
Gent ontpopt zich meer en meer als een bestemming die beantwoordt aan alle verzuchtingen van citytrippers uit binnen- en buitenland. Authenticiteit, cultuur, lifestyle, een mooi aanbod aan logies, shopping en culinaire geneugten; het totaalpakket bepaalt de aantrekkingskracht van onze stad voor die doelgroep. Publicaties zoals de toeristische brochure en de talloze toeristische gidsen alsook de website visitgent.be belichten steevast het geheel van die facetten. Nu lanceert de Gentse Dienst Toerisme ook vier themaplannen: het Veggieplan, Lam Gods plan, Café- en restoplan en Shoppingplan.xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Aan de hand van die themaplannen wil de Dienst Toerisme inzoomen op specifieke themas: op belangrijke Gentse troeven als het Lam Gods en Gent Veggiehoofdstad van Europa bijvoorbeeld, die redenen op zich zijn om Gent te bezoeken. Maar ook op het Gentse winkel-, culinaire- en uitgangsaanbod. Met deze à la carte marketing wil de dienst tegemoetkomen aan de toenemende nood van de toerist aan specifieke informatie en insider tips.
Lam Gods plan
Het allereerste themaplan, Hemels Gent, kwam er in 2011 en belichtte het Gentse religieus erfgoed in het algemeen met de Aanbidding van het Lam Gods als pronkstuk. Nu brengt de Dienst Toerisme een geactualiseerd plan uit, énkel gewijd aan dat Lam Gods. Het Lam Gods is uniek en wordt wereldwijd erkend als een van de hoogtepunten van de kunstgeschiedenis. Het kreeg opnieuw internationale aandacht naar aanleiding van de restauratie.
Het grafisch aantrekkelijke plan wil die roem bestendigen en kijkt naar het wereldberoemde drieluik vanuit vier invalshoeken: de kunsthistorische waarde van het paneel, de iconografie, het verhaal van de fascinerende lotgevallen waaronder de diefstal van het paneel van de Rechtvaardige Rechters en natuurlijk ook het hoe en waarom van de restauratie in het MSK.
Veggieplan en Cafe- en restoplan
De themaplannen rond Veggie Gent en Cafés en restaurants zijn gegroeid uit privé-initiatieven van non-profit organisaties, respectievelijk EVA en Caféplan/Restoplan. Voor die edities werkte de Dienst Toerisme met hen samen. Het bestaande concept werd overgenomen en vertaald naar een product op de leest van de bezoekers. Een aantal Gentenaars die representatief zijn voor een bepaald profiel van het toeristisch doelpubliek stellen zowel op het restoplan als op het caféplan een aantal zaken voorop die hen typeren. Zo wijzen Gentenaars de bezoeker de weg.
Shoppingplan
Ook het Shoppingplan heeft de ambitie om de bezoeker die hier maximaal enkele dagen is, wegwijs te maken, in het Gentse winkelaanbod dan. Het plan geeft een overzicht van de verschillende shoppingbuurten, straten met een hoge concentratie van winkels elk met hun eigen karakter, en een opsomming van de toonaangevende markten. De bezoeker zoekt de weg naar de voornaamste winkelstraten maar wil vooral te weten komen waar die typisch Gentse winkeltjes zijn.
Met het plan in de hand ontdekt hij de gewone loopstroom maar wijkt hij daar ook van af en ontdekt hij winkels die hij anders mogelijks mist en die hij elders niet zal aantreffen.
Het shoppingplan is niet aanbod- maar wel vraaggericht. Om de categorieën te bepalen voor de selectie baseerde de Dienst Toerisme zich op vragen van individuele toeristen in het infokantoor (zoals designer winkels, Gentse ontwerpers, souvenirs, interieurzaken, enz.). Ook werd gekeken naar waar Gent sterk in is (bijvoorbeeld kunst, antiek en brocante, vintage en retro). Natuurlijk is die selectie een momentopname en verandert het aanbod snel. Bij een eventuele volgende druk hoort een grondige update.
Alle themaplannen zijn tweetalig Nederlands en Engels. Ze zijn bestemd voor de individuele (verblijfs)toerist die ze in het infokantoor van de Dienst Toerisme gratis kan krijgen. De plannen staan ook op de website www.visitgent.be, waar de toerist het aanbod voor zijn afreis of tijdens zijn verblijf kan raadplegen.
|