Plietsplets
Elke dinsdag tussen 11.30 en 12.00 uur: JOHAN TIPT BOEKEN op MENT TV

Foto

CD-ALBUM IN DE KIJKER


Foto

"Natural Woman - a tribute to Carole King"
Sabien Tiels

www.sabientiels.be  


Dit zijn onvergetelijke partners van www.plietsplets.be


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Zoeken in blog


Foto

Freek Neirynck zorgt met grote regelmaat voor 'boekensienjalementen' met een eigen kijkFoto

voor wie iets méér wil
10-10-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen."SAINT-MARTEAU à la folie": spetterende première

Vrijdagavond 10 oktober … met veel enthousiasme op weg naar CC De Stroming (Sleidinge) voor de première van “SAINT-MARTEAU à la folie!”, het nieuwste spektakelstuk van deze Franstalig zingende Gentenaar die eerder al bekoorde met zijn theatershow rond de figuur van Gainsbourg.

 


Zijn theaterbureau XL Productions zorgde alvast voor een support-act om de aanwezigen in de sfeer te brengen en de formatie PANAMA (lees: Pauline Verminnen als zangeres en Steven Vergauwen als gitarist) slaagde daar met brio in. Met zelfgeschreven nummers èn een swingende aanwezigheid op het podium plaatst Pauline niet alleen haar eigen stemgeluid in de verf, maar ook haar passie voor het volwassen worden in de liefde voor zichzelf  èn dat van de anderen. Geslaagde opdracht die doet verlangen naar méér.


Belgissimo - Single, Saint-Marteau

 

Hierna opende het doek voor SAINT-MARTEAU die zich ook deze keer liet omringen door zijn vaste muzikanten (Bruno Coussée, Ben Van Camp, Luk Vermeir èn Isolde Lasoen). Het was voor iedereen uitkijken naar de bevestiging van de positieve kritieken die zijn vorige show met zich meedroeg en het feit dat hij deze keer opteerde voor een revue met enkel maar eigen composities, kon enkel maar bijdragen aan de grote verwachtingen van het publiek.

En ja, na zowat anderhalfuur luister-èn kijkplezier zag ik iedereen tevreden naar huis of naar de bar gaan. Saint-Marteau mag gerust zijn: het beeld dat we van hem hadden is onbeschadigd gebleven. Een showman in hart en nieren met een heldere uitspraak van de Franse nummers die aaneen worden gerijgd door een heus verkleedfestijn èn een stevige vocale inbreng van zijn bandleden.

 

De keuze van de nummers is een diversiteit van thema’s en ritmes waarbij de bezoeker wordt meegesleept in een waarachtig revueverhaal dat doet terugdenken aan de Folies-Bergère in alle pracht. Soberheid primeert op het podium maar dit wordt kundig opgevangen door de immense beweeglijkheid van de hoofdfiguur, de immer terugkerende knipoog naar het publiek èn de positieve sfeer die in alle hoekjes van de bühne overheerst. Soms gaat het zodanig vlug dat sommige woorden de mist ingaan, maar gelukkig zorgde Saint-Marteau voor duidelijke teksten die uit het leven zijn gegrepen èn is de Franse taal geenszins een hinderpaal om te genieten van het totaalspektakel.

 

Na zijn passage op de Korenmarkt tijdens de voorbije Gentse Feesten èn enkele try-outs ter voorbereiding van zijn komende optredens is het duidelijk dat Saint-Marteau zich goed in zijn vel voelt en dat laat uitstralen naar ‘zijn’ publiek. Het kletterende “Belgissimo” als afsluiter is dan ook niet alleen een ode aan het koningshuis maar ook zijn manier om iedereen te bedanken. Net zoals de bezoeker en ikzelf hem èn zijn muzikanten bedankten met een oprecht applaus.

 

Niets kan u dus nog tegenhouden om het zelf eens van dichtbij mee te maken. Het kan op

Vrijdag 24 oktober om 20.00 uur in het Casino van Blankenberge (050/43.20.43) of

Vrijdag 31 oktober om 20.30 uur bij de Vieze Gasten (Gent)(09/237.04.07) of in 2015!

 

Volg het op www.saint-marteau.com en www.xlp.be


Reageer (0)

Categorie:Cultuur en lifestyle
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Freeks boekensienjalement voor warmwinterlezen


Tijdens de voorbije periode nam vaste rubriekhouder Freek Neirynck drie boeken van met Gent of Oost-Vlaanderen gelieerde auteurs door voor Boekensienjalement: “Sisterka” van Marijke Libert die tijdens haar studies en in het begin van haar journalistieke carrière in Gent leefde en werkte; de geboren Wetterse Kris Smet, die “Liefde met alle geweld” publiceerde en de in beide landstalen schrijvende Françis Cromphout die in Parijs zijn op de Arteveldestad gebaseerde roman “Les plus Beaux” kon uitgeven.

Sisterka

JOURNALISTE MARIJKE LIBERT SCHRIJFT ROMAN OVER DE GROOTE OORLOG: “SISTERKA”

De Standaard-en Knack (vroeger De Morgen)journaliste Marijke Libert schreef met haar roman “Sisterka” niet het zoveelste in-een-reeks-boek over het mode-onderwerp De Groote Vuile Oorlog, al is het historische tijdskader uiteraard hetzelfde als zovele huidige publicaties. Drie brieven van haar grootoom Ephrem  uit die periode  worden veel meer de aanleiding dan de geschiedenisboekjes.. Haar zoektochten naar de achtergronden van de epistels ervan worden de rode en dramatische draad van haar verhaal. Als mediapubliciste weet ze in haar research (onder andere naar haar sleutelfiguren)  haar professionele techniek goed te hanteren en het reveleren daarvan geeft haar boek een absolute meerwaarde. Een stijlfiguur van de romancier bijna.

“Sisterka” heeft als rode draad de zoektocht van haar (groot)oom naar zijn geliefde, een verpleegster,  en het kindje dat daar vervolgens uit geboren werd na een hartstochtelijk eindigend afscheid. Ze doet dat middels een intense queeste in Engeland en Schotland, maar niet zonder die tot in het detail te hebben voorbereid aan haar schrijverstafel of via contacten met specialisten.. , nadat ze eerst zoveel mogelijk ‘papieren’ informatie verzameld en deskundigen geraadpleegd heeft. Maar het ontluiken van haar eigen schrijverschap – met drang, dwang en passie – is minstens even boeiend  En maakt het boek dat zijn unieke plaats tussen vergelijkbare publicaties.

Marijke Libert stond met “Sterk water” uit 2001, haar eerste roman, op de longlist van de Libris Literatuurprijs en twee jaar later publiceerde ze ook nog “Enkel de daad”. “Sisterka” verscheen bij De Bezige Bij in 2014 op 256 pagina’s en wordt verkocht à  € 18,90 - ook via Bol.com

Liefde met alle geweld

KRIS SMET MAAKT GEWELD IN DE HUISKRING BESPREEKBAAR

Ook de in Wetteren geboren auteur Kris Smet haalde voordien al naam en bekendheid in de media als  journaliste, regisseur en producer van televisieprogramma’s rond maatschappelijke thema’s, waaronder de vrouwenrechten. Haar recente boek “Liefde met alle geweld - Agressie tegen vrouwen in huiselijke kring”, sluit aan bij die laatste professionele optie.

En ook bij Smet ligt een op ervaring gebaseerde research aan de basis van het boek. Rechtstreeks uit de mond van tientallen slachtoffers van mentaal, fysiek en sexueel geweld in wat tot voor kort beschouwd werd als de hoeksteen van de maatschappij: het gezinnetje, tekende ze daarvoor op tijdens vertrouwelijke gesprekken. Met toestemming van de betrokkenen publiceerde ze deze nu bij Manteau.

Sommige van die getuigenissen zijn ronduit gruwelijk, mensonterend… en hoogst schamelijk voor wie van bij de geboorte bij het mannelijk deel van de bevolking werd opgetekend. Huiselijk geweld is geen klassenfenomeen blijkt uit Smets boek: De gedupeerden komen uit hoog- en laagopgeleide milieus, arme en rijke woonomgevingen, zijn allochtone en autochtone medemensen… en alles is gespreid over een breed spectrum aan leeftijden. “De stemlozen hebben een stem gekregen, eindelijk.”, vermeldt de uitgeverij op de cover. Wel de auteur heeft haar woord gehouden en heeft zich niet beperkt tot de rol van voyeur.

Kris Smet beschrijft immers ook uitgebreid, maar geenszins kritiekloos, de inspanningen die in de maatschappij geleverd worden om dergelijke slachtoffers te hulp te komen. Ze verzamelde zelfs een hele rits in het probleem gespecialiseerde instanties. Maar laat de lezer achter met de vraag of alle geleverde inspanningen terzake wel voldoende zijn en echt efficiënt. Staat huiselijk geweld bijvoorbeeld bovenaan staat op enige politieke agenda?

Auteur Smet doorbreekt met haar boek, op indringende wijze, het taboe van de onbespreekbaarheid van het onderschat fenomeen en ze doet dat met gedegen informatieve en documentaire benadering. Mede daardoor wordt het (helaas) in zekere zin een naslagwerk, niet louter een oproep tot medeleven en een confrontatie met de niet vermoede wereld binnen onze samenleving.

Les Plus beaux

SCHRIJVER/MUZIKANT FRANCIS CROMPHOUT GEEFT UIT IN FRANKRIJK

Als Vlaming een boek kunnen laten uitgeven in Parijs, het is niet iedereen gegeven. De Gentse schrijver Francis Cromphout slaagde erin met zijn recentste autofictieboek “Les Plus Beaux“, waarvoor hij zijn inspiratie vond in de Arteveldestad en onmiddellijke omgeving en in Latijns-Amerika… gespreid over enkele decennia. Cromphout is romanist, heeft Frans en Spaans onderwezen in het Gemeenschapsonderwijs en was journalist voor onder andere Knack, met een bijzondere focus op het Zuid-Amerikaanse continent. Hij doceerde ook Didactiek aan de UGent, waar hij studeerde net als aan de VUB en de Universiteit van Salamanca in Spanje. Daarnaast is hij ook (jazz)muzikant, met een boon voor het Cajun-genre (Louisiana sound).

Als auteur publiceerde hij eerder “Als een pas vernielde stad” in het Gentse literaire tijdschrift Yang (1978);"Belur", "Capac Cocha", "Tinca", "La Tour", allemaal kortverhalen bij E.Trebil (2003) en "El Susto", in "Separata de Mosaico 21" (PUB, Brussel, 2008). Voor deze laatste tekst kreeg hij de internationale prijs voor het kortverhaal: de Premio Internacional Mosaico de narración breve. Met grote regelmaat publiceerde hij gedichten en essays in belangrijke literaire tijdschriften als Yang, Poëziekrant, Nieuw Vlaams Tijdschrift, Restant, Koebel, Kruispunt-Sumier, Deus Ex Machina. De Gentsepoëzie- en  prozaschrijver werd geridderd door de Franse regering met de “Ordre des Palmes Académiques”.

Cromphout noemt “Les Plus Beaux” zelf ‘ een soort van initiatieke ontdekkingstocht’ en daar moet je na lectuur van zijn sterk biografisch verhaal volmondig inkomen. Hij is immers de stiefzoon Merle die terechtkomt in de streek van de Latemse School, maar niet meteen in het artistieke milieu. Zijn vader is eerder een man van dertien stielen en één minder ongeluk. Hij stuurt zijn zoon aanvankelijk naar de katholieke lagere school bij de toen nog weelderig tierende nonnen. Als kinder- en jeugdliteratuur krijgt hij “Winnitou” van Karl May te lezen in plaats van boeken van Karl Marx.

Met sprongen van soms wel eens enkele tientallen jaren komt Merle op de Expo 85 in Brussel terecht, waar hij zich voor het eerst bewust wordt van zijn fantasie; aan de Gentse unief waar hij zijn rebellie leert ontdekken, maar ook filosoof Schopenhauer, Zappa en het hippie/ bohemienleven; in Lima Peru waar hij de ‘passion’ volop beleeft… om tenslotte terug naar Gent te komen en er te settelen. Hij verdiept er zich onder andere in de jazzmuziek van Sidney Bechet en Steve lazy en wordt zelf klarinettist bij de Fanfare van de Lo[o]chte Genteneers, een initiatief van Walter De Buck en Clee Van Herzeele.

In Gent ontluikt zijn schrijverschap en hij publiceert “Telle une Ville détruite” dat in 1978 verscheen in het Gentse literaire tijdschrift Yang in Nederlandstalige vertaling. Hij wordt daardoor opgenomen in het bloeiende en warme artistieke wereldje van de Stroppenstad en neemt er onder andere deel aan (ludieke) literaire manifestaties met o.a. Daniël Van Rijsel, Pjerroo Roobje, wijlen Ludwig Aleene… en ondergetekende. Op een nacht gingen ze met zijn allen poëzie sluikplakken op blanke gevels en pissijnen. Tot hun grote treurnis werden ze evenwel niet opgepakt.

Op een dag besluit de volwassen en inmiddels ook latinojazzmuzikant geworden Merle op zoek te gaan naar zijn natuurlijke moeder… En dan schrijft men in filmtermen: Vervolg Op Het Doek! In dit geval: Boek, een pil van net geen 280 bladzijden. In creatief, doch zéér leesbaar poëtisch frans geschreven en eerder democratisch uitgegeven. Het verdient in elk geval een plaats in de rekken Gent van allen die met de (recente) geschiedenis van de stad enige affiniteit hebben.

 

fré!éK NeIrYnCk


Reageer (0)

Categorie:Cultuur en lifestyle
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Frans Bauer vermenigvuldigt zichzelf .... Ratatadadada
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Wat zou het resultaat zijn mocht Frans Bauer zichzelf meerdere malen dupliceren? Het antwoord kennen we ondertussen dankzij de videoclip van Frans nieuwste meezinger ‚Ratatadadada'.  Een paar maanden geleden legde Frans de basis voor z’n goed in het oor liggende polka. „Een groot verhaal zit er niet meteen vast aan mijn nieuwe single. Het idee van het liedje is ontstaan op een doordeweekse dag. Ik kreeg plots een ingeving en hoorde mijzelf luidop zeggen ‚Ra Ta Ta’..daar ben ik dan op verder gaan borduren en zo ontstond in geen tijd mijn nieuwe single, die meteen ook de voorbode is van een nieuw album ‚Lieve Schat’ dat eind deze maand verschijnt”, zegt de eeuwige enthousiasteling.
 
Acht keer

Dat Frans Bauer een patent heeft genomen op originele, frisse videoclips wisten we al. Het succes van ‚ Doe Nou Niet’ en ‚ Skippybal’ zijn daar al twee goede voorbeelden van, maar beiden verbleken toch wanneer je kijkt naar Frans nieuwste ‚Ratatadadada'. Frans:„Ik wou een clip opnemen die zich in de kroeg zou afspelen met hier en daar wat figuranten bij. Mijn manager zei: „Maar waarom speel jij niet zelf de figuranten in je clip?”. We hebben dat plan uitgewerkt en het resultaat is een erg grappige, leuke video, waarin ik niet alleen te zien ben als de zanger, maar ik neem ook nog acht verschillende typetjes voor m’n rekening. Je ziet mij dus ook nog opduiken als ober, werkman, kruier, de dirigent, de zakenman en ga zo maar verder. Ik moet je zeggen, ik heb mij kostelijk geamuseerd tijdens de opnames met al die verkleedpartijen. Jongens, dat was echt lachen”.
 
De nieuwe Frans Bauer single ‚Ratatadadada' is digitaal te koop via iTunes en verschijnt op het label NRGY Music / Universal Music.  Op 31 oktober verschijnt het nieuwe Bauer album ‚Lieve Schat’. Op zaterdag 22 november (Ethias Theater) en op zondagmiddag 23 november (Casino Kursaal Oostende) stelt Frans nieuw werk voor aan z’n publiek tijdens z’n live concerten.
 
Hier kan je alvast kijken naar de clip van ‚Ratatadadada’
http://www.youtube.com/watch?v=QiAjs1OT59o


Reageer (0)

Categorie:Cultuur en lifestyle
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nacht van de Duisternis op 11 oktober

Nacht van de duisternis

Zaterdag 11 oktober 2014 dooft Gent de lichten in de binnenstad om lichtvervuiling in de kijker te zetten. Natuurpunt organiseert een avondwandeling die start aan het Natuur- en Milieucentrum 'De Bourgoyen'.

Op zaterdag 11 oktober 2014 is het opnieuw Nacht van de Duisternis. Bedoeling is iedereen in Vlaanderen bewust te maken van lichthinder en lichtvervuiling. Ook het Gentse stadsbestuur roept bewoners en middenstanders op om deze actie te ondersteunen door de buitenverlichting uit te doen. De Stad Gent dooft voor deze gelegenheid een groot deel van haar monumentenverlichting en ook de verlichting van de drie torens.
 
Slaapwel?

De Nacht van de Duisternis is een initiatief van de Bond Beter Leefmilieu, de Vlaamse Vereniging voor Sterrenkunde en vzw Preventie Lichthinder. Wat is het probleem bij lichthinder en lichtvervuiling? Te veel kunstlicht kan leiden tot negatieve nevenverschijnselen voor mens en dier. Slaapstoornissen bij mens en dier en veranderingen in trek- en broedgedrag bij dieren zijn enkele voorbeelden. Wie minder kunstlicht gebruikt, spaart bovendien heel wat energie en dus ook geld.
 
Gents Lichtplan

Al jaren heeft Gent een Lichtplan waarmee er heel gericht verlicht wordt. Het Lichtplan versterkt het nachtelijk landschap van Gent en geeft een eigen identiteit, vermindert lichthinder en lichtvervuiling en verlaagt tegelijk het energieverbruik van de openbare verlichting tegen 2020 met minstens 20%.
 
Gent Klimaatstad

Door bewuster om te gaan met verlichting verlaagt Gent niet alleen zijn energiefactuur, maar bouwt ook actief mee aan een klimaatneutrale stad. Want minder verlichting zorgt voor minder CO2-uitstoot.

Ook Natuurpunt vzw ondersteunt de Nacht van de Duisternis en organiseert een avondwandeling. De avondwandeling start om 18.30 uur aan het Natuur- en Milieucentrum ‘De Bourgoyen’, Driepikkelstraat 32,9030 Gent-Mariakerke.


Reageer (0)

Categorie:Cultuur en lifestyle
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Borluutfeest sluit Gents stadskermisjaar af

   Van vrijdag 17 tot en met maandag 20 oktober vindt de laatste stadskermis van 2014 plaats, in Sint-Denijs-Westrem. De Dienst Evenementen en Feesten, Dekenij Borluut en het Kermiscomité van Sint-Denijs-Westrem stelden een uitgebreid vierdaags feestenprogramma op.

Op vrijdag 17 oktober openen maar liefst drie tentoonstellingen de deuren. Een boekententoonstelling van het Davidsfonds, een tentoonstelling rond ‘Wereldoorlog I in 23 namen’ en de tentoonstelling ‘Werken van vier kunstenaars’.
Foorliefhebbers kunnen vanaf vrijdag tot en met maandag hun hart ophalen op de vele kermisattracties. De Scouts sluit de eerste dag af met een leuke quiz.

Op zaterdag 18 oktober organiseert de Gezinsbond in de feesttent een tweedehandsbeurs in kinderkleding, speelgoed en kinderspulletjes. In de namiddag kunnen de kinderen deelnemen aan workshops, begeleid door kunstenaars. Later die dag is er nog een schieting en een Duitse Schlageravond.

Zondag 19 oktober is een culinaire dag. Er wordt gestart met een gezond ontbijt, gevolgd door een aperitiefconcert. Om 12.30 uur kan men aanschuiven aan een kermisbuffet en vanaf 15.30 uur is iedereen welkom om trappistenbieren te degusteren.
Sportievelingen kunnen zich die dag inschrijven voor een foto-fietszoektocht.
Een zangstonde in de feesttent sluit het weekend af.

Op maandagnamiddag 20 oktober worden de senioren verwend met een optreden van de Altburger muzikanten en kan jong en oud vanaf 18 uur deelnemen aan een leuke gezelschapsspellenavond.

Programma

Het volledige programma is, zoals gebruikelijk, gebundeld in een programmaboekje dat verdeeld wordt in Sint-Denijs-Westrem. Het is ook te vinden op www.uitingent.be in de rubriek ‘kermis/feest’.


Reageer (0)

Categorie:Cultuur en lifestyle
06-10-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oktoberprogrammatie VZW Trefpunt


Het oktoberprogramma van VZW Trefpunt zit weerom nokvol èn (bijna) alle onderstaande aktiviteiten kan je gratis bijwonen.

VZW Trefpunt – Bij Sint-Jacobs 18 – 9000 GENT (zie www.trefpunt.be)

 

THE JIVE CATS

zaterdag 11 oktober - 21u30 - Trefpunt Concertzaal  [CONCERT]

The Jive Cats is een 10-koppige band die de klanken uit de vervlogen tijden van de jaren 30 tot 50 wil laten herleven.  

  

ZONDAGSDRAAIER LE QUAI DU BONHEUR

zondag 12 oktober - 19u00 - Trefpunt Cafe  [ZONDAGSDRAAIERS]

Hun debuut dateert al van eind mei 2013 en de sfeer zat meteen goed. Dit buren-collectief heeft de collectie seventies muziek terug van onder het stof gehaald voor een avondje nostalgie.

 

 LE GRAND BATEAU

maandag 13 oktober - 21u00 - Trefpunt Cafe  [MAANDAGAVONDCONCERT]

Sinds april is hun tweede cd, "L'eau de vie", uit en met succes! Ze brengen een steviger repertoire dan voorheen in een afgewerkte en meer dan degelijk ingespeelde formatie.

  

MARIE WARNANT

zaterdag 18 oktober - 21u30 - Trefpunt Concertzaal  [CONCERT]

Niets ontziend vuursalvo van eclectische (elektro)postpop. Vrijgevochten Brusselse met bakken talent.

  

ZONDAGSDRAAIER DJ SERGE

zondag 19 oktober - 19u00 - Trefpunt Cafe  [ZONDAGSDRAAIERS]

Een vaste waarde , die je niet zomaar van zijn voetstuk haalt. Hij balsemt met lindy-hop,soul,motown & funk .

  

WIM CLAEYS EN SVEN HEDSTROM

maandag 20 oktober - 21u00 - Trefpunt Cafe  [MAANDAGAVONDCONCERT]

Vlaamse folk meets Zweedse folk. Wim Claeys leerde Sven Hedström in 1994kennen in Ethno in Zweden.  De 2 spitsbroeders staan na 20 jaar terug samen op de planken. 

  

HEAR HEAR A CHEER

zaterdag 25 oktober - 21u30 - Trefpunt Concertzaal  [CONCERT]

Hear, hear! (a cheer) brengt intieme maar zeer catchy indie pop songs.

  

ZONDAGSDRAAIER DJ WIM RONSE

zondag 26 oktober - 19u00 - Trefpunt Cafe  [ZONDAGSDRAAIERS]

Wim is als Dj een echte speelvogel, steeds weer brengt hij een andere verrassende mix opgefrist met heerlijke beats. En... dit belooft op de vooravond van zijn verjaardag. 

 

TOM THEUNS EN PAUL RUSSEL

maandag 27 oktober - 21u00 - Trefpunt Cafe  [MAANDAGAVONDCONCERT]

In oktober brengt Tom Theuns een nieuwe akoestische plaat uit op het Homerecords label. Deze keer gaat hij in dialoog met de fantastische folkgitarist/zanger Paul Russel uit Colorado, USA. 


Reageer (0)

Categorie:Cultuur en lifestyle
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Freeks boekensienjalement: “Loopgraf”: Vlaamse literaire Guernica van Etienne Colman

Loopgraf (etienne Colman) 64 P.paperback  Nog geen jaar na zijn fel opgemerkte bundel “Façades”, een thematisch recueil rond de internationale nomenclatuur in de theaterwereld, publiceerde de Hamse dichter en theaterauteur Etienne Colman bij de Nederlands/Vlaamse uitgeverij C de Vries-Brouwers, alweer een nieuwe dichtbundel “Loopgraf”, waarin hij voor een andere ‘empty  space (Peter Brook) kiest, meer bepaald de vlaktes rond de rivier de IJzer en de dodenakkers, vlaktes en bommenkraters, die er als een aangrijpend toneeldecor van gemaakt werden tijdens de eerste - ‘grote  en vuile ‘- wereldoorlog 1914-1918. Slagvelden die momenteel misschien wel iets te overmatig herinnerd worden in talloze, elkaar overlappende culturele evenementen.

Colman schildert evenwel met beeldrijke taal zijn eigen dichterlijke Guernica in een  poëtische mengvorm van kroniek en fantasierijke oorlogsverslaggeving (in all but name). Ergens baadt zijn recentste oeuvre ook in de sfeer van het hedendaagse Franse stripverhaal in zwart/wit. Het morbide van het gekozen onderwerp komt erg indringend en beklijvend uit het kleurenpalet, dat hooguit nog (mensen)bloedrood als enige extra kleur zou dulden.

De dichter weet bijzonder goed sfeer te scheppen en dwingt met zijn picturale kracht ook tot het loslaten van emoties tussen tristesse en verzet. Soms weet hij zelfs klank op te roepen. door zinnen abrupt af te breken als een leeg geschoten mitrailleur. Vooral door het repetitieve karakter van het meestal hernemen van de laatste zin – of één of meerdere woorden eruit -van het vorige gedicht in het onmiddellijk daaropvolgende, wordt de lezer multi-sensitief gebaad in een wereld van repeteervuur en afweergeschut. angst en schichtigheid komen ongevraagd om het hoekje kijken. of zoals hij het in gedicht vier als laatste regel zelf verwoordt: 

“Schuilen voor de angst van de geschiedenis op hol

Vijf begint dan met: “Op hol met duizenden verdoofd en ingegraven in een sloot in schroot.”

En toch hanteert Colman een eerder volkse, niet cerebrale, geconstrueerde taal. geen beeldspraak haast, hij houdt het eerder evocatief. Hij beschrijft wat hij zou kunnen gezien hebben, als hij met insectenogen over de slagvelden zou hebben gevlogen en indrukken hebben opgeslagen.

Als je de bundel in zijn geheel overschouwt krijg je ook nog de indruk van een ballade. geen minnelied weliswaar, maar dan een oorlogsballade. de ballade van dood en vernieling… dus. Die van het zinloos uitroeien van het menselijk ras. De peisievelijke poëet gaat evenwel niet op zoek naar de aanstokers en schuldigen op het veld van oneer. Dat verhoogt die uitzichtloosheid nog meer. 

“Hier ligt het puin van levens.” noteert Colman in gedicht 8…en “veel meer dan kaalte is er niet.” in gedicht 43. Het laatste klinkt bijna als Shakespeare’s “The rest is silence”, de slotzin van “Hamlet”.

Het meest aparte poëem is ongetwijfeld gedicht elf, waarin de poëtische woordjongleur plaatsnamen uit de IJzerstreek werkwoordloos aaneenrijgt als kwamen ze uit het repeteergeweer van een sluipschutter. Na afrateling laten ze een schrale, blanke en alle hoop ontnomen vlakte wezenloos achter. Wordt hier ooit nog een nieuwe wereld op gebouwd is de vraag?

De meest pregnante zin tenslotte uit “Loopgraf” is ongetwijfeld de afsluiting van gedicht 10: “Elke dode weer bevestigt het bedrog dat leven heet.”

Nochtans is het niet de fragmentatie, de Schrappnelscherven die overblijven na de lectuur van de kersverse dichtbundel “Loopgraf”, maar juist tegenovergesteld: de coherentie van het geheel aan woorden en beelden die kreten en waanbeelden evoceren. Geen plaats voor versplintering. Je haalt het symbolische reminiscentie vredessymbool van de Spaanse meester Picasso toch ook niet uit de Reina Sofia  om het - in nochtans elk op zich potentieel sterk overeind staande grafische  stukjes - uiteen te laten splitten.

Om maar te zeggen dat de dichter Etienne Colman ons een Vlaamse literaire Guernica naliet.

fRè!ék NeIrYnCk


Reageer (0)

Categorie:Cultuur en lifestyle
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jeugdliteratuurillustrator tekent het Gentse Pierke van Alijn

Gerda Dendooven, de Vaamse illustrator van tientallen kinder- en jeugdboeken, die ook geregeld voor Nederlandse uitgeverijen werkt, heeft het poppentheater een creatief steuntje in de rug gegeven.

Bij de start van het nieuwe theaterseizoen van ’t Spelleke van de Folklore, dat speelt in het voormalig Museum voor Volkskunde – nu Huis Van Alijn, aan de Kraanlei – tekende ze de lokale poppenheld Pierke, de publiekslieveling die geen blad voor de mond houdt en vaak nog het enige personage is dat de zéér typische Gentse streektaal spreekt. Na de eerste voorstelling begin oktober, kregen alle toeschouwers een exemplaar mee om zelf in te kleuren.

Dendooven werd geboren in Kortrijk maar studeerde aan de Academie voor Schone Kunsten in Gent, vooraleer ze verhalen in kindertijdschriften begon te illustreren waarmee ze overigens snel naam maakte. Nu is ze één van de beste illustratoren van Vlaanderen. Haar vaak absurd humoristische illustraties blijven toch steeds ontzettend lees- en herkenbaar.

‘Pierke van Alijn’, speelt elke zaterdag traditioneel Gentse volkspoppentheater met stangpoppen van oktober tot mei om 14:30 tot 16:00.

Tijdens de herfst-, kerst-, krokus- en paasvakantie ook op woensdag in Het Huis van Alijn,- Kraanlei 65, Gent. tickets@uitbureau.be

Reageer (0)

Categorie:Cultuur en lifestyle
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Niña Weijers wint Anton Wachterprijs 2014 ... en ook de Bronzen Uil ?

Niña Weijers is de winnaar van de Anton Wachterprijs 2014, de tweejaarlijkse prijs voor een prozadebuut. Weijers krijgt de prijs voor haar in mei dit jaar verschenen roman De consequenties. Eerdere winnaars van de prijs zijn onder anderen Frans Kellendonk, A. F. Th. Van der Heijden en Arnon Grunberg.

Op zaterdag 11 oktober wordt tijdens het Gentse literaire festival Het Betere Boek bekendgemaakt of Weijers ook de Bronzen Uil 2014 (?) zal ontvangen, de prijs voor het beste Nederlandstalige debuut van het afgelopen jaar.

Nina Weijers   Niña Weijers (1987) studeerde literatuurwetenschap. In 2010 won zij de schrijfwedstrijd Write Now!. Ze heeft een vaste column op de website van De Groene Amsterdammer. Samen met Simone van Saarloos maakt ze de talkshow Weijers & Van Saarloos.

Hoofdpersoon van De consequenties is de gevierde jonge kunstenares Minnie Panis, ooit een piepkleine couveusebaby en ternauwernood levensvatbaar verklaard. Met haar eigen leven als basismateriaal maakt ze van de werkelijkheid een laboratorium. Ze staat aan de vooravond van een experiment dat wel eens het hoogtepunt van haar oeuvre kan worden, wanneer het verleden zich aandient in de vorm van een brief en een serie eigenaardige déjà vu’s. Hoe ver kan ze de realiteit manipuleren zonder zichzelf te verliezen? De consequenties is een roman over de keuze tussen verdwijnen en overleven, en het grote verlangen door een ander gezien te worden.

De consequenties - Niña Weijers

De pers over De consequenties:

'Sexy, zinderend, slim en cool.' – LINDA

‘Een debuutroman die tintelt van ambitie en borrelt van boeiende gedachten.’ - **** NRC Handelsblad

 ‘De consequenties verraadt zoveel stilistische bravoure en mensenkennis dat het lijkt alsof [Niña Weijers] al een klein oeuvre achter de rug heeft.’ – Jaap Goedegebuure, Trouw 

‘Een heel bijzondere roman.’ – **** De Standaard

 ‘Niña Weijers levert meteen met haar eerste roman De consequenties het bewijs dat ze kan schrijven.’ – Vogue 

 ‘Met Niña Weijers kan weer een nieuw hoogtepunt in debutantenland worden bijschreven. (...) Een virtuoos gecomponeerde roman.’  – ***** 8Weekly

‘Een boek dat je na lezing niet snel loslaat. Met haar debuutroman De consequenties maakt Niña Weijers zich kenbaar als een buitengewoon intrigerende schrijfster. (…) Een bijzonder boeiend en fantasierijk verhaal.’ – **** Noordhollands Dagblad

‘Precies, scherp en toch met de spontaniteit van het natuurtalent voert Weijers de lezer de wereld van een kunstenaar binnen, waarbij ze terloops vragen opwerpt over feminisme, over echt en nep, over werk en succes en over de vraag hoe de behoefte kunst te maken ontstaat – een vraag die terugvoert naar haar jeugd. Ook daar behoedt haar verfrissende mix van openheid en satire Weijers voor de clichés die bij zo’n onderwerp op de loer liggen.’ – Trouw

 


Reageer (0)

Categorie:Cultuur en lifestyle
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verhalen onder de Gentse stadshal op 11 oktober
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Zaterdagnamiddag 11 oktober organiseert de Dienst Evenementen en Feesten van de Stad Gent in samenwerking met stadsdichter David Troch van 14 tot 18 uur een verhalenfestival onder de stadshal. Jong en oud kunnen zich laten verrassen door straffe verhalen van Herman Brusselmans, Annelies Verbeke, Gerda Dendooven, Guido Lauwaert en David Troch. Iedereen is welkom, het verhalenfestival is gratis.

Verhalen zijn ons cultureel erfgoed. (Her)ontdek op zaterdag 11 oktober van 14 tot 18 uur onder de stadshal nieuwe werelden, straffe anekdotes, historische waarheden, fabeltjes, fantasierijke sprookjes of pikante verhalen, allemaal met ‘Gent’ als rode draad.

U wordt meegenomen op reis in de verbeelding van onder andere David Troch (sinds 1 mei stadsdichter van de Stad Gent), Herman Brusselmans, Annelies Verbeke, Gerda Dendooven, Guido Lauwaert en vertellers ‘van stoel tot stoel’. Ook de bibliotheek van de Stad Gent werkt mee en brengt speciaal voor kinderen zes Kamishibaivertelsessies aan de open haard.
‘Productions en zonen’ zorgt voor de theatrale noot met een humoristische bijsmaak en een vleugje poëzie. De verhalen worden verteld in drie woonwagens, die rondom de stadshal worden geplaatst, en aan de open haard.

De stadshal zelf wordt omgebouwd tot één groot salon. Enkele mobiele bars zorgen voor een straffe koffie, een heerlijke, warme chocolademelk of een lekker hapje.

Reageer (0)

Categorie:Cultuur en lifestyle
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gentse FLIKKEN zoeken nieuwe collega's
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Om de inwoners van onze bruisende stad optimaal te kunnen dienen, zijn de Gentse flikken voortdurend op zoek naar nieuwe collega's. Daarom organiseert het korps binnenkort drie infoavonden. Geïnteresseerden krijgen er alle informatie over de selectieprocedure en het werk als politieman/-vrouw. Ook vertegenwoordigers van de Oost-Vlaamse Politie Academie en van Jobpol, de selectiedienst van de Federale Politie, zullen aanwezig zijn.

De Politie Gent zoekt op lange termijn nieuwe collega’s voor de verschillende operationele en administratieve diensten van haar korps. Omdat we vooral op zoek zijn naar nieuwe rekruten uit Gent of onmiddellijke omgeving, worden drie lokale infoavonden georganiseerd. Daar krijgen de potentiële kandidaten alle nodige informatie over de selectieprocedure, de selectieproeven, de opleiding en de job-inhoud.

Data

 • donderdag 9 oktober 2014 (17 – 21 uur): Commissariaat Nieuw Gent, Rerum Novarumplein 186
 • donderdag 16 oktober 2014 (17 – 21 uur): Commissariaat Gent Centrum, Belfortstraat 4
 • donderdag 23 oktober 2014 (17 – 21 uur): Algemeen Politiecentrum Gent, A. Triestlaan 12

Programma

Wie altijd al droomde van een job als flik krijgt op de infoavonden alle informatie over de selectieprocedure en het werk als politieman/-vrouw.
De verschillende operationele diensten (Wijkdienst, Verkeersdienst, Interventiedienst) stellen zich voor met een korte presentatie. Uiteraard zijn er ook ‘echte’ flikken uit de verschillende operationele diensten aanwezig om te vertellen wat hun job concreet inhoudt.

Op de infoavonden staan beroepenvoorlichters van de operationele diensten (Verkeersdienst, Wijkdienst en Interventiedienst) klaar om de selectieprocedure toe te lichten.
Op de stand van Jobpol, de federale dienst die instaat voor de selectie, kunnen kandidaten zelfs een aantal selectieproeven simuleren en feedback krijgen over hun resultaten. Zo weten potentiële rekruten meteen wat hen te wachten staat en kunnen ze zich gerichter voorbereiden op de selectie. Op die manier hebben zij alvast een streepje voor op de andere kandidaten.
Bij de vertegenwoordigers van de Oost-Vlaamse Politieacademie (OPAC) kunnen de bezoekers terecht voor alle informatie over de politieopleiding.

Praktisch

Met het oog op een vlotte praktische organisatie en om wachttijden aan de ingang te vermijden, is inschrijven verplicht. Dat doet u door een e-mail te sturen naar degentseflikkenzoekenu@politie.gent.be met vermelding van uw naam, uw adres en de infoavond waarop we u mogen verwachten. Vermeld ook de gegevens van alle personen die met u meekomen naar de infoavond.

De drie infoavonden vinden in één van onze politiegebouwen plaats, waar strikte veiligheidsregels gelden. Controleer daarom vooraf het huishoudelijk reglement voor bezoekers.
Meer informatie vindt u op de rekruteringswebpagina www.degentseflikkenzoekenu.be.


Reageer (0)

Categorie:Cultuur en lifestyle
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Laura Lynn op topsnelheid
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Schlagerkoningin Laura Lynn stelt aanstaande vrijdag 10 oktober exclusief haar nieuwe album ‘Jij en Ik’ voor, in het bijzijn van fans en collega-artiesten. Laura heeft in totaal 12 nieuwe nummers klaar. Waaronder het duet met levenspartner en accordeonist Matthias Lens, en het duet met Luc Steeno dat wekenlang in de Vlaamse Top 10 stond geparkeerd: ‘Diep In Je Ogen’. Ook de nieuwe single ‘We Feesten Heel De Nacht’, die deze week de hoogste stijger is in de Vlaamse Ultratop 50, en de nummer 1-hits ‘Jij en Ik’ en ‘Blijf In M’n Armen Vannacht’ prijken op het album.

Veel feestelijke nummers dus op ‘Jij en Ik’, maar dit album heeft ook een sterk emotionele betekenis voor Laura. Ze draagt deze cd op aan haar vader, waarvan ze onlangs afscheid moest nemen.

Fans hebben naast de nieuwe cd nog iets extra om naar uit te kijken. Op zondag 19 oktober is er ook Laura’s fandag in Salons Mantovani (Doorn 1, Oudenaarde). Op deze negende editie zijn er gastoptredens van Sam Gooris, Michael Lanzo en Showballet Jumelle. Inschrijven kan via fanclublauralynn@telenet.be

Volgend jaar staat de zangeres tien jaar op de planken en dat viert ze met enkele jubileumconcerten, op 10 en 11 april en 5 en 6 augustus, in Kusttheater ’t Colisée in Blankenberge. Meer info op www.lauralynn.be


Reageer (0)

Categorie:Cultuur en lifestyle

FIJN OM WETEN


Foto

Foto

Ik kan best mezelf voorstellen als Johan Dhaene, een bezige bij uit Evergem (sedert 1/9/2008) met een prachtige vrouw en 3 schitterende kinderen. Ik was méér dan 25 jaar actief als radiomaker bij de Gentse radio's PLUS en ROELAND en kreeg voor diverse inspanningen op dat vlak een plaatsje in de Orde van de O'De Flander, kreeg de titel van Ambassadeur van de Westhoek door gouverneur Paul Breyne en was in 2004 laureaat van de Orde van de Gentse Draak omwille van de blijvende promotie voor het Vlaamse lied. Tegenwoordig kan je mij zeker nog eens ontmoeten als gelegenheidspresentator en zag op 25/8/2008 mijn "eerste" (?) boek "Scoren aan Tafel" (samen met Felix Alen, Wim Casteleyn en fotograaf Heikki Verdurme) verschijnen bij uitgeverij Lannoo. Sinds juli 2020 verzorg ik elke dinsdag tussen 11.30 en 12.00 uur de boekentips op MENT TV. Deze webstek ligt in het verlengde van dit alles.


Inhoud blog
 • MIAT wordt Industriemeuseum
 • Zwijntjeskermis komt eraan !!!!! (3-4-5-6 JUNI 2016)
 • De voorbije week GELEZEN EN GOEDGEKEURD
 • John Terra zingt Neil Diamond - nieuw album
 • Gent neemt afscheid van icoon PAUL VLAEMINCK
 • 73-jarige Rob De Nijs op Schlagerfestival 2016
 • Download nu gratis de nieuwe single van Michael Lanzo & Kitana
 • Le Noeud viert 40-jarig bestaan met stuk van Freek Neirynck
 • Toast Literair (Davidsfonds) op 24/1/16
 • "De ontsnapping" op de Gentse Leie
 • Extra voorstellingen 'Piaf, de musical' in Stadsschouwburg Antwerpen
 • FLORALIËN 2016 - van 22/4 tot en met 1/5
 • Trilogie van "BLOCH"-recepten blijft succesvol
 • Charlotte Leysen viert "70 jaar Suske en Wiske" mee!
 • 100 positieve gedachten & complimenten ... voor een spetterende start op 1/9!
 • Uitgeverij Partizaan pakt uit met grote naam uit de jeugdliteratuur
 • Nacht van de Vleermuis op 29/8
 • Martijn Bal nieuwe algemeen directeur Film Fest Gent
 • Ledebergse Feesten en Lichtstoet: het komt eraan (vanaf 21/8)
 • Lissa Lewis pakt uit met debuutalbum en siert affiche schlagerfestival 2016

  PARTNERS van WWW.PLIETSPLETS.BE

  Foto

  Foto

  Mijn favorieten
 • Breydelham
 • Heikki Verdurme (fotograaf)
 • Uitbureau Gent (tickets)
 • Gent
 • Zinloos geweld
 • Smaak
 • Ambiance
 • Huis van Alijn
 • Aktivia
 • Gastronomie en Toerisme

  Archief per maand
 • 09-2018
 • 05-2016
 • 04-2016
 • 01-2016
 • 10-2015
 • 09-2015
 • 08-2015
 • 06-2015
 • 04-2015
 • 01-2015
 • 11-2014
 • 10-2014
 • 09-2014
 • 08-2014
 • 07-2014
 • 05-2014
 • 04-2014
 • 11-2013
 • 10-2013
 • 09-2013
 • 08-2013
 • 07-2013
 • 06-2013
 • 05-2013
 • 04-2013
 • 03-2013
 • 02-2013
 • 01-2013
 • 12-2012
 • 11-2012
 • 10-2012
 • 09-2012
 • 08-2012
 • 06-2012
 • 05-2012
 • 04-2012
 • 03-2012
 • 02-2012
 • 12-2011
 • 11-2011
 • 10-2011
 • 09-2011
 • 08-2011
 • 07-2011
 • 06-2011
 • 05-2011
 • 04-2011
 • 03-2011
 • 02-2011
 • 12-2010
 • 11-2010
 • 10-2010
 • 09-2010
 • 07-2010
 • 06-2010
 • 05-2010
 • 04-2010
 • 03-2010
 • 02-2010
 • 01-2010
 • 12-2009
 • 11-2009
 • 10-2009
 • 09-2009
 • 08-2009
 • 07-2009
 • 06-2009
 • 05-2009
 • 04-2009
 • 03-2009
 • 02-2009
 • 01-2009
 • 12-2008
 • 11-2008
 • 09-2008
 • 08-2008
 • 07-2008
 • 06-2008
 • 05-2008
 • 04-2008
 • 03-2008
 • 02-2008
 • 01-2008
 • 12-2007
 • 11-2007
 • 10-2007
 • 09-2007
 • 08-2007
 • 07-2007
 • 06-2007
 • 05-2007
 • 04-2007
 • 03-2007
 • 02-2007
 • 01-2007
 • 12-2006
 • 11-2006
 • 10-2006
 • 09-2006
 • 08-2006
 • 07-2006
 • 06-2006
 • 05-2006
 • 04-2006
 • 03-2006
 • 02-2006
 • 11--0001

  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Blog als favoriet !


  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!