8 ondersteunt mee het project. De uitbating van het skatepark zal echter volledig in handen zijn van vrijwilligers. 

Op zaterdag 1 december 2012 opende het skatepark voor het grote skatepubliek. Vanaf dan kunnen skatende Gentenaren elke woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag in de hall aan de Gasmeterlaan 107 terecht op woensdag van 13 tot 22 uur, op vrijdag van 16 tot 22 uur en op zaterdag en zondag van 13 tot 22 uur.

 

Reageer (0)

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Will Ferdy denkt niet aan stoppen ... of toch ?Vandaag willen we op deze website graag eens stilstaan bij de carrière van Will Ferdy, een man die als één van de boegbeelden van het Vlaamse lied (of zeggen we chanson, kleinkunstlied) mag worden bestempeld. En nog verre van uitgezongen is, dat bewijzen onderstaande items:

WILL FERDY 65 JAAR OP DE PLANKEN

In september 1948 begon Will Ferdy aan zijn carrière met een contract van drie maanden in de toenmalige Ancienne Belgique aan de Kipdorpvest in Antwerpen. Hij kreeg meteen de opdracht om elke week het nieuwe variété-programma in te leiden, de gastvedetten en attracties (jongleurs, goochelaars, dansers,  acrobaten, dierentemmers, enz.) aan het publiek voor te stellen. Begeleid door beroemde orkesten mocht hij daarenboven elke week een paar liedjes zingen.

Het was ook in die periode dat hij de kans kreeg om op Deccaplaten zijn eerste opnames te maken.

Zijn platencarrière is dus even lang als zijn theaterloopbaan. Een ontzaglijk groot aantal 78-toerenplaten, cassettes, 45-toerenplaten, lps en cds (nu al meer dan  30 soloschijven) zijn  dan ook het gevolg.

Ononderbroken stond hij aldus gedurende al die jaren als beroepsartiest op de planken in binnen en buitenland.

Voor een uitgebreide bio zie www.willferdy.be

AFSCHEIDSTOURNEE

Sinds korte tijd is Will Ferdy begonnen aan een afscheidstournee. Dat wil niet zeggen dat hij er meteen de brui aan geeft. Hij is echter een man die met beide voeten op de grond is blijven staan. Hij weet dat er een dag komt dat aan zijn schitterende carrière een eind zal komen. Met Charles Aznavour als groot voorbeeld voor ogen heeft hij zich voorgenomen zolang door te gaan met optreden en cds maken als de kwaliteit van zijn stem en zijn geheugen het toelaat. Over zijn gezondheidstoestand heeft hij, op een paar verkoudheden na, tot nu toe, niet te klagen. Hij hoopt aldus, met zijn 85 jaren, nog een bepaalde periode te kunnen verder gaan.

Hij is echter vast beslist van, zodra de kwaliteit van zijn optredens zou verminderen, meteen een punt te zetten achter zijn, theatercarrière.

NIEUWE CD OP KOMSTWill Ferdy en zijn vaste begeleider Jürgen De Smet zijn volop bezig met de nieuwe cd van Will Ferdy, die in het voorjaar zal verschijnen. De opnames zijn zo goed als voltooid. WFPrecords heeft nog een aantal onuitgegeven titels in voorraad en daarnaast werden onlangs een aantal gloednieuwe liedjes  van Will opgenomen in Studio DK te Destelbergen. Titels: Liedje van Geluk, Ik hield van jou (voor dewelke Jürgen schitterende arrangementen schreef) en verder Meer dan eens, Het feit dat ik je liefheb, En dat was dat, Ik zal altijd van je houden (reeds meer dan 6000 keren beluisterd op You-Tube), Als je boos bent, Mijn deur blijft gesloten, Mijmeren, Aprilse grillen  en Wijs mij de Weg.

Zo te zien blijft Will nog steeds zeer creatief.   

Met productiemanager Eric Smets wordt nog overwogen of het een dubbel-cd wordt of niet. Waarschijnljk zal dat het geval zijn. Op de eerste schijf zouden dan bovenstaande nieuwe liedjes geprogrammeerd worden en op de tweede een aantal grote hits in nieuwe bewerking, waaronder: Christine, Jij en ik, ‘k Ben verliefd op de Zon, J’ai fermé la Porte (Franse versie van Mijn deur blijft gesloten) enz.

CONCERTEN

In november en december had en heeft Will Ferdy nog een aantal concerten af te werken. In de eerste helft van de novembermaand werd hij geplaagd door een zware verkoudheid. Toch heeft hij alle geplande optredens kunnen doen. Zie concertagenda op www.willferdy.be voor nog komende concerten.

KERSTCONCERTENIn december zal Will Ferdy  een aantal concerten in kerstsfeer brengen. De meeste zijn echter niet voor alle publiek toegankelijk. Voor één concert willen we echter uw bijzondere aandacht: 12 december 2012 om 19.30 uur in de Sint-Jan Evangelistkerk in Wilrijk. (zie www.willferdy.be)

  

Reageer (0)

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voor al wie in 2012 nog iets wil doen onder de Gentse StadshalZondagnamiddag 16 en 23 december 2012 organiseert de Stad Gent respectievelijk een gratis dansfeest en een gratis verhalenfestival onder de nieuwe stadshal. Iedereen is welkom.
 
Gent verwarmt je hart. Ook tijdens de winterdagen. En zeker onder de nieuwe stadshal. Breng een bezoek aan de gezellige kerstmarkt, proef van een hapje cultuur, droom weg op het reuzenrad van Winterdroom of kom naar de stadshal en geniet van muziek, dans en verhalen.

Dansfeest met Radio ModernRadio Modern brengt op zondag 16 december 2012 van 15 tot 19 uur de fifties naar de stadshal met een knallende live band, een swingende dansworkshop en mooi uitgedoste vrouwen en mannen op de dansvloer.  De namiddag wordt afgesloten met dj’s die de wax in de vingers hebben. Wie wil, kan voor wat rouge en krulspelden langsgaan in het Beauty Boudoir of kan voor een vetkuif naar de barber shop.

Verhalenfestival

Verhalen zijn ons cultureel erfgoed. (Her)ontdek op zondag 23 december 2012 van 14 tot 18 uur onder de stadshal nieuwe werelden, straffe anekdotes, historische waarheden, fabeltjes, fantasierijke sprookjes of pikante verhalen. U wordt meegenomen op reis in de verbeelding van onder andere Michiel Hendryckx, Lieven Tavernier, Titus De Voogdt, Annelies Van Belle en zoveel anderen.

Koffiewedstrijd

Op beide evenementen onder de stadshal zullen vijf  mobiele Gentse koffiebars deelnemen aan de wedstrijd van de ‘beste mobiele koffiebar’. Barista, Honkytonk, Billy’s coffee, Liquid en De Draak zullen hun typische eigen  producten (koffie, thee, chocomelk) aanbieden en ondertussen dingen naar de prijs van de beste mobiele koffiebar.

Reageer (0)

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Freeks sienjalement: 't Spelleke van Goavere
Foto    “25 JAAR ’t Spelleke van Goavre” is de jongste figurentheateruitgave op de Vlaamse boekenmarkt. Het is een publicatie van het gelijknamige gezelschap dat jaarlijks, in de nieuwjaarsperiode, een reeks voorstellingen speelt van een nieuw stuk in Gavere, een kleine gemeente trussen Gent en Oudenaarde. Telkens weer in de (lokale) politiek-satirische stijl en met maatschappij-kritische inhoud.

 

’t Spelleke van Goavre komt er rond voor uit dat het ooit de (Tierentyn?)mosterd zocht bij het Gentse t Spelleke van Drei Kluite, een offspin van Theater Taptoe met Luk De Bruyker en ondergetekende als oprichters en tot op de dag van vandaag de mentoren. Ooit maakten ze samen ook met het gelijkaardige ’t Spelleke van Lierde een co-productie van “Woar daade sterre bleef stille stoan… en weulder uuk”, een bewerking van Felix Timmermans’ meesterwerk van de Vlaamse literatuur. Freddy ‘Dreupelmans’ Claeys, acteur bij het Gentse Spelleke van Drei Kluite regisseerde overigens de recentste producties in Gavere.

 Het boek werd geschreven door de stichters en nog steeds dragers van het Gaverse gezelschap, Mathieu De Clippele en Guy Van Hove en geeft in woord en beeld een overzicht van de toch nogal rijke historiek van het plaatselijke cultureel initiatief dat opgestart werd vanuit de christelijk en Vlaamsgezinde socio-culturele vereniging Davidsfonds.

 

Begonnen als een Spielerei groeide ’t Spelleke van Goavre zichtbaar  uit tot een vaste, misschien wel onmisbare waarde in het culturele leven van de gemeente. Jaarlijk kijken de bewoners uit naar wat de hoofdfiguren Valeir en Flupke Fonteine nu weer in hun sappigte Gaverse dialect te vertellen hebben over hun burgemeester en gemeenteraadsleden, wereldlijke en geestelijke prominenten, maar ook al dan niet marginale volksfiguren…

 

Elk jaar en dus elke productie (23 inmiddels) worden kort beschreven met een pretentieloze weergave van wat er te zien en te horen was. Die vrij summiere teksten worden geïllustreerd met afbeeldingen van affiches, productiefoto’s, drukwerk… In dat opzicht kan het boekje (bijna honderd pagina’s) een naslagwerkje genoemd worden betreffende het amateurgezelschap zelf en het genre politiek-satirisch poppentheater in (Oost)Vlaanderen bij uitbreiding.

 

De uitgave is te koop bij het gezelschap en in het Europees Figurentheatercentrum, Trommelstraat 1, 9000 Gent.

 

Freek Neirynck  

 

Reageer (0)

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.OverTaal gaat West-Vlaams .... en nog véél meerWest-Vlaams nog steeds ‘hot’

 

‘Het West-Vlaamse dialect is ook in West-Vlaanderen zelf nog steeds hot. Het is nog steeds de voertaal bij uitstek in informele regionale gesprekken met vrienden. Toch is er verandering in zicht. Het dialect wordt namelijk structureel steeds meer uitgehold: typische West-Vlaamse woorden gaan verloren en ook uitspraakkenmerken sneuvelen. Dat hoeft op zich geen probleem te betekenen (verandering is eigen aan taal), ware het niet dat op functioneel vlak het dialect steeds minder van ouder op kind wordt doorgegeven, zelfs niet in de Westhoek, een perifeer gebied in West-Vlaanderen dat traditioneel bekend staat als dialectvast. Processen van tweededialectverwerving zorgen er wel voor dat een groot deel van de populatie nog dialect (in een genivelleerde vorm) leert, maar de vraag is of die tweededialectverwerving ook bij de volgende generaties zal plaatsvinden.’

Dat staat te lezen in de bijdrage van Anne-Sophie Ghyselen in het nieuwe nummer van het tijdschrift Over taal.

 

 

Inhoud nieuw nummer Over taal (jrg. 51, nr. 4)

 

 

Interview: Jan De Wilde: twintig jaar ‘Hoe noemde gij?’ (door Filip Devos)

 

Taalwerk: Standaardtaal is rekkelijk, zeker in Vlaanderen (door Johan De Schryver)

 

Taalkronkels: Onze kat heet Maarten (door Stefaan Sonck)

 

Idioom & Co: Nuances bij de superieure precisie van het Frans (door Bert Cappelle)

 

Broodje taal: E-legant omgaan met internettaal (door Karen De Loenen)

 

Interview: Wim van Rompuy, pillendraaier van opleiding, woordendraaier van beroep (door Evelien Van Renterghem)

 

Taalwerk: West-Vlaams is hot. Of niet? (door Anne-Sophie Ghyselen)

 

Dossier: Eyskens en Gruwez: twee spiegels van poëzie (door Bruno Comer)

 

Te boek: Encyclopedie der Nederlanden - Stellingen in het vreemdetalenonderwijs - Tussentaal in Vlaanderen (door Filip Devos)

 

Column: Nem ezt rendeltem! (door Hugo Brouckaert)

 

Quiz over taal: Test uw kennis van het Nederlands (door Natalie Hulsen)

Alle bijkomende info op www.overtaal.be

Reageer (0)

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwe single Will Tura in wintersfeer

Andrei Lugovski in duet met Will Tura

Sommige nummers of artiesten hoeven geen verdere introductie. Will Tura is zeker zo’n artiest...zijn nieuwe, bloedmooie single “Winter” vraagt om slechts 1 luisterbeurt en je bent helemaal verkocht. Een integer, meeslepend nummer, een pure Tura die terugkijkt op wat geweest is en nog komen gaat. De bonustrack op de fysieke single zal de vele fans van Will Tura (maar ook vele anderen) uitermate plezieren, want sinds Andrei Lugovski zijn opwachting maakte in enkele van Will’s concerten, sloten die fans de Oostendse Wit-Rus helemaal in hun hart. Will & Andrei brengen, in een pakkende mix van Nederlands en Russisch, het intense “Alleen Gaan”, een vertaling en bewerking van de Sinatra-klassieker “My Way".

Beide singles zullen apart verkrijgbaar zijn via iTunes, maar dus ook op 1 fysieke single staan, die te verkrijgen zal zijn vanaf 7 december bij Free Record Shop! Een productie van ARS Entertainment en Universal Music.

Reageer (0)


FIJN OM WETEN


Foto

Foto

Ik kan best mezelf voorstellen als Johan Dhaene, een bezige bij uit Evergem (sedert 1/9/2008) met een prachtige vrouw en 3 schitterende kinderen. Ik was méér dan 25 jaar actief als radiomaker bij de Gentse radio's PLUS en ROELAND en kreeg voor diverse inspanningen op dat vlak een plaatsje in de Orde van de O'De Flander, kreeg de titel van Ambassadeur van de Westhoek door gouverneur Paul Breyne en was in 2004 laureaat van de Orde van de Gentse Draak omwille van de blijvende promotie voor het Vlaamse lied. Tegenwoordig kan je mij zeker nog eens ontmoeten als gelegenheidspresentator en zag op 25/8/2008 mijn "eerste" (?) boek "Scoren aan Tafel" (samen met Felix Alen, Wim Casteleyn en fotograaf Heikki Verdurme) verschijnen bij uitgeverij Lannoo. Sinds juli 2020 verzorg ik elke dinsdag tussen 11.30 en 12.00 uur de boekentips op MENT TV. Deze webstek ligt in het verlengde van dit alles.


Inhoud blog
 • MIAT wordt Industriemeuseum
 • Zwijntjeskermis komt eraan !!!!! (3-4-5-6 JUNI 2016)
 • De voorbije week GELEZEN EN GOEDGEKEURD
 • John Terra zingt Neil Diamond - nieuw album
 • Gent neemt afscheid van icoon PAUL VLAEMINCK
 • 73-jarige Rob De Nijs op Schlagerfestival 2016
 • Download nu gratis de nieuwe single van Michael Lanzo & Kitana
 • Le Noeud viert 40-jarig bestaan met stuk van Freek Neirynck
 • Toast Literair (Davidsfonds) op 24/1/16
 • "De ontsnapping" op de Gentse Leie
 • Extra voorstellingen 'Piaf, de musical' in Stadsschouwburg Antwerpen
 • FLORALIËN 2016 - van 22/4 tot en met 1/5
 • Trilogie van "BLOCH"-recepten blijft succesvol
 • Charlotte Leysen viert "70 jaar Suske en Wiske" mee!
 • 100 positieve gedachten & complimenten ... voor een spetterende start op 1/9!
 • Uitgeverij Partizaan pakt uit met grote naam uit de jeugdliteratuur
 • Nacht van de Vleermuis op 29/8
 • Martijn Bal nieuwe algemeen directeur Film Fest Gent
 • Ledebergse Feesten en Lichtstoet: het komt eraan (vanaf 21/8)
 • Lissa Lewis pakt uit met debuutalbum en siert affiche schlagerfestival 2016

  PARTNERS van WWW.PLIETSPLETS.BE

  Foto

  Foto

  Mijn favorieten
 • Breydelham
 • Heikki Verdurme (fotograaf)
 • Uitbureau Gent (tickets)
 • Gent
 • Zinloos geweld
 • Smaak
 • Ambiance
 • Huis van Alijn
 • Aktivia
 • Gastronomie en Toerisme

  Archief per maand
 • 09-2018
 • 05-2016
 • 04-2016
 • 01-2016
 • 10-2015
 • 09-2015
 • 08-2015
 • 06-2015
 • 04-2015
 • 01-2015
 • 11-2014
 • 10-2014
 • 09-2014
 • 08-2014
 • 07-2014
 • 05-2014
 • 04-2014
 • 11-2013
 • 10-2013
 • 09-2013
 • 08-2013
 • 07-2013
 • 06-2013
 • 05-2013
 • 04-2013
 • 03-2013
 • 02-2013
 • 01-2013
 • 12-2012
 • 11-2012
 • 10-2012
 • 09-2012
 • 08-2012
 • 06-2012
 • 05-2012
 • 04-2012
 • 03-2012
 • 02-2012
 • 12-2011
 • 11-2011
 • 10-2011
 • 09-2011
 • 08-2011
 • 07-2011
 • 06-2011
 • 05-2011
 • 04-2011
 • 03-2011
 • 02-2011
 • 12-2010
 • 11-2010
 • 10-2010
 • 09-2010
 • 07-2010
 • 06-2010
 • 05-2010
 • 04-2010
 • 03-2010
 • 02-2010
 • 01-2010
 • 12-2009
 • 11-2009
 • 10-2009
 • 09-2009
 • 08-2009
 • 07-2009
 • 06-2009
 • 05-2009
 • 04-2009
 • 03-2009
 • 02-2009
 • 01-2009
 • 12-2008
 • 11-2008
 • 09-2008
 • 08-2008
 • 07-2008
 • 06-2008
 • 05-2008
 • 04-2008
 • 03-2008
 • 02-2008
 • 01-2008
 • 12-2007
 • 11-2007
 • 10-2007
 • 09-2007
 • 08-2007
 • 07-2007
 • 06-2007
 • 05-2007
 • 04-2007
 • 03-2007
 • 02-2007
 • 01-2007
 • 12-2006
 • 11-2006
 • 10-2006
 • 09-2006
 • 08-2006
 • 07-2006
 • 06-2006
 • 05-2006
 • 04-2006
 • 03-2006
 • 02-2006
 • 11--0001

  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Blog als favoriet !


  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!