En dat ze zelfs in Barcelona bijzonder veel interesse hebben in deze webstek èn er zelfs willen aan meewerken als uitgeweken Gentenaar, bewijst volgende inzending van Tom Lievens
veel leesplezier !xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Onze taal
Als ik nu en dan naar het centrum van Barcelona trek, kan het wel eens gebeuren dat ik een woordje Gents hoor ... zeker als het zomer is.
Na 14 jaar weg te zijn uit Gent, is dit voor mij altijd een heugelijke gebeurtenis ... zeker als het plat Gents is.
Ik zit niet af te luisteren of zo, maar wel te genieten van het gezapige taaltje die de Gentenaren nog steeds machtig zijn. Ik wil geen pleidooi houden voor het Gents en tegen het ABN zoals ze vandaag de dag Schuun vloms noemen, maar geef toe dat het toch wel zeer spijtig zou zijn mochten dingen verdwijnen zoals Nienok - get gij ne slag op euwen ketel - sante mijn ratse, om er maar een paar te noemen.
Ook is Gents een heel goede geheimtaal om Hollanders op het verkeerde been te zetten. Ik heb alhier ter stede vrij veel Nederlandse vrienden en als er dan toevallig een vriend van Gent op bezoek is en wij bedienen ons van ons dialect, dan snappen ze er niets meer van.

Verleden jaar was mijn verrassing groot toen ik een CD cadeau kreeg van Bieze Baaze. Ik had nog nooit van die kerels gehoord.
Het enige wat men mij verteld had, was dat ze in het plat gensch liedjes zongen en daarbovenop nog goede muziek hadden. Na vier klanken en vijf woorden was ik volledig verkocht, dit was muziek in het Gensch mee nen huuftletter. Zeker Bompa vond ik een wereldnummer, spijtig dat gans Amerika geen Gents verstaat want anders stond dit nummer een halfjaar op nummer één in de Amerikaanse hitlijsten.
Er is mij ook nog verteld dat ze hun concert op de Gentse feesten geopend hebben met : 'k ben ier nog moar just en 't hangt hier al mijn kluuten uit. Chapeau. Ik zou er niet aan denken. Maar een eigen persoonlijkheid zal ook wel eigen zijn aan ons Gents karakter.
Vraag het maar aan Keizer Karel, die de Gentenaren nooit heeft kunnen temmen. Getuige daarvan nog steeds de lege nissen van ons stadhuis. Let er maar eens op als U langs het stadhuis passert: de nissen die voorzien zijn om beelden in te plaatsen zijn leeg. Geen beelden meer voor het Gentse volk, zei Keizer Karel.
Bijna 500 jaar na datum staan ze nog steeds leeg. De Gentenaren zullen gedacht hebben: Karel, houdt U postuurkes, we moeme ze nie en. Daarom denk ik nog steeds met veel weemoed terug aan Gent.
Gent mijne stad.
Vriendelijke groet van de Spaanders voor de Vlaanders
Tom Lievens www.bloggen.be/tomlievens
|