We knopen vanaf vandaag weer aan met de traditie waarbij U als geïnteresseerde literatuurliefhebber een persoonlijke keuze krijgt aangeboden van enkele nieuwe uitgaven die ongetwijfeld een plaats verdienen in Uw bibliotheek of zelfs mogen schitteren vanop de salon-of nachttafel. Vanaf volgende week zal U er trouwens een boekenpakket PER uitgeverij kunnen op nalezen maar deze keer mixen we de diverse uitgaven nog eens stevig (maar toch overzichtelijk) door elkaar. Deze keer stel ik U volgende uitgaven voor:
"Gent onder vriendinnen" is zelfs voor het mannelijke geslacht een uiterst interessant en handig boekje waarin de Gentse auteur REIN VERHOEVEN ernaar streeft de lezer een stadsgidsje (167 blz.) aan te bieden die diverse mogelijkheden aanreikt om de stad op een méér dan zomaar ontspannende manier te verkennen. Ze verdeelde Gent in 4 sectoren (De Kuip-Veldstraat-Korenmarkt / Oudburg-Vrijdagmarkt-Sint-Jacobs / Zuid / Station en ging telkens op zoek naar de leukste adressen om gezellig te shoppen, zalig te eten, lekker te kletsen, sfeervol te slapen, tof uit te gaan of gewoonweg te doen ! Dat ze haar eigen verleden (geboorte, schoolgaan, haar eerste lief ...) als achtergrond meedraagt vind je ontegensprekelijk terug in de bezieling die in de opmaak van haar teksten terug te vinden is. De portrettering van enkele hedendaagse en historische vrouwen met pit (o.a. Louise Coupé, Vina Bovy, Lieve Blancquaert of Chris Thys ...) zorgt voor een aangename afwisseling terwijl de kleurrijke foto's van Jonas Lampens een eerste blik laten zien op het voor sommigen nog totaal onbekende aspect van Gent. Zeker en vast een aanwinst in het reeds uitgegeven assortiment 'Gent' èn een verderzetting van de bestaande reeks "Onder vriendinnen" die reeds Parijs, Amsterdam, Brussel, Brugge en Antwerpen vanuit eenzelfde betrachting in de kijker plaatste.
"Gent onder vriendinnen" van Rein Verhoeven is een uitgave van LANNOO (Tielt) onder ISBN 90-209-6669-3 en kost 9,95 .
Met dit boek van Radio 2-producer Johan Van Achte zitten de liefhebbers van de Vlaamse klassiekers zeker goed voor een grote portie liedjesteksten die het èchte Vlaamse lied hebben gemaakt tot wat het nu is. Vanuit zijn jarenlange ervaring met dit soort muziek is de samensteller erin geslaagd om een fijn overzicht te geven van die liedjes die zowel in Vlaanderen als in Nederland door zowat iedereen werden èn nog steeds worden meegezongen. Vertrekkend vanuit de jaren '50 met o.a. Marina (Rocco Granata) en Waarom zijn de bananen krom (Tony Corsari), over de jaren '60 met o.a. Christine (Will Ferdy),Jij en ik (Miek en Roel) en De ranke Roos (Ronny Temmer) en de jaren '70 met o.a. Eviva Espana (Samantha), Gelukkig zijn (Ann Christy) en Vrijen (Jawadde). Maar ook de jaren '80 met o.a. Paulien (Johan Verminnen), Anne (Couseau) en Waarom ik (Helmut Lotti) en de jaren '90 met o.a. Mia (Gorky), Hij speelde accordeon (Luc Steeno), Ik hou van U (Noordkaap) en Hemelsblauw (Will Tura) komen uitgebreid aan bod. 202 liedjesteksten om nooit meer te vergeten met aanvullend een index op artiestennaam en op titel. Of zoals Johan Van Achte het zelf aankondigt: "Proficiat, je hebt een nieuw geschiedenisboek in handen". Een leuke aanwinst voor iedereen die graag méézingt ....
'Liefde voor muziek" is samengesteld door Johan Van Achte en uitgegeven door The House Of Books. Het kost 14,90 en verscheen onder ISBN 90-443-1506-4
"De basis" maakt eigenlijk deel uit van een verzamelbox die onlangs is verschenen bij Homarus Culinaire Uitgeverij en uit drie boeken bestaat. Niettemin zijn de delen ook afzonderlijk verkrijgbaar en stellen we U vandaag graag het eerste deel voor dat tevens ook het allereerste boek was van de uitgeverij en waarin 150 basisrecepten samengebracht zijn die op z'n minst de amateurkok moet beheersen om achteraf te experimenteren. Hoe maak je de beste aardappelpuree ? Wat is blancheren ? Wat is het verschil tussen snijtechnieken als brunoise en julienne ? Vragen die een duidleijk antwoord krijgen in het 320 kleine pagina's tellend boek waarin Filip Verheyden zorgde voor de tekst en Tony Le Duc zoals altijd met prachtige foto's de nodige illustraties aanbracht. Onderverdeeld in diverse thema's (kooktechnieken, snijtechnieke, bouillons en fonds, bindmiddelen, lichte soepen, stevige soepen, aardappelen, rijst, boter, koude sauzen,warme sauzen, eieren, mousses, brood, deeg en beslag, confituur en zoet broodbeleg, zoete eierbereidingen, ijs, zoete sauzen èn 21 ste eeuw), krijgt de lezer en/of gebruiker een ideale leidraad aangereikt om lekkere bereidingen te maken en zodoende zichzelf en/of de gasten te verrassen. Bij elk van de 150 recepten staat nog eens een leuke tip waardoor U zichzelf kan profileren als een rasechte keukenpiet. Al vermoed ik dat het aangewezen is om véél te oefenen en desgevallend ook deel 2 (het product) en deel 3 (het gerecht) aan te schaffen. Maar over deze 2 andere delen (en de box in het algemeen) binnenkort heel wat meer.
"De basis" van Filip Verheyden is uitgegeven door Homarus Culinaire Uitgeverij (Boechout) met ISBN 9077695-01-X en kost 22,50 . Meer informatie vindt U trouwens op www.homarus.be
|