Plietsplets
Elke dinsdag tussen 11.30 en 12.00 uur: JOHAN TIPT BOEKEN op MENT TV

Foto

CD-ALBUM IN DE KIJKER


Foto

"Natural Woman - a tribute to Carole King"
Sabien Tiels

www.sabientiels.be  


Dit zijn onvergetelijke partners van www.plietsplets.be


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Zoeken in blog


Foto

Freek Neirynck zorgt met grote regelmaat voor 'boekensienjalementen' met een eigen kijk



Foto

voor wie iets méér wil
16-10-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuw "Over taal" is uit ...



Taalnormen beïnvloeden (wel degelijk) de taalrealiteit

 

‘Kunnen taalnormen de taalrealiteit beïnvloeden? Met andere woorden: slagen taaladviseurs erin om bepaalde taalvormen uit het taalgebruik te weren en andere te promoten?’ Op die vraag heeft Els Hendrickx een antwoord geformuleerd in haar proefschrift.

‘Vanuit een diachroon perspectief zijn de gunstige gevolgen van taaladviezen op het taalgebruik onmiskenbaar. Het aantal niet-standaardtalige woorden blijft door de jaren heen duidelijk dalen. Tussen 1958 en 2008 benadert de Belgisch-Nederlandse krantentaal de standaardtaal dus steeds beter. Bovendien halveert het gemiddelde foutenpercentage per concept zelfs in een halve eeuw tijd, wat het effect van taaladvisering duidelijk aantoont.’

‘De invloed van lexicale taaladviezen op Belgisch-Nederlandse krantentaal’ van Els Hendrickx staat te lezen in het nieuwe nummer van Over taal en ook op www.overtaal.be.

 

 

 Inhoud nieuw nummer Over taal (jrg. 52, nr. 4)

 

- Interview: Hugues Timmermans: 'Vertalen is teamwerk' (door Bruno Comer)

- Taalwerk: De invloed van lexicale taaladviezen op Belgisch-Nederlandse krantentaal (door Els Hendrickx)

- Taalkronkels: De eenzaamheid van Facebook (door Albert Oosterhof)

- Idioom & Co: Engels met stoverijsaus (door Bert Cappelle)

- Broodje taal: Spellingspektakel (door Els Hendrickx)

- Interview: Jacques Van Keymeulen: 'Dialect is de moeder van de standaardtaal' (door Bruno Comer)

- Taalwerk: De ‘const van rhetoriken’ in digitale communicatie (door Jordi Casteleyn)

- Dossier: Vermijd de naamwoordstijl! Een houdbaar schrijfadvies? (door Margreet Onrust)

- Te boek: Een wandeling met woorden (door Stephanie Willems) - Wijnberg duwt journalistiek naar 21ste eeuw (door Stijn Hosdez) 
         Gevleugelde woorden (door Jolien Kerkhofs)

- Column: Onkruidverdelging (door Hugo Brouckaert)

- Quiz over taal: Test uw kennis van het Nederlands (door Natalie Hulsen)

 

Alle info op www.overtaal.be

Reageer (0)

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dubbele zwangerschap voor Sasha & Davy
Klik op de afbeelding om de link te volgen

 

“Nieuwe baby en full-cd in het voorjaar”

Het muzikale-duo Sasha (Rosen) & Davy (Gilles) genieten dezer dagen van een dubbele zwangerschap. Als alles goed gaat krijgt hun zoon Beau er in april een broer of zusje bij. In die maand bevallen Sasha & Davy een tweede keer en wel van hun nieuwe full-cd die de titel ‘Wij Zijn Eén’ meekrijgt. In afwachting van het nieuwe album is er nu al de gelijknamige single ‘Wij Zijn Eén’. De release wordt overigens ondersteund met een bijzondere videoclip waarin je ziet hoe Sasha het nieuws van haar zwangerschap aankondigt en deelt met Davy. Het nieuwe album ‘Wij zijn Eén’ en de gelijknamige single verschijnen op het label CNR/Vlaamse Sterren.

Nadat Sasha & Davy elkaar in 2010 hun ja woord gaven werden ze een jaar later al de trotse ouders van hun zoon Beau. In april krijgt hij er dus een broer of zusje bij want het koppel is opnieuw in blijde verwachting. “Voor mij was moeder worden iets heel bijzonders. Ik heb een prima zwangerschap meegemaakt met als climax de geboorte van Beau. Toen Davy en ik getrouwd waren liet ik al zachtjes verstaan dat twee kinderen heel leuk zou zijn. Ik heb met mijn man best wel wat gesprekken gehad richting mijn kinderwens (lacht). Uiteraard ben ik heel blij dat hij het finaal ook zag zitten”, zegt Sasha dolgelukkig. Nadat hij eerder al het leven schonk aan een dochter en twee zonen wordt Davy Gilles komend voorjaar voor de 4de keer papa. “Ik zie graag kinderen want zij staan voor mij symbool voor het leven. Voor Sasha en mij was het zo’n beetje nu of nooit, gezien we beiden ook midden de dertig zijn. Niet dat het al zo oud is maar is wel handig wanneer je het beiden fysiek aankan.”

Het voorjaar 2014 wordt dus heel bijzonder voor Sasha & Davy want naast de aankondiging van hun zwangerschap is er in april ook de geboorte van hun nieuwe full-cd, ‘Wij Zijn Eén’. “Na ons succesvolle debuut-album ‘Onafscheidelijk’ zijn we blij dat we de kans hebben gekregen van onze platenfirma en het publiek om een vervolg te maken. We zijn de voorbije maanden heel intens bezig geweest in de studio om nieuwe, warme liedjes te schrijven en op te nemen die passen waar wij voor staan. Onze single ‘Van Hier Naar Oneindig’ was dit voorjaar al een eerste voorsmaakje. Het liedje werd op luid enthousiasme onthaald en stond zelfs op nummer 1 in De Vlaamse Top 10", zet Davy Gilles.

Jan Smit

Met ‘Wij Zijn Eén’, de nieuwe single pakken Sasha & Davy uit met een prachtig liedje waar Jan Smit de tekst en muziek voor heeft geschreven. “Het was en is een heerlijke samenwerking met Jan. We zijn in zijn studio onze nieuwe single gaan opnemen en het deed ons zo’n groot plezier dat Jan ook aanwezig was bij de opnames. Hij voelt zich muzikaal erg verbonden met ons en dat gevoel is ook wederzijds want Jan is, naast de artiest, ook een heel bijzondere kerel die prachtige teksten kan schrijven en mooie liedjes componeert. Hij werkt ook mee aan ons nieuwe album ‘Wij Zijn Eén’ en hij zorgt er ook mee voor dat wij muzikaal verder kunnen groeien”, zegt Sasha enthousiast.

Zwangerschapstest

Vanaf vandaag is dus de nieuwe single ‘Wij Zijn Eén’ van Sasha & Davy digitaal te koop via iTunes. Het liedje wordt ook ondersteund door een heel aparte videoclip die vorige week werd opgenomen in de prachtige Arcobaleno locatie in Ramsel. Davy Gilles: “Wie kijkt naar onze clip zal er ook een bijzonder verhaal in ontdekken. In de mooie antieke interieurs neemt Sasha mij mee naar een speciale locatie. Daar geeft ze mij een cadeautje dat bestaat uit een positieve zwangerschapstest en de boodschap dat ik opnieuw papa ga worden. Zo is het trouwens ook in het echt gegaan. Sasha heeft mij verrast met haar positieve test. We vonden het trouwens een goed idee om dat verhaal ook te vertellen in de clip van ‘Wij Zijn Eén’ omdat het liedje ook gaat over eenheid, mensen die in het leven versmelten dankzij de liefde. Mooi toch!”

Hier kan je de nieuwe single ‘Wij Zijn Eén’ van Sasha & Davy digitaal aankopen:
https://itunes.apple.com/be/album/wij-zijn-een-single/id724723935?l=nl

Meer info over het koppel kan je vinden op
www.sashaendavy.be

De single en het album ‘Wij Zijn Eén’ verschijnen op het label CNR/Vlaamse Sterren.

Reageer (0)

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hyacint Bucket op 7/12 in Gentse Capitole



Vorige dinsdag was in Café Corsari te zien dat de 84-jarige Patricia Routledge nog steeds haar mannetje kan staan, en hoe!
Cath Luyten zal zich dit interview ongetwijfeld nog enige tijd herinneren.

Op 7 december staat ze in de Gentse Capitole met Admission: One Shilling. In deze opmerkelijke muzikale en theatrale voorstelling vertelt ze het fascinerende verhaal van pianiste Dame Myra Hess en haar bekende National Gallery-concerten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zoals te horen in het interview, heeft Patricia zelf één van deze concerten bijgewoond in haar jeugdjaren. Toppianist Piers Lane zorgt voor muzikale ondersteuning, met prachtige muziek van Schubert, Schumann, Brahms, Beethoven en Bach.

Een niet te missen (laatste) kans om de legendarische Patricia Routledge alsnog in België aan het werk te zien!

Deze show is integraal in het Engels.
Alle info op www.capitolegent.be

Reageer (0)

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De man die een vrije val maakte vanaf 39.000 meter, een jaar later…



Een jaar geleden keken ruim 8 miljoenen mensen wereldwijd live mee toen Felix Baumgartner op 14 oktober 2012 geschiedenis schreef door een vrije val te maken vanaf 39 kilometer hoogte. Als eerste mens sprong  hij door de geluidsbarrière met een recordsnelheid van 1342 kilometer per uur. 

Avontuur

Baumgartner heeft vijf jaar getraind voor deze het vestigen van dit wereldrecord. In zijn boek vertelt hij hoe hij zich voorbereidde op deze extreme stunt. De veiligheidsrisico’s waren namelijk groot vanwege het gebrek aan zuurstof en de lage temperaturen. Wat bewoog hem dan toch om deze sprong te maken? Hij vertelt het allemaal in dit persoonlijke, bijzondere verhaal.

Extreme adventure

De sprong van 39 kilometer hoogte was het hoogtepunt maar tevens het laatste avontuur in zijn exteme sport carrière. Hij deed eerder aan extreme stunts. Bijvoorbeeld toen hij in 1999 van de Petronas Twin Towers in Kuala Lumpur sprong of ging skydiven over Het Kanaal.

Wat de pers schrijft:

‘De maanlanding van onze tijd’ – NRC Handelsblad

‘Dit is niet gewoon waaghalzerij, dit is grenzen verleggen. Prachtig’ – Wubbe Ockels

‘Een bovenaardse prestatie’ – De Standaard

 

De man die uit de hemel sprong – Felix Baumgartner - ISBN 9789401601238

Uitgeverij XANDER - €17,95 – verscheen op 14-10-2013

Reageer (0)

11-10-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jan Smit kondigt met "Leeg om je heen" komst van nieuw album aan



Dit is hem, de nieuwe single van Jan Smit, een prachtige, akoestische versie van het nummer 'Leeg om Je Heen'. Het is één van de juweeltjes die terug te vinden zal zijn op de nieuwe cd/dvd 'Jan Smit Unplugged' – de Rockfield Sessies, die simultaan in Vlaanderen en Nederland verschijnt op vrijdag 25 oktober.

Het nieuwe album 'Jan Smit Unplugged' is kort voor de zomer opgenomen in de beroemde Rockfield Studios in Wales. De idyllische studio heeft in de loop der tijd grote namen op bezoek gehad als Coldplay, Queen, Oasis, Simple Minds, Manic Street Preachers en Black Sabbath. Een legendarische studio waar precies die bijzondere sfeer hangt die Jan wilde voor een aantal van zijn liedjes, die hem zo na aan het hart liggen. De 10 Nederlandstalige en 5 Duitse tracks zijn ooit eerder op album of single verschenen, maar zijn niet onmiddellijk terug te vinden in de enorme reeks hitsingles die hij in de loop der jaren heeft opgebouwd.

Het origineel van 'Leeg Om Je Heen' is terug te vinden op het uiterst succesvolle studioalbum 'Vrienden', dat vorig jaar is uitgebracht. De single bevat als extra track het duet met Julio Iglesias, getiteld 'To All The Girls I’ve Loved Before', dat eerder dit jaar live werd opgenomen in Ahoy.

Reageer (0)

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.1ste Voix de Femmes Festival in De Centrale (Gent)

Voix des femmes

Van zaterdag 5 tot en met zondag 27 oktober 2013 organiseert De Centrale voor de eerste maal een Voix de Femmes Festival, rijk aan vrouwelijke artiesten die als rolmodel en identificatiefiguur fungeren.

In 2012 was het festival Voix de Femmes op zoek naar een nieuwe Vlaamse partner, na het wegvallen van het Zuiderpershuis in Antwerpen.
De Centrale kon zich perfect terugvinden in het concept van Voix de Femmes en ging op zoek naar boeiende, inspirerende vrouwelijke artiesten die de bestaande dialoog omtrent genderbewustzijn kunnen voeden.

Het resultaat is een ruime waaier aan vrouwenstemmen uit alle windrichtingen. Gewijde, profane, traditionele of hedendaagse stemmen van vrouwen met erg uiteenlopende wortels: platteland, nomadenstammen, steden, dorpen. Ze brengen getuigenissen over de rol en positie van de vrouw in deze bonte verzameling van vreemde culturen en nieuwe ervaringen.

Informatie:

Intercultureel Centrum De Centrale
Kraankindersstraat 2
9000 Gent
Tel.: 09 265 98 28
Fax: 09 265 98 24
Fax: 09 265 98 26 zalenverhuur
E-mail: decentrale@gent.be

Reageer (0)

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vorstelijk bezoek in Gent op 16/10

 


Op woensdag 16 oktober 2013 brengen Hunne Majesteiten de Koning en de Koningin een bezoek aan Gent. Dat bezoek kadert in hun Blijde Intredes. Gent zal zijn reputatie alle eer aandoen en het nieuwe koningspaar feestelijk ontvangen. Het publiek is dan ook van harte welkom om de vorsten te begroeten tijdens hun wandeling van de Sint-Baafskathedraal naar de stadshal.

In de buurt van de ontvangst zullen een aantal verkeersmaatregelen getroffen worden en zal het openbaar vervoer omgeleid worden. Meer informatie staat op de website www.mobiliteitgent.be/vgs.

Programma Blijde Intrede Gent en Oost-Vlaanderen

  • 11 uur: Ontvangst op het Provinciehuis
  • 11.50 uur: Bezoek aan de Sint-Baafskathedraal
  • 12.15 uur: Wandeling van de Sint-Baafskathedraal naar de stadshal: ontmoeting met de bevolking
  • 12.45 uur: Bezoek aan de stadshal
  • 13.15 uur: Werklunch in het Provinciehuis

Verkeersmaatregelen
Om de Blijde Intrede vlot te laten verlopen, worden een aantal verkeersmaatregelen getroffen voor de buurt van de ontvangst (van het François Laurentplein tot de
Sint-Niklaaskerk).

De tramlijnen 4 en 24 zullen onderbroken worden en de bussen 3/17-18/38-39 zullen een andere reisweg volgen. Op de as Cataloniëstraat – Botermarkt – Limburgstraat – F. Laurentplein zal op bepaalde plaatsen een parkeerverbod gelden en het verkeer omgeleid worden.

Reageer (0)

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vanaf 20/10: Martin Scorsese-films in Ciné Palace MIAT

Film Fest Gent, affiche Taxi Driver      Ciné Palace - MIAT Museum - Gent, Belgium

Afgelopen week startte het veertigste Film Fest Gent. Al voor de derde keer brengen het Museum over Industrie, Arbeid en Textiel (MIAT) en het filmfestival samen hulde aan een filmicoon. Van zondag 20 oktober 2013 tot en met zondag 26 januari 2014 geniet men op zondag in Ciné Palace MIAT van de fictiefilms van Martin Scorsese, Amerika's grootste levende regisseur.

Filmprogramma in Ciné Palace MIAT
Van zondag 20 oktober 2013 tot en met zondag 26 januari 2014 vertoont het MIAT bijna wekelijks een film van Scorsese in zijn retrofilmzaaltje. De titels van Scorsese zijn immense filmografie spreken voor zich. Zij roepen een unieke wereld en filmstijl op die iedereen vanaf het eerste beeld herkent. Het is een wereld die barst van het geweld, maar ook ruimte schept voor loutering, een wereld vol schuld en boete, intens verbeeld door een expressionist met de camera. Het volledige filmprogramma staat op de website www.miat.gent.be.

Ciné Palace is het retrofilmzaaltje van het MIAT
Het retrofilmzaaltje van het MIAT is klein, maar charmant. Het is een unieke reconstructie uit de interbellumperiode. Je nestelt je in rode fluwelen zeteltjes en geniet er steeds van bijzondere films. Wegens het beperkt aantal plaatsen, is snel reserveren de boodschap.


Overzichtstentoonstelling van Martin Scorsese
Het filmprogramma in het MIAT sluit aan bij de tentoonstelling in het Provinciaal Cultuurcentrum Caermersklooster. Die spectaculaire overzichtstentoonstelling huldigt niet alleen meester-regisseur Martin Scorsese, maar ook Scorsese de filmfanaat.
De Italo-Amerikaanse regisseur heeft een bijzondere band met België en met Gent. Zo kreeg de man zijn eerste erkenning van het Koninklijk Belgisch Filmarchief tijden een festival in Knokke. In zijn ophefmakende film 'The last Temptation of Christ' verwijst Scorsese expliciet naar 'De Kruisdraging' van Jeroen Bosch. Dat is een van de meesterwerken uit de collectie van het Museum voor Schone Kunsten (MSK) Gent. De film 'The last Temptation of Christ' speelt op 22 december 2013 in het MIAT.

Praktisch
Filmprogramma Martin Scorsese in Ciné Palace MIAT.
Van zondag 20 oktober 2013 tot en met zondag 26 januari 2014, telkens om 10 uur en 14.30 uur.
Tickets 6 euro
Reserveren via Boekjebezoek: e-mail boekjebezoek@gent.be of tel. 09 267 14 66

Informatie:

MIAT - Museum over Industrie, Arbeid en Textiel
Minnemeers 9
9000 Gent
Tel.: 09 269 42 00
Fax: 09 233 07 39
Openingsuren:
van dinsdag tot en met zondag van 10 uur tot 18 uur, gesloten op maandag. Gesloten op 24, 25 en 31 december en 1 januari.

Reageer (0)

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.International Home Movie Day op 19/10 in Huis van Alijn

Videocassette     Home

Op zaterdag 19 oktober vindt de 11de editie van de International Home Movie Day plaats. Wereldwijd worden op deze dag familiefilms in de schijnwerpers geplaatst. De Verenigde Staten en Japan zijn voortrekkers met tientallen initiatieven van New York tot Tokyo, maar ook in Europese steden zoals Parijs, Berlijn, Milaan, Wenen en Amsterdam worden 8mm-films en video’s getoond aan het grote publiek.

International Home Movie Day   Als enige Belgische deelnemer is het Huis van Alijn opnieuw van de partij. Rode draad in de programmatie is het creatief (her)gebruik van beeldfragmenten uit het familiefilmarchief van het Huis van Alijn. In opdracht van Klara4kids maakte Pantalone (organisatie voor muziektheater) ‘Gelukkig genoeg!’. Die voorstelling reist rond in binnen- en buitenland en houdt op de Home Movie Day halt in het Huis van Alijn.

Tijdens hun studententijd aan het KASK maakten Olivia Rochette en Janneke Swinkels ook een film met gebruik van beeldfragmenten uit de collectie van het Huis van Alijn, respectievelijk ‘George & Henriette’ (2008) en ‘Zonder versnelling’ (2013).

In opdracht van het Huis van Alijn maakte Kat Steppe voor de reeks Focus on Found Footage ‘This is For You’ (2012). Op de Home Movie Day toont het Huis van Alijn die film in Belgische premiere op groot scherm.

Onderliggend thema dat de drie filmmakers beroert, is het verglijden van de tijd, het verlies en de dynamiek van herinneringen.


Praktisch
Gratis toegang, geen reservatie mogelijk.
Deur: 20 min. voor aanvang.
Voor en na de voorstellingen is het museumcafé open.
Programma op de website www.huisvanalijn.be/event/home-movie-day-2013.

Informatie:

Huis van Alijn
Kraanlei 65
9000 Gent
Tel.: 09 269 23 50
Fax: 09 269 23 58
E-mail: info@huisvanalijn.be

Reageer (0)

30-09-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Semino Rossi krijgt prestigieuze ‘Goldene Antenne’ award in België
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Zondagavond kreeg de gerenommeerde Oostenrijkse schlager- en charmezanger Semino Rossi, uit handen van Duitstalige Minister-President Karl-Heinz Lambert, de befaamde ‘Goldene Antenne’ award en dat voor z’n indrukwekkende carrière. Voor Semino Rossi is deze onderscheiding in België, aan de vooravond van z’n nieuwe Europese concerttour, een mooie opsteker. Op zaterdag 1 december komt Semino Rossi met ‘Symphonie Des Lebens’ alvast terug naar ons land en staat hij in de Ethias Arena te Hasselt.

 “Toen begin januari bekend werd gemaakt dat Semino Rossi een ‘Goldene Antenne’ award zou krijgen in het najaar, was de vraag naar concertkaartjes voor deze feestelijke radioshow niet meer bij te houden. Op tien minuten tijd gingen alle 800 kaartjes de deur uit, en dat uiteraard mede dankzij de komst van onze goede vriend Semino Rossi”, aldus de Duitstalige Minister-President Karl-Heinz Lambert.

In een bomvolle concertzaal Triangel in Sankt-Vith en onder luid applaus, nam een zichtbaar geëmotioneerde Semino Rossi zijn allereerste ‘Goldene Antenne’ award in ontvangst. “Ik ben heel blij om in België deze prachtige carrièreprijs te krijgen. Het doet mij een groot plezier te weten dat ik niet alleen in de Oostkantons, maar ook in de rest van het land gesteund wordt. Muziek is een belangrijk deel van mijn leven. Ik hou ervan om een album op te nemen en vooral om op het podium te staan en mijn liedjes te kunnen delen met het publiek. Deze ‘Goldene Antenne’ award, een onderscheiding van het Belgische volk, is voor mij een stimulans om verder te gaan met wat ik bezig ben”, aldus Semino Rossi.

Net als de voorbije 2 jaren, komt Semino Rossi met zijn nieuwe Europese tour terug naar ons land. Op zaterdag 1 december strijkt Semino met zijn 120 koppige gezelschap neer in de Ethias Arena in Hasselt. “Mijn nieuwe ‘Symphonie Des Lebens’ tour wordt heel bijzonder. Ik laat mij op het podium muzikaal ondersteunen door mijn live band. Ik breng een fantastische artiest mee die z’n sporen verdiende bij The Buena Vista Social Club en uiteraard zijn ook mijn dansers en danseressen ook nu weer van de partij. Ik speel voor mijn publiek al mijn grootste hits en nieuwe liedjes, afkomstig uit mijn recent verschenen album ‘Symphonie Des Lebens’”.

Het verhaal van Semino Rossi blijft fascinerend en onvoorstelbaar. In 1982 nam Semino een enkel vliegticket vanuit Spanje naar Oostenrijk. Aanvankelijk verdiende hij zijn brood als straatmuzikant en later als zanger in hotels in Spanje, Italië, Zwitserland en Oostenrijk. Ondertussen is de frisse vijftiger uitgegroeid tot een muzikaal icoon en vult hij moeiteloos de grootste stadions en concertzalen. De voorbije jaren kochten wereldwijd meer dan een half miljoen mensen een ticket voor een concert van Semino Rossi. Qua cd-verkoop blijft Semino Rossi ook verbazen. Z’n recent verschenen album ‘Symphonie Des Lebens’ (een cd die hij opnam met Modern Talking producer en icoon Dieter Bohlen) werd een paar weken geleden nog bekroond met goud en platina en ging – sinds de release dit voorjaar – ondertussen al meer dan 200.000 keer over de toonbank.

Kaarten voor ‘Symphonie Des Lebens’ van Semino Rossi – op zaterdag 1 december in de Ethias Arena te Hasselt – kunnen besteld worden via www.teleticketservice.com of op 070/345.345

Reageer (0)

29-09-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.12 nieuwe fietsroutes als lusjes in de Leiestreek

Ontdek met de 'Leiestreek Lusjes' de stadjes, dorpjes en kilometers autovrije jaagpaden langs de Leie.

leiestreek lusjes

Toerisme Leiestreek lanceert begin oktober het gloednieuwe fietsproduct 'Leiestreek Lusjes’. Een reeks van 10 suggestieroutes op het fietsnetwerk in de Vlaamse Leiestreek, waarvan 2 in de Oost-Vlaamse Leiestreek, plus 2 fietstips in de Franse Leiestreek laten je de regio ontdekken langs stadjes, dorpjes en kilometers autovrije jaagpaden. 

De tweetalige foldertjes tonen de bezienswaardigheden onderweg en wijzen je de weg naar de gezelligste cafeetjes. Je kan gratis je folder ophalen bij de diensten voor toerisme in de regio.

De 12 fietsroutes zijn te verkrijgen bij de diensten voor toerisme vanaf 04 oktober (zie www.tov.be) . 

Reageer (0)

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.50ste Tuindagen rond het Kasteel van Beervelde

Van vrijdag 11 tot zondag 13 oktober viert het kasteel van Beervelde zijn 50ste Tuindagen.
Het centrale thema lag voor de hand: goud!

Tuindagen beervelde

Op de oudste tuinbeurs van het land tonen opnieuw 220 groenexposanten drie dagen lang het beste en mooiste uit hun aanbod.  Behalve gezellig flaneren langs de vele stands, kan je op het kasteeldomein ook demonstraties en boekvoorstellingen bijwonen en interessante workshops volgen.

 Speciaal voor deze 'gouden editie' wordt een gouden hobbyserre gebouwd én verloot, stelt De Nieuwe Tuin een moestuin vol 'gouden' groenten voor, en kan je proeven van 'gouden' appelchips. 

Ook de kleinsten komen aan hun trekken: zij kunnen in boomhutten klimmen en met alpaca's en mini-shetlands op de foto. Alle info over dit evenement lees je op de website van de Tuindagen. 

Reageer (0)

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.1ste Miummm Matinee! op 6/10 in Roeselare

 

Roland Vanden Abbeele | watersommelier van Sergio Herman

           Miummm

Voor de allereerste Miummm Matinee op zondag 6 oktober verwelkomt het Vlaams Huis van de Voeding de allereerste watersommelier van België, Roland Vanden Abbeele!

Via een interactieve voorstelling laat Roland het publiek kennis maken met de diversiteit aan smaken die je in water kan proeven.  Na de uiteenzetting volgt een smaakvolle waterdegustatie.

Roland Vanden Abbeele is kind aan huis bij diverse topchefs. Zo stelt hij ondermeer de waterkaart samen van Sergio Herman (Oud Sluis) en Erwin Decabooter (Sofie's Choice).

Welkom vanaf 10.30 uur. De presentatie start om 11 uur.

Wie stipt is, krijgt een unieke Miummm-drinkbus!

 Schrijf je nu in via info@miummm.be of 051 750 222.

 Wat?

De Miummm Matinees zijn gezellige zondagse onderonsjes waarbij het publiek kennis maakt met een verrassend thema uit de voedingswereld. Langsheen interactieve gastpresentaties krijg je een beter zicht op de rijke en diverse wereld van de voeding.

Wanneer?

De Miummm Matinees gaan door op elke eerste zondag van de maand, telkens van 10u30 tot 12u30.

Waar?

De Miummm Matinees gaan door in het Miummm - Vlaams Huis van de Voeding, Spanjestraat 141 te Roeselare.

Deelnemen?

Wens je deel te nemen aan een Miummm Matinee, schrijf je dan in via info@miummm.be of via 051 750 222. Geef je naam, telefoonnummer en adres door en vergeet niet mee te delen aan welke Miummm Matinee je wenst deel te nemen.

Deelnemen is gratis*. Indien u echter niet komt opdagen, zonder dit vooraf te melden (vóór 3 oktober 2013), wordt u een no-show fee van 10 euro aangerekend.

Wees er snel bij, want het aantal plaatsen is beperkt.

*Wie zich heeft ingeschreven kan het Miummm vrij bezoeken, voor en na de Matinee. (van 10.30 uur tot 12.30 uur)

Alle info op www.miummm.be

 

Reageer (0)

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pandora Pixel ... een tentoonstelling over natuur en klimaat

Pandora pixel

Op zondag 29 september 2013,  om 15 uur, wordt in De Wereld van Kina: het Huis, de nieuwe tentoonstelling ‘Pandora Pixel’ officieel geopend. Pandora Pixel is een compacte tentoonstelling over natuur en klimaat.

Pandora Pixel verwijst naar de mythische Pandorafiguur, de eerste vrouw die gemaakt werd door de Griekse god Hephaistos. Hij creëerde deze beeldmooie vrouw uit water en aarde. Door een doos te openen, hoewel haar dat verboden was, bracht Pandora echter alle onheil over de mensen.

Zes opstellingen, verspreid over het museum, laten zien hoe de natuur onder druk komt te staan, hoe dieren zich moeten aanpassen aan opwarming of vervuiling en hoe dieren en planten eraan ten onder kunnen gaan.

Gelukkig had Pandora één ding in haar doos kunnen houden: Hoop. Daarom is er ook een wand van de hoop. Op die wand komt het ‘Pandora Pixel’ een boodschap voor de toekomst.

De doelgroep van Pandora Pixel zijn leerlingen van het 5de en 6de leerjaar.
De leerlingen komen in contact met het mooie en het lelijke in de natuur.

Praktisch
Locatie: De wereld van Kina: het Huis, Sint-Pietersplein 14, 9000 Gent
Open vanaf oktober 2013 elke dinsdag- en donderdagvoormiddag, van 9 tot 11.40 uur.
De lunchkamer kan gebruikt worden na reservatie per e-mail kinahuis@gent.be
of telefonisch op het nummer 09 244 73 73

Informatie:


De wereld van Kina: het Huis
Sint-Pietersplein 14
9000 Gent
Tel.: 09 244 73 73
Fax: 09 244 73 74
E-mail: kinahuis@gent.be - www.dewereldvankina.be
Openingsuren:
maandag tot vrijdag van 9 tot 17 uur, op zondag van 14 tot 17.30 uur.

Reageer (0)

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gents stadsbestuur start met Wijk van de Maand

Logo Wijk van de Maand

Wijk van de Maand
is het nieuwe concept van ontmoetingen tussen het college van burgemeester en schepenen en de bewoners van de 25 Gentse wijken. Het gaat daarbij niet meer om een enkele debatavond, zoals bij de wijkdebatten en debatcafé’s, maar om een maand vol interactieve ontmoetingen rond diverse thema’s, op maat van de wijk. Op die manier wil het stadsbestuur een nog beter beeld krijgen van hoe de bewoners hun wijk vandaag ervaren en hoe ze die samen nog beter kunnen maken. Zwijnaarde bijt de spits af en wordt in oktober 2013 ‘Wijk van de Maand’.
 
De aanpak van ‘Wijk van de Maand’ verschilt totaal van die van de klassieke wijkdebatten en de debatcafé’s uit de vorige bestuursperiode. Het gaat om een reeks ontmoetingen gespreid over een hele maand. Zo kunnen bewoners zelf kiezen welke ontmoetingen ze bijwonen naargelang van hun interesse.

Belangrijk is dat ‘Wijk van de Maand’ veel meer wordt dan een avond debatteren. De ontmoetingen tussen de bewoners en het stadsbestuur krijgen een sterk actieve en interactieve invulling. Bovendien zullen de activiteiten zoveel mogelijk plaatsvinden op de tijdstippen en op het terrein van de bewoners zelf.

Bijzonder aan ‘Wijk van de Maand’ is dat lokale verenigingen, bewonersgroepen en professionele werkers mee instaan voor de organisatie en uitwerking van de ontmoetingen en activiteiten. Dat alles met het oog op een maximale betrokkenheid.

De regie van ‘Wijk van de Maand’ is in handen van de wijkregisseurs van de Gebiedsgerichte Werking.

Wijk van de Maand Zwijnaarde
Het nieuwe bestuursakkoord bepaalt dat de huidige bestuursploeg, net als in de voorbije bestuursperiodes, tweemaal naar alle 25 Gentse wijken trekt. Tijdens de eerste ronde (van oktober 2013 tot en met december 2015) zal dat gebeuren volgens de formule van ‘Wijk van de Maand’.

Zwijnaarde bijt de spits af. In november 2013 zijn Dampoort - Sint-Amandsberg aan de beurt en Mariakerke volgt in december 2013.

‘Wijk van de Maand Zwijnaarde’ telt maar liefst negen ontmoetingen, gespreid over de maand oktober. Het gaat onder meer om een wijkwandeling rond diverse thema’s, een bezoek aan lokale handelaars, een ‘Message Party’ voor jongeren (fuif met optredens), een rondleiding op een bedrijventerrein en een gegidst bezoek aan het kerkhof.

Het volledige programma staat op de website www.gent.be/zwijnaarde. Iedere bewoner van Zwijnaarde kreeg een folder in de bus met een beschrijving van alle activiteiten.

Wijkblogs
Naast de ontmoetingen tussen het stadsbestuur en de bewoners zal ook het verslag interactief zijn. Zo zal ‘Wijk van de Maand’ te volgen zijn via de nieuwe wijkblogs. Iedereen kan er het programma raadplegen, de activiteiten volgen aan de hand van verslaggeving (met foto’s, filmpjes) én reageren.

Wie zijn wijk wil blijven volgen en in de toekomst de elektronische wijknieuwsbrieven wenst te ontvangen, kan op de blog zijn contactgegevens opgeven. Vanzelfsprekend worden geprinte versies voorzien voor Gentenaars die niet online actief zijn.

Reageer (0)

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eerste Belgische editie van The Big Draw in Gent (4-5-6/10/2013)

 










Het is zover! Op 4, 5 en 6 oktober 2013 vindt in Gent de eerste Belgische editie van The Big Draw plaats, een organisatie van KUNSTWERKT, S.M.A.K. en CIRCA.

The Big Draw is een wereldwijd tekenfestival, met één geniaal en eenvoudig hoofddoel: iedereen aan het tekenen krijgen. Het festival is ontstaan in Londen, waar The Campaign for Drawing in 2000 een eerste editie organiseerde. Door het grote succes werd The Big Draw overgenomen door steden in meer dan 20 andere landen. Na Londen volgden onder andere Berlijn, Barcelona, Los Angeles, Chicago, New York, en in 2013 dus ook… Gent.

94 organisatoren zorgen voor meer dan 100 activiteiten tijdens deze boeiende driedaagse. Tijdens het festival gaan mensen elke dag, op zoveel mogelijk plaatsen, aan de slag met potlood, papier, inkt, maar ook met technologie en nieuwe materialen. Om zo tekenen opnieuw uit te vinden, te experimenteren en hun ervaring en vondsten te delen. Jong en oud, ervaren of absolute beginner: we roepen iedereen op om mee te doen en Gent om te toveren tot één groot atelier vol ideeën en spektakel.

Workshops, lezingen, tentoonstellingen en vooral tekenacties door de hele stad: het staat allemaal op het programma van The Big Draw. Op welke dag je het festival ook bezoekt, er is altijd wat te beleven. Ook heel wat voor kinderen. Bezoekers kunnen hun programma zelf aan de hand van de overzichtelijke festivalkrant samenstellen. Die vinden ze in de 2 infopunten in de stad (S.M.A.K. en NTGent) en bij alle organisatoren van een activiteit.



Alle info op www.thebigdraw.be

Reageer (0)

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Freeks sienjalement: SCENES - NIEUW Nederlandstalig theatermagazine
Foto    Bij de start van het nieuwe theaterseizoen – en niettegenstaande de hakbijl in de culturele sector - verscheen in Haarlem een nieuw, goed ogend en inhoudelijk bijzonder boeiend Nederlandstalig theatertijdschrift onder de titel ‘Scènes’. Het neemt zich voor zes maal per jaar te verschijnen (abonnement eerste jaar € 19,95, volgende € 29,95) en regelmatig te berichten over ‘toneel, dans, muziektheater, cabaret en musical’.

 

Uit de inhoud blijkt evenwel dat die opsomming niet écht beperkend is en dat het hele spectrum van de spektakelwereld (inclusief figurentheater met Gnaffel, Ila van der Pouw…, kleinkunst, kindertheater met oa De Kopergieterij… ballet, mime, circus, opera… aan bod kunnen komen.

Scènes bevat zowel achtergrondartikels, interviews, festivaloverzichten, productiefiches met korte inhoud… als kortere actualiteitsberichten met betrekking tot de diverse genres. Voor de illustraties wordt vooral gewerkt met de beelden die de producenten zelf toeleveren waardoor er in het visuele een aardige variatie aan stijlen en invalshoeken getoond kan worden

De hoofdredactie is in handen van Jos Schuring de in zijn ‘openingsscène’ verklaart dat er twee jaar voorbereidingen aan het eerste verschijnen vooraf gingen. Hij vroeg Annette Embrechts en Rinske Wels als redacteuren en kan rekenen op enkele losse medewerkers. Uitsluitend Nederlanders… maar dat is misschien voorlopig. Het blad beoogt namelijk het hele Nederlandstalig theatergebied en zal bij aanslaan onder de Moerdijk ook wel een behoefte krijgen aan Vlaamse scribenten. (FN)   

 

www.scenes.nu         info@scenes.nu                    www.virtumedia.nl

 

Reageer (0)

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jan Smit is één van de vrienden bij Christoff !
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Met de Tweet “@jansmit “Vriend, wat zegt je agenda op 26/10? Ben je vrij en heb je geen zin om langs te komen op Christoffenvrienden? Zou super zijn ”, nodigde Christoff z’n goede vriend Jan Smit uit om erbij te zijn op Christoff & Vrienden XL, op 26 oktober 2013 in de Ethias Arena in Hasselt. Jan hoefde niet lang te twijfelen want weinige minuten later postte hij “Staat erin hoor! Ik ben erbij!” als reactie.

Met de komst van Jan Smit én ook de Duitse super-ster Florian Silbereisen is de affiche van ‘Christoff & Vrienden XL’  helemaal compleet. Net als twee jaar geleden wordt de doortocht van Christoff in de Ethias Arena in Hasselt ook nu weer iets heel bijzonders. “Afgaand op de positieve reacties en de vele tickets die nu al verkocht zijn, gaat dit het grootste solo concert worden van Christoff in Vlaanderen. Het wordt niet alleen groot qua publieke omvang, we gaan ook showmatig alles uit de kast halen. De grootste disco bol ter wereld is alvast gereserveerd om in Hasselt omhoog te hangen. Verder zal het muzikaal ook een top-avond worden”, aldus Benelive Entertainment die samen met Universal Music het concert organiseert.

Muzikaal put Christoff voor ‘Christoff & Vrienden XL’ uit z’n recent verschenen gouden album ‘Christoff & Vrienden 2’. “Het is de eerste keer dat ik, voor het publiek, duetten ga brengen die terug te vinden zijn op mijn nieuwste album. Heel wat gastartiesten komen langs en zingen met mij en mijn uitgebreide live band onze duetten. Het wordt een heel speciale avond”, aldus nu al een enthousiaste Christoff.

Wie ‘Christoff & Vrienden XL’ niet wil missen – op zaterdag 26 oktober 2013 in de Ethias Arena in Hasselt met o.a. Lindsay, Rob de Nijs, André Jr. Hazes, Corry Konings, Belle Perez, Robby Longo, De Romeo's, Laura Wilde, Florian Silbereisen en Jan Smit – kan best z’n tickets reserveren via www.christoffenvrienden.be of op 070/345.345.

Foto: Jan Smit c Rogier Jaarsma

 

Reageer (0)

22-09-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het Lekkere Westen ... voor wie wil genieten van culinaire toppers in de West-Vlaamse regio's en steden


Met ‘Het Lekkere Westen’ presenteert het provinciebedrijf Westtoer een origineel concept voor een weekendje weg in het najaar. Absolute aanraders rond deze tijd zijn de Westhoek, de Kust, het Brugse Ommeland, de Leiestreek en Brugge. De lekkere tafel blijft een meer dan belangrijk thema. Zeker in de West-Vlaamse regio’s en steden vind je absolute topkwaliteit. De 64 chefs van Het Lekkere Westen presenteren het allerbeste uit hun streek.

 

Gedeputeerde Franky De Block: “Het Lekkere Westen plaatst de unieke troeven van onze regio’s en Brugge  in de kijker. We werken graag samen met de vele chefs. Zij vertellen een uniek verhaal en leggen altijd de link met de streek. Bovendien is het najaar meer dan ooit een interessante periode voor een korte vakantie in eigen land. Dank zij een uitgebreide promotiecampagne in Vlaanderen zal onze actie een breed publiek inspireren om onze regio’s en Brugge te ontdekken”. 

 

Tips van echte ambassadeurs

Voor ‘Het Lekkere Westen’ selecteerde Westtoer samen met Horeca West-Vlaanderen niet minder dan 64 chefs uit de Westhoek, de Kust, het Brugse Ommeland, de Leiestreek en Brugge. Allemaal werken ze graag met producten uit hun streek. De chefs van Het Lekkere Westen zijn uitgegroeid tot echte ambassadeurs voor hun regio. Op de website www.hetlekkerewesten.be en in een kleurrijk magazine vertellen ze over hun passie voor de regio en over hun favoriete adressen in de streek. Zo ontdek je originele logeeradressen en ongekende plekjes om te bezoeken. De actie ‘Het Lekkere Westen’ is voor de chefs een perfecte aanleiding om met de seizoensgebonden streekproducten heerlijke gerechten te bereiden.

 

Ook Brugge hanteert Het Lekkere Westen als een thema in de nieuwe toeristische wintercampagne. Schepen Mieke Hoste: "Zoals bekend is Brugge een culinaire topbestemming. In Brugge hebben we verschillende topchefs die zelf creatief aan de slag gaan met streekeigen producten. Logisch dat ze een plaatsje krijgen in de campagne 'Het lekkere Westen' van Westtoer. Het concept nemen we graag over in onze eigen, internationale bestemmingscampagne 'Visit Bruges, visit more'. Deze campagne rollen we komende winter uit in de buurlanden en Spanje. Op deze manier is ons culinair talent verzekerd van promotie in het binnen- en buitenland."

 

64 West-Vlaamse chefs

Dit zijn de 64 chefs die deelnemen aan Het Lekkere Westen.

 

Voor de Kust : Ann Warrinner–Oosterstaketsel–Blankenberge, Piet Devriendt–Oesterput– Blankenberge, Dirk Crauwels–Seasons–Blankenberge, Donald Deschagt–L’Homard et la Moule–Bredene, Stijn Bauwens–De Kruidenmolen–De Haan (Klemskerke), Stéphane Buyens–Le Fox–De Panne, Sandrine Auvray–Huyze Armalot–De Panne, Bart Desmidt – Bartholomeus–Knokke-Heist, René Van Aeken–Wielrijdersrust ‘het dorstige hart’–Koksijde (Wulpen), Ivan Puystiens–Oh Restaurant–Koksijde(St.Idesbald), Johan Desmet –Kromme Elleboog- Middelkerke(Leffinge), Vincent Florizoone–Grand Cabaret–Nieuwpoort, Christophe Snauwaert –Toi Moi et la Mer–Oostende, Peter Moyaert–Mange Tout–Oostende, Dominique Bouttelisier–La Galleria–Oostende, Floris Panckoucke– Savarin–Oostende, Luc Deklerck–Bistro Mathilda–Oostende, Marianne Pauwaert–Tijdok – Zeebrugge.

 

Deze chefs uit Brugge zijn de trotse ambassadeurs van Het Lekkere Westen: Patrick Devos–Patrick Devos, Ann Vissers–Den Amand, Kurt Van Daele–Kurt’s Pan, Daan Cornilly –De Florentijnen, Reinout Reniere–Zeno, Dirk Vandenbosch–Crowne Plaza Café, Jurgen Aerts–Kok Au Vin, Geert Vanhee–’t Zwaantje, Kristof Deprez–De Mangerie, Achim Vandenbussche–Den Dyver, Thomas Vanwijnsberghe–Huidevettershuis, Björn Verriest– De Visscherie. 

 

Deze chefs nodigen uit om het Brugse Ommeland te ontdekken: Bert Fichefet–De Roste Muis–Bekegem, Wim Uyttersprot–Tannine et Cuisine–Jabbeke, Chris Beke–Laurel & Hardy–Oostkamp, Jan Schaek–De Stokerij–Oudenburg, Leo Callewaert-’t Apertje–Sint-Kruis, Filip Claeys–De Jonkman–Sint-Kruis, Pieter Lonneville–Tête Pressée– Sint-Michiels, Johan Commeyne–Zandwegemolen–Sint-Pieters, Bram Walcarius–The Roots–Torhout, Nathalie Plaiy–Den Haze–Wingene, Paul Deuss–Het Mortierken–Zuienkerke, Steven Devriendt–Cuisine Kwizien-Zwevezele.

 

Deze chefs uit de Westhoek nemen deel aan Het Lekkere Westen te ontdekken: Joris Missiaen–Potje Paté–Alveringem, Hilde Stekelorum–Tapa Tapa–Alveringem, Jean Francois Vermaut–De Zaligheid–Beveren ad IJzer, Bert Boussemaere–Notarishuys–Diksmuide, Tijl De Vriendt–Water en Vuur–Diksmuide, Tom Cloet–Bistro ’t Verschil–Gits (Hooglede), Stefaan Samoey–De Rentakker–Heuvelland, Isabel Verschelden–Boergondie–Heuvelland, Willem Buekenhoudt–Bistro Fino–Ieper, Bert Recour–Pegasus–Poperinge, Kris Pollentier– Manoir Ogygia–Poperinge, Dominique Bondue–Amfora–Poperinge, Geert Pattijn–Boerenhol–Reningelst, Jean Vandenberghe–Olijfboom–Veurne, Stefaan Coutteneye – Hommelhof–Watou.

 

Ook voor de Leiestreek plaatst Het Lekkere Westen tal van chefs in de kijker: Gilles Joye–Marcus–Deerlijk, Domien Plovier–’t Rusteel–Gullegem, Matthieu Beudaert– Table d’Amis–Kortrijk, Jurgen Maene–Fond & Fumet–Marke, Tim Boury–Boury– Roeselare, Tony Wielfaert–Eethuis Dugardeyn–Roeselare, Jan De Vry–De Postelein– Waregem.   

 

De actie loopt van 15 september tot 15 december.

Info: www.hetlekkerewesten.be of volg Het Lekkere Westen via Facebook.

Reageer (0)

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Peter Monsaert en "Offline" vallen in de prijzen in Rusland

 


 

Peter Monsaert heeft met zijn speelfilmdebuut Offline vandaag de Prijs voor Beste Regisseur gewonnen op de tweede editie van het Saint Petersburg International Film Festival (SPIFF, 13-22 september) in Rusland. Met de onderscheiding in Sint-Petersburg komt de teller voor de film op 10 prijzen te staan.

Met Offline debuteerde Peter Monsaert, die vroeger al actief was op het vlak van theater en video-installaties, vorig jaar als filmregisseur. De film brengt het verhaal van Rudy en Vicky die elkaar op het internet ontmoeten. Hij probeert om na zeven jaar celstraf zijn oude leven terug op te nemen. Zij is een jonge studente die als sexcamgirl een centje bijverdient. In de anonimiteit van hun online ontmoetingen lijken ze open te bloeien in elkaars gezelschap. In het echte leven staan te veel obstakels hun toenadering helaas in de weg. In de hoofdrollen zien we Anemone Valcke en Wim Willaert. Ruben Impens tekende voor de fotografie. De muziek is van Triggerfinger. Bij ons is Offline ondertussen beschikbaar op dvd (via Lumière) en vod.
 
'Ik vind het een bijzondere eer om de Prijs voor Beste Regisseur binnen te halen op een internationaal festival waar de concurrentie bestond uit 14 stuk voor stuk persoonlijke films van sterke, eigenzinnige regisseurs,' zegt regisseur Peter Monsaert in een eerste reactie. 'Het is fijn om gewaardeerd te worden voor mijn regiewerk omdat ik in Offline heb geprobeerd om mijn eigen stijl en visie vooral via de acteursregie op de film te drukken. Het doet bijzonder veel deugd dat dit opgemerkt en bekroond wordt. Het doet tenslotte erg veel deugd om te merken dat ik met deze film een universeel verhaal heb kunnen creëren gesitueerd in een specifieke context. Op alle festivals die ik bezoek, voel ik, los van taal of tradities, een warme appreciatie voor de film, wat me sterkt in de weg die ik verder moet volgen!' Eerder deze maand ontving Monsaert van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) een scenario schrijfpremie voor zijn volgende speelfilmproject, Le ciel flamand.

Vorige week mocht Offline in Oostende nog drie Ensors in ontvangst nemen, nl. deze voor Beste Scenario (Dominique Willaert, Tom Dupont en Monsaert), Beste Mannelijke Hoofdrol (Wim Willaert) en Beste Mannelijke Bijrol (Mourade Zeguendi). Daarnaast is de film al meerdere malen in de prijzen gevallen op internationale festivals zoals deze in Amiens (vier prijzen w.o. Grote Prijs, Beste Acteur en Beste Actrice), Aubagne (Beste Scenario), en op Festroia in Setúbal (Beste Debuut). Met de regieprijs in St.-Petersburg brengt dit het totaal op 10 onderscheidingen. Offline is later deze maand ook te zien op het Festival International du Film Francophone in Namen (27 september-4 oktober).

Het Saint Petersburg International Film Festival (SPIFF) werd vorig jaar voor het eerst georganiseerd. Doel is de culturele uitwisseling en de internationale communicatie en samenwerking tussen filmmakers uit verschillende landen aan te moedigen. De jury werd dit jaar voorgezeten door de Russische regisseur Sergey Bodrov (Prisoner of the Mountains, Mongol), en bestond verder uit Christoph Schaub (regisseur), Juris Poskus (regisseur-scenarist), Barbara Lorey de Lacharrière (journaliste) en Marion Döring (directeur van de European Film Academy).

Offline werd geproduceerd door het Gentse productiehuis Lunanime, onderdeel van de Lumière-groep, en Victoria Deluxe. Deze productie kon rekenen op steun van het VAF/Filmfonds van Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege.

Reageer (0)


FIJN OM WETEN


Foto

Foto

Ik kan best mezelf voorstellen als Johan Dhaene, een bezige bij uit Evergem (sedert 1/9/2008) met een prachtige vrouw en 3 schitterende kinderen. Ik was méér dan 25 jaar actief als radiomaker bij de Gentse radio's PLUS en ROELAND en kreeg voor diverse inspanningen op dat vlak een plaatsje in de Orde van de O'De Flander, kreeg de titel van Ambassadeur van de Westhoek door gouverneur Paul Breyne en was in 2004 laureaat van de Orde van de Gentse Draak omwille van de blijvende promotie voor het Vlaamse lied. Tegenwoordig kan je mij zeker nog eens ontmoeten als gelegenheidspresentator en zag op 25/8/2008 mijn "eerste" (?) boek "Scoren aan Tafel" (samen met Felix Alen, Wim Casteleyn en fotograaf Heikki Verdurme) verschijnen bij uitgeverij Lannoo. Sinds juli 2020 verzorg ik elke dinsdag tussen 11.30 en 12.00 uur de boekentips op MENT TV. Deze webstek ligt in het verlengde van dit alles.


Inhoud blog
  • MIAT wordt Industriemeuseum
  • Zwijntjeskermis komt eraan !!!!! (3-4-5-6 JUNI 2016)
  • De voorbije week GELEZEN EN GOEDGEKEURD
  • John Terra zingt Neil Diamond - nieuw album
  • Gent neemt afscheid van icoon PAUL VLAEMINCK
  • 73-jarige Rob De Nijs op Schlagerfestival 2016
  • Download nu gratis de nieuwe single van Michael Lanzo & Kitana
  • Le Noeud viert 40-jarig bestaan met stuk van Freek Neirynck
  • Toast Literair (Davidsfonds) op 24/1/16
  • "De ontsnapping" op de Gentse Leie
  • Extra voorstellingen 'Piaf, de musical' in Stadsschouwburg Antwerpen
  • FLORALIËN 2016 - van 22/4 tot en met 1/5
  • Trilogie van "BLOCH"-recepten blijft succesvol
  • Charlotte Leysen viert "70 jaar Suske en Wiske" mee!
  • 100 positieve gedachten & complimenten ... voor een spetterende start op 1/9!
  • Uitgeverij Partizaan pakt uit met grote naam uit de jeugdliteratuur
  • Nacht van de Vleermuis op 29/8
  • Martijn Bal nieuwe algemeen directeur Film Fest Gent
  • Ledebergse Feesten en Lichtstoet: het komt eraan (vanaf 21/8)
  • Lissa Lewis pakt uit met debuutalbum en siert affiche schlagerfestival 2016

    PARTNERS van WWW.PLIETSPLETS.BE

    Foto

    Foto

    Mijn favorieten
  • Breydelham
  • Heikki Verdurme (fotograaf)
  • Uitbureau Gent (tickets)
  • Gent
  • Zinloos geweld
  • Smaak
  • Ambiance
  • Huis van Alijn
  • Aktivia
  • Gastronomie en Toerisme

    Archief per maand
  • 09-2018
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 01-2016
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 06-2015
  • 04-2015
  • 01-2015
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 04-2006
  • 03-2006
  • 02-2006
  • 11--0001

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs