
Op 22 en 23 september vindt de eerste editie plaats van de streekmarkt Lekker Westhoeks (op en rond de Grote Markt van Poperinge). Toerisme Westhoek en de gemeenten Alveringem, Heuvelland, Poperinge en Vleteren presenteren het lekkerste van de Westhoek. Tijdens Lekker Westhoeks wordt ook het nieuwe initiatief Streekgerechten 2.0 voorgesteld: een hele reeks chefs uit de regio plaatsen dit najaar vernieuwde streekgerechten op de menukaart.
De Westhoek zorgt ook op gastronomisch vlak voor een unieke couleur locale. De culinaire troeven genieten bekendheid tot ver buiten de grenzen. Op 22 en 23 september worden de vele schatten gepresenteerd op een markt met streekproducten. Producenten van streekgebonden lekkernijen organiseren proeverijen van zuivel, vleeswaren, desserts en zoetigheden uit de Westhoek. Een greep uit het aanbod: Houblonesse (een ambachtelijk streekproduct op basis van hopscheuten), Handsaeme Foie Gras, Hoeveslagerij t Lindebos, Biscuiterie Jules Destrooper, kaasboerderij de Moerenaar, De Beauvoordse Walhoeve,

Belgische hop
Belgische hop wordt geteeld op familiebedrijven die reeds generaties lang met veel kennis de hop verbouwen. Hierdoor blijft de teler persoonlijk betrokken bij zijn eigen product: Belgische kwaliteitshop. De hopteelt wordt met de allergrootste zorg uitgevoerd, waarbij kwaliteit als belangrijkste aandachtspunt wordt beschouwd. Brouwerijen of bedrijven die Belgische hop gebruiken om hun bieren te brouwen of om producten te maken, kregen onlangs een eigen logo.
Tijdens Lekker Westhoeks worden de bieren met het Belgische hoplabel voorgesteld op een 100 meter lange toog. Met een uniek degustatieglas kan je proeven van één of meerdere biersoorten (2 per proeverij of 10 voor degustatieglas en 4 proeverijen). De streekmarkt is gratis te bezoeken op zaterdag (14-20u) en zondag (11-19u).
Meer info: www.toerismepoperinge.be/nl/evenement/1216-2016-5234/lekker-westhoeks.html
Streekgerechten 2.0
Tijdens Lekker Westhoeks wordt ook het nieuwe gastronomisch initiatief Streekgerechten 2.0 voorgesteld. Chefs uit de Westhoek bundelen de krachten om streekgerechten en streekproducten in de kijker te plaatsen. Bestaande streekgerechten worden vernieuwd en op basis van lokale producten presenteren de chefs ook nieuwe gerechten. Door de restyling van de streekgerechten krijgen zee een meer hedendaagse look. Telkens zijn de lokale producten het centrale thema.
Van 22 september tot 16 december 2012 zijn deze gerechten te proeven in diverse restaurants in Alveringem, Heuvelland, Poperinge en Vleteren. Tijdens Lekker Westhoeks zal er voor een eerste keer van deze Streekgerechten 2.0 kunnen worden geproefd.
Lekker Westhoeks en Streekgerechten 2.0 kaderen binnen het Leaderproject 'Genieten in de Grensstreek' waarbij de diverse partners streven naar het verdiepen van de toeristische belevenis van de regio.
Alle info en adressen: www.toerismewesthoek.be/streekgerechten2.0
|