wat anders in het hoofd of het hart blijft steken! Als het mij overvalt, of mij niet loslaat. Maar het kan ook voor het oefenen zijn. Oefenen in waar ik niet in opgeleid ben, oefenen met woorden.
21-07-2009
"t'is te zeggen" Zomeracademie09
Men vertelde mij gisteren dat het beter is afkortingen voluit te schrijven. Je zegt niet "vb." maar "voorbeeld"of "een beeld voor"! Zoals het schone "ttz"namelijk, "t'is te zeggen".... indien je (inderdaad) de woorden voluit schrijft is er geen ontkomen aan. Eenmaal geschreven of gezegd "t'is te zeggen" vraagt dit zeer nadrukkelijk om een verhaal, om een verduidelijking, om een vervolg. Je kan dit niet laten liggen, het wijst je op de verantwoordelijkheid u verder uit te drukken. Het vraagt om duidelijk te zijn. Het vraagt je om de schaamte op te bergen en te zeggen wat je te zeggen hebt.
Deze zeer wijze maar eenvoudige woorden werden dan ook het motto van de Zomeracademie09, die ik in goede banen mag leiden. Honderd deelnemers zoeken met dit schone begrip naar wat ze werkelijk willen zeggen en al altijd hebben verstopt in een afkorting, in een te korte bocht die ze namen in de tijd die ze niet namen om juist dat te doen waar hun verlangen lag!
De schoonheid is dan ook aan mijn kant als ik ze zie worstelen nadat ze het hebben uitgesproken en de de strijd begint. Eén voor één doen ze het. De ene voorzichtig de andere met bravour of met een stem van een brandalarm. Maar ze doen het allemaal ze spreken het uit en dan is het onheroepelijk. !!! "het is te zeggen" !!! Wat volgt is een strijd, een nieuwe adem, een bevrijding, en pak van het hart, een daad van wanhoop, een teken!
Het is waar, het voluit schrijven van de woorden is het zoeken en weten dat het goed komt!
(Zomeracademie09)
Reacties op bericht (3)
22-07-2009
zelfreflectie
Ik kan het volledig beamen. Tijd nemen om na te denken en vervolgens je gedachte zo duidelijk mogelijk formuleren aan anderen. Je krijgt dan zeker een gedachte terug waarmee je verder kunt. En daardoor blijft het denken niet in je hoofd vast zitten en kan je verder bouwen aan je eigen gedachte. De angst om de reactie van anderen staat dit dikwijls in de weg, maar is volledig onterecht.
22-07-2009 om 10:51
geschreven door ward
21-07-2009
ttz
hier valt ook wat voor te zeggen: http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/mediatheek/redactietips/redactietips_2eNiveau/1.567610