Thanh pho Ho chi minh of ho chi minh city beslaat meer dan 2000 vierkante km (één vijftiende van belgië ongeveer), wat het een provincie op zich maakt. In totaal zijn er 24 quân of districten, en met saigon wordt meestal het centrum bedoeld (districten 1 plus 3). Bepaalde districten zijn landelijk (cu chi met z'n tunnels en het ver afgelegen zuidelijke nhà bè). Zowat 20 jaar geleden werd een gebied in district 7 (overkant van saigon river), een meer dan 3000 ha moerassig nomansland, verpatst aan taiwanezen die er in enkele jaren tijd een indrukwekkend wooncomplex uit de grond stampten, met alles erop en eraan (een idee ervan kun je krijgen via 'impressive phú my hung' op youtube). Als je met bus 34 die wijk binnenrijdt, word je aan de rechterzijde al onmiddellijk geconfronteerd met drie enorme garages....porsche, harley davidson en bmw. Eerste indruk is: dit is niet vietnam, maar een stukje singapore, of een chiquere europese wijk. Alles is er, shops, een overaanbod aan (soms erg dure) resto's, shopping malls (crescent mall, parksons) cinemas. De wijk wordt doorsneden door een enorm brede 18km lange parkway (deel van de highway), de nguyen van linh (genoemd naar de grondlegger van de 'doi moi' wat in 1986 met het openstellen van de grenzen de economische lente inluidde). De dure wijk wordt bewoond door taiwanezen, chinezen, koreanen, andere buitenlandersal dan niet werkend in vietnam, en de upperclass viets. Bij bezoek aan resto 'scott và binh's' -het restaurant van het chique en dus dure bizuhotel - werd al onmiddellijk gevraagd naar....mijn businesscard!
extension visa: is niet alles, veel althans is mogelijk
Normaliter op 22/2 moet ik het land uit, verlenging visa onmogelijk....of toch!! In feite komt het er op neer dat ik op eigen houtje (en dus tegen het 'officiële'tarief van 10 usd) geen verlenging kan bekomen...maar het kan wel als tussenpersonen worden ingeschakeld...die er uiteraard aan verdienen. Baas van café des arts, een viet kieu (in dit geval franse viet) brengt me in contact met vinh die op basis van mijn reispas/visum enkele telefoontjes met immigration afhaspelt ....verlenging kan ...mits ik 'intermediaries' betaal. Als ik voor de vuist weg het alternatief bereken (trip h/t phnom penh, visum cambodja, nieuw visum vietnam daar...met ook te betalen tussenpersonen) plus het gesleur met bagage en het brossen van enkele vietnamese lessen....dan is de afweging vlug gemaakt. Resultaat: ik blijf, het kost me geen moeite, enkel een voldragen bedrag in usd! En ik krijg zelfs een niet eens nodige verlenging van ...drie maanden...en dat ligt allemaal vervat in een vrijwel onooglijk stempeltje met 2 data in mijn paspoort, een stempeltje van ochgod zowat 2 op 3 centimeter.
Natuurlijk moeten we voorzichtig zijn met veralgemeningen. De belg heeft een baksteen in de maag, maar voor de overgrote meerderheid der vietnamezen/saigonezen is het najagen van een eigen stek een meer dan verre droom. Huisjes/flats zijn 'vietnameesgewijs' peperduur en intresten op leningen zijn buitensporig hoog. De gemiddelde vietnamees spaart dus niet, maar consumeert. De prijzenvork van bepaalde zaken is soms ongemeen breed. Ze geven gemakkelijk geld uit en zijn zelfs bereid een hoge prijs te betalen omwille van de 'populariteit' van een bepaald iets. Velen pakken met iets duurs uit, klagen niet over de hoge prijs, want daarover klagen zou net gezichtsverlies betekenen, wat hen in de ogen van anderen....arm of gierig maakt. Sommige i-/smartphones kosten soms twee tot drie maandweddes, maar worden hier gretiger gekocht dan bv bij ons waar de prijs ervan slechts een fractie van een maandloon vertegenwoordigt. De vietnamees is gemakkelijk te verleiden en is een gewillig target voor...marketeers. 8 febr opende mc donald's zijn deuren in saigon en zowat 1000 klanten stonden meer dan een uur in de rij voor hun 'fast food'. Terwijl de vietnamezen kunnen bogen op oerdegelijke pho (noedelsoep), banh mi (belegd broodje) of cà phê, vallen ze in katzwijm voor (soms qua kwaliteit bedenkelijke) global brands, iconen, zoals mc donald's, kfc, baskin robbins, pizza hut, starbucks (hun koffie ooit 's omschreven als 'water dat smaakt naar koffie') die een veel sterkere brand-aura hebben dan de kwaliteit die ze bieden.
De speciale consumptiebelasting op tabak en alcohol wordt verhoogd.....(overal dezelfde argumenten) wegens gevaar voor gezondheid. Vietnam is de derde grootste bierconsument in azië (na china en japan)....3 miljard liter per jaar, of 32 liter per kop. Naast de alomtegenwoordige bieren van heineken corp. (Heineken en Tiger) de overigens uitstekende (en goedkope) bieren van sabeco (saigon beer company), nl 333(bababa) of de saigon xanh(groen) of do (rood)....in de winkel voor 10.000/12.000vnd. En blijkbaar zit er nog rek op de vietnamese biermarkt (stijging met 10% wordt voorzien), want naast carlsberg bouwen het amerikaanse budweiser en het japanse sapporo een produktie-eenheid in....vietnam.
En dan de game hype flappy bird van de...vietnamees nguyen ha dong. Het nogal 'ouderwetse' maar razend populaire spelletje van het vogeltje dat tussen bewegende buizen, zonder ze evenwel te raken, diende gepiloteerd. De man verdiende enorm aan de aan de app (via apple app store en google android play store) gelinkte advertenties, maar hij haalde het spelletje weg zonder aanwijsbare reden. Vietweek haalt onder meer belastingsredenen aan, of het feit dat er wel wat gepikt zou zijn van een nintendo game of het franse piou, hijzelf (en hij prijkt met zijn foto in Vietweek, een vietnamees van twaalf in een dozijn) beweert het spelletje te hebben verwijderd....omdat het te 'verslavend' werkte.
Ook vietnam had al iemand in de ruimte, in1980 (tijd van de nauwe vriendschap met de sovjetunie), nguyen tuân. In 2008 en 2010 lanceerden ze vinasat 1 en 2, communicatiesatellieten.
Met z'n lange kustlijn is vietnam ook kwetsbaar voor rampen (dat kost hen jaarlijks 1,5% van het bbp of zowat 1,5 miljard usd, om dan nog te zwijgen over de honderden -evtl dodelijke- slachtoffers). Een tijdig en efficiënt waarschuwingssysteem voor overstromingen is dus onontbeerlijk om mensenlevens te redden en eventuele zoek- en reddingskosten te beperken. Aankopen van satellietbeelden in het buitenland is duur en werkt traag. Met een eigen satelliet, de vnredsat 1, gelanceerd in 2012, duurt het slechts 'n goeie 6 uur om al een vrij duidelijk beeld te krijgen van de omvang van een komend onheil.
Intussen zijn, na de Tet vakantie, de lessen vietnamees hervat....met huiswerk.
Lag het saigonese leven in de tweede Tetweek zowat in te dommelen, ikzelf heb de nodige tijd uitgetrokken voor excursies: naar binh quoi 1 en 2 (in binh thanh district, een eind weg van het centrum)....prachtige oosterse siertuinen, en de koffies in mong mo (de droom), een schitterend koffiehuis aan de saigon river. De dag daarop zowat 70 km verder (met bussen 13 en 79) naar dia dao cu chi, de tunnels, voor mij niet de eerste keer, maar telkens indrukwekkend hoe de viets met erg primitieve middelen erin slaagden om de beter uitgeruste amerikanen in de val te lokken. Intussen is op het cu chi terrein een tempel opgericht met centraal ho chi minh en op de wanden (hun menenpoort als het ware) de namen van duizenden die gevallen zijn in en om de tunnels. En de wat 'koelere' weken lijken achter de rug....het gezegde dat het na Tet heet wordt, lijkt bewaarheid te worden....temperaturen van 35 graden in het vooruitzicht, wat betekent zowat 40 real feel !!
Wie als toerist nu voor een paar dagen in saigon neerstrijkt, zal met het idee vertrekken dat het een rustige stad is, wat bewijst dat een momentopname een vertekend beeld kan opleveren. Saigon is een chaotische stad die tijdens Tet half leeggelopen is (een massa saigonezen zijn naar hun que of hometown of maken vakantiereisje). Enkel 's avonds is het druk, want dan is het di choi dwz uitgaan of rondjes rijden met de motorbike, zowel oud als jong. Tet is ook het moment voor de Tet bonus uitgekeerd door bedrijven en instellingen. Maar heel wat bedrijven hadden een minder geslaagd jaar, zodat beknibbeld werd op de bonus. Ik las dat er zelfs bedrijven waren die in plaats van een geldsom ...zaken uit hun onverkochte stock als geschenk gaven (shorts...en zelfs bakstenen!). Donderdag betekent het eerste einde van Tet, want dan gaan supermarkten en de meeste winkels weer open. Het weekend is dan het echte einde van de Tetvakantie, maar vietnam kampt al jaren met een hoge graad van post-Tet-werkverzuim. Velen hebben het blijkbaar o zo moeilijk om het werk te hervatten.
Tet is het chinese nieuwjaar dat gepaard gaat met een negendaagse vakantie....op de dag ervoor wordt er al duchtig samen gegeten en gedronken.....opvallend is wel dat je niet op eigen houtje van je glas of blikje drinkt, maar dat je gezamenlijk ingaat op een uitnodiging (moi)van iemand zodat er eigenlijk geregeld getoast wordt. Nieuwjaarsdag zelf opnieuw uitgebreid middagmaal, waarna de aanwezigen op bezoek gaan thuis bij de anderen....telkens wordt thee, eten en drank geserveerd. Niet te verwonderen dat men zich bijna een indigestie eet en dat er velen dronken rondlopen of -rijden. Tweede nieuwjaarsdag wordt afgesloten met alweer een uitgebreid middagmaal in uitgebreide familiekring.
Op mung mot (dag 1) van het nieuwe jaar (chuc mung nam moi = gelukkig nieuwjaar) wordt aan de kinderen 'li xi' (lucky money) gegeven, het traditionele rode kleine envelopje met een klein bedragje.
Na bezoek aan het monagoui city forest park, 60km verder op weg naar dalat ...is het morgen terug naar saigon
Zondag saigon verlaten, en met mij veel saigonezen in de aanloop naar chinees nieuwjaar. In het reusachtige bigC (shopping mall) aan rand dong nai ...over de koppen lopen....waar ter wereld ook maar een supermarkt verrijst, ontstaat een koopwoede. Verblijf nu in la ngà, de boerenbuiten, zowat tussen dalat en saigon (grofweg 200 km aan elke kant).....westerling 1...en dat ben ik! Mangoplantages...en zelf dus ook mijn eigen mango met het vereiste gereedschap (steel plus vangnet) van de boom geplukt. Moeilijkheden....om me bij de politie te registreren wegens niet gewend een vreemdeling in hun omgeving te zien...fotocopies, paperwork, verklaringen allerhande dat ik wel de persoon ben die overeenstemt met paspoort en visum. La ngà maakt deel uit van het district dinh quàn, in de provincie dong nai.
Het weer is blijkbaar overal het noorden kwijt, vrij zacht in belgië, in enkele usa-staten recordvries....en in saigon de meest 'frisse' dec/januari in jaren, alhoewel belgen al de polonaise zouden dansen met nachttemperaturen van 17/18 en temperaturen die aanschurken tegen 30....maar in tegenstelling tot andere jaren 'gutst'het zweet niet langer van het lijf...en men noemt dat hier 'lanh' ( onder de a weliswaar een puntje) en dat betekent 'koud'!! In belgië wordt door velen soms gedacht dat het hier grauw en grijs is, niets is minder waar...met chinees nieuwjaar (31janu) in aantocht, ontplooit zich een kleurenpalet...de fleurige Tét of nieuwjaarsdecoratie en de talloze bloemenstands (o.m de quât of nieuwjaarsboompje met mandarijnen)...saigon wordt wat minder druk, want velen verlieten of verlaten nog de stad om nieuwjaar in de 'quê' of hometown te gaan vieren. Tet gaat gepaard met negen tot veertien dagen vakantie....de traditie, met familie en vrienden vieren, blijft nog intact maar vertoont deuken ...al meer viets geven er de voorkeur aan tijdens Tet te gaan reizen, in vietnam zelf (badplaats Nha Trang en het koele Da Lat zijn bestemmingen), of naar het buitenland (de rijkere viets - en die zijn er dus -trekken naar het dure singapore of hongkong...anderen naar thailand)....ikzelf zal wellicht een tijdje naar dong nai (ong 60 km boven saigon) verkassen en wat rondreizen ....maar niet meer dan een paar honderd kilometer...en de lessen vietnamees liggen ook twee weken in vakantieroes .....
In belgië is er kwaliteit voor heel wat geld...en soms wordt een smak uitgegeven voor wat maar erg gewoon is....dat risico loop je hier minder...ik heb al een paar keer in vrijwel naamloze 'straat'eethuisjes gegeten:typische vietnamese 'món an' de phó, bành xeo etc...vrij goed en weinig geld...maar mijn voorkeur gaat uit naar de echte restaurants, de nhà hàng, veelal chay of vegetarisch, van democratisch (hoa khai, vajra) tot duurder (an nien, hum, ashima), maar volgens belgische normen vallen die prijzen dan nog mee...en onlangs nog twee aan het rijtje toegevoegd...cyclo (naar mijn smaak een verkeerde naamkeuze als men echt vietnamees aanbiedt, noem het dan 'xich lo')(in het straatje dat nguyen du met ly tu trong verbindt), het is ook een kookklas en serveert een klein vijfgangen menutje; en tijdens weekend het duurste tot nu toe...van thanh (in binh thanh district) met kleine eetruimten als eilandjes op het lake....maar lekker: squid, springrolls en seafood hotpot ...voor eten en setting betaal je je in belgië vast kreupel ......
Wie een dienst aan de gemeenschap verleent, zij het als security, de persoon die de giu xe (parkeerruimte voor motorbikes) in goede banen leidt, of de buschauffeur, heeft hier een soort natuurlijk gezag....je voelt dat aan, en vanmorgen bij het nemen van bus 52 naar van thanh heb ik er speciaal op gelet...iedereen die de bus opstapt volgt gedwee de aanwijzingen van de chauffeur (in dit geval was ie alleen; in het geval er een conducteur is , wijst die een plaats aan, waaraan gehoorzaam gevolg wordt gegeven)....in wezen is de vietnamees een volgzaam iemand, wars van agressiviteit.....op bussen wordt indien nodig plaats afgestaan, men helpt als iemand wat te zwaar beladen is, een oudere krijgt steevast een helpende hand bij op- of afstappen. Mijn vraag aan chauffeur om er mij attent op te maken waar ik diende af te stappen, werd niet vergeten. Ik kan me niet voorstellen dat hier aggressie tenoverstaan van bestuurders/conducteurs kan voorkomen ...zoals in belgië. Iedereen is hier kwetsbaar, neem maar het motorbikeverkeer, dus ligt het voor de hand dat zorgzaam zijn voor de andere impliceert dat je zorgzaam bent voor jezelf. Door het weer zijn de mensen ook constant buiten. En in belgië barricadeert iedereen zichzelf, zij het niet in zijn woning, het is in zijn auto, met als gevolg dat velen zichzelf sociaal al hebben gebarricadeerd en jongleren met voorrang......uit de bijna onontwarbare verkeerschaos (met bussen, taxi's, motorbikes) aan het 'dan chu' roundabout, scharnier tussen districten 1 en 3, ontstaat organisch een soort verkeers'orde' waar gegarandeerd onze regeltjes en voorrangen en volgens-de-wet-heb-ik-gelijk'en daar niet alleen alles in de soep zouden draaien, we zouden er een 'bloedbad' importeren....
Heb 15 dagen extension gekregen bovenop mijn drie-maanden-visum....maar dan moet ik het land uit....dus ik kan rustig vanaf maandag tweede luik van nog 's 40 lesuren vietnamees opnemen...ik merk goeie vooruitgang, dus doe ik het graag en vice versa....en na één week zijn er twee weken vakantie omwille van Têt of lunar newyear.....aan phuong trang bus company stonden ze gisteren met honderden aan te schuiven voor tickets, want Têt betekent een soort volksverhuizing naar de familie....om dagenlang nieuwjaar (deze keer jaar van het paard) te vieren. En volgens VnNews stonden mensen in Mien Dong busstation vanaf 2 uur in de morgen rijtje te schuiven voor tickets....om 7 uur ging loket open terwijl met nog veel vruchteloos wachtenden...het loket om 8 uur dichtging ....van respect voor mensen gesproken...en de vietnamees berust veelal lijdzaam in de hem opgedrongen situatie....
En de chelsea-hazard is 'hot' hier....gisteren in bong da...met zijn foto 'hazard vuon lên xuât sac nhât thégioi'....hazard op weg om de meest perfecte van de wereld te worden.....
Bangkok bezette stad...en thailand op rand van ingrijpende confrontaties. Ben blij dat ik begin november het begin van het protest van de oppositie (tegen de amnestiewet) en dus een stukje geschiedenis heb kunnen/mogen meemaken....een uitstekende analyse van stefan blommaert is nu te lezen op de website van www.deredactie.be
En de eerste lessenreeks, 40 stuks, vietnamees werd afgerond met een soort examen...en elk van de 5 overblijvende cursisten had zijn lesjes geleerd, niemand wenst immers af te gaan!
En stilaan is lunar newyear, chinees nieuwjaar, het vietnamese Tet, in aantocht...het jaar van het paard! Vanaf ongeveer 25, 26 januari komt het dagelijkse leven hier tot een soort stilstand...zo veel mogelijk mensen gaan naar hun hometown om nieuwjaar te vieren, en dat gaat gepaard met een 9-daagse verlofperiode .....
Meeste toeristen zijn weg binnen geldigheidsduur van visum (1 maand, 3 maanden)....indien verlenging zich opdringt, biedt zich een gemakkelijke oplossing aan...elke tourist agency afficheert immers 'extension visa'....een toerist is echter een 'melkkoe'....drie jaar geleden verlengde ik mijn visum via een agency (immigration in nguyen trai verwees me door) ...een extension kost 10usd ....ik betaalde 45usd ....het systeem is weinig transparant, je weet niet bepaald hoe lang je kunt verlengen, er zijn verschillende types (het mijne is een -weliswaar ongevraagd- business visum) en je weet niet hoeveel je zult moeten betalen aan de agency (er gonzen bedragen van 50,90,120 en zelfs tot meer dan 200usd).....dus heb ik het heft in eigen hand genomen en me begeven naar immigration (inmiddels nguyen du)...met als gevolg de heftige discussie en min of meer een afwijzing (donderdag dien ik me om 1.30pm te melden voor resultaat). Bewijzen kun je niet, want geritsel gebeurt meestal zonder getuigen, maar het is een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid dat agencies in hun commissie een gedeelte voorzien dat vrijwel ongemerkt in de zakken van immigration officials verdwijnt. En medestudent C gaf een psychologische verklaring voor de vernedering (zowel bij politie als immigration): vanuit hun minderwaardigheidscomplex als land in ontwikkeling zich in een situatie de meerdere voelen tegenover de 'rijkere' van wie dan wordt verwacht dat ie kruipt, of buigt of barst......
Twee aanmerkingen eerst: de gewone viet is een behoorlijk vriendelijk mens, en in het andere geval laat ie andere mensen gerust; een ierse leraar die hier in een privéschool werkt kreeg geen verlenging van visum, en diende via een heen en terug cambodja een nieuw visum vietnam aan te vragen. Welnu, ik vernam uit de pers dat er verstrenging is qua visumregeling. Ik heb er twee dagen visum 'vernedering' opzitten (wie een uniform draagt, zij het politie of immigration, laat niet na anderen te vernederen, kortom ze zijn niet alleen corrupt, ze zijn machtsgeil)...(verloop en details van mijn wedervaren is te lang voor schrift...) ik heb van me afgebeten, in de wetenschap 'wie ontwikkelingshulp ontvangt, moet er iets tegenover stellen' (ik denk dat niemand iemand, zoals n-korea, tegenhoudt om zich buiten de wereldhandel te houden). Slotsom, ik zal slechts 15 dagen verlenging krijgen ...en dan zal ik via cambodja dus weer het land inkunnen...als men mij tenminste het land nog in laat.
Elke belg beschikt over 250.000 euro of iets dergelijks...elk jaar verschijnt het in onze vlaamse kranten...en dan volgen de lezersbrieven vol ongeloof, en een terzake-aflevering; statistici werken met gemiddelden en medianen,en op het einde van de rit hebben ze een beetje gelijk, en elke belg blijft achter met zijn eigen...cijfer (waar statistici dan geen weet van hebben). VietnamNews pakt onder titel 'city rates its poverty line' uit met de armoedegrens, maar is dat betrouwbaar? In een land waar cash van hand tot hand gaat, waar men allergisch is aan (controleerbare) bankrekeningen, waar corruptie (al dan niet met goed gevulde envelopjes) schering en inslag is. Armoedegrens in saigon wordt opgetrokken tot 16 miljoen vnd (zowat 570euro) per jaar. Wie dus minder heeft is arm, voila. (Landelijk ligt de grens op 400.000vnd -platteland- en 500.000vnd -stedelijk gebied-resp 16 en 20 euro per maand). Welke statisticus heeft kunnen achterhalen dat in saigon 16000 families onder de armoedegrens zitten? Verder lees ik dat het ministerie (labour,invalids and social affairs) van plan is om de armoede terug te dringen en....het vermogen van de gemiddelde inkomens te verhogen! En geleidelijk zal de bijstand voor de saigonese armen worden teruggeschroefd....omdat daar de armoedegrens hoger ligt dan landelijk. Maar dan moeten ze zich suf hebben gedacht, want ik lees dat armen zowaar een lening kunnen bekomen tegen preferentiële tarieven (bij de bank of social policy)......
en verder lees ik dat 'n ongewoon aantal kinderen en ouderen in hospitaal dienden verzorgd wegens ongewone 'koude', er werden temperaturen gemeten van 18 graden -holst van de nacht- terwijl het vorige laagterecord dateerde van 2004.....21,1 graad celsius!!!
Aangezien medicatie, o.m. paracetamol, voor pijn onder in rug, me voorgeschreven door dokter in benh vien (hospitaal) le loi, niet leek te helpen, heb ik op aanraden mijn heil gezocht in een traditionele kliniek,
Benh vien y hoc co truyen, in de nam ky khoi nghia 179, district 3...en na nemen van een 'phim x' (röntgen dus) en consultatie bij (vrouwelijke) dokter heb ik het toch maar gewaagd mij te laten behandelen met...acupunctuur...en warempel, na 9 sessies naaldjes geprikt in mijn rug, plus bij de kine elektrische stimulatie ....ben ik pijnvrij! Daarenboven ben ik uiterst tevreden over de vriendelijke manier waarop ik er bejegend werd....telkens me laten registreren, dan één hoog betaling (per keer 220.000vnd of ong 8 euro) voor de beide onderdelen (acupunctuur en kine), dan twintig minuutjes naaldjeprik en een kwartiertje elektro-stimulatie.
Heb ook bezoek gebracht aan oncologische afdeling van een (staats)kinderziekenhuis aan de nguyen, maar dat is andere koek....grote kamer met een tiental bedden..en de lijdende sukkeltjes liggen er samen in hetzelfde bed met hun meelijdende ouders....kasten zijn er niet, dus alles ligt of staat onder of op of naast bedden ....en ook in de gangen bedden en rommel en een weeë geur.....
weldra verstoorde bevolkingspiramide en minder fraais
Net als in china heeft in vietnam de 1-kind/familie politiek zijn beste tijd gehad. Vietnam stevent op een snel verouderende bevolking af die dient 'ondersteund' door meer kinderen/familie. Vietweek schetst in zijn hoofdartikel "people's challenge" (3-9janu) een ontluisterend beeld. In de jaren 60 (gem aantal kinderen/moeder 6,4) werden maatregelen getroffen om het bevolkingscijfer onder controle te houden, dus stapte men over naar 2 en zelfs 1kind/familie, maar de 'gouden bevolkingsstructuur' waarbij het aantal werkenden het aantal 'afhankelijken' overtreft, begint tilt te slaan. Was de gemiddelde levensverwachting van de vietnamees in de jaren 60 nog 40, nu is dat 73 (in 2011 7% vd bevolking ouder dan 65); leven ze langer, de levenskwaliteit is laag , met name de gemiddelde'gezonde' levensverwachting ligt op 64 (70% beschikt niet over spaartegoeden en slechts 30% heeft een pensioen - ik ken een gepensioneerd bankbediende met pensioen van 3,6 miljoen vnd, dwz zowat 126 euro!). Bijgevolg doen ouderen massaal een beroep op gezondheidszorg, maar zowat slechts 40% heeft toegang tot speciale behandelingen, want een grote meerderheid van de ouderen leven op het platteland, blijven verstoken van degelijke gezondheidszorg en vallen compleet ten laste van hun kinderen.
Nu ligt het geboortecijfer in saigon op 1,33 (nationaal 2,06) kind/moeder. Als die trend zich doorzet, staat over enkele tientallen jaren elke werkende in voor...6 'afhankelijken'. Tegelijk vreest men dat er te weinig geïnvesteerd werd in de jeugd (ondermaatse opleiding, gebrekkige gezondheid, werk ...). Er is een surplus aan ongeschoolden en een nijpend tekort aan hoger opgeleiden; en ligt de werkloosheid niet bepaald zeer hoog, de produktiviteit is te laag. En qua voeding gaat het de verkeerde weg op (tot 6% van de kinderen lager en middelbaar kampt met obesitas); vietnam telt reeds 7,3 miljoen mensen met obesitas, tengevolge van slechte eetgewoonten (te veel vleesconsumptie - 30 kg vlees/persoon/jaar - te weinig fruit en groenten - slechts 130 gr/persoon/dag) en gebrek aan fysische activiteit, met als gevolg dat diabetes dé ziekte in opmars is. Terloops, mcdonald's doet deze maand zijn intrede in vietnam, meer bepaald in ho chi minh city....
Welke waren de belangrijkste nieuwsfeiten 2013...volgens vietnamese pers
VietnamNews zet hun belangrijkste 'global' nieuwsfeiten op een rij...op 1 staat een aziatisch, maar daarom niet minder belangrijk feit: betwisting over de soevereiniteit van de eilanden door china, japan en zuid-korea...gevolgd door 2 (ook regionaal) de politieke instabiliteit in enkele zuidoost-aziatische landen, thailand voorop, maar ook cambodja waar de oppositie de stembusuitslag verwierp....verder de akkoorden ivm inlevering chemische wapens in syrië en nucleair programma iran; snowden en het nsa schandaal en de vertroebeling relatie usa met andere landen, in 't bijzonder europa, ontbreken niet; overlijden van chavez en mandela; het lichte nog kwetsbare herstel van de EU economie; verder nog de usa shutdown, het in bali bereikte wto-handelsakkoord.....en de moordende haiyan typhoon.
En in het voetbaldagblad Bong Da van vandaag staat op pag.9....'mourinho phai bán truoc khi mua' (mourinho moet verkopen voor hij kan kopen) met centraal bijna een halve pagina grote foto van.....kevin de bruyne !