Deze (on)regelmatige rubriek, toegeleverd door Freek Neirynck, ambieert geen recensiekolom te zijn, maar zoals de titel het zelf zegt: een seinpaal voor geïnteresseerde en potentiële lezers.xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
AANGRIJPENDE VERHALEN VAN METISSEN IN DE CONGO BELGE
Naar aanleiding van de vijftigjarige verjaardag van de onafhankelijkheid van Belgisch Congo verscheen heel wat nieuwe literatuur. Meestal betrof het geschied(her)schrijving of politieke commentaar. Een boek dat daar een grote uitzondering op maakt is De bastaards van onze kolonie, met als ondertitel Verwegen verhalen van Belgische metissen.
Het werd geschreven door sociologe en cultureel antropologe Kathleen Gequiere en germanist en cultuurwetenschapper Sibo Kanobana. De Gentse fotograaf Filip Claus zorgde voor het beeldmateriaal.. Roularta Roeselare is de uitgever van dit zeer verzorgd werk dat iets meer dan 250 bladzijden telt.
De uiteindelijke schrijvers geven in de inleiding toe dat ze voor een groot deel terugvielen op het werk van de Gentse mestis Jacqueline Goetgebeur die al jaren geleden het initiatief nam om haar (dubbel)rasgenoten uit ons koloniaal verleden op te zoeken om naar hun verhalen te luisteren. Ze was op zoek naar vergelijkingen met haar ervaring als kind van een zwarte en van een blanke ouder en ze wou de taboes doorbreken die al decennia rond deze bevolkingsgroep welig tierden.
Zij interviewde een twintigtal personen van meestal middelbare leeftijd en tekende hun levensherinneringen en ervaringen op. Boeiend zijn ze allemaal maar ze bewegen zich tussen de extreme polen van liefde en afstoting, affectie en foltering (vooral in katholieke internaten, met ondermeer slagen toegediend met stokken en elektrische draden
); nostalgie en realiteitszin. Als er één constante is in alle belijdenissen is het wel de drang naar de zoektocht van hun Afrikaanse roots.
Alle getuigenissen zijn vlot uitgeschreven door de auteurs en hier en daar omkadert door korte duidende entrefilets met de bedoeling om de stories te situeren binnen tot de historische, politieke en koloniale context van die dagen van bezetting door België van een op zijn minst uitgedrukt merkwaardig stukje Centraal Afrika en zijn oorspronkelijke bewoners.
De bastaards van onze kolonie, met als ondertitel Verwegen verhalen van Belgische metissen.(Sibo Kanobana en Kathleen Ghequire) leest zeer makkelijk en slaagt erin de lezers te laten binnen dringen in een eerder weinig ontluisterde bevolkinsgroep, die ten onrecht en minstens onbeleefd ook mulatten of halfbloeden worden genoemd. De auteurs verkiezen zelfs te spreken over metisssen in plaats van over mestiezen, dat wellicht nochtans dezelfde ethymologie heeft..
Het boek vraagt eigenlijk om een reality documentaire in televisieformat. Er zijn al minder sociaal relevante mensensoorten in die vorm van programmas binnen geslopen in onze huiskamers.
Het boek is uitgegeven door Roularta en kost 24,95 euro.
Freek Neirynck - sienjaleur
|