
In Beernem is op vrijdag 14 september 2012 de Bulskampveldwandelroute ingewandeld, de 54ste provinciale wandelroute. Langs het traject ontdekken wandelaars de vele aspecten van het Landschapspark Bulskampveld. De nieuwe brochure en het startbord zijn er voorgesteld in aanwezigheid van gedeputeerde voor toerisme Patrick Van Gheluwe en burgemeester Johan De Rycke. xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
De Bulskampveldwandelroute (8,9 kilometer) verkent de kern van het domein Lippensgoed-Bulskampveld. Langsheen de route maak je kennis met het prachtige kasteelpark en kasteel waar het Bezoekerscentrum Bulskampveld huist. Je stapt langs de kruidentuin, het karren- en landbouwmuseum en het Vogelopvangcentrum. In hoeve Colpaert kan je dan weer terecht voor hoeveproducten.
De landschappen van het Bulskampveld
Naast de prachtige dreven en bos, laat de wandelroute ook diverse natuurgebieden zien. Langs het educatieve Natuurpad Sint-Amandus leer je over de verschillende types landschap. Ook zijn er de Aanwijsputten, het typische heide- en boslandschap en het Natuurreservaat Heideveld-Bornebeek met een gevarieerd landschap van wastine, bremstruwelen, bosweiden en droge en vochtige heide. Via poortjes stap je van het ene naar het andere natuurgebied en maak je kans om de grazende Gallowayrunderen te ontmoeten. Natuurlijk kan je op deze route niet omheen de mystiek van de Moorden van Beernem.
Twee startpunten
Aangezien de routes perfect zijn bewegwijzerd, is een extra wegbeschrijving in de routebrochure overbodig. Via tekstverwijzing op de kaart is informatie vermeld over de bezienswaardigheden. De Bulskampveldwandelroute biedt de keuze tussen twee startpunten: parking Aanwijs of parking Driekoningen. De nieuwe wandellus is conform de normen van Toerisme Vlaanderen bewegwijzerd met zeshoekige bordjes op houten palen. Op het handige informatiebord op de startplaats vind je praktische informatie en een overzichtskaart.
Europese middelen
De realisatie van de Bulskampveldwandelroute kadert in het Europese project Grenzeloos Wandelen, een Interreg IVA-project in de grensregio Vlaanderen-Nederland. Het project Grenzeloos Wandelen wil op een structurele manier de wandelrecreatie in de grensstreek naar een hoger niveau tillen door een kwalitatief wandelaanbod te creëren en door het onthaal van de wandelrecreanten te optimaliseren.
Partners
Deze provinciale wandelroute is een initiatief van Westtoer apb en kwam tot stand in samenwerking met Bezoekerscentrum Bulskampveld, de gemeente Beernem, de Vlaamse Landmaatschappij, het Agentschap voor Natuur en Bos en Natuurpunt Afd. Beernem. De realisatie ervan was mogelijk dankzij de steun van de Provincie West-Vlaanderen, Toerisme Vlaanderen en de Europese Unie (Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling Interreg IV A-project Grenzeloos wandelen).
Praktisch
Van de wandelroute wordt een brochure met kaart uitgegeven. Deze kost 2 euro en is verkrijgbaar via o.a. www.westtoer.be - www.brugseommeland.be - www.beernem.be
|