Plietsplets
Elke dinsdag tussen 11.30 en 12.00 uur: JOHAN TIPT BOEKEN op MENT TV

Foto

CD-ALBUM IN DE KIJKER


Foto

"Natural Woman - a tribute to Carole King"
Sabien Tiels

www.sabientiels.be  


Dit zijn onvergetelijke partners van www.plietsplets.be


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Zoeken in blog


Foto

Freek Neirynck zorgt met grote regelmaat voor 'boekensienjalementen' met een eigen kijk



Foto

voor wie iets méér wil
29-01-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kurt Baele 1 jaar lang Prins Karnaval Ledeberg 2013

Kurt Baele        _affiche 2013

In de polyvalente zaal van het Gentbrugse dienstencentrum is Kurt, kandidaat van karnavalgroep De Buit’nlupers, zaterdagavond 26 januari gekroond tot Prins Karnaval Ledeberg 2013.

 

De kandidaten voor de Ledebergse prinsentitel waren : Kurt (Kurt Baele), die voor LKV De Buit’nlupers in het karnavalstrijdperk trad en Plasco (Patrick Stalpaert), die LKV De Muiletrekkers vertegenwoordigde.

 

De zaal was zeer goed gevuld met enthousiaste karnavalisten die hun de kandidaat om ter luidst aanmoedigden.

 

De strijd verliep uitermate spannend. Na de kennisproef en de praktische proeven stonden de twee kandidaten ex-aequo met 120 punten.

 

Het waren uiteindelijk de presentatie- en showproeven die de beslissing moesten brengen. Opvallend hierbij was alweer de hoge kwaliteit en de amusementwaarde van de shows. De twee shows hadden ook een verschillend en soms verrassend concept.

Van de jury kreeg Plasco. een hoge score van 542 punten. Kurt verzamelde maar liefst 595 punten.
De publieksstemmen van de aanwezige karnavalisten toonden een zelfde trend :
104 stemmen voor Plasco en 168 voor Kurt.

 

Dit gaf de volgende einduitslag :

 

Kurt :

883 punten

Plasco :

766 punten

 

Het spreekt vanzelf dat er, na afloop van de verkiezing, duchtig gefeest werd in Taverne Norbe, het lokaal van de winnende kandidaat.

Prins Kurt I zal de komende weken Ledeberg Karnaval vertegenwoordigen op tal van karnavaleske feesten en zal natuurlijk het voortouw nemen op de 28ste Ledebergse karnavalstoet op zaterdag 23 februari e.k.

Reageer (0)

23-01-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het resultaat van een avondje uit in Capitole ... Sois Belge et tais-toi !



Ik was op de hoogte van het bestaan van “Sois Belge et tais-toi”, een groep van Waalse acteurs die met hun politieke satire reeds 15 jaar de Belgische omstandigheden aan de kaak stelden, doch hun naam op de affiche van de Gentse Capitole was méér dan overtuigend om er eens een avond aan te besteden.

Gisteren (22/1) was ik dan ook één van de vele aanwezigen in de volledig bezette concert-en theaterzaal en kon er plaats nemen tussen Etienne Schouppe, Eric Van Rompuy, rector Van Cauwenberghe en een resem Gentse schepenen. Dat beloofde dus al veel goeds.

Na een pittige aankondiging werd het publiek al onmiddellijk meegezogen met de 5 heren en 2 dames van het gezelschap die tot zowaar 23.00 uur de zware opdracht hadden Vlamingen op hun hand te krijgen met een combinatie van sketches, zang-en dansmomenten en geestige filmpjes die het verschil tussen Vlamingen en Walen duidelijk moesten maken. En vergeet niet: alles in het Frans, hé !

 

Zonder dieper in te gaan op het inhoudelijke aspect, mag het gezegd dat ze wonderwel in hun opdracht geslaagd zijn. Terwijl figuren als Elio Di Rupo, Joëlle Milquet, Laurette Onkelinx, Alexander de Croo en vele andere gezagvoerders van dit land de revue in het eerste deel passeerden, zorgde de typering ervan èn de fijnzinnigheid van de teksten voor bulderend gelach in de volledig bezette Capitole. De keuze van de muzikale nummers en de perfectheid van hun stemmen brachten ons dan weer in vervoering en waren alzo onderdeel van het entertainment dat ons beloofd werd. Ook al moest hier en daar het hersenonderdeel in de linkerslaapkwab aangewakkerd worden om de vertaling van het Frans naar het Nederlands in goede banen te leiden, de verstaanbaarheid van de ‘comédiens’ en de gebruikte woordspelingen waren méér dan voldoende om zonder problemen het spektakel te volgen.

 

Dat in het tweede deel vooral gefocust werd op de internationale betrekkingen met de opkomst van o.a. Sarkozy en Bruni, Angela Merkel, François Hollande en de dialoog tussen papa Albert en zoon Filip … was dan nog maar eens het bewijs dat “Sois Belge et tais-toi” uniek is in z’n soort. Vakmanschap gecombineerd met een duidelijk zichtbare passie is het minste wat kan gezegd worden van de vertoning die hun 15-jarig bestaan in de kijker moest plaatsen. Geen best-off, maar gewoonweg meegaan met de actualiteit en de figuren die anno 2013 het mooie (?) weer maken in de politiek van ons landje. En dat zelfs Bart De Wever werd opgevoerd toonde nog maar eens dat hun gevoel voor satire goed zat. Niemand voelde zich het duupje … integendeel. Op die manier vergeet een mens zelfs zijn zorgen en voelt niemand de huidige crisis. ’t Is te zeggen, toch niet gedurende die 3 uren.

 

Vader en zoon Remy tekenden voor het volledige verhaal en concept en mogen terecht trots zijn op hun prestatie en die van hun collega-acteurs en entourage.

Voor zij die ik heb kunnen overtuigen met dit kleine tipje van de sluier: vanavond om 20.00 uur zet “Sois Belge, tais-toi” nog één keer de Capitole op stelten en op 5 maart zullen ze dat ongetwijfeld overdoen in Antwerpen.

Bellen kan op 0900/69900 of ga nog naar de kassa vóór de vertoning OF bezoek www.capitolegent.be en ik ben er zeker van dat u er evenveel zal van genieten als ik heb gedaan. En www.compagnievictor.be vertelt u nog méér over “Sois Belge et tais-toi”

Reageer (0)

19-01-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Freeks boekensienjalement: Dichtbundel "Tuin van Eden" (Tine Hertmans) bekroond

Foto over  

Tine Hertmans schrijft poëzie en kortverhalen en publiceerde drie dichtbundels : “De dagen zijn van spinrag”,” De geur van akkerwinde” en “Tuin van Eden” maar werkte ook mee aan ruim dertig verzamelbundels. Ze publiceerde in verscheidene literaire en andere bladen, kunstcatalogi, op scheurkalender De Druivelaar… Twee van gedichten werden opgenomen in de VSB bundel “De 100 beste gedichten”. Haar werk is ook te beluisteren op een aantal verzamel CD’s. Ze werkte bovendien mee aan verscheidene literaire evenementen. In 2009 werd ze aangesteld als eerste dorpsdichter van thuisgemeente Destelbergen. Haar werk werd een aantal malen bekroond : Beste bundel (website ANSIEL) voor “Tuin van Eden” en Ambrozijn laureaat.

 Tuin van Eden

“Tuin van Eden" is inderdaad een bijzonder mooie bundel, zowel naar inhoud als naar vorm (met enkele illustraties van plastisch kunstenaar Tony De Bruycker. In haar inleiding stelt de auteur dat de bundel, die ze aan haar echtgenoot opdraagt, eigenlijk een poëtische ’getuigenis’ en dat bevestigt de lectuur. Hertmans laat in eigen hart kijken als haar voorgangers in de romantische periode van de literatuur. De ‘documentswaarde’ die ze ook in haar voorwoord introduceert ontgaat de lezer die haar niet zo persoonlijk kent lisschien wel meer.

 

Een zeer vrouwelijke bundel is het wel geworden : sensueel, sentimenteel (maar nooit té), met een lichte exotiek bij wijlen. Ze schuwt de soms harde realiteit van het leven niet en weet de dood perfect te plaatsen zonder beide vitale gegevens met woordenballast te smoren. Haar taalgebruik is fris, terzake en hedendaags.

  

Je leest “Tuin van Eden” in één ruk uit. Begin misschien alvast met dit:

 

LEVENSLOOP

 

de dagen openen zich en sluiten

op het ritme van de dag daarbuiten…

 

En vergeet zeker ook het prachtige, terecht bekroonde, gedicht “Tijd” niet.

 

(Demer uitgeverij, www.demerpress.be, 60 bladzijden. Te verkijgen bij de auteur, Olmenlaan 10, 9070 Destelbergen )

 

fRè!éK NeIrYnCk

Reageer (0)

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Flanders Horse Expo op 1 - 2 en 3 maart in Flanders Expo



In de lente van 2013 vindt de zesde editie van Flanders Horse Expo plaats in Flanders expo te Gent. Dit is het grootste event in zijn soort voor ruiter, menner, fokker en paardenliefhebber en zorgt elk jaar voor een rijkgevulde agenda.

De 3-daagse op 1, 2 en 3 maart 2013 biedt een uitgebreid programma met een groot aanbod voor ruiter en paard in de goedgevulde expo, prachtige shows en enkele nationale en internationale ruiterwedstrijden op topniveau. Daarnaast is er ruimte voor vorming en clinics.

Alle disciplines komen aan bod, van topdressuur tot de Masters van Showjumping over mennen tot het spectaculaire horseball.

Gloednieuw voor 2013 is een speciaal parcours op maat van kinderen. Voor het eerst worden ook de avondprogramma’s van zaterdag 2 en zondag 3 maart apart aangeboden aan het publiek. Als grote naam krijgen we Anky Van Grunsven met een exclusieve clinic.

Alle info vindt u op www.flandershorseexpo.be en binnenkort ook op www.plietsplets.be

Reageer (0)

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eerste StapAf van 2013 is uit ....

StapAf voorjaar 2013

In de hoofdreportage van deze eerste StapAf van 2013 trakteren twee zussen zichzelf op een deugddoende tweedaagse in de Leiestreek. Daar gaan ze zowel de actieve, de wellness als de culturele toer op. Ook de rubriek De Gids toont je een bijzondere kunstplek in de Leiestreek: het Museum Gevaert-Minne, dat vorige zomer heropende na een volledige opknapbeurt. Met de polulaire 'Thuis'-acteur Daan Hugaert trokken we op dagtrip naar Lokeren, om er te wandelen, lekker en gezond te lunchen én te toosten met een streekbiertje.

In de nieuwe rubriek Geproefd klinken we op één van dé authentieke streekproducten uit de Vlaamse Ardennen: de bieren uit de lokale brouwerijen. Acht ervan werden verzameld op een gloednieuwe bierkaart, die je tegelijk het verhaal achter de bieren vertelt en je suggesties geeft om ze te combineren met lokale gerechten.

Met de 5 uitneembare routekaarten uit de rubriek Eropuit klim je meteen zelf in het zadel, voorzien van tips van evenveel fietsgrage Vlamingen. Een handige agenda bundelt tenslotte de leukste trap- en stapevenementen in de provincie. Het laatste woord krijgt de succesvolle Zweedse profwielrenster Emma Johansson, die de lof zingt over haar tweede thuis de Vlaamse Ardennen.

Bestel, bekijk of download StapAf via www.tov.be

Reageer (0)

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen."Sois belge et tais-toi" op 22 en 23/1 in Gentse Capitole



Dit jaar viert “Sois belge et tais-toi” zijn 15e verjaardag met een knallend spektakel dat nog ironischer en grappiger zal zijn dan ooit.

 

Twee jaar geleden zette Sois belge et tais-toi z’n eerste stapjes op Vlaams podium in de Capitole. Het was een schot in de roos en wegens overweldigend succes speelden de acteurs vorig jaar meteen voor twee volle zalen.

 

De acteurs zijn dolenthousiast om u opnieuw een hilarische avond te bezorgen tijdens een gloednieuwe satirische show waarin ze onze Belgische politiek nog eens onder de loep nemen. Zij die er bij waren vorig jaar zullen het zeker en vast beamen: met Sois belge et tais-toi heb je ongetwijfeld een fantastische avond vol lachsalvo’s en ontwapenende humor.

 

Op het programma voor dit jaar biedt Sois belge et tais-toi u graag: grappige sketches en vrolijke liedjes, een heleboel typetjes waaronder de grote spelers in de Belgische politiek en ook enkele bekende Europese politieke tenoren. Maar “ssjt”, het is nog te vroeg om al veel verrassingen prijs te geven. U zal ze binnenkort één voor één ontdekken bij ons.

Op 22 en 23 januari 2013 in Capitole (Gent), telkens om 20.00 uur (zie www.capitolegent.be)

 

Reageer (0)

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Traditionele Eindejaarskoenfeerense van 't Spelleke van Drei Kluite
Klik op de afbeelding om de link te volgen


Op 12/1 werd de Eindejaarskoenfeeranse van t Spelleke van Drei Kluite voorgesteld in het Lakenmetershuis op de Vrijdagmarkt én in het station van Gentbrugge waar de ‘Oentspuurde Koenfeeranse” van eind januari tot begin maart zal worden gespeeld. Bij die gelegenheid werd (na 16 jaar) weer eens een speksplenternieuw lid van de ‘Vaaste Bende’van t Spelleke geïntroduceerd: Peter 'de Zierluuper' Van Haelter, een hommage aan een Gents volkstype uit de tweede helft van de vorige eeuw.

(V.l.n.r. ; Freek Neirynck tekstfournisseur/regisseur) met Serge Verwest, Peter Ziereluuper Van Haelter, Luk Pierke Pierlala De Bruyker), Freddy Dreupelmans Claeys, Hubert Loempeer van Rietvelde, Jan Sif Meziek Gorleer en Sabrina Meijs die de nieuwe Koenfeeranse spelen.

RESERVATIES : Van woensdag 16 januari af bij Uitbureau (Freetime), Veldstraat, 46 Gent. 09/233.77.88.

 

Reageer (0)

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen."Over taal" zet 2013 stevig in

   Klik op de afbeelding om de link te volgen

Vlaamse leerkrachten vinden hun leerlingen slecht in klassieke Nederlandse grammatica

Vlaamse leerlingen secundair onderwijs doen het niet zo goed op het gebied van Nederlandse grammatica. Maar hoe staan leraars daartegenover?

Uit een verkennend onderzoek aan de Hogeschool Gent Toegepaste Taalkunde blijkt onder meer dat

- Vlaamse leerkrachten secundair onderwijs vrij pessimistisch zijn over het grammaticale niveau van hun leerlingen: ruim 52% vindt dat niveau ‘slecht’ en ‘zeer slecht’. Slechts 5% vindt het niveau ‘goed’ en niemand vindt het niveau ‘zeer goed’.

- die leerkrachten tonen zich iets(je) positiever over de spelling van hun leerlingen: 43% (10% minder dan grammatica) vindt het niveau ‘slecht’ en ‘zeer slecht’. Ook hier haalt ‘goed’ een lage score van 8%, en ‘zeer goed’ helemaal geen score.

- ruim 75% van de ondervraagde leerkrachten vindt het algemene taalniveau van hun leerlingen de laatste jaren achteruitgaan.

- 75% van de Vlaamse leerkrachten basisonderwijs zijn ook van mening dat het algemene niveau Nederlands van de leerlingen is gedaald.

- 71% van de leerkrachten lager onderwijs vindt het geen goede zaak dat er in het huidige leerplan minder aandacht gaat naar grammatica.

- 80% denkt dat de Nederlandse grammatica in het lager onderwijs onvoldoende is afgestemd op die in het secundair onderwijs.

- 81% van de leerkrachten in het vijfde en zesde leerjaar geeft aan dat de grammatica Nederlands niet aansluit op die van het vak Frans.

Dat staat te lezen in een bijdrage van Filip Devos in het nieuwe nummer van het tijdschrift Over taal. Zie: www.overtaal.be.




Inhoud nieuw nummer Over taal (jrg. 51, nr. 5)

Interview: Jürgen Jaspers: rigiditeit schiet zijn doel voorbij (door Bruno Comer)

Taalwerk: De naakte nevenschikking (door Bert Cappelle)

Taalkronkels: Bizarre lijstnamen bij de gemeenteraadsverkiezingen (door Koen Van Kelecom)

Idioom & Co: Van Gangesgaviaal tot Stardusterke. Quizjargon in Vlaanderen (door Frank Joosten)

Broodje taal: Een zakje zand (door Els Hendrickx)

Interview: Marie Verhaegen: Nederlands voor anderstalige nieuwkomers (door Evelien Van Renterghem)

Taalwerk: De complexiteit van cultuur (door Marinel Gerritsen)

Dossier: Grammatica in het Vlaamse lager en secundair onderwijs: een verkennend attitude-onderzoek bij leerkrachten (door Filip Devos)

Te boek: Een geschiedenis van woordenboeken - Voorzetsellexicon - Historische Van Dale - Toegankelijk schrijven (door Filip Devos)

Column: Een en al ergernis (door Hugo Brouckaert)

Quiz over taal: Test uw kennis van het Nederlands (door Natalie Hulsen)

Alle info (o.a. abonnement) op www.overtaal.be

Reageer (0)

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Groot pannenkoekenfeest in Huis van Alijn (2/2/2013)


Het Huis van Alijn houdt de traditie van Maria Lichtmis in ere.
Op zaterdag 2 februari vieren we de terugkeer van het licht met een

groot pannenkoekenfeest in de binnentuin tussen 17:30 en 19:00.

Vuurartiesten zorgen buiten doorlopend voor spektakel.

Op de museumzolder is het lekker warm. Retteketet! Roffel Roffel!

Tsing BOEM. Wie maakt daar muziek?

 

INFO EN RESERVATIE

Voor kinderen en hun (groot)ouders.

€ 7 (2 pannenkoeken + warme drank + vuurshow)

€ 5 Vrienden van het Huis van Alijn en hun (klein)kinderen

Reserveren op het nummer 09/269.23.67, aan de museumbalie of

via info@huisvanalijn.be. Reservatie is definitief na betaling. Dit kan

cash aan de balie of via overschrijving op BE38 4412 0680 6172 (met

vermelding van ‘lichtfeest’ en naam). Uiterste inschrijfdatum is 30

januari.

 

Bij hevige regenval gaat de vuurshow niet door. De pannenkoeken

en de filmvoorstelling op de museumzolder wel.

Het Huis van Alijn - Kraanlei 65 - 9000 Gent - T 09/269.23.50 –

www.huisvanalijn.be / www.facebook.com/huisvanalijn

Reageer (0)

25-12-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Freeks boekensienjalement: Johan Heldenbergh

Foto Het Kerstgeschenk van Freek Neirynck in een sienjalement gegoten. 

Johan Heldenbergh :
Acteur/Auteur in boek

 

Bij de Antwerse Uitgeverij Bebuquin vzw, die eerder ook al (theater)teksten van Pjeroo Roobjee, Jan Decorte, Maurice Maeterlick, Bart Moeyaert … uitgaf, verscheen een dubbelboek van theater-, televisie- en filmacteur Johan HeldenberghAanrijding in Moscou “(2008) , “De helaasheid der dingen” (2009) ,  “The broken circle breakdown” (2012)… met de teksten van “Massis, the musical” en “Aanrijding in Moscou (2008) en  “The broken circle breakdown featuring Covers-ups of Alabama”, dat hij samen met Mieke Dobbels schreef.



De uitgeverij bedacht daarvoor een originele formule waarbij de werken elk aan een andere kant van het boek beginnen. Ze hebben beiden een eigen kaftontwerp, respectievelijk een foto van Raymond Mallentjer (zwart-wit) en van Kurt Van der Elst (kleur). De productie werd mogelijk gemaakt door de steun van het Vlaams Fonds voor de Letteren.


Bij “Massis” krijgen we het sociaal-geëngageerde  toneelscript te lezen dat Heldenbergh succesrijk opvoerde in een al even opgemerkte regie van Arne Sierens. Omdat er geen regienotities bij vermeld staan leest de tekst erg vlot. Dat is bij toneelstukken niet altijd evident voor leken. “The broken circle” wordt terecht  - weliswaar vaak in dialoogvorm – als vlot leesbaar verhaal gebracht, want filmscenario’s ontleden is nog veel meer een aangelegenheid voor ingewijden.

Heldenbergh  laat zich in beide werken kennen als een boeiend en maatschappelijk betrokken schrijver die zich niet tevreden stelt met louter een boeiende story. Dat is ongetwijfeld zijn méérwaarde. Zijn mono- of dialogen bekken goed… vooral in zijn mond. Zijn taalgebruik is helder maar verre van banaal.

Massis the Musical


Het siert Uitgeverij Bebuquin (www.bebuquin.be) dat ze deze Vlaamse creaties onvergetelijk heeft gemaakt, want de dramatische genres theater, televisie en film zijn erg volatieve media.

 

fRè!éK NeIrYnCk

Reageer (0)

05-12-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Goed nieuws voor de Gentse skaters

Affiche opening

De Stad Gent zet al een paar jaar in op kwalitatieve openlucht skate- infrastructuur. Voor de planning en de ontwikkeling van deze skateplekken wordt er samengewerkt met vertegenwoordigers uit de Gentse skatescene. Al jaren signaleerden zij de nood aan een goed indoor alternatief voor de nattere en koudere maanden. Dat komt er in de vorm van skatepark Tondelier, die op zaterdag 1 december 2012 om 14.30 uur officieel de deuren opende.

Er wordt al een tijdje gezocht naar een locatie om een volwaardig indoor skatepark in te richten. Blijvende oplossingen zijn er tot op heden niet gevonden, maar de komende twee jaar komt er in de voormalige zaal van boksclub Golden Gloves aan de Gasmeterlaan 107 een indoor skatemogelijkheid.

Projectontwikkelaar Aclagro van de Tondeliersite leent de bokshal voor twee jaar uit aan de Gentse skaters. In de zomermaanden wordt de ruimte vrijgehouden voor kunsttentoonstellingen, culturele manifestaties en dergelijke, maar vanaf de herfst wordt er geskatet.

Het skatepark werd volledig door Gentse skaters ingericht. Het materiaal hiervoor werd bekostigd door de Sportdienst en de Jeugddienst van de Stad Gent. Daarnaast krijgen de skaters ook administratieve en organisatorische ondersteuning van de Jeugddienst. Skateshop 1st8 ondersteunt mee het project. De uitbating van het skatepark zal echter volledig in handen zijn van vrijwilligers. 

Op zaterdag 1 december 2012 opende het skatepark voor het grote skatepubliek. Vanaf dan kunnen skatende Gentenaren elke woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag in de hall aan de Gasmeterlaan 107 terecht op woensdag van 13 tot 22 uur, op vrijdag van 16 tot 22 uur en op zaterdag en zondag van 13 tot 22 uur.

 

Reageer (0)

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Will Ferdy denkt niet aan stoppen ... of toch ?



Vandaag willen we op deze website graag eens stilstaan bij de carrière van Will Ferdy, een man die als één van de boegbeelden van het Vlaamse lied (of zeggen we chanson, kleinkunstlied) mag worden bestempeld. En nog verre van uitgezongen is, dat bewijzen onderstaande items:

WILL FERDY 65 JAAR OP DE PLANKEN

In september 1948 begon Will Ferdy aan zijn carrière met een contract van drie maanden in de toenmalige Ancienne Belgique aan de Kipdorpvest in Antwerpen. Hij kreeg meteen de opdracht om elke week het nieuwe variété-programma in te leiden, de gastvedetten en attracties (jongleurs, goochelaars, dansers,  acrobaten, dierentemmers, enz.) aan het publiek voor te stellen. Begeleid door beroemde orkesten mocht hij daarenboven elke week een paar liedjes zingen.

Het was ook in die periode dat hij de kans kreeg om op Deccaplaten zijn eerste opnames te maken.

Zijn platencarrière is dus even lang als zijn theaterloopbaan. Een ontzaglijk groot aantal 78-toerenplaten, cassettes, 45-toerenplaten, lps en cds (nu al meer dan  30 soloschijven) zijn  dan ook het gevolg.

Ononderbroken stond hij aldus gedurende al die jaren als beroepsartiest op de planken in binnen en buitenland.

Voor een uitgebreide bio zie www.willferdy.be

AFSCHEIDSTOURNEE

Sinds korte tijd is Will Ferdy begonnen aan een afscheidstournee. Dat wil niet zeggen dat hij er meteen de brui aan geeft. Hij is echter een man die met beide voeten op de grond is blijven staan. Hij weet dat er een dag komt dat aan zijn schitterende carrière een eind zal komen. Met Charles Aznavour als groot voorbeeld voor ogen heeft hij zich voorgenomen zolang door te gaan met optreden en cds maken als de kwaliteit van zijn stem en zijn geheugen het toelaat. Over zijn gezondheidstoestand heeft hij, op een paar verkoudheden na, tot nu toe, niet te klagen. Hij hoopt aldus, met zijn 85 jaren, nog een bepaalde periode te kunnen verder gaan.

Hij is echter vast beslist van, zodra de kwaliteit van zijn optredens zou verminderen, meteen een punt te zetten achter zijn, theatercarrière.

NIEUWE CD OP KOMST



Will Ferdy en zijn vaste begeleider Jürgen De Smet zijn volop bezig met de nieuwe cd van Will Ferdy, die in het voorjaar zal verschijnen. De opnames zijn zo goed als voltooid. WFPrecords heeft nog een aantal onuitgegeven titels in voorraad en daarnaast werden onlangs een aantal gloednieuwe liedjes  van Will opgenomen in Studio DK te Destelbergen. Titels: Liedje van Geluk, Ik hield van jou (voor dewelke Jürgen schitterende arrangementen schreef) en verder Meer dan eens, Het feit dat ik je liefheb, En dat was dat, Ik zal altijd van je houden (reeds meer dan 6000 keren beluisterd op You-Tube), Als je boos bent, Mijn deur blijft gesloten, Mijmeren, Aprilse grillen  en Wijs mij de Weg.

Zo te zien blijft Will nog steeds zeer creatief.   

Met productiemanager Eric Smets wordt nog overwogen of het een dubbel-cd wordt of niet. Waarschijnljk zal dat het geval zijn. Op de eerste schijf zouden dan bovenstaande nieuwe liedjes geprogrammeerd worden en op de tweede een aantal grote hits in nieuwe bewerking, waaronder: Christine, Jij en ik, ‘k Ben verliefd op de Zon, J’ai fermé la Porte (Franse versie van Mijn deur blijft gesloten) enz.

CONCERTEN

In november en december had en heeft Will Ferdy nog een aantal concerten af te werken. In de eerste helft van de novembermaand werd hij geplaagd door een zware verkoudheid. Toch heeft hij alle geplande optredens kunnen doen. Zie concertagenda op www.willferdy.be voor nog komende concerten.

KERSTCONCERTEN



In december zal Will Ferdy  een aantal concerten in kerstsfeer brengen. De meeste zijn echter niet voor alle publiek toegankelijk. Voor één concert willen we echter uw bijzondere aandacht: 12 december 2012 om 19.30 uur in de Sint-Jan Evangelistkerk in Wilrijk. (zie www.willferdy.be)

  

Reageer (0)

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voor al wie in 2012 nog iets wil doen onder de Gentse Stadshal



Zondagnamiddag 16 en 23 december 2012 organiseert de Stad Gent respectievelijk een gratis dansfeest en een gratis verhalenfestival onder de nieuwe stadshal. Iedereen is welkom.
 
Gent verwarmt je hart. Ook tijdens de winterdagen. En zeker onder de nieuwe stadshal. Breng een bezoek aan de gezellige kerstmarkt, proef van een hapje cultuur, droom weg op het reuzenrad van Winterdroom of kom naar de stadshal en geniet van muziek, dans en verhalen.

Dansfeest met Radio Modern



Radio Modern brengt op zondag 16 december 2012 van 15 tot 19 uur de fifties naar de stadshal met een knallende live band, een swingende dansworkshop en mooi uitgedoste vrouwen en mannen op de dansvloer.  De namiddag wordt afgesloten met dj’s die de wax in de vingers hebben. Wie wil, kan voor wat rouge en krulspelden langsgaan in het Beauty Boudoir of kan voor een vetkuif naar de barber shop.

Verhalenfestival

Verhalen zijn ons cultureel erfgoed. (Her)ontdek op zondag 23 december 2012 van 14 tot 18 uur onder de stadshal nieuwe werelden, straffe anekdotes, historische waarheden, fabeltjes, fantasierijke sprookjes of pikante verhalen. U wordt meegenomen op reis in de verbeelding van onder andere Michiel Hendryckx, Lieven Tavernier, Titus De Voogdt, Annelies Van Belle en zoveel anderen.

Koffiewedstrijd

Op beide evenementen onder de stadshal zullen vijf  mobiele Gentse koffiebars deelnemen aan de wedstrijd van de ‘beste mobiele koffiebar’. Barista, Honkytonk, Billy’s coffee, Liquid en De Draak zullen hun typische eigen  producten (koffie, thee, chocomelk) aanbieden en ondertussen dingen naar de prijs van de beste mobiele koffiebar.

Reageer (0)

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Freeks sienjalement: 't Spelleke van Goavere
Foto    “25 JAAR ’t Spelleke van Goavre” is de jongste figurentheateruitgave op de Vlaamse boekenmarkt. Het is een publicatie van het gelijknamige gezelschap dat jaarlijks, in de nieuwjaarsperiode, een reeks voorstellingen speelt van een nieuw stuk in Gavere, een kleine gemeente trussen Gent en Oudenaarde. Telkens weer in de (lokale) politiek-satirische stijl en met maatschappij-kritische inhoud.

 

’t Spelleke van Goavre komt er rond voor uit dat het ooit de (Tierentyn?)mosterd zocht bij het Gentse t Spelleke van Drei Kluite, een offspin van Theater Taptoe met Luk De Bruyker en ondergetekende als oprichters en tot op de dag van vandaag de mentoren. Ooit maakten ze samen ook met het gelijkaardige ’t Spelleke van Lierde een co-productie van “Woar daade sterre bleef stille stoan… en weulder uuk”, een bewerking van Felix Timmermans’ meesterwerk van de Vlaamse literatuur. Freddy ‘Dreupelmans’ Claeys, acteur bij het Gentse Spelleke van Drei Kluite regisseerde overigens de recentste producties in Gavere.

 



Het boek werd geschreven door de stichters en nog steeds dragers van het Gaverse gezelschap, Mathieu De Clippele en Guy Van Hove en geeft in woord en beeld een overzicht van de toch nogal rijke historiek van het plaatselijke cultureel initiatief dat opgestart werd vanuit de christelijk en Vlaamsgezinde socio-culturele vereniging Davidsfonds.

 

Begonnen als een Spielerei groeide ’t Spelleke van Goavre zichtbaar  uit tot een vaste, misschien wel onmisbare waarde in het culturele leven van de gemeente. Jaarlijk kijken de bewoners uit naar wat de hoofdfiguren Valeir en Flupke Fonteine nu weer in hun sappigte Gaverse dialect te vertellen hebben over hun burgemeester en gemeenteraadsleden, wereldlijke en geestelijke prominenten, maar ook al dan niet marginale volksfiguren…

 

Elk jaar en dus elke productie (23 inmiddels) worden kort beschreven met een pretentieloze weergave van wat er te zien en te horen was. Die vrij summiere teksten worden geïllustreerd met afbeeldingen van affiches, productiefoto’s, drukwerk… In dat opzicht kan het boekje (bijna honderd pagina’s) een naslagwerkje genoemd worden betreffende het amateurgezelschap zelf en het genre politiek-satirisch poppentheater in (Oost)Vlaanderen bij uitbreiding.

 

De uitgave is te koop bij het gezelschap en in het Europees Figurentheatercentrum, Trommelstraat 1, 9000 Gent.

 

Freek Neirynck  

 

Reageer (0)

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.OverTaal gaat West-Vlaams .... en nog véél meer



West-Vlaams nog steeds ‘hot’

 

‘Het West-Vlaamse dialect is ook in West-Vlaanderen zelf nog steeds hot. Het is nog steeds de voertaal bij uitstek in informele regionale gesprekken met vrienden. Toch is er verandering in zicht. Het dialect wordt namelijk structureel steeds meer uitgehold: typische West-Vlaamse woorden gaan verloren en ook uitspraakkenmerken sneuvelen. Dat hoeft op zich geen probleem te betekenen (verandering is eigen aan taal), ware het niet dat op functioneel vlak het dialect steeds minder van ouder op kind wordt doorgegeven, zelfs niet in de Westhoek, een perifeer gebied in West-Vlaanderen dat traditioneel bekend staat als dialectvast. Processen van tweededialectverwerving zorgen er wel voor dat een groot deel van de populatie nog dialect (in een genivelleerde vorm) leert, maar de vraag is of die tweededialectverwerving ook bij de volgende generaties zal plaatsvinden.’

Dat staat te lezen in de bijdrage van Anne-Sophie Ghyselen in het nieuwe nummer van het tijdschrift Over taal.

 

 

Inhoud nieuw nummer Over taal (jrg. 51, nr. 4)

 

 

Interview: Jan De Wilde: twintig jaar ‘Hoe noemde gij?’ (door Filip Devos)

 

Taalwerk: Standaardtaal is rekkelijk, zeker in Vlaanderen (door Johan De Schryver)

 

Taalkronkels: Onze kat heet Maarten (door Stefaan Sonck)

 

Idioom & Co: Nuances bij de superieure precisie van het Frans (door Bert Cappelle)

 

Broodje taal: E-legant omgaan met internettaal (door Karen De Loenen)

 

Interview: Wim van Rompuy, pillendraaier van opleiding, woordendraaier van beroep (door Evelien Van Renterghem)

 

Taalwerk: West-Vlaams is hot. Of niet? (door Anne-Sophie Ghyselen)

 

Dossier: Eyskens en Gruwez: twee spiegels van poëzie (door Bruno Comer)

 

Te boek: Encyclopedie der Nederlanden - Stellingen in het vreemdetalenonderwijs - Tussentaal in Vlaanderen (door Filip Devos)

 

Column: Nem ezt rendeltem! (door Hugo Brouckaert)

 

Quiz over taal: Test uw kennis van het Nederlands (door Natalie Hulsen)

Alle bijkomende info op www.overtaal.be

Reageer (0)

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwe single Will Tura in wintersfeer

Andrei Lugovski in duet met Will Tura





Sommige nummers of artiesten hoeven geen verdere introductie. Will Tura is zeker zo’n artiest...zijn nieuwe, bloedmooie single “Winter” vraagt om slechts 1 luisterbeurt en je bent helemaal verkocht. Een integer, meeslepend nummer, een pure Tura die terugkijkt op wat geweest is en nog komen gaat. De bonustrack op de fysieke single zal de vele fans van Will Tura (maar ook vele anderen) uitermate plezieren, want sinds Andrei Lugovski zijn opwachting maakte in enkele van Will’s concerten, sloten die fans de Oostendse Wit-Rus helemaal in hun hart. Will & Andrei brengen, in een pakkende mix van Nederlands en Russisch, het intense “Alleen Gaan”, een vertaling en bewerking van de Sinatra-klassieker “My Way".

Beide singles zullen apart verkrijgbaar zijn via iTunes, maar dus ook op 1 fysieke single staan, die te verkrijgen zal zijn vanaf 7 december bij Free Record Shop! Een productie van ARS Entertainment en Universal Music.

Reageer (0)

26-11-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.O'de Flanderweekend in Gents Vleeshuis (1-2/12)



Dat jenever een product met klasse is, staat buiten kijf. Getuige het kwaliteitslabel O'de Flander en de Europese erkenning als beschermd streekproduct. O'de Flander jenever betekent kwaliteit en degelijkheid, maar jenever kan ook hip, fris en trendy zijn. De jeneverproducenten hebben zich de laatste jaren ingespannen om producten te ontwikkelen die ook een jonger publiek aanspreken: van fruitjenevers en creamjenevers tot hippe cocktails op basis van jenever. Op het komende Jeneverfestival op 1 en 2 december kan iedere bezoeker dit zelf zien en proeven in het Groot Vleeshuis, Promotiecentrum voor Oost-Vlaamse streekproducten, te Gent. Voor slechts 5 euro inkom krijgt de bezoeker vier bonnetjes voor proevertjes én een O'de Flander druppelglaasje extra als aandenken.

Een overzicht van alle Oost-Vlaamse graanjenevers die het kwaliteitslabel O'de Flander dragen













Het succes van de eerste editie van het Jeneverfestival in 2011 heeft de leden van de Orde O'de Flander zonder aarzelen doen beslissen tot de inrichting van een tweede Jeneverfestival. Alle producenten van het kwaliteitslabel O'de Flander zijn aanwezig met hun Balegemse, Bobke, Braeckman, De Stoop, Dirk Martens, Filliers, Hertekamp, Mertens, Peterman Platinum, Rubbens, Thyssen en Van Hoorebeke. Zij stellen de O'de Flander voor maar ook het volledige en rijke gamma jenevers, zoals daar zijn graanjenevers, fruitjenevers, creamjenevers en jeneverkoffie. Er is een tentoonstelling die de boeiende geschiedenis van de Oost-Vlaamse jenever weergeeft.

Tijdens dit tweedaags Jeneverfestival zijn er zowel op zaterdag als zondag gratis extra activiteiten:
• cocktailbar met Ferdinand Cobbaut om 14 uur;
• degustatietechnieken met uitleg over smaak/geur/kleur door prof. Eric Van Schoonenberghe om 15 uur;
• ‘Koken met jenever’ door Atelier Plus uit Gent om 16 uur

Praktisch

Inrichter: Orde van de Oost-Vlaamse Meester-Distillateurs
Datum : zaterdag 1 en zondag 2 december 2012 van 11-18 u.
Locatie : Groot Vleeshuis, promotiecentrum voor Oost-Vlaamse streekproducten, Groentenmarkt 7 te Gent

Secretariaat : PA/Seminariestraat 2, 9000 Gent
Daniël De Steur, voorzitter - Chantal Gheysen, secretaris/schatbewaarder
Tel 09/267 86 10 –
chantal.gheysen@oost-vlaanderen.be
www.odeflander.be

Coördinatie/secretariaat: Economische Raad voor Oost-Vlaanderen (EROV)
Bevoegd gedeputeerde voor EROV : Jozef Dauwe, voorzitter

Reageer (0)

25-11-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Huis van Alijn in Sinterklaasstemming

In het Huis van Alijn laat men geen gelegenheid voorbijgaan om iets te vieren of in de kijker te plaatsen, dus kan Sinterklaas ook niet ontbreken. Vandaar de volgende programmatie:

schoentjes aan de schouw

Slimme Schoentjes

za 17 nov tem za 1 Dec 2012 / voor alle kinderen tot 9 jaar

GRATIS

 Zet jouw schoentje aan één van de vele schouwen in het museum! Schrijf een brief, versier je schoen of maak een tekening voor de Sint en zijn pieten. Vanaf zondag 2 december tot en met zondag 16 december kan je jouw schoentje ophalen tijdens de openingsuren van het museum. Benieuwd wat je erin zal vinden?

Sinterklaas en het marsepeingeheim
 

SINTERKLAAS en Het Marsepeingeheim

zo 2 dec 2012 / voor kinderen vanaf 3 jaar en hun (groot)ouders

€ 6 / PERSOON (incl. drankje)

In ons land wonen zoveel brave kinderen dat de Pieten niet alle snoepgoed op tijd klaar kunnen maken. Help jij hen in het Huis van Alijn? In het museum liggen allerlei dingen die misschien wel van pas zouden kunnen komen... Kom je zoeken?

Breng je schortje mee. En vergeet natuurlijk je tekening niet want we verwachten hoog bezoek  te paard!

Keuze: van 9:00 tot 11:00 of VAN 14:00 TOT 16:00

GEZINSACTIVITEIT met inschrijving

Reserveren via T 09/269.23.50, aan de museumbalie of via info@huisvanalijn.be voor 27 november. Reservatie is definitief na betaling. Dit kan cash aan de balie of via overschrijving op BE38 4412 0680 6172 (met vermelding van ‘Marsepeingeheim’, uw naam en het aantal personen).

Max. 30 personen.

 HET HUIS VAN ALIJN - Kraanlei 65 - 9000 Gent - T 09/269.23.50 - E info@huisvanalijn.be -

www.huisvanalijn.be / www.facebook.com/huisvanalijn

Reageer (0)

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen."Belgen in oorlog" ... in Sint-Pietersabdij



Van vrijdag 16 november 2012 tot en met zondag 21 april 2013 presenteert de Sint-Pietersabdij de tentoonstelling Onbekende beelden, sterke verhalen. Belgen in oorlog.

Onbekende beelden, sterke verhalen. Belgen in oorlog is een speurtocht naar informatie over het beeld. Met behulp van de nieuwste multimediatechnieken exploreert de bezoeker de foto van binnenuit. Via touchscreens en tablets kruipt hij als het ware in het beeld. Elk detail op de foto kan hij onder de loep nemen en bevragen. Op die manier wordt de foto een venster op de wereld en zijn geschiedenis.

Uit miljoenen clichés waarin het wedervaren van Belgische militairen, vrijwilligers, dokters en schrijvers in tijden van oorlog is vastgelegd, is een short list van twintig beelden met een sterk verhaal gekozen. Ogenschijnlijk banale foto’s – een groepje vrouwelijke toeristen, anonieme burgers op een open vrachtwagen, een stoere soldaat op een motorfiets, een restant van kleren in een Midden-Oosten-setting – verbergen de grote drama’s van de voorbije eeuw. Al snel wordt duidelijk dat de realiteit vaak heel anders blijkt te zijn dan op het eerste gezicht lijkt.

Alle info op www.sintpietersabijgent.be en binnenkort krijgt u op deze plietsplets-site een uitgebreide reportage over de eigen waargenomen impressies op de tentoonstelling ! 

Reageer (0)

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Freek Neirynck signeert .... in 't Gensch



Perfesser Gensch Freek Neirynck signeert zijn Gents Zegswijzenboek en de vierde herziene uitgave van zijn Gents Zakwoordenboek op zaterdag 15 december van 15 tot 16 u 3O in Fnac Veldsstraat en van 19 u 3O tot 21 u in Buurtcentrum Tolhuis-Sluizeken-Ham in het Godshuishammeke. De dag nadien is hij samen met cartoonist Mario De Timmerman te gast in Cafetaria Tichelhof , Tichelrei van 15 tot 17 u en wordt hij geïnterviewd door Gwendoline Colman.

Reageer (0)


FIJN OM WETEN


Foto

Foto

Ik kan best mezelf voorstellen als Johan Dhaene, een bezige bij uit Evergem (sedert 1/9/2008) met een prachtige vrouw en 3 schitterende kinderen. Ik was méér dan 25 jaar actief als radiomaker bij de Gentse radio's PLUS en ROELAND en kreeg voor diverse inspanningen op dat vlak een plaatsje in de Orde van de O'De Flander, kreeg de titel van Ambassadeur van de Westhoek door gouverneur Paul Breyne en was in 2004 laureaat van de Orde van de Gentse Draak omwille van de blijvende promotie voor het Vlaamse lied. Tegenwoordig kan je mij zeker nog eens ontmoeten als gelegenheidspresentator en zag op 25/8/2008 mijn "eerste" (?) boek "Scoren aan Tafel" (samen met Felix Alen, Wim Casteleyn en fotograaf Heikki Verdurme) verschijnen bij uitgeverij Lannoo. Sinds juli 2020 verzorg ik elke dinsdag tussen 11.30 en 12.00 uur de boekentips op MENT TV. Deze webstek ligt in het verlengde van dit alles.


Inhoud blog
  • MIAT wordt Industriemeuseum
  • Zwijntjeskermis komt eraan !!!!! (3-4-5-6 JUNI 2016)
  • De voorbije week GELEZEN EN GOEDGEKEURD
  • John Terra zingt Neil Diamond - nieuw album
  • Gent neemt afscheid van icoon PAUL VLAEMINCK
  • 73-jarige Rob De Nijs op Schlagerfestival 2016
  • Download nu gratis de nieuwe single van Michael Lanzo & Kitana
  • Le Noeud viert 40-jarig bestaan met stuk van Freek Neirynck
  • Toast Literair (Davidsfonds) op 24/1/16
  • "De ontsnapping" op de Gentse Leie
  • Extra voorstellingen 'Piaf, de musical' in Stadsschouwburg Antwerpen
  • FLORALIËN 2016 - van 22/4 tot en met 1/5
  • Trilogie van "BLOCH"-recepten blijft succesvol
  • Charlotte Leysen viert "70 jaar Suske en Wiske" mee!
  • 100 positieve gedachten & complimenten ... voor een spetterende start op 1/9!
  • Uitgeverij Partizaan pakt uit met grote naam uit de jeugdliteratuur
  • Nacht van de Vleermuis op 29/8
  • Martijn Bal nieuwe algemeen directeur Film Fest Gent
  • Ledebergse Feesten en Lichtstoet: het komt eraan (vanaf 21/8)
  • Lissa Lewis pakt uit met debuutalbum en siert affiche schlagerfestival 2016

    PARTNERS van WWW.PLIETSPLETS.BE

    Foto

    Foto

    Mijn favorieten
  • Breydelham
  • Heikki Verdurme (fotograaf)
  • Uitbureau Gent (tickets)
  • Gent
  • Zinloos geweld
  • Smaak
  • Ambiance
  • Huis van Alijn
  • Aktivia
  • Gastronomie en Toerisme

    Archief per maand
  • 09-2018
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 01-2016
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 06-2015
  • 04-2015
  • 01-2015
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 04-2006
  • 03-2006
  • 02-2006
  • 11--0001

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs