Plietsplets
Elke dinsdag tussen 11.30 en 12.00 uur: JOHAN TIPT BOEKEN op MENT TV

Foto

CD-ALBUM IN DE KIJKER


Foto

"Natural Woman - a tribute to Carole King"
Sabien Tiels

www.sabientiels.be  


Dit zijn onvergetelijke partners van www.plietsplets.be


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Zoeken in blog


Foto

Freek Neirynck zorgt met grote regelmaat voor 'boekensienjalementen' met een eigen kijk



Foto

voor wie iets méér wil
13-04-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fiesta Europa van 19 t.e.m. 24 april op Gentse Korenmarkt

Fiesta Europa 2012

'Fiesta Europa'
komt opnieuw naar Gent en palmt van vrijdag 19 tot en met woensdag 24 april 2013 de Korenmarkt in.

De bezoekers vinden er een stand met zoetwaren uit Sicilië, heerlijke Spaanse ham, bergkazen uit de Pyreneeën en de Alpen, textiel uit Lapland, Hongaarse manden en korven, lederwaren, edelstenen en mineralen van over heel de wereld, een heerlijke Moezelwijn, paëlla, verse oesters, een verbazend lekkere Engelse keuken, enz.

Net als vorig jaar staan er weer een vijfentwintigtal paviljoententen aangevuld met een handvol verkoopswagens mooi opgesteld in een soort ‘Europees dorp’. De marktkramers, een bont internationaal gezelschap, laten de bezoekers maar al te graag kennismaken met al die specialiteiten uit hun land of regio. Schepen Christophe Peeters: ‘Een absolute sfeermarkt , die een instant vakantiegevoel garandeert.’

Fiesta Europa

Een mengelmoes van talen en culturen, authenticiteit, een ruim en kwalitatief aanbod, een mooie presentatie, enthousiasme en ambiance, een gezellige en ongedwongen sfeer, een muziekje op de achtergrond, enz., dat zijn de sleutelbegrippen van ‘Fiesta Europa’ en de elementen die het concept zo uniek en zo geliefd maken bij een breed publiek.

Organisator en oprichter Roeland Storms uit Wuustwezel werkt intussen al meer dan 5 jaar aan dit concept. Zijn bedoeling is om professionele marktkramers uit heel Europa die specialiteiten uit hun land of regio te koop aanbieden, samen te brengen in een ‘internationale feestmarkt’ en op die manier ‘Europa’ op een aangename manier dichter bij de mensen te brengen.

Vorige editie groot succes

De edities van de ‘Fiesta Europa’ in augustus op de Kouter zijn inmiddels een vaste waarde op de zomerkalender. Vorig jaar trok de Europese markt voor het eerst ook al eens in de lente naar de binnenstad (Korenmarkt) en al snel bleek ook de lente-editie een schot in de roos te zijn. Het publiek was talrijk en opgetogen en de deelnemende marktkramers waren erg tevreden. Gent is dan ook een echte marktstad en ‘Fiesta Europa’ is een welgekomen aanvulling op het bestaande uitgebreide aanbod op dat vlak in Gent. Een vervolg op dit succesverhaal kon dus zeker niet uitblijven.

Praktisch

De internationale feestmarkt ‘Fiesta Europa’ vindt plaats op de Korenmarkt van vrijdag 19 tot en met woensdag 24 april 2013 en is dagelijks open van 10 tot 20 uur. De markt is vrij toegankelijk en bij vele marktkramers kun je gratis proeven.

Reageer (0)

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.21 april: Erfgoeddag ... ook in GENT!

Affiche Erfgoeddag 2013

Of je nu terugkeert in het verleden of vooruitblikt naar de toekomst, op Erfgoeddag staat dit jaar de tijd centraal onder het motto ‘Stop de tijd!’. De Erfgoeddag vindt plaats op zondag 21 april 2013. Alle activiteiten zijn gratis.

Archieven, documentatiecentra, heemkundige kringen en musea roepen een beeld op van hoe het leven er in andere tijden moet uitgezien hebben. Dat doen ze aan de hand van oude foto’s, futuristische plannen, waardevolle kunstwerken, lyrische brieven en doorleefde verhalen. Bovendien komt het publiek te weten hoe men vroeger over de toekomst dacht en hoe wij vandaag met ons verleden omgaan.

Op verschillende locaties demonstreren experts het effect van de tijd op onze erfgoedcollecties. Ze leren ons iets over het bewaren en archiveren van papier, planten of dieren.

Gent herdenkt dit jaar de Wereldtentoonstelling van 1913. Tal van organisatoren wijden dan ook een activiteit aan de eeuw van de vooruitgang.

Tijden veranderen en de vernieuwing die daarmee gepaard gaat, wordt niet altijd (meteen) gesmaakt. Na een bezoek aan de tentoonstelling over chirurgie in het Museum voor de Geschiedenis van de Geneeskunde ben je echter blij dat de tijd niet stil is blijven staan.

Praktisch


Alle activiteiten zijn gratis en doorlopend van 10 tot 18 uur, tenzij anders vermeld.
Los van de speciale Erfgoeddagactiviteiten is in alle musea de vaste collectie gratis te bezoeken.
64 activiteiten, 40 erfgoedinstellingen, 12 kinderactiviteiten, 6 gegidste tochten.

Alle info op www.erfgoeddag.be

Reageer (0)

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gentse dienst Toerisme lanceert 4 themaplannen

Lam Gods plan  Café- Restoplan  Shoppingplan Gent  Veggieplan Gent

Gent ontpopt zich meer en meer als een bestemming die beantwoordt aan alle verzuchtingen van citytrippers uit binnen- en buitenland. Authenticiteit, cultuur, lifestyle, een mooi aanbod aan logies, shopping en culinaire geneugten;  het totaalpakket bepaalt de aantrekkingskracht van onze stad voor die doelgroep. Publicaties zoals de toeristische brochure en de talloze toeristische gidsen alsook de website visitgent.be belichten steevast het geheel van die facetten. Nu lanceert de Gentse Dienst Toerisme ook vier themaplannen: het Veggieplan, Lam Gods plan, Café- en restoplan en Shoppingplan.

Aan de hand van die themaplannen wil de Dienst Toerisme inzoomen op specifieke thema’s: op belangrijke Gentse troeven als het Lam Gods en Gent Veggiehoofdstad van Europa bijvoorbeeld, die redenen op zich zijn om Gent te bezoeken. Maar ook op het Gentse winkel-, culinaire- en uitgangsaanbod. Met deze à la carte marketing wil de dienst tegemoetkomen aan de toenemende nood van de toerist aan specifieke informatie en insider tips.

Lam Gods plan

Het allereerste themaplan, ‘Hemels Gent’, kwam er in 2011 en belichtte het Gentse religieus erfgoed in het algemeen met de ‘Aanbidding van het Lam Gods’ als pronkstuk. Nu brengt de Dienst Toerisme een geactualiseerd plan uit, énkel gewijd aan dat Lam Gods. Het Lam Gods is uniek en wordt wereldwijd erkend als een van de hoogtepunten van de kunstgeschiedenis. Het kreeg opnieuw internationale aandacht naar aanleiding van de restauratie.

Het grafisch aantrekkelijke plan wil die roem bestendigen en kijkt naar het wereldberoemde drieluik vanuit vier invalshoeken: de kunsthistorische waarde van het paneel, de iconografie, het verhaal van de fascinerende lotgevallen waaronder de diefstal van het paneel van de Rechtvaardige Rechters en natuurlijk ook het hoe en waarom van de restauratie in het MSK.

Veggieplan en Cafe- en restoplan

De themaplannen rond ‘Veggie Gent’ en ‘Cafés en restaurants’ zijn gegroeid uit privé-initiatieven van non-profit organisaties, respectievelijk EVA en Caféplan/Restoplan. Voor die edities werkte de Dienst Toerisme met hen samen. Het bestaande concept werd overgenomen en vertaald naar een product op de leest van de bezoekers. Een aantal Gentenaars die representatief zijn voor een bepaald profiel van het toeristisch doelpubliek stellen zowel op het restoplan als op het caféplan een aantal zaken voorop die hen typeren. Zo wijzen Gentenaars de bezoeker de weg.

Shoppingplan

Ook het Shoppingplan heeft de ambitie om de bezoeker die hier maximaal enkele dagen is, wegwijs te maken, in het Gentse winkelaanbod dan. Het plan geeft een overzicht van de verschillende shoppingbuurten, straten met een hoge concentratie van winkels elk met hun eigen karakter, en een opsomming van de toonaangevende markten.
De bezoeker zoekt de weg naar de voornaamste winkelstraten maar wil vooral te weten komen waar die typisch Gentse winkeltjes zijn.

Met het plan in de hand ontdekt hij de gewone loopstroom maar wijkt hij daar ook van af en ontdekt hij winkels die hij anders mogelijks mist en die hij elders niet zal aantreffen.

Het shoppingplan is niet aanbod- maar wel vraaggericht. Om de categorieën te bepalen voor de selectie baseerde de Dienst Toerisme zich op vragen van individuele toeristen in het infokantoor (zoals designer winkels, Gentse ontwerpers, souvenirs, interieurzaken, enz.). Ook werd gekeken naar waar Gent sterk in is (bijvoorbeeld kunst, antiek en brocante, vintage en retro). Natuurlijk is die selectie een momentopname en verandert het aanbod snel. Bij een eventuele volgende druk hoort een grondige update.

Alle themaplannen zijn tweetalig Nederlands en Engels. Ze zijn bestemd voor de individuele (verblijfs)toerist die ze in het infokantoor van de Dienst Toerisme gratis kan krijgen. De plannen staan ook op de website www.visitgent.be, waar de toerist het aanbod voor zijn afreis of tijdens zijn verblijf kan raadplegen.

Reageer (0)

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.gARTen 5: een openluchttentoonstelling mèt pit en poëzie


Garten 5 - Beelden in tuinen in Destelbergen

 

De triënnale voor hedendaagse beeldhouwkunst gARTen is een organisatie van de Kunst- en Cultuurkring “Rond de Damvallei vzw“gARTen gaat door op: 4-5-9-11-12-18-19-20-25-26 mei 2013 van 10.00 tot 18.00u

 

Waar:

Kerkkouterrede 9

9070 Destelbergen

 

Wanneer:

van 03/05/13 tot 26/05/13 Altijd open

 

Prijs:

Kinderen -12j gratis 55+, studenten 7 euro

 

Links:

www.kcrd.be

 

Uitgebreide infotekst:

gARTen 5 Kunst en Cultuur “Rond de Damvallei” wil met deze vijfde editie van “gARTen” u opnieuw laten genieten van pareltjes van eigentijdse beeldende kunst. Bekende namen flankeren aanstormend talent. Destelbergen-Heusden heeft als kasteelgemeente, daarnaast ook heel wat prachtige privétuinen en natuur te bieden. De beeldenroute, zowel per fiets als met de auto, biedt u een beeld van een gemeente waar het aangenaam toeven is. Herman Van Nazareth is ten tweede male gastkunstenaar. U vindt zijn werk o.a. op het startpunt. Drie dichters, waaronder dorpsdichter Koenraad De Smet, zorgen voor de poëtische toets. Een speciaal woord van dank aan het gemeentebestuur van Destelbergen-Heusden en de provincie Oost-Vlaanderen.Kom en geniet!

Meewerkende kunstenaars : Herman Van Nazareth, Kristien Vervaet, Lucien Franck, Anca Benera, Firmin De Vos, Walter De Buck, Ghislain De Wlde, Hilde Van de Walle, F.man, Thomas Huyghe, Stefaan Roelstraete, Anne Steen, Jean-Pierre Belaen, Geert De Smet, Bert Van Acker, Alexander Ketele, Luc Van Soom, Jan Leenknegt, Joris Bundervoet, Niko Van Stichel, Annie Gansbeke, Americo Piñanez, Irénée Duriez, Luc De Blok, Paul Dekker, Filip Claus, Kim De Ruysscher, Anna Olenicenco

Poëzie : Koenraad De Smet, Georges Heerman, Tine Hertmans

Reageer (0)

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.“DE SEENE” : GEEFT NIEUW GENTS TALENT NOG EEN KANS MET HERNEMING OP 24 MEI

Foto  Zoals reeds eerder gemeld op Plietsplets (20/03/2013) is er een nieuw volkskunstinitiatiefinitiatief opgestart rond Noël Fack van De Dreidekker. Het wil vooral nieuwe en jong Gents talent een kans geven om zich te profileren. Freek Neirynck ging naar de première…

 

3dekkersproducties leverde al een aantal zeer waardevolle bijdragen tot het in standhouden van de Gentse volksmuziek-, café-chantant- en revuecultuur. De belangrijkste verdienste van artistiek leider Noël Fack is ongetwijfeld het uitbrengen van inmiddels een zestal CD’s waarop liedjes die dreigden verloren te gaan met een kruim van Gentse artiesten heropgenomen en gereleased werden.

 

Maar nu wordt nog meer aan de  toekomst gedacht… aan de doorgeven van de fa(c)kel aan een jongere generatie. Daartoe brachten Fack en Nico Lenny een aantal jonge mensen samen die zich verenigden als De Seene, meteen ook de titel van hun eerste volksmuziekrevue die ze brengen in Praatcafé’t Spoorke in Gentbrugge.

 


Lenny jr (zoon van ouwe rot Bert) is Master of Ceremonies en zowat de regisseur van het spektakel. Dat eerste doet hij méér dan voortreffelijk. Hij heeft dan ook een showbizz-opleiding gevolgd. De enige van de bent die het voor de rest al dan niet moet hebben van hun natuurtalent. De centrale figuur is plankenvast, zingt goed, weet een publiek (ook bij goed in de hand gehouden improvisaties) te boeien, spreekt voortreffelijk Gents. Zijn liedjes behoren ook  tot de hoogtepunten van de avond.

 

Dat kan niet gezegd worden van Jason die vier liedjes van André Haazes meende te moeten brengen… in het Nederlands van boven de Moerdijk. In de vergelijking met andere imitatoren van de Nederlandse succeszanger staat hij onderaan de ranglijst. Toch heeft hij een sterke, warme stem en een voorlopig evenwel onaangeboord stage potentioneel. Misschien was hij nog het meest slachtoffer van de programmatie. Die paste als een tang op het varkentje van Sint-Antonius tijdens deze Gentse Bonte Avond oude stijl.

 

In hetzelfde straatje zat Malika eigenlijk een beetje, met haar Engelse liedjes. Maar minder. Zij heeft een relatief acteertalent (vooral als aangeefster). Ietwat steviger, spittanter, komische dus… teksten zouden haar in combinatie met een strenge regie wel een stuk verder kunnen brengen. Haar ambitie straalt ze alvast sterk uit. Dringend wek van maken dus. 

 

Twee natuurtalenten ontdekt op de première, voor wie het bovenstaande nochtans ook geldt: Caressa en Glenn in de sketches en de kwikkies. Zéér genietbaar. Het siert hen ook dat ze bij hun leest willen blijven. Caressa heeft iets van het jonge Margrietje Bruggeman en Glenn neigt met zijn breed spectrum naar de aloude komieken. Hij zou bovendien een zeer goede clown (August) zijn.

 

Aan Michael en Lynn  is nog veel werk, maar uit hun basistalent, durf en enthousiasme valt vast heel wat te gebruiken. Als zowel Noël Fack als Nico Lenny hun ervaring én professionaliteit op hen kunnen overenten zit er wellicht iets méér in dan weer te zien kregen op de première.

 

Kortom, De Seene is een zéér waardevol initiatief dat met hard werken en een zelfkritische instelling inderdaad voor de broodnoodzakelijke opvolging in het genre kan zorgen. (fRè!éK NeIrYnCk)

 

Er is nog een voorstelling op 24 mei om 20 uur in Praatcafé ’t Spoorke aan de Leo Terzweilaan in Gentbrugge.

Reageer (0)

11-04-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.SANDTON GRAND HOTEL REYLOF viert 1 jaar bestaan !!



SANDTON GRAND HOTEL REYLOF
(4*)(Gent) bestaat 1 jaar en dat wordt graag gevierd!

 

Op zaterdag 20 april om 22.00 uur wordt alvast gestart met “Isolde et les Bens“en “Fredo” (tot 03.00 uur).

Foto: 20th of April 2013
 
Musical entertainment provided by Isolde et les Bens & DJ Fredo until the early hours!

Don't wait too long to reserve your spot for this fabulous celebrations party!
For reservations: 09/235.40.70 or Griet.Debels@sandton.eu

 

Daags erna (zondag 21 april) presenteert REYLOF “The unique stroppendrager voor 1 dag experience”, kortweg ne vrie wijzen dag vol Gensch.

 

Tijdens deze dag is er volop muzikaal talent aanwezig: background pianomuziek, een èchte Café Chantant met het duo Frans Babbelaar - Noël Fack èn meezingers met Kurt Burgelman.

In de late namiddag komt ook de “Opera voor muzikaal vermaak”.

 

Van 16.00 tot -17.00 uur is er trouwens ook mogelijkheid om het Gentse dialect te leren
van professor “Freek Neirynck”.

Foto: 21 April 2013
Van 16 tot 17uur Gentse les met Freek Neirynck!
Voor reservaties: 09/235.40.70 of salesreylof@sandton.eu

 

Maar ook op culinair gebied is er genoeg te beleven:

 

Een stroppendrager lunch (1-, 2- of 3-gangen) is mogelijk tussen 12.30 en 14.00 uur vanaf €18,50 p.p. (exclusief dranken).

 

Na de lunch (van 15.00 tot 18.00 uur) is er een High Tea met Gentse lekkernijen vanaf €19,00 p.p. èn uiteraard is de gehele middag voorzien van muzikale omkadering.

 

Men kan zich inschrijven voor de gehele dag of alleen voor de lunch/high tea via  salesreylof@sandton.eu 

SANDTON GRAND HOTEL REYLOF - Hoogstraat 36 - 9000 Gent
09/235.40.70

 

Reageer (0)

10-04-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Auteur Guido Strobbe signeert op 13/4 zijn nieuwste thriller



11 april 1934. Er wordt ingebroken in de Sint-Baafskathedraal van Gent.

2012. Wat hebben de moorden op de familieleden van Sobert Soetaert in Oostenrijk te maken met de sluipschuttermoorden in België? Robert Soetaert brengt een kleine agenda mee uit Oostenrijk. Die levert hem heel wat problemen op en brengt zelfs zijn eigen gezin in gevaar. Het politieapparaat is ondertussen in rep en roer en alle zeilen worden bijgezet om de sluipschutter in te rekenen.

ODIUM is de tweede thriller van auteur Guido Strobbe ... en hij signeert op zaterdag 13 april van 15.00 tot 16.30 uur in de Standaard Boekhandel St. Baafs. Een ideaal moment voor een ontmoeting met deze auteur en een kennismaking met zijn boeken.

Reageer (0)

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Theater Maskee start op 12/4 met nieuwe produktie



PA GOAT ER VEURE

 

De “schwung”  is volkomen verdwenen uit het huwelijksleven van Piet VOGEL.  Het lijkt echter een familiaal virus te zijn want ook zijn schoonbroer wordt daarmee geconfronteerd.  Een waar doorgeefvirus dus, dit  tussen de families VOGEL en CRUL is echter de basis naar een beoogde vrijheid van alle betrokken partijen.  Het is Piet Vogel die het initiatief neemt om van de ontstane vrijheid te kunnen profiteren.  Zijn schoonbroer Marc CRUL wordt er onmiddellijk bij betrokken.  Samen moet ze van hun vrijheid kunnen genieten maar enkele verkeerd ingeschatte situaties zullen ook de toeschouwers in deze komedie blijven verrassen tot het eind.

De auteur

Maurice De Grauwe

 

De Cast

 

Christian Bellecoste, Aline Ceulemans, Maurice De Grauwe, Karina De Meyer, Nicole De Tollenaere, Patrick Van Damme, Debby Van den Daele en Gino Windels. In een regie van Wim De Puydt.

 


De voorstellingen gaan door in Centrum Seleskest, Sint-Salvatorstraat 38, 9000 Gent.

 

Vrijdag

12, 19 en 26 april 2013

om 20u

Zaterdag

13, 20 en 27 april 2013

om 20u

Zondag

14 en 21 april

om 15u

Maandag

22 april 2013
(Extra voorstelling voor weekendwerkers)

om 20u

 

Kaarten en reservatie

 

Toegangskaarten kosten 10 EUR in voorverkoop.

 

Voor de plaatsbespreking kunt u zich wenden tot :

Janine Sacré, Tichelrei 2/48, 9000 Gent - tel. 09-222 08 55 of reservatie@theatermaskee.be.

 

Meer info op : www.theatermaskee.be

Reageer (0)

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gents Lichtfestival pas terug in 2015 !



De twee edities van het Lichtfestival in 2011 en 2012 waren een enorm succes.

Vooral de tweede editie was, met bijna een half miljoen bezoekers, een ongeziene voltreffer. Het behoud van dit festival in het kader van stadspromotie blijft dus van belang voor het stadsbestuur.

Het Lichtfestival organiseren, kost de stad Gent 600.000 euro. Dit bedrag is nodig om alle artiesten en lichtinstallaties in Gent te krijgen.

 

‘We willen de artistieke kwaliteit van de installaties blijven garanderen. Daarom hebben we gekozen voor een driejaarlijkse in plaats van tweejaarlijkse formule.

In het kader van de stadsbrede besparingen was het ook een optie om een light-versie te laten plaatsvinden. Maar daar passen we voor.’ zegt de Gentse schepen van Cultuur Annelies Storms (SP.A).

 

De Stad Gent moet de komende jaren stevig besparen en zoekt mogelijkheden om dit binnen meerdere beleidsdomeinen op te lossen. Concreet voor het evenementenbeleid brengt dit met zich dat het Gentse stadsbestuur overeengekomen is om van het Lichtfestival een driejaarlijks in plaats van een tweejaarlijks evenement te maken.

 

Fans van het Lichtfestival zullen dus nog een jaar langer geduld moeten hebben.

Maar de diensten hebben nu een jaar langer de tijd om alles voor te bereiden. Het wachten zal dus worden beloond.
Volgende edities dus in 2015 en 2018 !

Reageer (0)

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ROB DE NIJS ontvangt bijzondere onderscheiding èn viert (op 22/6)

billboard


Op feestelijke wijze werd zanger Rob de Nijs op woensdag 3 april ontvangen in de ambtswoning van de Nederlandse Consul
generaal Gert Heijkoop. Aanleiding voor de unieke ontvangst – gesteund door het Nederlands ConsulaatGeneraal – was de indrukwekkende carrière die de frisse zeventiger Rob de Nijs gerealiseerd heeft.

Toen hij op 20 jarige leeftijd (1963) doorbrak met Ritme Van De Regen was dat het begin van een buitengewoon succesvolle muzikale carrière in de lage landen die ondertussen al meer dan 50 jaar duurt. In z’n toespraak loofde de consulgeneraal Heijkoop Rob de Nijs als een muzikant/artiest die altijd en in alle omstandigheden het beste van zichzelf heeft gegeven en nog steeds geeft.

Rob kreeg ook een bijzondere onderscheiding in de vorm van een unieke award: “Erkenning voor Nederlands langstlopende muzikale exportproduct naar België”. Cijfers spreken ook boekdelen, want Rob de Nijs heeft in die halve eeuw carrière meer dan 1.500.000 cd’s verkocht in Vlaanderen en er gingen vele duizenden landgenoten kijken naar z’n concerten.

“Het is voor mij een voorrecht dat ik mijn carrière simultaan heb kunnen opstarten in Nederland én in Vlaanderen. Ik ben heel blij dat liedjes als Malle Babbe, Jan Klaassen De Trompetter, Dag Zuster Ursula en vele anderen zo’n succes zijn geworden in de lage landen. Ik kom ook heel graag naar Vlaanderen omdat ik mij hier heel erg thuis voel. Het grootste compliment dat ik te horen krijg in Vlaanderen is dat ze mij niet ‘de Nederlandse zanger‘ noemen maar gewoon Rob de Nijs. Dat voelt aan alsof ik er ook helemaal bij hoor en dat doet heel erg goed,” zei Rob de Nijs toen hij z’n onderscheiding in ontvangst mocht nemen uit handen van de consulgeneraal. Deze laatste onderstreepte nog eens uitdrukkelijk wat voor impact de muziek en de figuur van Rob de Nijs had en heeft op de muziekbeleving in Vlaanderen.

Voor de talrijk opgekomen pers en media heeft Rob de Nijs ook de eerste naam bekend gemaakt van een gastartiest die hem zal vergezellen op zaterdag 22 juni in de Lotto Arena in Antwerpen. Die dag viert Rob – met z’n Vlaamse fans – z’n 70ste verjaardag.

“Rob 70 wordt voor mij een heel bijzonder concert. Het is de allereerste keer dat ik met mijn eigen Pur Sang band te gast ben in de Lotto Arena. Een paar weken geleden ben ik daar alvast eens gaan kijken en was onder de indruk van de prachtige concertzaal. Als artiest is het een voorrecht om in zo’n mooie zaal te mogen staan. Uiteraard ga ik die avond al mijn grootste hits spelen en ik zal ook een paar gastartiesten op het podium verwelkomen,” vertelde Rob de Nijs enthousiast.

Paul Michiels

Wie van de partij zal zijn op Rob 70 is Paul Michiels. Sinds hij eind jaren tachtig met z’n muzikale kompaan Jan Leyers als Soulsister doorbrak, is hij niet meer weg te slaan uit de actualiteit. Zijn herkenbare, doordringende stem maken van hem een unieke artiest met een bijzonder stemgeluid.

Rob 70 vindt plaats op zaterdag 22 juni 2013 in de Lotto Arena in Antwerpen. Samen met z’n live band zingt Rob de Nijs z’n grootste hits en krijgt hij op het podium ook nog gezelschap van o.a. Paul Michiels. Meer gastartiesten worden later aangekondigd.

Tickets voor het concert kunnen online besteld worden via www.teleticketservice.com of telefonisch op 070/345.345.

Reageer (0)

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.JULIEN CLERC op 28/4 in Gentse Capitole



Na een triomfantelijk succes met het Filharmonisch orkest, gaat Julien Clerc op tournee met een intieme voorstelling begeleid door 2 piano’s.

Julien Clerc is een van de grootste Franse vedetten. Tijdens de Pianistic Tour 2013 ervaar je dit icoon op z’n best in een intieme setting. Met twee piano’s en een marimba geniet je van zijn liedjes in de puurste vorm. Hits als Hélène, This Melody, Si on chantait en Ce n’est rien en uiteraard zijn warme stem maken van deze avond een onvergetelijke belevenis.

Op zondag 28 april concerteert Julien Clerc in de Gentse Capitole van 20.00 tot 22.30 uur.
Voor tickets moet u vliegensvlug zijn: 0900 69 900 of www.sherpa.be (35 - 45 - 50 € of dinner seats: 90 €)

Binnenkort nog méér info over dit concert !!!

Reageer (0)

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Herdenking wereldtentoonstelling in Gent: 100 jaar

100jaar wereldexpo Gent

In april is het 100 jaar geleden dat in Gent de wereldtentoonstelling plaatsvond. Om dat te herdenken, zijn er tal van expo's en andere evenementen gepland. Met de 'Exposition universelle et internationale de Gand' nam Gent in 2013 plaats in een rij steden die de wereld hadden verbaasd met hun industriële bravure en culturele schittering.

Heleboel activiteiten 

Voor de stad was de wereldexpo de échte start van de 20ste eeuw, een tijdperk van moderne ideeën en een ongebreideld geloof in vooruitgang. Dit jaar zal de stad opnieuw extra bruisen, met heel wat activiteiten om dit eeuwfeest te vieren.
Voor een overzicht van de geplande feestelijkheden: www.gent.be  

 Hierbij alvast een greep uit het aanbod:

Het Museum voor Schone Kunsten en het S.M.A.K. brengen een overzichtstentoonstelling van de Belgische tak van het modernisme. Focus ligt niet alleen op beeldende kunst, met werk van onder meer Georges Vantongerloo,  René Magritte en Jozef Peeters, maar ook op literatuur, theater, architectuur, cinema en fotografie. Van 2 maart t/m 30 juni.

Het MIAT blikt met 'Onder stroom' terug op 100 jaar elektriciteit. Hoe belangrijk is elektriciteit voor het moderne leven? En zouden we nog zonder kunnen? Van 27 april t/m 29 september.

Circa organiseert op 25 en 26 mei 2013 de ‘Kinderwereldexpo’ in het Citadelpark.
Ontdek met het hele gezin de unieke én door kinderen bedachte paviljoenen en geniet van theater, muziek, multimediale installaties en zoveel meer.
Meer info op www.kinderwereldexpo.be (vanaf maart 2013)

- Vooruit begon een eeuw geleden als feestlokaal van de socialistische beweging en groeide uit tot een kunstencentrum met faam. Dat wordt uitgebreid gevierd met een tentoonstelling in het STAM. Tot 1 november kan je de Vooruit ook bezoeken als levend monument. Je ontdekt plekken waar je anders niet bij kan en ontmoet artiesten die er kind aan huis waren of zijn. Alle info op www.vooruit100.be.

In het STAM loopt er nu een nieuwe tijdelijke expo als prelude op de herdenking van de wereldtentoonstelling. Een virtuele maquette toont niet alleen hoe de Sint-Pietersaalstwijk, waar de expo liep, er anno 1913 uitzag, je kan er zélf ook in gaan wandelen. www.stamgent.be

Reageer (0)

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwe Leiestreek Magazine is uit !

Zomerbrochure2013

Zopas verscheen het nieuwe Leiestreek Magazine voor deze lente en zomer.

Een belangrijke brok in dit nummer is weggelegd voor de expo’s ‘Iedereen Flandrien’.

Maar natuurlijk ontbreken ook de tips over varen, Leie Lekker Land, fietsen en wandelen niet! Er worden enkele terrasjes in de kijker geplaatst, het project ‘300 jaar grens’ wordt belicht en in het kader van het Internationaal Scheldejaar wordt ook een onderdeel gewijd aan de troeven van deze machtige rivier.

Het magazine is gratis verkrijgbaar bij de diensten voor toerisme of je kan het aanvragen via www.toerisme-leiestreek.be  

Reageer (0)

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.2013 in het teken van de VLINDER

Icarusblauwtje. Foto Diane Appels

Natuurpunt Gent en de Stad Gent
stellen 2013 in het teken van de vlinder. Het is de nieuwe soort van het jaar.

Met allerlei activiteiten werpen we een blik op de vlinders, hoe ze leven en hoe we ze meer naar onze tuinen en parken kunnen lokken. Vlinders staan opnieuw symbool voor de natuur die ook in de stad haar plaats verdient.

Vlinders in soorten

Vlinders zijn fascinerende beestjes. Het zijn vrolijke fladderaars die we met veel plezier in onze tuin verwelkomen. Is het omdat hun kleurrijke voorkomen de lente inluidt? Of omdat vlinders ons de prettige associatie met verliefdheid doen maken?

Dit jaar zetten Natuurpunt Gent en de Stad Gent de vlinders in de kijker. Met wandelingen, workshops, een cursus dagvlinders, een tuinenfietstocht leer je allerlei vlinders bij naam noemen. En ongetwijfeld zal je verwondering alleen maar groeien. Wist je bijvoorbeeld dat vlinders elkaar over grote afstanden kunnen ruiken? Of dat er ook trekvlinders bestaan, die reizen maken van wel duizenden kilometers?

Voor het eerst kan je de soort van het jaar ook ‘s nachts leren kennen. In het Sint-Baafskouterpark, in het Groenevalleipark en in de Gentbrugse Meersen neemt een vlindergids je mee op wandel voor een fascinerende nachtvlindertocht.

Houden van…

Vlinders houden van nectar, warmte en beschutting. Houdt u van vlinders, dan kunt u hen met die ingrediënten nog talrijker naar uw tuin lokken:

  • Plant nectarrijke bloemen en planten waar onze vlinders van houden. Zo voorziet u ze lang genoeg van voldoende voedsel en schuilplaatsen. Laat een hoekje met brandnetels staan waar het eigenlijk toch niet stoort. Ze zijn de voedselplant van onze mooiste dagvlinders.
  • Vlinders hebben het graag warm. Ze warmen zich in de zon en zoeken dan elders verkoeling op. Zorg dat er in uw tuin genoeg zonneplekjes zijn, afgewisseld met schaduwplekken. Probeer geleidelijke overgangen te plannen van het open gemaaide grasland naar beschaduwde struikenborders. Uw gazon moet niet overal intensief gemaaid worden. Hoger gras geeft deze fragiele fladderaars veel beschutting tegen zowel hitte als regen.
  • Laat bloemen bloeien en struiken uitschieten. Wat wildere plekken zijn de perfecte schuilplaatsen voor de rupsen van vlinders.
  • Gebruik geen pesticiden. Verschillende wetenschappelijke studies wijzen op een zeer nefast effect op alle kleine dieren die in onze tuin leven. Dit zet zich uiteindelijk door in de voedselketen zodat ook de meesjes, winterkoninkjes en roodborstjes – die de vergiftige insecten eten - ervan sterven.

Wie inspiratie zoekt voor een vlinderrijke tuin, kan deelnemen aan de tuinenfietstocht. Ook in de Gentse parken en natuurgebieden tref t u veel vlinders aan. De Groendienst en Natuurpunt Gent zorgen er voor een gevarieerd en natuurvriendelijk beheer.

Aan het werk voor een vlinderrijke plek

Of u nu een grote tuin hebt of een klein terras, er zijn voldoende mogelijkheden om vlinders aan te trekken. Vlinders houden zowel van kleine bloeiende planten als van grotere bomen en struiken. De meeste vlinders leven van nectar, dus planten met nectarrijke bloemen scoren hoog. Dat zijn bijvoorbeeld klimop en kamperfoelie, sleedoorn of wilde liguster. In de bloembak, de kruidentuin of aan de voet van een geveltuintje kunt u ze ook verwennen met salie, marjolein, munt, vergeet-me-nietje, hemelsleutel, adderwortel, knoopkruid, duizendblad, enz.

De wilde plantenbeurs van Natuurpunt Gent staat dit jaar helemaal in het teken van vlinders en geveltuinen. Aan de kraampjes vindt u het meest uitgebreide aanbod van inheemse planten en kruiden. De planten waar vlinders dol op zijn, krijgen een speciale aanduiding.

Onder de noemer ‘Fleur op’ spoort de Dienst Buurtwerk de Gentenaars met allerlei acties aan om hun gevel, terras, wijk en zo de hele stad op te fleuren. Ook hier zijn tal van mogelijkheden om planten en bloemen aan te kopen waar vlinders van houden.

Hoe meer groene hoekjes, hoe beter. Voorzie uw koer of tuintje van bloeiende planten. Of leg een geveltuintje aan. Geveltuintjes zijn ideaal als verbinding of route waarlangs vlinders van het ene gebied naar het andere fladderen. Ze bieden ook beschutting, voedsel en nestgelegenheid. De Stad Gent geeft een groencheque ter waarde van 25 euro voor wie een vergund geveltuintje aanlegt.

Is Gent een hotspot voor vlinders?

Begin augustus organiseert Natuurpunt in heel Vlaanderen een vlindertelweekend. Hopelijk tellen veel Gentenaars mee. Zo krijgen we zicht op de vlinderrijkdom in onze stad. Alle tellingen worden verzameld op www.vlindermee.be.

Reageer (0)

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Free Souffriau met Engelstalige single



Het was even stil rond Free Souffriau, maar nu staat ze er weer helemaal. En hoe! Met trots stelde Free haar nieuwe single ‘Hard Times’ voor. De gewezen winnares van Steracteur Sterartiest deed de luisteraars verstommen met haar verrassende versie van de bekende hit van The Scabs.


Overweldigend succes
Met deze single is Free allerminst aan haar proefstuk toe. Als Mega Mindy verovert ze al jaren duizenden kinderharten, en ook in tientallen musicals zag jong en oud haar schitteren. In 2007 schreef ze muziekgeschiedenis door Stan Van Samang op te volgen als winnares van het tweede seizoen van Steracteur Sterartiest. Het jaar daarop behaalde ze met ‘Zoals een mooi verhaal’ van Ann Christy de derde plaats in de muzikale televisieshow ‘Zo is er maar één’. Dat nummer werd de aanzet tot Free’s debuutalbum ‘Een beetje AnNders’, dat ze in 2009 uitbracht als ode aan de overleden zangeres. Met 28.000 verkochte exemplaren werd de plaat een overweldigend succes. Twee jaar later kwam haar tweede album ‘Gewoon Free’ uit, met liedjes geschreven door grote namen zoals Bart Peeters en Will Tura. Hiermee stond ze maar liefst 25 weken in de Ultratop.

Eerste schooldag
Ondanks haar jarenlange ervaring op de planken, geeft Free toe dat de release van een nieuwe single nog altijd iets met haar doet: “Ik vind het allemaal heel erg spannend. Het voelt alsof het mijn eerste schooldag is.”

‘Hard Times’ is niet enkel haar eerste Engelstalige single, ook nam ze voor dit nummer haar allereerste clip op als Free Souffriau. Daarvoor deed Free beroep op de jonge, zeer talentvolle regisseur Nicolas Caeyers.

Optredens
In de zomer kan je Free aan het werk zien op verschillende festivals. Daar zal ze niet enkel nummers uit haar twee albums brengen, maar steekt ze ook haar lievelingscovers in een gloednieuw jasje én stelt ze haar nieuwe single voor.
Bovendien toert Free dit najaar en in het voorjaar van 2014 opnieuw met ‘Radio Souffriau’ langs de Vlaamse culturele centra.

Alle info over Free op www.freesouffriau.be

Reageer (0)

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.CELTICFEVER ... Riverdance van eigen bodem

Op zaterdag 20 en zondag 21 april geven de celtic Spirit Dancers weerom het beste van zichzelf in CELTICFEVER.

Een gezellige avond of namiddag voorstelling van eigen bodem.

Jullie kunnen genieten van onze gasten die Jazz, Gospel, en evergreens
zullen brengen tijdens de 2 dagen van onze Celtic Fever Show.

Riverdance van eigen bodem, Celtic Spirit dansers zullen ook hun show brengen,
bijgestaan door de Pipes en drumsband .

De Lunch op 21/4 (15€)  bestaat uit kalkoengebraad met jagerssaus , fruit, frieten,
frisdrank of pils

Op 8 September 2013 verdedigen ze hun titel als Ambassadeur van Vlaanderen en Brussel,
in het Provinciaal Volksdanstoernooi 2013 te Wachtebeke

Kaarten kan je ook bestellen na 19 uur op 09/231.41.32


Reageer (0)

23-03-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.IEDEREEN FLANDRIEN ... Westtoer speelt de fietstroeven uit

Logo Westtoer          

Met ‘Iedereen Flandrien’ plaatst Westtoer de fietstroeven van het Brugse Ommeland en de Leiestreek voluit in de kijker. De zes fietstochten vertellen elk een eigen verhaal.

 

De beleving van ‘Iedereen Flandrien’

Niet toevallig starten de fietsroutes in Roeselare, Waregem, Bossuit, Tielt, Torhout en Gistel. In en om deze plaatsen klopt het hart van de koers. Elke route brengt een thema over het leven van de renners of de wielercultuur. Belevingselementen met een hoog fotogehalte, sterke verhalen, Flandrienmemorabilia, rasechte wielercafés en tijdelijke tentoonstellingen zorgen voor een extra dimensie.

De fietstocht vanuit Roeselare vertelt over de training en voeding van de Flandriens. De route met start in Bossuit toont het verhaal van de kledij van de Flandrien. De derde fietstocht in de Leiestreek vertrekt in Waregem. Dit traject toont hoe een Flandrien de kost verdient. Vanuit Tielt start een eerste fietstocht door het Brugse Ommeland. Deze fietsroute vertelt het verhaal van de koersfietsen van de Flandriens. ‘Wie waren de eerste Flandriens?’ Het antwoord ontdek je langs de fietsroute met vertrek in Torhout. Wie in Gistel start, maakt kennis met het boeiende thema ‘tragiek en triomf’. Langs de fietsroutes staan thematische belevingselementen om de route extra aantrekkelijk te maken voor gezinnen met kinderen.

De ‘Iedereen Flandrien’-routes maken in het Brugse Ommeland en de Leiestreek gebruik van de knooppunten. De trajecten zijn circa 30 km lang en kunnen uitgebreid worden naar circa 50 km om zo alle doelgroepen aan te spreken. Aan elke startplaats wordt een fietsinrijpunt ingericht. De fietsinrijpunten zullen in de nazomer van 2013 geïnstalleerd worden. De zes routes zijn gebundeld in een handige Knooppunterfolder.

 

App ‘Iedereen Flandrien’

‘Iedereen Flandrien’ heeft ook een mobiele applicatie voor fietsers, gratis te downloaden in de iTunes Store of de Google Play Store. Een kaartje toont zes lussen en geeft (dankzij GPS tracking), meteen de dichtstbijzijnde startplaats aan. De app brengt de fietser van knooppunt naar knooppunt. Een belsignaal laat weten waar de interessante adressen zich bevinden (voor een hapje en een drankje). De bel signaleert ook de stopplaatsen met een belevingselement of een tentoonstelling. Daarnaast vertelt de app nog extra anekdotes en verhalen over de Flandriens. Hier en daar wordt de kennis van de fietser getest met een quiz of een mini-game.

 

‘Iedereen Flandrien Expo’

Tot en met september 2013 organiseert ‘Iedereen Flandrien’ een reeks met bijzondere tentoonstellingen. Het Wielermuseum Roeselare focust op wielerlegendes Eric Leman en Tom Simpson. De tentoonstelling in het Pompgebouw Bossuit toont de wielercarrières van Marc Demeyer en Hennie Kuiper. Voor ‘Iedereen Flandrien’ staat het Peter Benoitmuseum in Harelbeke in het teken van de wielerklassieker E3 Harelbeke en Stijn Devolder. Het Stadhuis van Waregem plaatst Briek Schotte, Armand Desmet en Fiorenzi Magni in de kijker. Eind mei verhuist de expositie naar Veloods Waregem.

De tentoonstelling in de bibliotheek van Wevelgem brengt verhalen over de 75ste editie van Gent-Wevelgem, Monsieur Paris-Roubaix Gaston Rebry en Georges Speicher. Deze expositie verhuist eind mei naar OC De Cerf in Gullegem. Het Jukeboxmuseum in Menen toont de overwinning van Paul Deman in de eerste Ronde van Vlaanderen. In het Diocesaan Centrum Groenhove in Torhout staat Karel Van Wijnendale in de schijnwerpers.

Bezoekers kunnen in de voetsporen treden van de wielerhelden: met een fiets (op rollen) kan elke bezoeker een sprint doen. De snelste spurters, per categorie en per locatie, maken kans op een VIP-arrangement tijdens de voorjaarsklassiekers 2014.

In de rand van de tentoonstellingen organiseert ook de stad Tielt in Huis Mulle Terschueren de expositie ‘Roger Decock. Sluw en slim’, over de wielercarrière van deze

Tieltse Flandrien.

 

Op de foto met een favoriete ‘Flandrien’ wielertrui

Met de gratis fotoapplicatie ‘Iedereen Flandrien Cam’ wordt iedereen een echte Flandrien. Maak een unieke foto van een vriend of vriendin door te kiezen voor een iconisch truitje of een petje uit de lijst. Met de filter kan de gewenste fotostijl bereikt worden. Men kan de foto delen via sociale media zoals Facebook, Twitter, Instragram. De beelden kunnen ook doorgestuurd worden naar de hall of fame op www.iedereenflandrien.be. De app is beschikbaar voor zowel Android als Apple smartphones en kan gratis gedownload worden in de Google Play en iTunes Store.

 

Weekendje weg met ‘Iedereen Flandrien’

Een aantal logies uit het Brugse Ommeland presenteren naar aanleiding van ‘Iedereen Flandrien’ enkele bijzondere verblijfsarrangementen voor zowel recreatieve fietsers als fervente wielertoeristen. Ook de Leiestreek heeft een hele reeks fietsvriendelijke logies.

‘Iedereen Flandrien’ wordt gesteund door Toerisme Vlaanderen.

 

De website www.iedereenflandrien.be bevat naast de info over de zes fietsroutes ook info over de tentoonstellingen en de logiesarrangementen.

Reageer (0)

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen."PIERKE" wordt stripheld ...

 (foto: www.pierke.be)

Het Gentse traditioneel poppenspelfiguurtje
Pierke is ook nu ook een stripheld geworden. Hij beleeft allerlei avonturen in zijn geliefde stad, samen met zijn vrouw Pierrette en hun kinderen, Vampierke en Tapierke.

Pierke spreekt net zoals bij het vijftal gezelschappen die hem in Gent nog laten optreden (Magie, Festival, Folklore,Pedrolino, ’t Spelleke van Drei Kluite [Pierke Pierlala] de sappige Gentse volkstaal. Andere antagonisten zijn Pierke’s vader Boempapierke en hun gezamelijke vriend Kroak den Droak (naar het stadssymbool: de draak  Belfort, want dat is waar de hele familie woont.

 

De tekenaars en scenaristen zijn ondermeer: Vero Beauprez, Luk De Bruyker, Jonas Geirnaert, Frank Lauwers, Martin Lauwers, Tom Metdepenningen, Freek Neirynck, Geert Nijs, Michaël Vincent…

 

Het binnenkort verschijnen album telt 64 kleurrijke pagina’s. Er is ook een luxe-editie van 200 genummerde hardcover exemplaren met een linnen rug. Een set ex-librissen en een album van 14 pagina’s, ‘Den hobby-tsjenuiver van Bilbompapierke’, getekend door Wouter Van Ghysegem, horen er als extraatjes bij.

De verkoopprijs van deze versie is 35 euro.

 

Daarnaast komt er ook we een versie in de handel, met toch ook een beperkte oplage van 750 exemplaren. Het is eveneens een hardcover-editie met een linnen rug. De verkoopprijs van dit album is 17,50 euro. De opbrengst van dit album gaat naar het Kinderkankerfonds.

 

Het initiatief werd genomen door:  Stripwinkel PIERKE, Frans Van Ryhovelaan 312, 9000 GENT

www.stripwinkel-pierke.weebly.com www.gentsestripbeurs.be

Foto

Reageer (0)

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen."Universal design" onder de Gentse stadshal tot 30/03

De stadshal zoals ze er in 2012 zal uitzien. Robbrecht en Daem architecten



Logo week van universal design 2013

Van vrijdag 22 tot en met zaterdag 30 maart 2013 loopt de tentoonstelling 'Universal design' van 10 tot 16 uur onder de stadshal op het Emile Braunplein in Gent. De toegang is gratis.

Het toepassen van de principes van ‘universal design’ niet alleen bij het ontwerpen van gebouwen of het openbaar domein maar ook in de digitale wereld, maakt een stad niet alleen toegankelijk voor personen met een beperking, maar ook voor oudere mensen, jonge moeders met kinderwagens, mensen met bagage enz.

Dankzij ‘universal design’ wordt een bezoek aan Gent niet alleen voor een rolstoelgebruiker maar ook voor een toerist toegankelijker. De communicatie over stadsprojecten wordt niet alleen voor personen met een visuele, auditieve of verstandelijke beperking maar ook voor kinderen toegankelijk. De burger vindt waar een toegankelijke zaak is, aangepast sanitair, aangepaste parkeerplaatsen, losloopweides, hondentoiletten, opblaaspunten voor luchtbanden, zitmeubilair, aangepaste perrons, enz. Een burger kan zo lang mogelijk in zijn woning verblijven, aangepast aan de woonnoden die de vergrijzingsgolf met zich meebrengt.

Universal design in Gent
De Stad Gent organiseert samen met de Provincie Oost-Vlaanderen, het OCMW, LUCA-School of Arts – Sint-Lucas Architectuur Gent, en Arteveldehogeschool een tentoonstelling in het kader van de Universal Designweek, een Vlaams initiatief dat in alle provincies georganiseerd wordt.


Tentoonstelling
Van vrijdag 22 tot en met zaterdag 30 maart 2013 is de tentoonstelling iedere dag gratis toegankelijk van 10 tot 16 uur onder de stadshal op het Emile Braunplein.


Inspiratiedag

Op donderdag 28 maart 2013 organiseert de Stad Gent in samenwerking met de Provincie Oost-Vlaanderen een inspiratiedag ‘Universal Design in de academische, technologische wereld en in de praktijk’. Inschrijven kan via de websites www.gelijkekansen.be en www.entervzw.be of telefonisch op tel. 09 266 76 28. De inspiratiedag heeft plaats in het Huis van de Economie, Seminariestraat 2, 9000 Gent, van 10 tot 15.15 uur.

Reageer (0)

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GENT heeft nieuwe beiaardier ... en

Kenneth Theunissen   20111115.GentBelfort 049  hoog in de Beiaard (foto: www.seniorennet.be)

Kenneth Theunissen is de nieuwe Gentse beiaardier. Hij heeft al heel wat successen op zijn palmares. Hij is onder andere algemeen laureaat van de prestigieuze vijfjaarlijkse internationale Koningin Fabiolawedstrijd voor beiaard in Mechelen.

Beiaardconcerten
Het stramien van de beiaardbespelingen wordt enigszins gewijzigd. Tot nog toe werd elke vrijdag- en zondagochtend gespeeld. Dat is een middeleeuws gebruik om marktdagen op te luisteren. Omwille van het hedendaagse straatlawaai is beslist om de vrijdagbespeling te vervangen door een maandelijks evenementenconcert rond een welbepaald thema. Elke eerste vrijdag van de maand om 20 uur kan de luisteraar genieten van een concert met een originele inslag.

Het eerste concert is al op vrijdag 5 april 2013 te horen. Elke zondag zal de nieuwe beiaardier bovenop zijn eigen programma 'Boven Gent rijst' live spelen als ode aan de Gentenaars.

Voortaan zal het programma van de beiaardconcerten via diverse kanalen aangekondigd worden. Het programma van de eerste drie concerten wordt binnenkort bekendgemaakt.

Beiaardfestival
In de maanden juli en augustus vindt het jaarlijkse Beiaardfestival plaats en liggen de evenementenconcerten stil. Elke zaterdagavond wordt de Gentenaar en de toevallige toerist vergast op een concert van het Beiaardfestival. Gastbeiaardiers worden uitgenodigd en er is ook een concert voorzien waarin de Gentse beiaardier het programma bepaalt samen met de Gentse stadsmuzikant An Pierlé.

Tijdens de Gentse Feesten ligt de beiaard stil, dan wordt de stad ingenomen door vele andere muzikale festiviteiten.

Speeltrommel
In de week van 25 maart 2013 wordt de speeltrommel van de beiaard weer verstoken. Dat is een tweejaarlijks gebeuren dat de Gentenaars niet onberoerd laat. De nieuwe beiaardier koos voor deze werken:

  • op het eerste kwartier zal een korte passage weerklinken uit ‘Oscar for Amnesty’ van Dirk Brossé (1960);
  • op het halfuur zal een eigen compositie van de Gentse stadsmuzikant An Pierlé te horen zijn, die ze herwerkte voor de beiaard;
  • op het derde kwartier zal 'Boven Gent Rijst' van Albert Rodenbach (1856-1880) weerklinken;
  • op het uur wordt ‘Sonata I’ (From Walsh and Hare No.51) van Jean Baptiste Loeillet of Ghent (1688-1720) gespeeld.

Reageer (0)


FIJN OM WETEN


Foto

Foto

Ik kan best mezelf voorstellen als Johan Dhaene, een bezige bij uit Evergem (sedert 1/9/2008) met een prachtige vrouw en 3 schitterende kinderen. Ik was méér dan 25 jaar actief als radiomaker bij de Gentse radio's PLUS en ROELAND en kreeg voor diverse inspanningen op dat vlak een plaatsje in de Orde van de O'De Flander, kreeg de titel van Ambassadeur van de Westhoek door gouverneur Paul Breyne en was in 2004 laureaat van de Orde van de Gentse Draak omwille van de blijvende promotie voor het Vlaamse lied. Tegenwoordig kan je mij zeker nog eens ontmoeten als gelegenheidspresentator en zag op 25/8/2008 mijn "eerste" (?) boek "Scoren aan Tafel" (samen met Felix Alen, Wim Casteleyn en fotograaf Heikki Verdurme) verschijnen bij uitgeverij Lannoo. Sinds juli 2020 verzorg ik elke dinsdag tussen 11.30 en 12.00 uur de boekentips op MENT TV. Deze webstek ligt in het verlengde van dit alles.


Inhoud blog
  • MIAT wordt Industriemeuseum
  • Zwijntjeskermis komt eraan !!!!! (3-4-5-6 JUNI 2016)
  • De voorbije week GELEZEN EN GOEDGEKEURD
  • John Terra zingt Neil Diamond - nieuw album
  • Gent neemt afscheid van icoon PAUL VLAEMINCK
  • 73-jarige Rob De Nijs op Schlagerfestival 2016
  • Download nu gratis de nieuwe single van Michael Lanzo & Kitana
  • Le Noeud viert 40-jarig bestaan met stuk van Freek Neirynck
  • Toast Literair (Davidsfonds) op 24/1/16
  • "De ontsnapping" op de Gentse Leie
  • Extra voorstellingen 'Piaf, de musical' in Stadsschouwburg Antwerpen
  • FLORALIËN 2016 - van 22/4 tot en met 1/5
  • Trilogie van "BLOCH"-recepten blijft succesvol
  • Charlotte Leysen viert "70 jaar Suske en Wiske" mee!
  • 100 positieve gedachten & complimenten ... voor een spetterende start op 1/9!
  • Uitgeverij Partizaan pakt uit met grote naam uit de jeugdliteratuur
  • Nacht van de Vleermuis op 29/8
  • Martijn Bal nieuwe algemeen directeur Film Fest Gent
  • Ledebergse Feesten en Lichtstoet: het komt eraan (vanaf 21/8)
  • Lissa Lewis pakt uit met debuutalbum en siert affiche schlagerfestival 2016

    PARTNERS van WWW.PLIETSPLETS.BE

    Foto

    Foto

    Mijn favorieten
  • Breydelham
  • Heikki Verdurme (fotograaf)
  • Uitbureau Gent (tickets)
  • Gent
  • Zinloos geweld
  • Smaak
  • Ambiance
  • Huis van Alijn
  • Aktivia
  • Gastronomie en Toerisme

    Archief per maand
  • 09-2018
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 01-2016
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 06-2015
  • 04-2015
  • 01-2015
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 04-2006
  • 03-2006
  • 02-2006
  • 11--0001

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs