Plietsplets
Elke dinsdag tussen 11.30 en 12.00 uur: JOHAN TIPT BOEKEN op MENT TV

Foto

CD-ALBUM IN DE KIJKER


Foto

"Natural Woman - a tribute to Carole King"
Sabien Tiels

www.sabientiels.be  


Dit zijn onvergetelijke partners van www.plietsplets.be


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Zoeken in blog


Foto

Freek Neirynck zorgt met grote regelmaat voor 'boekensienjalementen' met een eigen kijkFoto

voor wie iets méér wil
31-03-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwe routebrochures van Toerisme Oost-Vlaanderen

Toerisme Oost-Vlaanderen lanceerde twee nieuwe toeristische routes in Vlaanderens mooiste landschap de Vlaamse Ardennen. De thematocht 'Het wondere verhaal van de Balegemse zandsteen' loopt over het fietsnetwerk van de regio, de Vlaamse Ardennen auto- en motorroute verbindt de belangrijkste toeristische attracties.

balegemse-zandsteen.jpg
De nieuwe thematocht 'Het wondere verhaal van de Balegemse zandsteen' werd uitgestippeld op het fietsnetwerk Vlaamse Ardennen, in en rond Balegem, een deelgemeente van Oosterzele. Tijdens de tocht van 54 km maak je kennis met de kerkgebouwen en talrijke kleine monumenten die werden opgetrokken in Balegemse steen. Deze buitengewone zandsteen stond in de 15de en 16de eeuw bijzonder hoog aangeschreven. De monumenten langs de route werden gebouwd om anekdotes, gebeurtenissen of personages te herdenken, en vertellen dus elk een eigen verhaal. De route start en eindigt aan de beroemde stokerij Van Damme, een Vlaamse unicum. Het is de enige grote stokerij in Vlaanderen die nog actief is op de historische plek en die nog gebruik maakt van de oorspronkelijke toestellen uit de 19de eeuw. Eerder deze week besliste Vlaams minister van Toerisme Geert Bourgeois definitief dat de hele stokerij vanaf 2012 beschermd wordt als ambachtelijk monument. Spring gerust binnen voor een echte Balegemse jenever!

Vlaamse Ardennenroute   De vroegere Vlaamse Ardennen autoroute heet voortaan de 'Vlaamse Ardennen auto- en motorroute' en kreeg een frisse nieuwe lay-out. Ook de teksten werden hier en daar licht aangepast. Deze bewegwijzerde route start op de markt van Oudenaarde en verbindt de mooiste toeristische attracties in de Vlaamse Ardennen en de Zwalmstreek. Lus 1 doet de Zwalmstreek aan van Oudenaarde naar Horebeke, Zwalm, Zottegem en Brakel, lus 2 loopt door de eigenlijke Vlaamse Ardennen van Oudenaarde naar Maarkedal, Ronse en Kluisbergen. De twee lussen tellen elk zo'n 60 km.

Beide routebrochures kunnen besteld worden bij Toerisme Oost-Vlaanderen of via www.tov.be
De thematocht kost € 3, de auto- en motorroute € 2,50.

Reageer (0)

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.2de Nacht van de Liefde op Paaszaterdag

Nacht van de Liefde

Nu zaterdag 3 april is het Liefde troef in de Cultuurtempel 'Vooruit' te Gent !

Anibal Lautaro - Valeria Maside

In de Balzaal en de Domzaal kan je vanaf 20u deelnemen aan initiatielessen Argentijnse Tango en Cubaanse Salsa, kijken naar optredens van wereldvermaarde artiesten in de Tango, luisteren naar een zwoel opzwepende Salsaband en de intimiteit ervaren van de Argentijnse Tango...

Audooren - Vinclair

De randanimatie is op het lijf van dit evenement geschreven... Je moet het 'mee-maken' om het te begrijpen...

Meer info vind je op www.nochedeamor.be

Foto's: Paul Adriaensen - vzw Polariteit

Reageer (0)

30-03-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het geluk van de lezer (Linkeroever Uitgevers) doet u niet zoeken maar vinden !
 

Het geluk van de lezer   Waarom werd de Eerste Wereldoorlog niet met een voetbalwedstrijd beslecht?
Werd er echt een Belgische troonopvolger vermoord?
Is Ulysses van James Joyce inderdaad zo’n vreselijk slecht boek?
Bestaan er varkens die van Bach houden?
 
In
Het geluk van de lezer vindt u het antwoord op deze en nog veel meer belangwekkende vragen die u zich nog nooit had gesteld.
Jarenlang ging Toon Horsten in boeken van vaak vergeten schrijvers op zoek naar wijsheden die ons beter maken. Meestal vond hij iets helemaal anders.
 
Het geluk van de lezer is het even vrolijke als enthousiaste verslag van die zoektocht.
Een zoektocht die uitmondt in een ode aan het boek.
Een lofzang op de onverwachte maar belangwekkende ontdekkingen die lezen zo prettig maken.
 
Lees
Het geluk van de lezer en u zal beseffen dat boeken wel degelijk uw leven kunnen veranderen, als u zich maar overgeeft aan het adagium ‘Ik zoek niet, ik vind’.
 

Toon Horsten schrijft over literatuur voor De Standaard en Knack, en publiceerde eerder ook in onder meer De Morgen, Le Soir en Gazet van Antwerpen. Daarnaast is hij directeur van het Strip Turnhout-festival en hoofdredacteur van Stripgids.


Auteur: Toon Horsten - Titel: Het geluk van de lezer - € 16,90 
ISBN 978 90 5720 350 3 - een uitgave van LINKEROEVER UITGEVERS 

www.linkeroeveruitgevers.be

Reageer (0)

23-03-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.NIEUWE GENTSE LIEDJES VAN SAF

Saf  Nekka-Wedstrijd 2009-2010: SAF wint (foto: www.nekka-nacht.be)

 

Zingen is het dialect is géén uitzondering meer. Na de opmars van Wannes Van de velde, Willem Vermandere, Walter De Buck… in het laatste kwart van de vorige eeuw was er wel even een leemte. Maar na de eeuwwisseling doken nieuwe namen op binnen het segment van het Gentse lied: Nie Neute, Gido van gent, Biezebaaze… en nog ne guule riesem andere.

De recentste CD met in het Gentse dialect gezongen liedjes wordt gesigneerd door de groep SAF. SAF bestaat uit gitaristen Xavier Bronchart en Bart Vervaeck, accordeonist Stijn Bettens, contabassist Frank Ghysels en leadzanger Saf. Allemaal beroepsmuzikanten. Ze wonnen de Nekka Westrijd 2009.

De groep bestaat van in 2004 en behalve een demo namen ze niet eerder een full size uit.

Ze waren te zien tijdens de Gentse Feesten van de voorbije jaren in onderandere Het Huis van Alijn, op de Korenmarkt en Sint-Jacobs, de Patersholfeesten 2008

Hun debuutproduct laat een grote veelzijdigheid aan muziekgenres horen. Nu eens luisterlied en (frans) chanson, dan weer (gipsy)swing om probleemloos over te stappen naar wals en muzette… allemaal met Gentse teksten die het behoorlijk doen in de Gentse streektaal.

Tegenover de onmiskenbare muzikale rijkdom staat helaas dat de stem van leadzanger Saf niet steeds op de voorgrond komt, waardoor de teksten wel eens minderverstaanbaar worden. Een inlegdrukwerk met de teksten van de liedjes helpt dit probleem overkomen.

 Sap’s eersteling is te bestellen via jan@zephyrusmusic.be

Freek Neirynck
Perfesser Gensch
Zelve lietsjesschrijver

“5O Gensche Lietsjes van Freek Neirynck” is te koop voor € 5 (verzendingskosten inbegrepen) bij Autersbureau Freek Neirynck, Bomastraat 5, 9000 Gent door storting met adresvermelding op rekening 671-1627319-21.

Reageer (0)

16-03-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brugge kent nu ook de Gentenaars
Klik op de afbeelding om de link te volgenIn Brugge is de feitelijke vereniging “Stroppensosseteit” opgericht met de bedoeling Gentenaars te groeperen die ooit 'hun' stad verlieten om zich te vestigen in Brugge of omgeving. Heel wat van die ‘stroppen” hebben zich in de voorbije jaren flink ingeburgerd in het Brugse, maar in hun hart trekt toch nog altijd hun Gents bloed.

 

Het initiatief voor het opstarten van de Stroppensosseteit gaat uit van Freddy Vervaet uit Oostkamp en Chris Weymeis uit Sint-Kruis. Hoofddoel is het samenbrengen van Gentenaars die in Brugge en ruime regio verblijven. Als Gentenaars worden beschouwd zij die ofwel in Gent geboren zijn, ofwel wier ouders uit Gent afkomstig zijn ofwel zij die op een of andere manier een sterke band met de Arteveldestad hadden of hebben. Zeker het begrijpen en als het kan het nog enigszins spreken van het Gentse dialect is een bijna noodzakelijkheid.

 

In eerste instantie zijn de initiatiefnemers op zoek naar Gent-minnaars die aan de voorwaarden voldoen en die bij de Stroppensosseteit willen aansluiten. Daarnaast zal de Stroppensosseteit zowel in Brugge als in Gent geregeld activiteiten organiseren die de Gentse aanwezigheid in het Brugse moeten versterken en die de banden met de moederstad Gent zullen aanhalen. Ook wil de Stroppensosseteit ijveren om de 'vrede' te bewaren tussen Gent en Brugge, twee steden die de jongste maanden geregeld in het nieuws kwamen omdat de ene het op een of ander terrein beter zou doen dan de andere.

 

Voor hun initiatief krijgen Freddy Vervaet en Chris Weymeis de onvoorwaardelijke steun van Eddy Levis, voorzitter van de Gentsche Sosseteit. Dit is zoals Gentenaars zeggen: “een a-politieke verieniginge zonder winstuugmirk, die ope stoat veur iederen echte Genteneere én 'buitenlander' (pas op: doar klappe wij uuk tege...) ‘t Es de bedoelinge ons eigenste Gentsche moedertoale te promote, in stand t’ hèwe en contacte te legge tussche Genteneers in Gent en mee uitgeweke nog otantiek dialectsprekende Genteeers in binnen- en buitenland.”

 

of in vertaling:

 

De Gentsche Sosseteit is een a-politieke vereniging zonder winstoogmerk die openstaat voor elke echte Gentenaar en “buitenlander” (pas op: daar spreken we ook mee…). Het is de bedoeling om het Gents te promoten, in stand te houden en contact te leggen tussen Gentenaars in Gent en met uitgeweken, nog authentieke dialectsprekende Gentenaars in binnen- en buitenland.

 

Als bewijs van de nauwe samenwerking tussen de Stroppensosseteit en de Gentsche Sosseteit wordt elk lid van de Brugse vereniging automatisch lid van de Gentse vereniging. Op die manier kunnen de leden van de Stroppensosseteit ook ten volle genieten van alle voordelen die de Gentsche Sosseteit aanbiedt.

 

Zuu wordt Brugge de gruutste 'buitelandse afdielinge' van de Gentsche Sosseteit!

Reageer (0)

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gent promoot binnenstad tijdens Floraliën

Affiche Floraliën 2010 Affiche Floraliën 2010 Affiche Floraliën 2010 

De Stad Gent draagt haar steentje bij aan de Floraliën met een bloemenparcours, een verdeelactie van bloemen bij de handelaars en 3.500 gratis azalea’s.

Wie de moeite neemt om van zaterdag 17 tot en met zondag 25 april 2010 ook de binnenstad te bezoeken, wordt dus beloond. Bovendien krijgen handelaars hiermee een duwtje in de rug.

 

3.500 gratis azalea's
Tijdens de Floraliën zorgt de Stad voor de verdeling van 25.000 shoppingplannen op de Gentse stand, waarmee bezoekers kunnen  deelnemen aan een wedstrijd. Op 23 en 24 april geven de plannen bovendien recht op een gratis azalea in het stadscentrum. Op die manier hoopt het stadsbestuur dat bezoekers uit andere gemeentes en provincies die de beurs bezoeken, ook de binnenstad een bezoek brengen.

 

Wedstrijd
In de binnenstad is een bloemenparcours voorzien, waarvoor de Groendienst zes tijdelijke bloemenperkjes zal aanleggen. Het parcours loopt in het historisch centrum langs het Koophandelplein, de Kouter, de Koestraat, de Volderstraat, de Veldstraat, de Korenmarkt, de Hooiaard, de Jan Breydelstraat, het Veerleplein, de Kraanlei, het Groot Kanonplein, de Langemunt en de Groentenmarkt. Langs het parcours vinden bezoekers oplossingen voor de wedstrijdvragen die ze bij het shoppingplan vinden. De handelaars krijgen extra aandacht en de ingang van 700 winkels wordt versierd met bloemenmanden.

Promotie
De Floraliën zijn een paradepaardje van Gent en mogen niet onopgemerkt voorbij gaan. Daarom verdeelt de Stad 500.000 onderleggers in de horeca in groot Gent, met daarop promotie voor het bloemenfestival.
Op bussen en trams worden in april folders verspreid om bezoekers te lokken.

 

Floraliën
De Floraliën vinden plaats van zaterdag 17 tot en met zondag 25 april 2010 in Flanders Expo, Maaltekouter 1, 9051 Gent.
Meer informatie is te vinden op de website www.floralien.be

Reageer (0)

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.LE GRAND JULOT doet het op z'n Frans

LE GRAND JULOT

Met de regelmaat van een klok verschijnt er telkens iets nieuws van Le Grand Julot.
Verleden jaar stond helemaal in het teken van zijn 50-jarige carrière als accordeonist.

Toen verscheen zijn album '50 jaar accordeon' op de markt en die loopt nog steeds als een trein !


Dit jaar is er opnieuw een samenwerking tussen de Zwitserse componist Geny Rohner en Julot.

Dat resulteerde in een nieuwe opname: 'FRENCH FESTIVAL'.


Het werd opnieuw een puike opname met erg veel sfeer en ambiance.
Het swingt er gewoon op los en je waant je werkelijk ergens in het zuiden van La Douce France.

Wordt dit opnieuw een voltreffer, net zoals de vorige singles ?


In landen als Zwitserland, Oostenrijk en Duitsland gingen die erin als zoete koek.

Duimen maar voor Le Grand Julot !


Verdeling & verkoop:  www.dvshop.be

 

Reageer (0)

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Norah Jones komt naar Gent Jazz Festival

Gent Jazz Festival (7 tot 18 juli, Bijloke) maakt een eerste reeks namen bekend: Norah Jones, Daniel Lanois Black Dub feat. Trixie Whitley & Brian Blade, Joe Bonamassa, Chick Corea Freedom Band, Vijay Iyer Trio, De Beren Gieren en een hommage aan Django Reinhardt.

De afbeelding “http://images.starpulse.com/Photos/Previews/Norah-Jones-sf12.jpg” kan niet worden weergegeven, omdat hij fouten bevat. 

Gent Jazz Festival ontvangt op 7 juli niemand minder dan Norah Jones. Op deze Special Night stelt de Amerikaanse haar laatste album The Fall voor. Verder die dag ook De Beren Gieren (winnaar van de wedstrijd Jong Jazztalent Gent) en DjanGO! 100 Years Django Reinhardt A Tribute. Een hommage aan Django Reinhardt van de familie Koen De Cauter, van wie binnenkort ook de CD verschijnt op het W.E.R.F. Label.

Vrijdag 9 juli sluit Chick Corea af met zijn Freedom Band waarin hij geflankeerd wordt door Kenny Garret, Christain McBride en Roy Haynes. Eerder die dag ook pianotalent Vijay Iyer met zijn Trio.

Op de slotdag, 18 juli, staat het blueswonder Joe Bonamassa op het programma voor Daniel Lanois, die het festival afsluit met zijn Black Dub project, samen met Trixie Whitley en Brian Blade.

Info & tickets: www.gentjazz.com

Reageer (0)

14-03-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Buffalo gedichtenwedstrijd
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Voetballiefhebbers en fans van KAA Gent kunnen een eigen voetbalgedicht schrijven en inzenden. Zo kunnen ze kans maken op een ereplaats op een thuiswedstrijd, een bijzonder aandenken van KAA Gent en een plek voor hun gedicht in het stadion. De winnende gedichten zullen ook op de websites van de verschillende partners verschijnen.

Er zijn drie leeftijdscategorieën:

 • Kinderen (7-12 jaar)
 • Jongeren (12-18 jaar)
 • Volwassenen

De gedichten zullen worden beoordeeld door een jury.
In de jury zitten niemand minder dan:

 • Herman Brusselmans (schrijver)
 • Walter De Meyere (erelector Arteveldehogeschool)
 • Patrick Lips (commercieel directeur KAA Gent)
 • Pascale Platel (theatermaakster)
 • Dominique Reyns (voorzitster Cercle Melle Ladies)
 • Gunther Schepens (ex-international en talentscout bij KAA Gent)
 • Sioen (muzikant en songwriter)

Praktisch

Deelnemers kunnen hun gedicht in zevenvoud indienen voor zondag 21 maart 2010 (Werelddag voor Kinderpoëzie).
Ze moeten worden opgestuurd naar Poëziecentrum, Het Toreken, Grote Buffalo GEDICHTENwedstrijd,Vrijdagmarkt 36, 9000 Gent of worden ingeleverd in een van de 16 Gentse bibliotheken

Belangrijk:
De deelnemers ondertekenen hun gedicht met een schuilnaam of een spreuk en hun leeftijdscategorie (V/J/K). Op die manier wordt de anonimiteit gegarandeerd. Daarbij voegt men dan een gesloten omslag met daarin de schuilnaam of spreuk en de volledige contactgegevens (naam, adres, telefoon/e-mail). De jury opent de omslagen pas na de beraadslaging.

Reageer (0)

09-03-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jazz & Sounds verovert Gentse zalenVanaf 2010 slaan Muziekcentrum De Bijloke, Kunstencentrum Vooruit, Gent Jazz Festival, Hogeschool Gent Conservatorium en de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten (KASK) de handen in elkaar voor een nieuw initiatief: het Jazz & Sounds festival. Het festival legt de nadruk op de veelzijdigheid van actuele muziek. De eerste editie zal plaatsvinden van 22 tot 28 maart 2010.

Binnen het profiel van Jazz & Sounds zullen improvisatie en creatie ruimschoots aan bod komen. Er worden bruggen geslagen tussen jazz, hedendaagse muziek, klassiek, alternatieve rock, elektronische muziek, geïmproviseerde muziek, niet westerse muziek, etc. Het festival biedt geen lineair verloop van concerten maar een organisch geheel per dag waarbij verschillende concerten en voorstellingen kunnen samenvallen. Bezoekers zullen keuzes moeten maken in het programma of zich laten leiden en verrassen door het moment.

Op 22 en 23 maart 2010 staan er in zaal Miry van Hogeschool Gent Conservatorium masterclasses, workshops en concerten op het programma. Daarna trekt het festival naar Kunstencentrum Vooruit waar op 25 en 26 maart dagelijks 4 concerten en performances op het programma staan. 27 en 28 maart 2010 is Jazz & Sounds te gast in Muziekcentrum De Bijloke. Ook daar krijgen bezoekers telkens een divers aanbod met documentaires, 4 concerten en performances. Het KASK zal naast de vormgeving en ontwikkeling van de communicatie van het festival ook in Vooruit en Bijloke doorlopend verrassen met multimediale performances en creaties.

Alle info op www.jazzandsounds.com

Reageer (0)

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwste nummer

Over Taal gaat over namen

De onzin van ‘zin-gevende’ koppeltekens

‘Net zoals de vier voorbije adventszondagen kunnen we ook vanavond even blijven stilstaan bij de betekenis van wachten, van ver-wachten.’ Wie, zoals ik, regelmatig naar de mis is gegaan, heeft vaak moeten horen hoe woorden worden opgebroken om de veronderstelde betekenisdragende delen ervan voluit te laten door-zin-deren. Het zingevende discours van priesters, en ruimer van menig pastoraal medewerker, welzijnszorger en godsdienstleerkracht, vormt een heel apart idioom, in de betekenis van ‘taaleigen’. Het meest eigen aan dat taalgebruik is ongetwijfeld het alomtegenwoordige koppelteken, een ware must. Laten we dit fenomeen ont-moeten.

De volledige bijdrage van Bert Cappelle over dit onderwerp kunt u lezen in het nieuwe nummer van Over taal. Zie www.overtaal.be.

Inhoud nieuw nummer Over taal (jrg. 49, nr. 1)

- Interview: Ludo Permentier: Taal is er voor de mensen, niet omgekeerd (door Bruno Comer)

- Taalwerk: Een nieuw woordenboek voor België en Nederland: het Algemeen Nederlands Woordenboek (door Lut Colman)

- Taalkronkels: Van Klein Duitsland naar het Texas van Vlaanderen (door Albert Oosterhof)

- Idioom & Co: De onzin van ‘zin-gevende’ koppeltekens (door Bert Cappelle)

- Broodje taal: Aspergensoep en rodenkool met korteletten (door Karen De Loenen)

- Interview: Rint Sybesma: het Chinees en het Nederlands zijn eigenlijk hetzelfde. Maar toch ook weer niet (door Claudia Ruigendijk)

- Taalwerk: Hoe Nederlandse kinderen verba en nomina leren onderscheiden (door Marian Erkelens)

- Dossier: Over navelstrengkijkerij, het schotelwater van de geest en het maken van hout met pijlen. De taal van Herman De Croo (door Hugo Brouckaert)

- Te boek: Uitroepenwoordenboek - Etymologisch woordenboek van het Nederlands - Blauwe maandagen (door Filip Devos)

- Column: De spreekwoordelijke druppel (door Hugo Brouckaert)

- Quiz over taal: Test uw kennis van het Nederlands (door Natalie Hulsen)

 

Alle info: www.overtaal.be

Reageer (0)

07-03-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kurt Defrancq speelt 'De buitenkant van Meneer Jules' in Bibliotheek Zuid op 9 maart 2010

Op dinsdagmiddag 9 maart 2010 brengt acteur Kurt Defrancq de solovoorstelling 'De buitenkant van Meneer Jules' naar de novelle van Diane Broeckhoven.

Kurt Defrancq

Op een ochtend stelt de bejaarde Alice vast dat haar man dood op de bank zit. Om het besef langzaam te laten doordringen en terug te denken aan hun leven belt ze nog niet naar de spoeddienst. Plots moet ze voor de autistische zoon van de buurvrouw zorgen. De heldere, naïeve kijk van de jongen neemt haar onrust weg wanneer hij zegt: ‘Meneer Jules is weg. Dit is de buitenkant van Meneer Jules’. Acteur Kurt Defrancq brengt op een intimistische wijze een tekst over herinnering, gemis, aanhankelijkheid en heimwee.

De bibliotheek organiseert deze voorstelling in de programmareeks rond het thema ‘Geheugen’ in samenwerking met de vakgroep Nederlandse Literatuur en Algemene literatuurwetenschap (Universiteit Gent), de faculteit Geneeskunde (Universiteit Gent) en het Museum Dr. Guislain. Deze reeks sluit aan bij de tentoonstelling ‘Uit het geheugen. Over weten en vergeten’ van het Museum Dr. Guislain.

Praktisch

De voorstelling vindt plaats in de Achilles Musschezaal van de Bibliotheek Zuid op dinsdag 9 maart 2010 van 12.30 tot 13.45 uur. De deuren gaan open om 12 uur en sluiten om 12.30 uur. De toegang is gratis en er is geen reservering mogelijk.

Reageer (0)

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Toch nog een Gentse BIBBERDUIK (14/03)

Bibberduik 2007

Op zondag 14 maart 2010 om 15 uur vindt de Bibberduik plaats in de Gentse Blaarmeersen. Het water heeft nu een aanvaardbare temperatuur. Wie zich al voor 17 januari inschreef, krijgt via e-mail automatisch een uitnodiging. Dit jaar kan men achteraf een extra duik in het ijskoude water nemen langs de glijbaan. Alle bibberhelden krijgen een badeendje. Deelnemen is gratis.

Op zondag 17 januari 2010 kon de Bibberduik niet doorgaan gezien het winterse weer. De winter bleef lang heel koud. Nu heeft het water eindelijk een aanvaardbare temperatuur.

De enige echte Bibberduik vindt plaats op zondag 14 maart 2010 om 15 uur in het Sport- en Recreatiepark Blaarmeersen in Gent. Al wie zin heeft in een frisse duik in het ijskoude water, is welkom.

Na een flinke opwarming met aerobics klinkt het vertreksignaal en lopen de deelnemers in groep het water in. Voor elke bibberheld drijft een badeendje in het water. Dit jaar kan men achteraf een extra duik in het ijskoude water nemen langs de glijbaan.

Naast het hele sportieve gebeuren is er ook het bibberplein met drank- en eetkramen, waar de bezoekers en supporters zich kunnen verwarmen met hapjes en drankjes.

Vooraf online of telefonisch inschrijven

·         Wie al ingeschreven was voor 17 januari 2010, ontvangt automatisch een e-mail met uitnodiging voor 14 maart.

·         Nieuwe bibberhelden kunnnen zich nog inschrijven. Bij voorkeur doet men dit online op de website www.gent.be/sport . De deelnemer ontvangt via e-mail een bevestiging van de inschrijving en extra informatie over de voorbereiding.

·         Wie nog geen klant is van de Sportdienst of zich nog niet eerder online aanmeldde, maakt best zo snel mogelijk een e-account aan via de website van de Sportdienst www.gent.be/sport. Men kan zich immers pas inschrijven wanneer men de persoonlijke klantgegevens via e-mail heeft ontvangen.

·         Men kan ook bellen naar de Sportlijn om in te schrijven, tel. 09 266 80 80.

Wie mag deelnemen?

·         Wie zich inschrijft, ontvangt bij de bevestiging via e-mail een formulier om zelf te ondertekenen. Met deze verklaring bevestigt de deelnemer zijn of haar medische geschiktheid. Enkel wie op 14 maart dit formulier getekend afgeeft, kan deelnemen.

·         De minimumleeftijd om deel te nemen aan de Bibberduik is acht jaar. 

·         Jongeren van acht tot en met twaalf jaar kunnen deelnemen, wanneer zij zich samen met een volwassene (+18 jaar) inschrijven.

Informatie:


Sportdienst
Zuiderlaan 13
9000 Gent
Tel.: 09 266 80 00
Fax: 09 266 80 10
E-mail: sportlijn@gent.be

Reageer (0)

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Freeks Boeken Sienjalement: FIRMIN CRIEL

FREEKS BOEKEN SIENJALEMENT

Deze (on)regelmatige rubriek verzorgd door Freek Neirynck ambieert geen recensiekolom te zijn, maar zoals de titel het zelf zegt: een seinpaal voor geïnteresseerde en potentiële lezers.

TWEEMAAL PROZA VAN FIRMIN CRIEL

 (foto: www.nieuwsblad.be)

Gent lijkt wel dé stad voor de veelschrijvers. Herman Brusselmans (die inmiddels zijn aangekondigd Sabatjaar al doorbrak), Stefan Van Laere, alternatieve stads- en nachtdichter Koen(raad) De Waele, Riet Wille…. Met een grote regelmaat leveren ze literaire teksten – van zéér verschillend allooi – af, al dan in boekvorm.

Veelschrijverij is geen denigrerend woord, hoewel weinigschrijvers dat meestal wel vinden. Zij pleiten voor bevroeding, belegenheid, afstand… Slechts als hun werk eizona overrijp is leveren ze het op.

Firmin Criel verraste ons in februari 2010 met twee nieuwe uitgaven, beide in eigen beheer :de verhalenbundel “Firmin vertelt” en de thrillerroman “Miss Ganda”. Criel is een grote fan van policiers en detectiveromans (“Jantje is dood”, “Moord in de tram”…En de lezer zal het geweten hebben.

“Miss Ganda” (222 pagina op paperbackformaat) is weer een aan Gent gelieerde maar fictieve story waarin een moord moet worden opgehelderd. De plot werd hem toegeleverd door (volks)muzikant en accordeonvirtuoos Noël Fack. Criel werkte het geven uit tot een volwaardige whodonit (Wie deed het?).met komische accenten. De schepen van Feestelijkheden heet bijvoorbeeld Frans Lampion, de schepen van Openbare Werken Carine Bouwdoos en die van de haven Ilse Schuyt…)

Het gegeven speelt zich af in Gent voor en tijdens de Gentse Feesten 2007. Wethouder Lampion vind dat er een echt Gentse Missverkiezing moet komen en schrijft een wedstrijd uit ‘Miss Ganda’ waarvoor jonge meisjes en vrouwen kunnen kandideren. Al snel blijkt dat er een behoorlijk aantal gegadigden zijn.

Een van de meest kansrijke mededingsters, Annie Duyck, is een blind meisje en zware diabetespatiente. Ze wordt evenwel vermoord aangetroffen in de toiletten van het ICC waar de wedstrijd plaats heeft. Criels privédetectives Slets en Pierke kunnen dus weer aan de slag met hun scherp vergrootglas.

“Firmin vertelt” toont dan weer een ander aspect van auteur Firmin Criel… dat van de verteller en kortverhalenschrijver. Eenendertig korte vertellingen staan er in het 158 bladzijden tellende boek dat hij in eigen beheer uitgaf. Sommigen ervan verschenen reeds eerder in afzonderlijke bundels, andere zijn nieuw.

Een constante in de meeste verhalen is het Gentse Openbaar Vervoer. De schrijver is daar door zijn eigen beperkt zichtvermogen op aangewezen en het gegeven blijkt hem bijzonder te inspireren. Enkele andere zijn dan weer gebaseerd op moppen die Criel uitsmeert tot vertelselke. Dit zijn meestal niet de sterkste uit zijn nieuwe bundel.

Beide uitgaven zijn te koop bij noel.fack@telenet.be 

Freek Neirynck - sienjaleur

Reageer (0)


FIJN OM WETEN


Foto

Foto

Ik kan best mezelf voorstellen als Johan Dhaene, een bezige bij uit Evergem (sedert 1/9/2008) met een prachtige vrouw en 3 schitterende kinderen. Ik was méér dan 25 jaar actief als radiomaker bij de Gentse radio's PLUS en ROELAND en kreeg voor diverse inspanningen op dat vlak een plaatsje in de Orde van de O'De Flander, kreeg de titel van Ambassadeur van de Westhoek door gouverneur Paul Breyne en was in 2004 laureaat van de Orde van de Gentse Draak omwille van de blijvende promotie voor het Vlaamse lied. Tegenwoordig kan je mij zeker nog eens ontmoeten als gelegenheidspresentator en zag op 25/8/2008 mijn "eerste" (?) boek "Scoren aan Tafel" (samen met Felix Alen, Wim Casteleyn en fotograaf Heikki Verdurme) verschijnen bij uitgeverij Lannoo. Sinds juli 2020 verzorg ik elke dinsdag tussen 11.30 en 12.00 uur de boekentips op MENT TV. Deze webstek ligt in het verlengde van dit alles.


Inhoud blog
 • MIAT wordt Industriemeuseum
 • Zwijntjeskermis komt eraan !!!!! (3-4-5-6 JUNI 2016)
 • De voorbije week GELEZEN EN GOEDGEKEURD
 • John Terra zingt Neil Diamond - nieuw album
 • Gent neemt afscheid van icoon PAUL VLAEMINCK
 • 73-jarige Rob De Nijs op Schlagerfestival 2016
 • Download nu gratis de nieuwe single van Michael Lanzo & Kitana
 • Le Noeud viert 40-jarig bestaan met stuk van Freek Neirynck
 • Toast Literair (Davidsfonds) op 24/1/16
 • "De ontsnapping" op de Gentse Leie
 • Extra voorstellingen 'Piaf, de musical' in Stadsschouwburg Antwerpen
 • FLORALIËN 2016 - van 22/4 tot en met 1/5
 • Trilogie van "BLOCH"-recepten blijft succesvol
 • Charlotte Leysen viert "70 jaar Suske en Wiske" mee!
 • 100 positieve gedachten & complimenten ... voor een spetterende start op 1/9!
 • Uitgeverij Partizaan pakt uit met grote naam uit de jeugdliteratuur
 • Nacht van de Vleermuis op 29/8
 • Martijn Bal nieuwe algemeen directeur Film Fest Gent
 • Ledebergse Feesten en Lichtstoet: het komt eraan (vanaf 21/8)
 • Lissa Lewis pakt uit met debuutalbum en siert affiche schlagerfestival 2016

  PARTNERS van WWW.PLIETSPLETS.BE

  Foto

  Foto

  Mijn favorieten
 • Breydelham
 • Heikki Verdurme (fotograaf)
 • Uitbureau Gent (tickets)
 • Gent
 • Zinloos geweld
 • Smaak
 • Ambiance
 • Huis van Alijn
 • Aktivia
 • Gastronomie en Toerisme

  Archief per maand
 • 09-2018
 • 05-2016
 • 04-2016
 • 01-2016
 • 10-2015
 • 09-2015
 • 08-2015
 • 06-2015
 • 04-2015
 • 01-2015
 • 11-2014
 • 10-2014
 • 09-2014
 • 08-2014
 • 07-2014
 • 05-2014
 • 04-2014
 • 11-2013
 • 10-2013
 • 09-2013
 • 08-2013
 • 07-2013
 • 06-2013
 • 05-2013
 • 04-2013
 • 03-2013
 • 02-2013
 • 01-2013
 • 12-2012
 • 11-2012
 • 10-2012
 • 09-2012
 • 08-2012
 • 06-2012
 • 05-2012
 • 04-2012
 • 03-2012
 • 02-2012
 • 12-2011
 • 11-2011
 • 10-2011
 • 09-2011
 • 08-2011
 • 07-2011
 • 06-2011
 • 05-2011
 • 04-2011
 • 03-2011
 • 02-2011
 • 12-2010
 • 11-2010
 • 10-2010
 • 09-2010
 • 07-2010
 • 06-2010
 • 05-2010
 • 04-2010
 • 03-2010
 • 02-2010
 • 01-2010
 • 12-2009
 • 11-2009
 • 10-2009
 • 09-2009
 • 08-2009
 • 07-2009
 • 06-2009
 • 05-2009
 • 04-2009
 • 03-2009
 • 02-2009
 • 01-2009
 • 12-2008
 • 11-2008
 • 09-2008
 • 08-2008
 • 07-2008
 • 06-2008
 • 05-2008
 • 04-2008
 • 03-2008
 • 02-2008
 • 01-2008
 • 12-2007
 • 11-2007
 • 10-2007
 • 09-2007
 • 08-2007
 • 07-2007
 • 06-2007
 • 05-2007
 • 04-2007
 • 03-2007
 • 02-2007
 • 01-2007
 • 12-2006
 • 11-2006
 • 10-2006
 • 09-2006
 • 08-2006
 • 07-2006
 • 06-2006
 • 05-2006
 • 04-2006
 • 03-2006
 • 02-2006
 • 11--0001

  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Blog als favoriet !


  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!