Virtual Reality
Alles over virtual realiy
Inhoud blog
  • VR Bril huren
  • Virtual reality huren
  • Samsung Gear VR huren
  • VR bril huren, waar moet je op letten?
  • Virtual reality huren
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    03-01-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Minder zien met een Google Cardboard

    Met een Virtual Reality bril kun je een compleet andere wereld voor je ogen zien, met Augmented Reality kun je nieuwe elementen toevoegen aan de wereld om je heen. Met de “Eyeware” app wordt er juist een deel van het gezichtsveld weggenomen, of vervormd om een visuele beperking te simuleren. Augmented Reality wordt daarmee juist een verminderde realiteit, met als doel betere voorzieningen voor mensen met een visuele beperking.

    Minder zicht leidt tot meer inzicht

    In Groot Brittannië zijn er twee miljoen mensen met een zekere vorm van visuele beperking. Dit aantal zal volgens voorspellingen in 2050 nog verdubbelen tot vier miljoen. Binnen het openbaar vervoer zal dit tot grote problemen leiden mits er niet tijdig wordt ingegrepen.

    Door treinstations op een bepaalde manier vorm te geven, en in te richten met oog voor mensen met een visuele beperking, zal deze doelgroep toch van het openbaar vervoer gebruik kunnen maken. Om het publiek bewust te maken van deze situatie, en ontwerpers meer inzicht te geven in het verlies van perceptie met bepaalde oogafwijkingen, is er een AR app ontwikkeld die met een Google Cardboard en een smartphone kan worden bekeken.

    De Eyeware app

    Deze smartphone app is uitgebracht voor Android en Apple toestellen. Je download de app, steekt deze in een Google Cardboard houder en je kiest een specifieke oogafwijking. Soms betreft het enkele blinde vlekken, sommige afwijkingen zijn zeer sterk.

    De smartphone camera wordt gebruikt als een virtueel oog, met Augmented Reality wordt het beeld gefilterd. Dit is een serieuze toepassing die heel direct de gevolgen van een visuele beperking laat zien. Er zijn ook diverse AR apps verkrijgbaar die leuke filters over het beeld leggen als entertainment.

    Hoewel de meeste Virtual Reality applicaties de waarneming van de gebruiker willen verbeteren, is de Eyeware app juist bestemd om het zicht te verminderen, met als doel de mensen met een visuele beperking te helpen.

    Bijlagen:
    http://ar-experts.nl/minder-zien-met-een-google-cardboard/   


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    03-01-2018, 10:35 geschreven door timnijland  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Steeds meer mobiele Augmented Reality toepassingen

    Op dit moment lijken de verkopen van VR headsets te dalen ten opzichte van de prognoses. De “early-adaptors” hebben reeds een HTC Vive of Oculus Rift in huis, en er is nog geen “versie 2” verschenen van de voornaamste spelers. Mobiele VR en AR scoort daarentegen een stuk beter, het succes die de Gear VR van Samsung reeds wist neer te behalen wordt slechts overtroffen door de Google Cardboard smartphone houder. Het grote publiek kiest voor mobiel, AR applicaties spelen hierbij een belangrijke rol.

    Snapchat en Facebook AR filters

    Facebook heeft honderden miljoenen dollars in de Oculus Rift VR headset gestoken, toch zijn het de camera filters die momenteel enorm in trek zijn. Deze grappige realtime filters werden populair gemaakt door concurrent Snapchat, het eerste sociale netwerk dat aan de haal ging met Augmented Reality functionaliteit.

    Social Media heeft per definitie een element van delen met vrienden en familie, zo verspreiden zich geinige filmpjes en foto’s in een enorm tempo. Daarnaast heeft tegenwoordig bijna iedereen een smartphone met internetverbinding en een Social Media account waardoor deze speelse vorm van AR zich als een lopend vuurtje verspreid.

    VR voor beleving, AR voor creatie

    Op enkele innovatieve VR apps als Quill en Tilt Brush na richt Virtual Reality zich vooral op de beleving. Bekijk 360 graden video’s, neem een virtuele tour of speel een interactieve VR game. Augmented Reality daarentegen zet aan tot creativiteit. Vrolijke filmpjes met de AR filters van Facebook bijvoorbeeld, ook professionals zien de meerwaarde van Augmented en Mixed Reality.

    Neem bijvoorbeeld Cirque du Soleil, deze theatergroep maakte al eerder enkele prachtige 360 graden video’s voor de Gear VR van Samsung, nu gebruiken ze de Microsoft Hololens om nieuwe voorstellingen te ontwerpen. Een leeg vloeroppervlak kan met de Hololens ingevuld worden met digitale bouwblokken om zo een voorstelling in 3D vorm te geven.

    Google Tango en Microsoft Hololens

    Het nieuwe VR platform van Google “Daydream” heeft niet echt een vliegende start gemaakt. Blijkbaar voegt het niet voldoende toe aan de welbekende Google Cardboard smartphone houder. Daarom lijken ze dit jaar hun Mixed Reality systeem Tango wat meer voor het voetlicht te brengen. In de basis lijkt Tango erg veel op de Hololens. Beide systemen kunnen een 3D scan maken van de omgeving, beide systemen kunnen computerbeelden combineren met de wereld om je heen.

    Het voornaamste verschil is de hardware; Microsoft kiest voor een draagbare headset, Google kiest voor tablets en grote smartphones. De mogelijkheid om AR en MR te bekijken en te maken met een draagbaar apparaat sluit beter aan bij het publiek dan een grote headset op je hoofd zetten. Door een los scherm te gebruiken kunnen meerdere personen tegelijkertijd naar de beelden kijken, erg handig voor design en ontwikkeling van producten. Tango wordt momenteel nog slechts door enkele apparaten ondersteund, maar daar kan snel verandering in komen.

    AR applicaties die het verschil maken

    De hardware kan nog zo goed zijn, zonder “Killer App” wordt het geen succes. Bij Virtual Reality ontbreekt deze app vooralsnog, het zijn vaak VR versies van applicaties en games die reeds bekend zijn. Bij Augmented Reality worden er vaak meer creatieve toepassingen bedacht die opvallen en aanspreken bij een groot publiek. Hier zijn enkele voorbeelden van interessante AR apps:

    Amikasa

    Er komen steeds meer apps waarmee je meubels virtueel in je eigen huis kunt plaatsen om het interieur in te richten. Vaak gebruiken ze daarvoor de technologie van Amikasa. Je moet nu nog zelf schalen en positioneren, het is een kwestie van tijd tot de software dit voor je zal doen.

    Google Translate

    Richt de camera van je smartphone op een waarschuwingsbord en bekijk de informatie direct in een taal naar keuze. Zo wordt jouw volgende vakantie een stuk veiliger!

    Inkhunter

    Ga je een tattoo laten zetten maar wil je eerst even testen? Met InkHunter kun je een tekening uit de app kiezen, of zelf een tekening maken over jouw gehele lichaam. Ga je daar echt de rest van je leven mee rondlopen?

    Quiver

    Er zijn meerdere AR kleurplaten apps, Quiver is een voorbeeld van echte kleurplaten op papier die via een smartphone of tablet tot leven komen. De figuren hebben de kleuren zoals je die zelf hebt ingekleurd op de platte pagina.

    Star Walk

    Er zijn al een aantal prachtige VR apps om de sterren te bezoeken, met Star Walk kun je de hemellichamen nog mooier maken met deze app. Je ziet de sterrenbeelden als tekening verschijnen, de positie van sterren en planeten wordt duidelijk weergegeven en nog veel meer. Zo wordt sterrenkijker nog veel leuker.

    Ook bedrijven als Nintendo en Apple zien momenteel meer mogelijkheden met Augmented Reality dan met Virtual Reality, toch is het geen “Knock Out” voor VR. Het is juist een leermoment voor VR ontwikkeling waar we in versie twee van de Rift en Vive ongetwijfeld het resultaat van zullen zien.

    Bijlagen:
    http://ar-experts.nl/steeds-meer-mobiele-augmented-reality-toepassingen/   


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    03-01-2018, 10:33 geschreven door timnijland  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Apple en Magic Leap komen dit jaar met Augmented Reality

    2016 was het jaar dat Virtual Reality doorbrak bij het grote publiek. De VR headsets van Oculus en HTC waren regelmatig in het nieuws, Virtual Reality was de toekomst van entertainment. Nu is het 2017 en Virtual Reality moet een stapje terug doen terwijl Augmented Reality voor het voetlicht komt.

    Met het wereldwijde fenomeen van Pokémon GO weet iedereen wat AR betekent, gevestigde en nieuwe merken duiken op deze belangstelling. Dit jaar is er één gevestigd merk en een nieuwkomer die het voortouw nemen op het gebied van Augmented Reality; Apple en Magic Leap. Wat kunnen we in 2017 verwachten van deze twee bedrijven, welke rol gaan ze spelen in de ontwikkeling van AR, en wie gaat deze strijd winnen? Er zijn veel vragen, in dit artikel gaan we op zoek naar de antwoorden. Apple of Magic Leap, wie wordt de koning van AR?

    Augmented Reality of Virtual Reality?

     

    Virtual Reality bestaat al tientallen jaren, door de voortgang van computertechnologie is VR voor thuisgebruik betaalbaar geworden, met een kwaliteit die acceptabel is. De huidige VR industrie werd aangewakkerd door Oculus VR, een VR headset die begon als experiment van Palmer Luckey met hulp van John Carmack. 

    Bij Virtual Reality draag je een headset, je complete zicht wordt overgenomen door computerbeelden. Je kunt vrij rondlopen in een wereld die alleen bestaat in de computer. Naast de Oculus Rift is de HTC Vive een directe concurrent, Sony heeft ook al een eigen headset op de markt gebracht.

    Bij Augmented Reality kun je nog steeds de wereld om je heen zien, er wordt een extra laag overheen gelegd. Ook deze technologie is niet nieuw, het Nederlandse bedrijf Layar heeft jaren geleden al AR technologie ontwikkeld om beelden weer te geven op basis van informatie voor het oog van de lens. Layar is enige tijd geleden ingelijfd bij het Britse bedrijf Zappar. Voorheen waren er QR codes nodig en andere eenvoudige markers om Augmented Reality te koppelen aan de wereld om je heen, nu is de software zo “slim” dat foto’s en live beelden herkend worden.

    Virtual Reality laat je een compleet andere wereld betreden, Augmented Reality maakt de echte wereld bijzonder.

    Augmented Reality of Mixed Reality?

    De grens tussen VR en AR is eenvoudig te bepalen, bij AR en MR ligt het wat ingewikkelder. Mixed Reality is een term die al sinds 1994 bestaat, het was de Hololens van Microsoft die de term in de bekendheid bracht. Bij MR worden computerbeelden gecombineerd met de werkelijkheid op een wijze waarbij alles samenkomt tot één nieuwe situatie.

    Je kunt om Mixed Reality objecten heen lopen in 3D, ze verdwijnen achter een deur als ze verder van je af staan. Het is eigenlijk een geavanceerde evolutie van Augmented Reality. Omdat de verschillen genuanceerd zijn wordt de term AR vaak gebruikt terwijl we MR bedoelen. Magic Leap richt zich expliciet op MR technologie, Apple laat zich hier niet duidelijk over uit.

    Wat is Magic Leap?

    Dit bedrijf werd in 2010 opgericht door Rony Abovitz met als doel een headset te ontwikkelen met projectie op het netvlies. Dit geeft een compleet overtuigende Augmented Reality ervaring. Sinds de start van het bedrijf zijn ze erg geheimzinnig over de technologie en de wijze waarop deze toegepast wordt.

    Er zijn patenten van AR contactlenzen en voor “slimme” brillen, iedereen die een demonstratie krijgt is verplicht een geheimhoudingsverklaring te ondertekenen. Ondertussen heeft Magic Leap bijna anderhalf miljard aan investeringen opgehaald van bedrijven als Google en de Chinese gigant Alibaba. De waarde van het bedrijf ligt momenteel rond de 4,5 miljard dollar.

    Wat is Apple?

    Het trio Steve Jobs, Steve Wozniak en Ronald Wayne zijn in 1976 gestart met een klein computer bedrijfje genaamd Apple Computer Inc. Apple is lange tijd het hippe alternatief geweest voor IBM compatible computers met als eeuwige aartsvijand Microsoft. Toen de iPod muziekspeler gelanceerd werd keerde het tij voor Apple, ze waren niet langer de “underdog” maar werden het miljardenbedrijf dat we nu kennen.

    De iPhone en iPad verzegelden het succes van deze organisatie, die nu tot de rijkste en meest invloedrijke bedrijven in de wereld behoort. Toen Steve Jobs overleed nam Tim Cook de leiding over. De iPhone lijn is nog steeds de grootste bron van inkomsten voor Apple.

    Hoewel Apple veel groter is dan Magic Leap, wordt de nieuwkomer ondersteund door de grootste tech bedrijven in de wereld.

    Microsoft, Google en Facebook

    Er zijn nog meer grote namen verwikkeld in de strijd voor dominantie in de virtuele wereld.

    • Microsoft werkt al enige tijd aan de Hololens, een Mixed Reality headset die draadloos werkt met ingebouwde Windows PC en een scherm die 3D beelden kan weergeven. Je kunt het systeem besturen met handbewegingen in de lucht.
    • Google heeft enkele jaren geleden een Augmented Reality bril op de markt gebracht, de Google Glass, dit project was zijn tijd net iets te ver vooruit en was gericht op de verkeerde doelgroep. Met hun VR Google Cardboard headset scoorde ze wel een homerun, deze kartonnen Virtual Reality houder is al meer dan tien miljoen keer over de toonbank gegaan. Met de opvolger Daydream loopt het minder goed. Op het gebied van AR en MR werkt Google aan Tango, op dit moment zoeken ze hiermee zelden de aandacht van de media, de technologie is wel veelbelovend.
    • Facebook nam in 2014 het bedrijf Oculus VR over waarmee het social media platform in één keer koploper werd in Virtual Reality. Hoogmoed komt voor de val, op dit moment kampt Oculus met veel problemen door juridische kwesties, teleurstellende kwaliteit van de headset en te lage verkoopcijfers.
    Nu weten we een beetje wie de belangrijkste spelers zijn op het moment, het wordt tijd om Magic Leap en Apple eens onder het virtuele vergrootglas te leggen.

    Welke producten heeft Magic Leap?

    Hier kunnen we kort over zijn: nul. Magic Leap heeft in de afgelopen zes jaar geen enkel product op de markt gebracht. Als de geruchten kloppen wordt er in 2017 een bril die meer dan duizend dollar gaat kosten gelanceerd. De bril wordt gekoppeld aan een klein kastje dat dient als stroomvoorziening en als processor voor de bril. Er zijn verder geen details bekend van dit product.

    Welke producten heeft Apple?

    Apple is zo bekend dat een overzicht van producten eigenlijk overbodig is. De grap van “zet er maar een i voor” is bekend dankzij producten als de iBook, iMac, iPod, iPad en iPhone. Met de Apple Watch doorbraken ze de trend, het is daarmee ook onwaarschijnlijk dat Apple dit jaar met een iGlasses op de markt zal verschijnen. De iPhone is het vlaggenschip van Apple, de vernieuwingsdrang lijkt sinds het overlijden van Steve Jobs getemperd te zijn.

    Zal Apple profiteren van hun ervaring in producten, of kan Magic Leap voordeel behalen uit hun focus op één product?

    Waar werkt Magic Leap aan?

    Het probleem voor de media met betrekking tot Magic Leap is de uiterst geheimzinnige houding van het bedrijf. Iedereen die een demonstratie heeft gehad van de technologie is verplicht een geheimhoudingsverklaring te ondertekenen, van Apple directeur Tim Cook tot artiest Beyoncé.

    Hoewel de eerste patenten leken te wijzen op een speciale contactlens, zal het toch een “standaard” Mixed Reality bril worden met een randaccessoire om draadloos gebruik mogelijk te maken. Magic Leap heeft vaak de term “Lightfields” gebruikt waarbij licht direct op de retina van het oog wordt geprojecteerd. Dat is anders dan vergelijkbare producten waar het beeld voor de ogen wordt weergegeven.

    Waar werkt Apple aan?

    Ook Apple staat niet bepaald bekend om openheid van zaken. Tim Cook heeft meermaals opgemerkt dat hij in Augmented Reality meer potentie ziet dan in Virtual Reality, vooral omdat VR de gebruiker afsluit van de buitenwereld. Hoewel er nog geen producten zijn aangekondigd heeft Apple de laatste jaren een aantal AR bedrijven opgekocht waaronder Metaio en RealFace.

    Ook zijn er geruchten dat Apple nauw samenwerkt met Zeiss in de ontwikkeling van een AR bril. Het is niet te verwachten dat Apple in 2017 met een AR headset op de markt gaat komen, waarschijnlijk gaan ze eerst Augmented Reality functies toevoegen aan de nieuwe iPhone. Denk hierbij aan foto en video apps met live AR filters, 3D beeldherkenning om bijvoorbeeld de telefoon te ontgrendelen met je gezicht, en informatie over de omgeving.

    Beide bedrijven hebben op dit moment nog geen officieel Augmented Reality product aangekondigd.

    De concurrentie staat niet stil

    Hoewel Magic Leap en Apple beide zeer goed zijn in de aandacht trekken van de media, zijn ze niet de enige bedrijven die werken aan AR, MR en VR oplossingen. Sterker nog, sommige bedrijven hebben reeds producten op de markt die een aantal van de beloftes nu al waarmaken.

    Osterhout Design Group

    Google maakte met hun Google Glass een grote fout door deze Smart Glasses beschikbaar te maken voor de consument. De technologie was een stap te ver voor gebruik in het dagelijks leven. ODG, het bedrijf van Amerikaan Ralph Osterhout ontwikkelt soortgelijke technologie maar richt zich vooral op de zakelijke markt. In het verleden heeft ODG gewerkt voor het leger, ook ontwikkelde ODG enkele gadgets in James Bond films. Met de R-7, R-8 en R-9 Smart Glasses op basis van Android lijkt hun timing beter dan die van Google.

    Metavision

    Dit bedrijf heeft de Meta 2 in de voorverkoop geplaatst, een headset die erg veel lijkt op de Hololens van Microsoft, maar dan voor een derde van de prijs. Het betreft ook een Mixed Reality headset die veel overeenkomsten vertoont met de mogelijkheden die Magic Leap wil bieden. De headset is wel aan de grote kant, en Metavision is niet zo goed in de aandacht trekken van de pers. De prijs ligt met $949 redelijk scherp met oog op professionals, hoewel die eerder kiezen voor de Hololens van Microsoft.

    Met name smartphone fabrikanten richten zich op de mogelijkheden van VR en AR producten. Ze zijn op zoek naar “The Next Big Thing”.

    Wie werkt er bij Magic Leap aan AR?

    In het lijstje van investeerders komen we namen tegen als Google, Alibaba en Qualcomm. De Science Fiction schrijver Neal Stephenson kwam in 2014 bij het bedrijf, Graeme Devine is het hoofd van creatieve producten en projecten. Magic Leap werkt nauw samen met Weta Workshop, het bedrijf dat ook verantwoordelijk was voor de speciale effecten in de Lord of the Rings films. In 2016 werd een overeenkomst gesloten met Lucasfilm en hun ILMxLAB onderzoeksafdeling. In februari 2017 kocht Magic Leap de 3D divisie van Dacuda, een Zwitsers bedrijf in computer producten.

    Wie werkt er bij Apple aan AR?

    Apple is de laatste jaren hard op weg al het talent weg te halen bij andere bedrijven zoals Mike Rockwell van Dolby, Yury Petrov van Oculus, Avi Barzeev van Hololens, Cody White van Amazon en Tomlinson Holman van Lucasfilm. Als dat nog niet genoeg is hebben ze bedrijven als Metaio en RealFace opgekocht die zich bezighouden met beeldherkenning. Er lijkt bij Apple een nadruk te liggen op de herkenning van gezichten en uitdrukkingen, dit kan de plannen van Apple wat betreft implementatie van AR onthullen.

    Kritiek op Magic Leap

    Sinds de oprichting van Magic Leap komt er slechts mondjesmaat informatie naar buiten over de technologie en de producten waar ze aan werken. Abovitz is een meester in onbegrijpelijke Blog updates en Tweets die meer vragen oproepen dan ze beantwoorden. Pakweg elke zes maanden verschijnt er een korte video op YouTube waarin ze een demonstratie geven van hun technologie.

    De promotiefoto’s van Magic Leap zien er stuk voor stuk indrukwekkend uit, toch is het zeer onwaarschijnlijk dat het uiteindelijke product in de buurt komt van deze beelden. Dat geldt ook voor de inmiddels beruchte “Just another day in the office” waarin we de eerste “live” beelden zien vanuit het gezichtspunt van de de Magic Leap. Deze video is een sterk staaltje computeranimatie van Weta Workshop, en niet een echte demonstratie. Dit feit is pas later toegevoegd aan de beschrijving onder de YouTube video.

     

     

    Ook wat betreft het personeelsbeleid zijn er de laatste tijd sterke geruchten die wijzen op seksisme en racisme binnen het bedrijf. Enkele voormalige werknemers hebben hun verhaal gedaan over de opmerkingen die gemaakt worden over vrouwen en mensen met een donkere huidskleur. Het is niet duidelijk of deze beweringen kloppen, en hoe Magic Leap hiermee omgaat. Het is overigens wel een bekend probleem in Silicon Valley dat de diversiteit in tech bedrijven tekort schiet.

    De grootste kritiek op Magic Leap is de geheimzinnige manier van communiceren. Wat ze hebben, waar ze aan werken, en wat er eigenlijk gebeurt met dat enorme bedrag aan investeringen. Is Magic Leap een innovatief doch excentriek tech bedrijf, of schuilt er iets anders achter?

    Kritiek op Apple

    Hoewel Apple vaak doet voorkomen alsof ze steeds opnieuw het wiel uitvinden zijn ze vooral goed in het verpakken van bestaande technologie. De iPod was niet de eerste MP3 speler, de iPhone was niet de eerste telefoon met internet, de Apple Watch kwam enkele jaren na de Android slimme horloges. Deze manier van schaamteloos kopiëren heeft ze veel succes opgeleverd, ze maken er wel vijanden mee.

    Sinds het aantreden van Tim Cook wordt de innovatieve visie van Steve Jobs gemist. Cook heeft Apple groter en succesvoller gemaakt dan ooit, maar de verrassingen blijven uit. Als Apple een AR bril in de markt kan zetten die resoneert bij het publiek leveren ze het bewijs dat ze nog steeds complexe technologie op een consumentvriendelijke wijze kunnen verpakken. Maar het lijkt er sterk op dat Apple eerst de concurrentie laat struikelen om er vervolgens met de buit vandoor te gaan.

    Apple heeft enorm veel geld in kas, daarmee kunnen ze gerust investeren in nieuwe technologie. Hoewel ze veel geld stoppen in Augmented Reality, kunnen ze innovatie ook remmen omdat ze kleine bedrijfjes opslokken waarmee nieuwe ontwikkelingen achter slot en grendel bij Apple terecht komen. Het zal niet de eerste keer zijn dat ze inhaken op een opkomende industrie om deze vervolgens een zachte dood te laten sterven. Als Augmented Reality de nieuwe Apple Car wordt belooft dat niet veel goeds.

    De ambities zijn groot, helaas wordt er veel talent uit de markt opgekocht waarmee de groei in de sector kan stagneren.

    Magic Leap of Apple; wie maakt AR groot?

    Het is makkelijk om te denken in teams en tegenstanders, VR tegen AR, Magic Leap tegen Apple en Facebook tegen…nou ja, iedereen eigenlijk… Hoewel de markt baat heeft bij gezonde concurrentie is dit juist de tijd om samen te groeien. Virtual Reality heeft een flinke deuk opgelopen omdat Facebook naar de rechtbank moet tegen Zenimax, daarnaast betalen ze voor exclusieve rechten op spellen.

    Virtual Reality en Augmented Reality worden vaak tegenover elkaar geplaatst terwijl ze ieder hun eigen voordelen bieden. Uiteindelijk zijn Mixed Reality en combinaties van VR en AR onvermijdelijk. Magic Leap lijkt zich vooralsnog te richten op een Mixed Reality bril die voortborduurt op de Google Glass, terwijl Apple zich waarschijnlijk de komende jaren zal toeleggen op leuke en praktische iPhone toepassingen.

    Zo kunnen ze acceptatie van AR bij het grote publiek te stimuleren zoals Pokémon GO dat ook zo effectief deed. Daar wordt iedereen beter van. Hoewel het ook mogelijk is dat de huidige generatie “underdogs” als ODG, Metavision en in dit geval zelfs Microsoft stiekem de markt gaan veroveren.

    De tijd dat Virtual Reality en Augmented Reality als een tijdelijke “hype” werd gezien lijkt nu echt ten einde. De ontwikkelingen gaan momenteel erg snel, er komen steeds meer producten die ook echt een functie vervullen, het gebruiksgemak neemt toe terwijl de prijzen blijven dalen. Houd deze website in de gaten en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

    Bijlagen:
    http://ar-experts.nl/apple-en-magic-leap-komen-dit-jaar-met-augmented-reality/   


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    03-01-2018, 10:32 geschreven door timnijland  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Apple ARKit en Pokémon brengen Augmented Reality verder

    Apple is een apart bedrijf. Enerzijds zijn ze volgers, ze kijken de kat eerst uit de boom. Anderzijds zijn ze leiders, ze brengen innovatieve producten op de markt en maken deze geschikt voor het grote publiek. De laatste jaren vallen grote en kleine merken over elkaar heen om de standaard neer te zetten in Virtual Reality en Augmented Reality.

    Apple bleef lange tijd stil, maar in 2017 bouwen ze verder op de fundering die de concurrentie heeft gelegd. Steve Jobs sprak ooit de woorden “there’s an app for that”. De app is in dit geval Pokémon GO, de achterliggende technologie is ARKit.

    Wat is ARKit?

    Apple brengt eind 2017 hun nieuwe mobiele besturingssysteem uit, iOS 11. Voor het eerst kunnen ontwikkelaars vanuit het hart van iOS apparaten Augmented Reality apps aansturen met ARKit, een framework waar veel mogelijkheden al standaard in aanwezig zijn. Met Visual Inertial Odometry ofwel VIO kan een iOS apparaat zoals de iPhone de ruimte zeer nauwkeurig scannen zonder verdere kalibratie.

    ARKit kan horizontale oppervlaktes waarnemen en het hoeveelheid licht in de ruimte bepalen. ARKit leunt zwaar op de Apple A9 en A10 mobiele processoren met directe ondersteuning voor Metal, SceneKit en ook externe tools als Unity en de Unreal Engine.

    Dat klinkt allemaal leuk en aardig, maar voor de eindgebruiker is het allemaal hocus pocus. De vraag is “wat kan ik ermee?”. Wat is de “killer app” voor AR op de iPhone? Dat antwoord lijkt duidelijk: Pokémon GO.

    Pokémon GO en Augmented Reality

    Als je dacht dat de wereld is uitgekeken op het vangen van die maffe beestjes heb je het mis, miljoenen mensen spelen nog steeds met de Augmented Reality hit Pokémon GO. Serieuze VR en AR ontwikkelaars waren minder onder de indruk, de Augmented Reality in dit spel is zeer beperkt en niet bepaald vernieuwend.

    Sterker nog, het spel is gebaseerd op het spel Ingress die door ontwikkelaar Niantic van een nieuw laagje verf is voorzien. Toch staat het basisconcept van Pokémon als een huis, en vanaf iOS 10 zal dat huis er een stuk mooier uitzien!

    Wie maakt de killer app voor AR?

    Hoewel Niantic al een behoorlijke voorsprong heeft zijn er nu al veel ontwikkelaars bezig de mogelijkheden van ARKit te testen. Hoewel nog lang niet alles vlekkeloos werkt lijkt er wel een algemeen sentiment van “it just works” te zijn. Kijk maar eens naar deze voorbeelden:

     

    VR voor professionals, AR voor de rest

    Toen Oculus VR ten tonele verscheen was iedereen plotseling gek van VR. Nou ja iedereen, bedrijven als Nintendo en Apple waren van mening dat de gebruiker teveel wordt afgesloten van de buitenwereld. Voor diverse professionele toepassingen is Virtual Reality ideaal, met name in de medische sector zien we steeds meer interessante applicaties verschijnen.

    Augmented Reality lijkt meer aan te sluiten op de consument, zeker in combinatie met de standaard smartphone als een “raam” in plaats van een Google Glass op je neus. Hoewel Apple zwaar leunt op de creativiteit van ontwikkelaars hebben ze met ARKit wel degelijk een platform neergezet waarmee AR de massa kan bereiken. Wat gaat Google nu doen met Android?

    Bijlagen:
    http://ar-experts.nl/apple-arkit-en-pokemon-brengen-augmented-reality-verder/   


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    03-01-2018, 10:31 geschreven door timnijland  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De 15 beste AR games op een rij

    Net zoals films evolueren geldt dat ook voor computerspellen. Film ging van zwart-wit zonder geluid naar IMAX met 3D brillen en THX surround sound. Computerspellen waren eerst enkele witte streepjes op een zwart scherm, en nu zijn er fotorealistische spellen die de werkelijkheid benaderen. De laatste jaren is VR gaming in populariteit toegenomen, computerspellen waar je zelf in het speelveld lijkt te staan.

    AR gaming staat net zoals VR nog in de kinderschoenen, toch zijn er al enkele succesvolle augmented reality games uitgebracht. Op deze pagina vind je de 15 beste AR games op een rij, tenminste een brede selectie van interessante spellen voor diverse augmented reality systemen. Soms zijn het complete spellen, soms zijn het meer demonstraties van wat gaat komen. AR gaming staat slechts aan het begin van een nieuw tijdperk.

    Augmented Reality gaming is niet nieuw

    De onderstaande vijtien voorbeelden zijn niet ouder dan pakweg vijf jaar, AR technologie is erg complex en vereist krachtige hardware. Toch wordt er al lange tijd gewerkt aan AR spellen. Neem bijvoorbeeld ARQuake, een modificatie voor het populaire spel Quake. In dit spel kun je monsters schieten in je eigen achtertuin:

    Deze demo dateert uit 2002, een jaar voordat John Carmack de source code vrijgaf voor Quake. Carmack was mede oprichter van id Software, die naast Quake ook spellen als Doom en Wolfenstein hebben uitgebracht. Tegenwoordig werkt hij bij Oculus in de ontwikkeling van virtual reality spellen waaronder Minecraft voor de Gear VR. Zowel Doom als Wolfenstein zijn begonnen als “platte” spellen en werden pas echt populair in 3D.

    Augmented reality spellen zijn dus geen nieuw concept, toch zullen ze de komende jaren explosief in populariteit groeien door betere hardware en software. Onderstaande 15 AR spellen zullen binnenkort net zo “ouderwets” lijken als ARQuake er nu uitziet, welk soort spellen zie jij graag als AR game?

    1. Domino World

    Elke dag is voortaan “Domino D-Day”. Je hoeft gelukkig niet meer steentje voor steentje te bouwen met dit Tango spel van Schell Games. De hoogstaande tracking van het Google Tango systeem is ideaal voor “table top” applicaties als deze. Je kunt complexe domino routes tekenen, en er zijn behoorlijk wat digitale verrassingen die in het echt niet mogelijk zijn. Je hoeft ook niet bang te zijn dat jouw huisdier de steentjes omver gooit.

    2. Ingress

    Voordat er Pokémon GO was, speelde we Ingress. Deze voorloper van de monsterhit uit 2016 maakt voor een deel gebruik van dezelfde kaarten en locaties zoals de meer populaire opvolger. Ingress heeft een compleet andere visuele stijl met een Science Fiction verhaal. Het spel zal een andere doelgroep aanspreken dan Pokémon GO, toch zijn de spelelementen voor een deel gelijk. Het zijn beide spellen die je buitenshuis moet spelen om de diverse GPS locaties op te zoeken, het is geen game om lui op de bank te spelen.

    3. Merge Cube

    Merge VR heeft een kindvriendelijke VR headset ontwikkeld die gemaakt is van zacht rubber. Hun nieuwe product is de Merge Cube, een kubus die bedrukt is met een zwart-wit patroon die dienst doet als AR marker. Wanneer je de kubus bekijkt via een smartphone met de Merge app transformeert de kubus tot iets compleet anders.

    Van een 3D schedel tot een computerspel, er is daarvoor een speciale app gemaakt waarin je nieuwe spelletjes kunt aanschaffen voor dit augmented reality product. Je hebt de Merge VR headset niet nodig om gebruik te maken van de Merge Cube. Op dit moment is de Merge Cube alleen nog verkrijgbaar in Amerika.

    4. Pokémon GO

    Wat kun je nog meer vertellen over het meest populaire AR spel ooit? Pokémon GO is een fenomeen, en voor veel spelers de eerste introductie voor augmented reality gaming. Naast AR maakt de GPS locatiebepaling een belangrijk onderdeel uit van dit spel. Je moet op zoek gaan naar de bekende karakters die bij jou in de buurt verscholen zitten.

    De Augmented reality applicatie is gratis te downloaden maar zit vol met aanvullingen tegen betaling waarmee ontwikkelaar Niantic al meer dan 1 miljard dollar omzet heeft behaald. Houd daar rekening mee voordat je aan dit verslavende spel begint!

    5. Magical Park

    In Nieuw Zeeland lopen naast Hobbits nu ook dinosaurussen rond en andere vreemde beesten. GEO A.R. Games ontwikkelt AR spellen die kinderen buiten kunnen spelen met een smartphone of tablet. Ze zien via het scherm diverse kleurrijke figuren en kunnen daar op jagen, of juist op de vlucht gaan.

    Zo wordt een normaal park een virtuele speelplaats waar alles mogelijk is. Het systeem werkt op basis van GPS locatie, er is naast een smartphone of tablet dus geen speciale hardware nodig. Naast Magical Park is er ook het spel Sharks in the Park, de derde titel heet vreemd genoeg DinoLand. Waarschijnlijk was de naam Jurassic Park al bezet…

    6. Peronio Pop-Up Boek

    We kennen allemaal de pop-up boeken met kartonnen afbeeldingen die op een bijzondere wijze gevouwen zijn. Peronio heeft hier een moderne versie van gemaakt die werkt als VR en AR boek. Niet alleen zie je de verhalen tot leven komen, je kunt ook games spelen en andere interactieve activiteiten uitvoeren.

    Het is opvallend dat je kunt kiezen om de augmented reality functie te gebruiken of de virtual reality versie, zo heb je eigenlijk twee apps voor de prijs van één. Eerst was het een betaalde app, nu is het een freemium applicatie met de optie het complete boek in de app te kopen.

    7. Quiver

    Kleurplaten zijn niet alleen voor volwassenen, ook kinderen houden van tekeningen inkleuren, of is het andersom? Om de jeugd van tegenwoordig voor een ouderwetse bezigheid als kleuren met potloden of stiften enthousiast te maken heb je meer nodig dan een saai kleurboek. Quiver, voormalig bekend als ColAR Mix, is een AR app die kleurplaten tot leven wekt.

    Je neemt een kleurplaat, kleurt die naar eigen inzicht in en richt een smartphone op de unieke creatie. Het onderwerp van de kleurplaat, bijvoorbeeld een grote haai, zal als 3D animatie uit de kleurplaat springen met dezelfde kleuren als jouw eigen ontwerp. Er zijn meer apps met dergelijke mogelijkheden, ook Mattel heeft een Barbie AR kleurboek gemaakt.

    8. Real Strike – AR 3D

    First Person Shooters zijn mateloos populair, met Real Strike kun je buiten op pad gaan om te schieten met diverse geweren. Je kunt schieten op virtuele figuren van karton of jagen op zombies met een thermografische weergave. Je ziet de geweren net als bij een normale FPS voor je gezichtsveld zweven.

    Real Strike is overigens niet het enige spel met dit soort gameplay, The ShootAR is een ander schietspel met augmented reality elementen waarbij je vrienden jouw vijanden worden. Schieten op straat met een smartphone is daarnaast een stuk veiliger dan met realistische waterpistolen omdat je niet zo snel voor crimineel wordt aangezien.

    9. Skyjacker

    Je hebt mensen die treinen spotten, je hebt ook mensen die vliegtuigen spotten. Als jij graag vliegtuigen opspoort maar niet op een militaire vliegbasis gearresteerd wilt worden is Skyjacker een veilige manier om jouw hobby uit te oefenen. In deze apps worden alle vluchten van vliegtuigen over de hele wereld bijgehouden, wanneer er eentje overvliegt kun je die “jacken”. De informatie van de vliegroutes wordt slim gekoppeld aan deze AR game die in 2017 werd uitgebracht. Hoeveel vliegtuigen kun jij “vangen”?

    10. Star Wars: Jedi Challenges

    Het goede nieuws is dat Disney in samenwerking met Lenovo een augmented reality spel gaat uitbrengen voor mobiele toestellen. Het minder goede nieuws is dat het spel nog niet uit is, en we naast de teaser clip geen details hebben over de inhoud van dit spel. Lenovo was het eerste bedrijf dat een toestel op de markt bracht die werkte met het Google Tango systeem.

    Dit is een geavanceerd mobiel AR platform met een speciale sensor om de exacte positie te bepalen, en te onthouden. Het is de vraag of mensen voor deze functionaliteit een smartphone aanschaffen, met een Jedi training wordt het al een stuk aantrekkelijker. Ook Holochess, het beroemde holografische schaakspel uit de Star Wars films zal waarschijnlijk uitkomen in AR, wanneer is nog niet bekend.

    11. Super Mario AR

    Abhishek Singh is een HoloLens ontwikkelaar met een voorliefde voor computerspelletjes. Daarom besloot hij het eerste level van Super Mario Bros. na te maken voor de HoloLens. Hij maakte het level op ware grootte na waarmee hij een lange en lege straat nodig had om dit spel te spelen.

    Omdat je door de headset ook nog de omgeving kunt zien is dit experiment veilig afgelopen, voor de gelegenheid had Singh het bekende Mario pak aangetrokken. Het betreft een demo, maar laten we hopen dat Nintendo hierdoor geïnspireerd raakt.

    12. Table Zombies

    Toen Apple hun nieuwe ARKit liet zien was het de Wingnut AR demo die de meeste indruk wist te maken. Je zag een soort live stunt show op tafel met acteurs, ontploffingen en speciale effecten. Hoe lang moeten we wachten op een speelbare versie van deze demo? Je hoeft helemaal niet te wachten want Table Zombies lijkt enorm veel op deze presentatie en is helemaal gratis te spelen.

    Deze game is al enkele jaren oud en werkt op basis van een marker die je uitprint en op tafel legt. Gezien de leeftijd van dit spel is het een indrukwekkende prestatie dat meer aandacht verdient. Het is mooi meegenomen dat het spel gratis te downloaden is voor zowel Android als Apple iOS.

    13. Toyota 86 AR

    Dit is een klein maar leuk racespel die gebruik maakt van augmented reality. Je hebt er naast de app ook een AR marker voor nodig die je kunt downloaden met de tekst “Made to thrill”. Je print de marker uit en legt deze op de grond, vervolgens kun je met een auto gaan racen. Hoe groter je de marker uitprint hoe groter het spel wordt, zo kun je buiten of in een grote loods een enorme mat neerleggen voor een heel bijzonder racespel. Dit spel is uit 2013, de officiële website met de marker lijkt niet meer te werken maar de afbeelding is nog eenvoudig online te vinden.

    14. WOORLD

    De wereld ziet er compleet anders uit door het beeldscherm van een Tango smartphone of tablet met WOORLD. Dit is een “sandbox-game” ofwel een spel waarin je net als in een zandbak je eigen wereldje kunt bouwen. De vormgeving is kleurrijk en speels waarmee het erg geschikt lijkt voor kinderen. Helaas is het een Tango-only spel waarmee de markt beperkt is. Voor mensen die een toestel bezitten met de juiste hardware is dit een gratis spel dat je niet mag missen, wellicht dat het later ook voor andere toestellen uitkomt zoals de iPhone met ARKit.

    15. Toy Car RC

    Hoewel dit spel al wat ouder is blijft het een goed voorbeeld van AR spelen op je eigen tafel. Het spel werkt standaard met speciale markers, als je geen printer hebt kun je ook van afbeeldingen die je op tafel hebt liggen direct AR markers maken. Dat is op zich al een bijzondere toevoeging. De app werkt het beste op een iPad omdat je zo het speelveld lekker groot kunt zien op het beeldscherm.

    Je bestuurt een klein autootje en kunt allerlei capriolen uithalen, wanneer je een speelmat hebt voor kinderen met een afbeelding van een weg is het effect nog overtuigender. Het is niet echt een volwaardig spel, maar wel een goed voorbeeld van wat er mogelijk is met AR gaming. Dat het spel al in 2013 werd uitgebracht maakt het nog indrukwekkender.

    Hoe zien AR games er in de toekomst uit?

    De term “table-top” game valt vaak wanneer het over augmented reality spellen gaat. Dit zijn spellen die je op tafel speelt, vaak met meerdere spelers. Kaartspellen met AR figuren bijvoorbeeld, of een schaakspel met animerende karakters die over de keukentafel lopen. Zoals je ziet kun je overal in huis dominostenen neerzetten en met modelauto’s racen. Met name voor AR brillen zijn dit soort spellen heel interessant. Wat zijn jouw favoriete spellen en zijn deze te vertalen naar augmented reality?

    Bijlagen:
    http://ar-experts.nl/de-15-beste-ar-games-op-een-rij/   


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    03-01-2018, 10:29 geschreven door timnijland  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De 15 beste AR apps op een rij

    Er komen steeds meer augmented reality apps voor alle bekende apparaten zoals de Microsoft HoloLens, smartphones zoals de Samsung Galaxy toestellen en tablet AR apps zoals de Apple iPad. Op dit moment betreft het vaak nog demo’s, eenvoudige testen die ontwikkelaars delen met een kort filmpje online of een app die niet helemaal goed werkt. Toch zijn er al flink wat AR apps te vinden in de diverse app stores, voor zowel de zakelijke markt als de consument.

    En veel van deze apps zijn zelfs gratis te downloaden en vrij te gebruiken. Hoewel de markt voor AR hardware en software in 2017 is een stroomversnelling is gekomen zijn er al apps die in 2009 uitkwamen. Sommige worden nog steeds onderhouden, andere apps zijn een beetje in de vergetelheid geraakt. Op deze pagina vind je de 15 beste AR apps op een rij, voor verschillende systemen en met uiteenlopende toepassingen. Er zitten ongetwijfeld een paar interessante augmented reality apps voor je bij om uit te proberen.

    1. Atheer AiR Enterprise

    Atheer heeft de AiR Enterprise software aangepast voor gebruik met Android tablets. Daarvoor was deze zakelijke AR software alleen geschikt voor AR brillen van bedrijven als ODG, Vuzix, Epson en Google. De tablet versie biedt nieuwe mogelijkheden zoals met meerdere personen tegelijkertijd op het scherm kijken, een slimme bril is voor gebruik door één persoon gemaakt.

    De Atheer AiR software werkt op basis van gebaren om handsfree werken mogelijk te maken, met de tablet versie zal de navigatie vooral vind het beeldscherm verlopen. Door het systeem op meerdere apparaten uit te brengen kunnen verschillende toepassingen geïntegreerd worden binnen één systeem.

    2. BMW i Visualiser

    Wanneer je een nieuwe BMW hebt gekocht en nog een tijdje moet wachten op de levering kun je vrienden en familie alvast een voorproefje geven. Tenminste, als je een smartphone hebt die Tango ondersteunt, het AR platform van Google. Met de BMW i Visualiser app kun je een virtuele BMW op ware grootte projecteren op straat, of in de huiskamer.

    Je kunt helemaal rond de auto lopen, het interieur tot in detail bekijken en verschillende opties en kleuren kiezen. Het lijkt net alsof de auto echt voor je staat, alleen de geur van een nieuw auto interieur ontbreekt nog! Er zijn ook soortgelijke presentaties van andere merken die met een tracker kaartje op papier werken, deze BMW Tango versie is veel nauwkeuriger door de speciale 3D sensors in de smartphone of tablet.

    3. Facebook Camera

    Nee, echt origineel is de Facebook camera niet, de AR studio is wel een bijzondere toevoeging. Je kunt met deze software zelf nieuwe augmented reality filters maken. Dit zijn niet zomaar plaatjes over het beeld, je kunt ook brillen en baarden tekenen die perfect op een bewegend gezicht blijven “plakken”.

    Met AR studio wil Facebook de gebruiker in de gelegenheid stellen zelf creatieve nieuwe filters te ontwerpen zonder dat je hoeft te programmeren. Apple heeft ook een camera app uitgebracht met filters maar die is in vergelijking met de Facebook Camera nog vrij beperkt en werkt alleen op iPhone toestellen.

    4. Filter AR bril

    De Gear VR is een virtual reality bril van Samsung. Zoals de naam al aangeeft is het geen augmented reality, toch kun je de camera gebruiken om het videobeeld realtime van een filter te voorzien. De app heeft meer dan honderd verschillende filters, van een eenvoudige kleur tot heel bijzondere effecten.

    Je kunt met de ingebouwde camera functie in de app foto’s nemen van de wereld om je heen met AR filter. De oorspronkelijke naam van deze app was “Spectacle”, nog voor Snap op de markt kwam met hun eigen AR bril “Spectacles”. Filter behoort tot de weinige AR apps voor de Gear VR, de front camera wordt zelden gebruikt voor deze headset op basis van Samsung hardware en Oculus software.

    5. Google Translate

    Deze app is onmisbaar wanneer je in het buitenland op vakantie gaat naar een land waar je de taal niet spreekt. Maar steeds teksten typen gaat moeizaam, daarom hebben ze een augmented reality functie toegevoegd. De app kan teksten herkennen in de originele taal en vervolgens de vertaling laten zien.

    Een interessante toevoeging is de manier waarop een bord op straat een andere taal krijgt. Je ziet dus niet alleen de tekst op je beeldscherm, je ziet de tekst alsof het originele bord of de poster in de taal naar keuze is geschreven. Naarmate de technologie verbetert kun je met een AR bril door elke stad in de wereld lopen en alle borden in jouw taal bekijken.

    6. IKEA meubels testen in huis

    We noemen de IKEA app omdat ze hun best hebben gedaan om een Zweedse familie op een grappige (maar hopeloos knullige) wijze in beeld te brengen voor de commercial, maar IKEA is zeker niet de eerst en enige met een app om meubels met augmented reality te bekijken. Amikasa heeft een soortgelijke app ontwikkeld waar ook Bol.com gebruik van maakt, en Wayfair in Amerika heeft al 40.000 meubelstukken als 3D objecten beschikbaar gesteld om virtueel in jouw huiskamer neer te zetten. Wayfair gebruikt hiervoor het Tango platform dat meer mogelijkheden biedt, maar het aantal mensen met een toestel dat geschikt is voor Tango is nog beperkt.

    7. INKHUNTER

    Een tatoeage uitkiezen doe je niet zomaar, je loopt er je hele leven mee rond. Een afbeelding kan er prachtig  uitzien op papier, maar hoe zou het zijn wanneer je dit design op je rechterbil hebt staan? Met INKHUNTER kun je tatoeages uitzoeken en via AR op je eigen lichaam projecteren. Zo kun je nauwkeurig bepalen waar de tatoeage moet komen, het is ook verstandig om vooraf even de spelling te controleren.

    Je kunt kiezen uit standaard afbeeldingen of je eigen ontwerp aan de bibliotheek toevoegen. INKHUNTER werkt met een marker, dat zijn enkele lijntjes die je op je lichaam tekent als je realtime een tattoo wilt weergeven. Je kunt ook een tattoo handmatig plaatsen en een foto exporteren.

    8. Makeup Genius

    Je hoeft niet meer naar de winkel om de laatste make-up trends uit te testen met de L’Oréal Makeup Genius app. Je vindt hier het complete assortiment producten van dit bekende cosmetica merk die je uit kunt testen. Jouw smartphone wordt een make-up spiegel, je kiest bijvoorbeeld een lipstick of oogschaduw en test of de kleuren bij je passen. Wanneer je tevreden bent kun je de producten direct bestellen.

    De app kan bewegingen in het gezicht nauwkeurig volgen zodat het echt lijkt alsof je de make-up draagt. Er zijn meer virtuele make-up apps, L’Oréal werkt met de echte producten die ze verkopen, al kan de kleur op het beeldscherm altijd een beetje afwijken. Goudkleurig is bijvoorbeeld niet goed te zien op een beeldscherm.

    9. Mind Mapping

    Deze app voor de Microsoft HoloLens kan Mindmapping weleens helemaal vernieuwen. In een Mindmap deel je ideeën en gedachten in via tekstballonnen die aan elkaar gekoppeld zijn met lijnen. Digitaal werkt al beter dan de papieren versie, met deze augmented reality versie wordt het echt tastbaar.

    Hoewel dit het eerste product in zijn soort is en nog veel lijkt op de traditionele manier van werken, zou je met de HoloLens 3D ook Mindmaps kunnen maken met diepte. Je kunt ook het schema helemaal om je heen maken zodat je een gedachtenkaart in 360 graden om je heen kunt zien. De HoloLens app is nu nog wat beperkt, maar dit is een toepassing die perfect aansluit op de mogelijkheden van AR hardware.

    10. ROAR

    Albert Heijn heeft onlangs een app uitgebracht waarmee je een aantal producten kunt scannen en daar vervolgens meer informatie over krijgt. ROAR doet het al jaren, en met veel meer producten. Je kunt een pak koekjes scannen en direct zien hoeveel calorieën je per koekje binnen zult krijgen. Je kunt ook posters scannen en andere objecten om je heen. Daarmee lijkt deze dienst veel op het Nederlandse Layar, maar dan meer gericht op producten in de winkel. In Nederland is ROAR niet zo bekend waardoor de app wat minder effectief is voor ons.

    11. Snapchat World Lenses

    Met de AR bril van Snap kun je stickers plakken op korte videoclips, Word Lenses biedt je nog meer mogelijkheden om echte situaties op te vrolijken met kleurrijke objecten zoals animerende regenbogen en bloemen die voor je voeten tot bloei komen. Je kunt de objecten overal in beeld zetten, zoals virtuele regenwolken boven mensen met een paraplu. Jij hebt de regie in handen. Er wordt ook rekening gehouden met perspectief waarmee de objecten echt onderdeel lijken te zijn van de werkelijkheid. Snap wil de komende tijd meer AR producten en diensten lanceren terwijl concurrent Facebook zich vooral richt op virtual reality.

    12. Stickar

    Naast Filter is dit de tweede AR applicatie voor de Gear VR. Het is al een wat oudere app die gebruikt maakt van de camera in een Samsung Galaxy toestel. Net zoals de maskers van Snapchat en Facebook legt Stickar ook grappige maskers over live video heen. Alleen zijn het bij Stickar platte afbeeldingen terwijl de andere apps meer virtuele make-up filters zijn die op de huid liggen en gezichtsuitdrukkingen volgen. De plaatjes kun ook animeren. Het is een al wat oudere app uit de begintijd van de Gear VR. Hoewel nieuwere apps technisch gezien beter zijn, hebben deze eenvoudige stickers wel een geheel eigen karakter.

    13. Virtuele televisiestudio

    Dit is een professionele toepassing die je waarschijnlijk wel ooit op de televisie hebt gezien. Een kale studio wordt middels augmented reality ingericht met bijvoorbeeld statistieken, afbeeldingen, video en andere zaken. De Avid RealSet is een dergelijk product, je hebt ook de Vizrt Viz Virtual Studio en InifinitySet.

    Vroeger had je eigenlijk alleen statische plaatjes in de hoek zoals bij het journaal, tegenwoordig lijken de grafische elementen echt deel uit te maken van de studio. Deze technologie kan gecombineerd worden met greenscreen zodat de presentatoren in een groene studio op groene stoeltjes kunnen plaatsnemen terwijl het op televisie een complete studio lijkt.

    14. WallaMe

    Vroeger had je pennen met onzichtbare inkt die je met een speciale stift zichtbaar kon maken, nu hebben we WallaMe waarmee je onzichtbare graffiti op de muren kunt tekenen die je alleen met de app zichtbaar kunt maken. Op de kaart zie je locaties waar jouw vrienden een boodschap hebben achtergelaten. Op de juiste GPS locatie kun je de smartphone camera richten op de muur, en de geheime boodschap zal op het beeldscherm verschijnen. Een leuke en moderne variant van spoorzoekertje spelen!

    15. Wikitude

    Een augmented reality versie van Wikipedia, zo kun je de AR browser Wikitude waarschijnlijk het beste omschrijven. Het is ook een personal assistant, want deze browser kan je naar interessante locaties brengen en direct recensies tonen van hotels, cafés en restaurants. Er zijn ook enkele AR spelletjes ingebouwd om je geen moment te vervelen.

    Net als ROAR heeft deze app ook veel functies die we kennen van Layar, het is waarschijnlijk dat deze functies binnenkort standaard deel uit zullen maken van smartphones. Zo kan Google deze mogelijkheden in hun zoekmachine toepassen, Apple zou het kunnen koppelen aan de virtuele assistent Siri.

    Hoe bekijk je Augmented Reality?

    De apps op deze pagina zijn soms op één specifiek systeem te gebruiken, en soms ook op meerdere systemen. Er zijn ook apps die eerst uitkomen op het ene systeem en vervolgens de overstap maken naar andere systemen. Om AR te gebruiken heb je meestal een smartphone nodig op basis van het Apple iOS systeem of Google Android. Niet elk systeem heeft hetzelfde aanbod, hoewel sommige apps wel op beide systemen verkrijgbaar zijn.

    Je hebt vaak niet eens het nieuwste of snelste toestel nodig om de augmented reality apps te gebruiken. Apps die gebruik maken van Tango werken alleen op smartphones, phablets en tablets met de juiste hardware zoals de Lenovo Phab 2 Pro en de ZenFone AR. Bij HoloLens apps is de keuze nog beperkter, alleen de Microsoft HoloLens is geschikt voor deze apps vanwege de technische eisen.

    Bijlagen:
    http://ar-experts.nl/de-15-beste-ar-apps-op-een-rij/   


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    03-01-2018, 10:19 geschreven door timnijland  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Asus ZenFone AR maakt de belofte niet waar

    Een telefoon die Augmented Reality en Virtual Reality ondersteunt, met een snufje Mixed Reality als bonus. Is dit de droom telefoon waar we op zitten te wachten? Helaas niet, de Asus ZenFone AR is de tweede smartphone met ondersteuning voor Google Tango. Hoewel het een verbetering op de Lenovo Phab 2 Pro is, wordt dit niet een smartphone voor het grote publiek. Waarom wordt dit geen “iPhone killer”? Dat lees je op deze pagina.

    Google Tango en Daydream

    Op het gebied van AR, VR en MR is Google een koploper. Ze kwamen in 2014 al met Google Cardboard, een kartonnen smartphone houder waarmee je van je eigen telefoon een VR headset kunt maken. Later kwam er het Daydream platform voor superieure mobiele VR, Google Glass was zijn tijd zo ver vooruit dat het publiek er nog niet klaar voor was en met Tango heeft Google het eerste, mobiele Mixed Reality systeem zonder headset ontwikkeld. Hoewel dit systeem in 2014 gelanceerd werd, kun je momenteel slechts twee toestellen met Tango kopen. Maar zijn deze smartphones het geld waard?

    Asus ZenFone AR

    Laten we voorop stellen dat de nieuwe ZenFone geen slechte smartphone is, helaas is het een heel middelmatig product met twee gimmicks die eigenlijk features moeten zijn. Het scherm is 5,7 inch in diameter, de camera heeft een hoge resolutie van 23 MP, en de accu gaat behoorlijk lang mee bij normaal gebruik. Maar het draait om de Tango functionaliteit, en daar gaat het mis.

    Tango op de ZenFone

    In de Play Store van Google zijn de Tango Apps eenvoudig te vinden, er staan momenteel ruim dertig apps in. Het zijn eigenlijk allemaal demo’s, je zult er weinig volwaardige applicaties vinden. De gebruikersaantallen zijn nog zo beperkt dat het niet interessant is voor ontwikkelaars om Tango apps te bouwen. “Holo” is een leuke app, maar die kun je ook op de iPhone installeren, een BMW bekijken van alle kanten is even interessant, maar dat hebben we al vaker gezien. Net zoals een virtueel meetlint, dat kan ARKit ook, en Wayfair om meubels thuis virtueel weer te geven zagen we ook al bij IKEA. Dat het allemaal net iets beter werkt dan standaard AR is niet voldoende om de aanschaf te verantwoorden.

    De gulden middenweg

    De Asus ZenFone AR is een middenklasse smartphone met een Premium prijs. Dat het idee achter Tango erg interessant is, maakt het toestel zoals die geleverd wordt niet beter. In de doos wordt ook de Daydream View standaard meegeleverd, daarmee is deze ZenFone de eerste smartphone die zowel AR en VR van Google ondersteunt. Helaas is ook Daydream vooralsnog geen succes gebleken.

    Lenovo Phab 2 Pro

    De Phab 2 Pro is het eerste toestel met ondersteuning voor Tango en is geen interessant alternatief voor de nieuwe Asus smartphone. Het scherm is erg groot met een 6,4 inch scherm, de camera heeft een resolutie van 16 MP en deze phablet werkt op Android 6.0. Naast Tango en het grote scherm heeft dit model niets bijzonders te bieden.

    Google Pixel

    Het is een beetje apart dat er zo weinig toestellen zijn met ondersteuning voor Tango. Hoewel Google zelf een smartphone en zeven inch tablet heeft uitgebracht voor ontwikkelaars, hebben ze geen consumentenproducten op de markt gebracht die werken met Tango. Dat is een gemiste kans, want met de Pixel en Pixel XL heeft Google na de Nexus serie een compleet nieuw assortiment aan smartphones gelanceerd. Dit zijn premium smartphones die technisch gezien goed in elkaar steken, maar naast een kale Android versie niet echt veel bijzonders bieden. Het was een uitgelezen kans om Tango op de voorgrond te schuiven, maar Google laat andere merken het zware werk uitvoeren.

    Tango uit, ARKit in?

    Hoewel Google Cardboard een enorm succes is gebleken, lijkt het enthousiasme voor VR en AR een beetje verdwenen bij Google. Het Daydream platform kan bij lange na niet tippen aan het succes van de Samsung Gear VR, Tango staat met de revolutionaire MR technologie in de schaduw van de Microsoft HoloLens en nu ook ARKit van Apple. En daar zit een groot probleem, want Apple zal dit jaar een systeem lanceren dat werkt op honderden miljoenen smartphones, niet twee modellen van Asus en Lenovo. De meeste mensen zullen het verschil tussen “echte” diepte herkenning en de meer eenvoudige technologie van Apple niet eens opmerken. Is Tango ten dode opgeschreven, of zal het nog een comeback maken?

    Bijlagen:
    http://ar-experts.nl/asus-zenfone-ar-maakt-belofte/   


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    03-01-2018, 10:17 geschreven door timnijland  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Apple en Augmented Reality

    Apple is een succesvol maar ook een tegendraads bedrijf, al sinds de oprichting in 1976 varen ze hun eigen koers. In de afgelopen decennia lopen ze soms voor, en soms lijken ze hopeloos achter te raken. Maar dat komt vooral omdat ze erg goed zijn om nieuwe ontwikkelingen op het juiste moment te introduceren.

    Zo werd de iPod een groot succes, evenals de iPhone en de Apple Watch om er slechts enkele te noemen. Met het overlijden van Steve Jobs en het aantreden van Tim Cook als nieuwe leidinggevende leek er een nieuw tijdperk aangebroken te zijn van hoge winsten met minder vernieuwing. Ze leken de boot te missen bij de opkomst van virtual reality en leken ook niet veel inspanningen te verrichten op het gebied van augmented reality.

    Tot ze in juni 2017 ARKit bekend maakte, een nieuw platform voor AR toepassingen op het mobiele iOS systeem voor iPhone en iPad. Gaan ze de markt weer opschudden of zijn ze dit keer echt te laat in deze opkomende miljarden industrie?

    Lees meer over de zakelijke toepassingen van de Augmented Reality van Apple

    Korte geschiedenis van Apple

    Apple werd in 1976 opgericht door Steve Jobs, Steve Wozniak en Ronald Wayne. Al snel werd Apple zowel beroemd als berucht in de opkomende PC markt, in 1980 werd het een succesvol beursgenoteerd bedrijf. Hoewel Microsoft het commercieel vaak beter deed wist Apple een trouwe groep gebruikers aan zich te binden. Met name de GUI (Graphic User Interface) op de Lisa wist Apple op de kaart te zetten. In 1985 werd Steve Jobs uit het bedrijf gewerkt met een nieuwe “hoge winstmarge” strategie.

    Eind jaren tachtig was het eerste “Gouden Tijdperk” voor Apple, maar toen kwamen er een aantal producten op rij waar het publiek niet voor warm liep. In 1997 keerde Jobs terug om het tij te keren, de deal met Microsoft om Office naar de Mac te brengen heeft het bedrijf waarschijnlijk gered. Het was in 2001 met de introductie van de iPod muziekspeler dat het nieuwe tijdperk van Apple was aangebroken. Dat werd nog eens benadrukt met de naamswijziging in 2007 van Apple Computer, Inc. naar Apple Inc. om de verschuiving naar consumentenproducten te onderstrepen. Dit was het jaar dat iPhone de industrie compleet zou veranderen.

    De “grote iPhone” ofwel iPad was minder vernieuwend maar wel enorm populair en boorde een nieuwe markt aan. In 2011 had Apple meer geld in kas dan de regering van de Verenigde Staten, op dat hoogtepunt stierf Steve Jobs en nam Tim Cook het stokje over. Zijn leiderschap week af van de excentrieke Jobs, Cook leek meer pragmatisch en gericht op omzet en winst maken.

    De Apple Watch was weliswaar succesvol maar niet echt vernieuwend naast andere Smartwatches, de nieuwe iPhones leken inspiratie te missen. Cook was geen fan van de opkomende VR markt waar Facebook en Google hun pijlen op hadden gericht, hij gaf wel aan dat AR heel interessant was. Na enkele jaren op subtiele wijze augmented reality aan te prijzen introduceerde Apple in 2017 dan eindelijk hun eigen AR platform voor het iOS11 besturingssysteem.

    Waarom kiest Apple voor Augmented Reality?

    Het succes van de Pokémon GO Augmented reality app is niet onopgemerkt gebleven, ook Apple verdiende bakken vol geld met In-App transacties. Hoewel je zou denken dat de huidige aandacht voor augmented reality in 2016 is gestart met Pokémon vangen blijkt nu dat ze al veel langer bezig waren met deze technologie.

    In 2013 werd een patent aangevraagd voor een AR systeem dat objecten kan herkennen in een live videobeeld en informatie over deze objecten kan weergeven middels een nieuwe laag over de werkelijkheid. Slechts een half jaar daarvoor wist Palmer Luckey met zijn Oculus VR een enorm succes te behalen met een Kickstarter campagne. In de jaren daarna werden er steeds meer augmented reality en beeldherkenning specialisten ingehuurd, en bedrijven opgekocht waaronder Metaio.

    Volgens Apple en ook Nintendo sluit VR de gebruiker teveel af van de werkelijkheid, terwijl AR juist iets toevoegt aan de directe omgeving. Op de Mac biedt Apple overigens wel ondersteuning voor VR headsets zoals de HTC Vive, maar ze lijken de ontwikkeling over te laten aan derde partijen. Augmented reality past goed bij hun huidige productlijn met de iPhone en iPad, en kan de stagnerende markt een nieuwe impuls geven.

    AR en VR verschillen niet zoveel van elkaar

    Hoewel er verschillende termen worden gebruik voor augmented reality, virtual reality en mixed reality zijn het overlappende technologien zonder duidelijk te definiëren scheidingslijn. Om een heel eenvoudig voorbeeld te noemen: Je ziet een open deur, achter die deur zie je een andere omgeving, daaromheen zie je de werkelijkheid. Dat is augmented reality omdat er informatie wordt toegevoegd aan de werkelijkheid.

    Dan loop je door de virtuele deur en je ziet alleen nog maar de digitale omgeving waarin je vrij rond kunt kijken en lopen, dat is virtual reality. Een product als Google Glass is specifiek een AR systeem, de Oculus Rift is specifiek een VR systeem. Er is op dit moment geen enkel systeem dat beide methoden perfect combineert. Verder op deze pagina kun je zien hoe Apple AR zich verhoudt ten opzichte van de concurrentie.

    Virtual Reality in Apple Maps

    Apple maakt de grens nog vager door ARKit ook toe te passen in de iOS11 versie van Apple Maps. De Flyover Maps bestaan al sinds iOS 6, deze functie lijkt veel op Google Street View. Omdat een aantal hoge gebouwen en monumenten in 3D op de kaart staan lijkt het alsof je als een vogel over de wereld vliegt. Vanaf iOS11 wordt er positiebepaling toegepast waarmee je virtueel als een ware Godzilla door de stad kunt lopen. Google had al eerder een dergelijke app voor de HTC Vive gemaakt, dit is in feite de mobiele versie. Omdat het hele beeld wordt overgenomen spreken we hier van virtual reality.

    ARKit, het Augmented Reality platform van Apple

    Met de introductie van iOS11, het Apple besturingssysteem voor de mobiele apparaten iPhone en iPad werd ook ARKit openbaar gesteld voor ontwikkelaars. In tegenstelling tot “platte” augmented reality waarbij de virtuele laag losstaat van van de omgeving is ARKit voorzien van Visual Inertial Odometry om de omgeving realtime te scannen via de camera op het toestel.

    Dit noemen we ook wel “positionele bepaling” en “inside out tracking”, dit is het grote verschil tussen “echte” VR zoals die in de Oculus Rift voorkomt en VR zoals we die kennen van de Gear VR waarin je wel kunt rondkijken vanuit één positie, maar niet vrij kunt rondlopen. Apple is overigens niet de eerste partij die een dergelijk systeem heeft ontwikkeld, ze hebben de drempel voor positionele augmented reality wel flink verlaagd.

    AR en AI gaan goed samen

    Artificial Intelligence zal de komende jaren een grote rol spelen bij alle vooraanstaande tech bedrijven. Zeker voor commerciële doeleinden is AI erg interessant, als een computer weet wanneer jij honger hebt kan jouw virtuele assistent direct een pizzeria met bezorging adviseren bij jou in de buurt, om maar een voorbeeld te noemen.

    Ook Apple werkt aan AI, niet in de minste plaats voor hun nieuwe HomePod, een kastje die lijkt op de Amazon Echo en de Google Home. Daarnaast kan AI ook helpen om augmented reality nauwkeuriger te maken en objecten voor de camera sneller en beter te analyseren.

     

    Mirrorshades en andere AR brillen

    Het einde van de smartphone wordt al enkele jaren aangekondigd, en de dalende verkopen lijken deze prognose te bevestigen. Apple is de enige partij die nog enorm veel winst maakt op smartphones. Maar ook zij kijken verder, zoals AR headsets als accessoire voor de iPhone of zelfs als complete vervanging. Deze project staat bekend als “Mirrorshades”, er is nog geen informatie bekend of en wanneer een dergelijk product op de markt gaat komen. Waarschijnlijk zal ARKit de iPhone nieuw leven inblazen, iOS11 is ook ontwikkeld om de iPad meer te positioneren als laptop vervanging.

     

    Apple AR en de concurrentie

    Er zijn Apple fans en Apple haters, deze groepen zul je niet snel overtuigen. Maar het gaat hier niet over jouw favoriete merk, augmented reality staat nog in de kinderschoenen dus concurrentie kan de ontwikkeling stimuleren. Daarom is het goed om even de grootste AR en MR bedrijven naast de plannen van Apple te leggen:

    • Apple en Microsoft: Microsoft wist met de HoloLens een revolutionair product neer te zetten, een draadloze mixed reality headset op basis van Windows 10 en positionele bepaling. De holografische projectie is driedimensionaal terwijl de iPhone een plat beeld heeft. Maar de HoloLens is erg groot en een stuk duurder. Het zal nog enige tijd duren voor dit product klaar is voor het grote publiek.
    • Apple en Google: Google wed niet zomaar op één paard, met Cardboard en Daydream hebben ze al twee mobiele VR systemen, met Glass bieden ze een AR bril aan en Tango is een mobiel mixed reality systeem met ruimtelijke tracking via een smartphone of tablet. Maar deze verdeeldheid is tegelijkertijd ook het probleem; Daydream en Tango zijn te gebruiken op slechts een handvol toestellen, en Google Glass is al geflopt voor de consumentenmarkt.
    • Apple en Facebook: Mark Zuckerberg gaat volledig voor virtual reality en ziet augmented reality nog als toekomstmuziek. Dat moet ook wel, want Oculus VR heeft ze veel geld gekost, en de verkopen van de Rift blijven achter op schema. Facebook heeft weliswaar het publiek, maar kan dit vooralsnog niet koppelen aan het product.
    • Apple en de rest: Bedrijven als Magic Leap, Meta, Vuzix en ODG werken allemaal aan hun eigen headsets, veel smartphone concurrentie is er eigenlijk niet. De Occipital Bridge headset wil van de iPhone een complete mixed reality headset maken maar het is de vraag of ARKit ze de wind nu uit de zeilen neemt.

     

    Creatief met AR op iPhone

    Wingnut AR demo door het team achter Lord of the Rings

    Peter Jackson is een pionier op het gebied van computereffecten, niet alleen in de bioscoop maar ook met augmented reality. Zijn Wingnut AR team maakte een korte film in compleet 3D die je op de tafel kunt projecteren.

    Huis inrichten met virtueel meubilair

    Je ziet steeds meer apps om een kamer met virtuele meubels in te richten. Het verschil met bestaande apps en de ARKit versie is het scannen van de omgeving. Zo hoef je niet meer handmatig te schalen of positioneren. Kies een open ruimte en gooi er een bankje in.

    Explosie van katten

    Dat je platte afbeeldingen kunt weergeven is een standaard functie van AR, maar dat ze op hun positie blijven hangen is wel bijzonder. Zeker gezien het feit dat zowel Tango, Occipital als de HoloLens een complexe 3D scanner nodig hebben. ARKit kan het met een standaard iPhone op basis van de standaard camera bereiken.

    Take on Me videoclip

    Voor de “ouderen” onder ons die de jaren tachtig bewust hebben meegemaakt is “Take on Me” van Aha een onuitwisbare herinnering. Deze augmented reality versie is vooral bijzonder om de VR ruimte waar je in en uit kunt stappen. In combinatie met een smartphone VR houder kun je ARKit gebruiken als VR bril.

    Robot politie op straat

    Het is opmerkelijk hoe realistisch deze figuren over straat lopen. Hoewel dit er lang niet zo overtuigend uit zal zien in ruimte met wisselende verlichting lijkt de tracking erg nauwkeurig te zijn in een grote ruimte.

    iPhone en HTC Vive

    Wat betreft interactie heeft Apple nog niets noemenswaardig bekend gemaakt, door het beeld via ARKit te koppelen aan de HTC Vive kun je interessante live presentaties opnemen.

    Subtracted Reality

    Het tegenovergestelde van augmented reality is waarschijnlijk subtracted reality. Deze demonstratie laat zien hoe eenvoudig je objecten van een tafel of muur kunt verwijderen, of dupliceren.

    Waarom Apple zo belangrijk is voor Augmented Reality

    Het zal de meeste AR en VR fans niet echt veel uitmaken welk merk gaat “winnen”. We zijn allang blij dat er zoveel bedrijven werken aan innovatieve technologie en praktische toepassingen. Ondanks de inspanningen van de concurrentie is er geen enkel bedrijf dat reeds zo’n grote gebruikersgroep heeft als Apple. De Gear VR is een behoorlijk succes gebleken voor Samsung als VR headset, maar daar zijn “slechts” enkele miljoenen van verkocht.

    Er is geen enkel merk dat zoveel hardware heeft verkocht waarmee je nu al AR en VR kunt bekijken als Apple. Er zullen ongetwijfeld start-ups sneuvelen, Occipital wacht waarschijnlijk met smart op een overname van hun technologie, Magic Leap heeft nog een lange weg te gaan en zelfs Google heeft moeite Tango toestellen op de markt te krijgen. Zelfs de grootste Apple hater kan niet om het feit heen dat dit bedrijf een belangrijke rol gaat spelen in de toekomst van augmented reality.

    Bijlagen:
    http://ar-experts.nl/apple-en-augmented-reality/   


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    03-01-2018, 10:16 geschreven door timnijland  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Augmented reality voor bedrijven

    Als ondernemer ben je altijd op zoek naar middelen om de kwaliteit van het bedrijf te optimaliseren, nieuwe innovaties en technologie spelen hierbij een belangrijke rol. Van de ontwikkeling tot aan de marketing van producten en diensten wil je de juiste middelen inzetten die een bedrijf ondersteunen om alle doelstellingen te behalen. Om de juiste beslissingen te maken is kennis nodig, en een heldere blik op de toekomst.

    Als je de prognoses bekijkt voor honderden miljarden omzet in de komende tien jaar voor augmented reality kun je als ondernemer niet meer om deze trend heen. Het is vooral de zakelijke markt die momenteel stevig investeert in AR technologie, zowel aanbieders van hardware en software, als bedrijven die actief gebruik maken van de mogelijkheden die augmented reality oplossingen bieden. Op deze pagina geven we informatie over het fenomeen “augmented reality”, de zakelijke toepassingen en de bedrijven die het mogelijk maken.

     

    Wat is Augmented Reality?

    Hoewel de term niet door iedereen op dezelfde wijze wordt omschreven kun je stellen dat augmented reality een virtuele laag over de werkelijkheid legt. Je ziet een computerbeeld over je normale gezichtsveld met additionele informatie. “Augment” betekent “aanvullen” of “toevoegen”. Een basisgegeven van AR technologie is het zicht op de werkelijke situatie. Daarmee verschilt augmented reality van virtual reality waarbij het complete beeld overgenomen wordt door een computer gegenereerd beeld.

    Beide methodes hebben hun eigen specifieke toepassingen, in dit artikel bespreken we specifiek de combinatie tussen werkelijkheid en aanvullende informatie. De grens tussen augmented reality en mixed reality is moeilijker om te bepalen. MR combineert ook computerbeelden met de omgeving maar op een wijze waarbij de twee elementen een geheel vormen.

    Vaak wordt mixed reality gebruikt voor computerbeelden die een vaste positie in de ruimte innemen. Denk bijvoorbeeld aan een virtuele stoel die in het midden van de kamer staat. Je kunt om de stoel heen lopen en het object blijft op dezelfde positie. Bij AR betreft het meestal een beeld-in-beeld die afhankelijk van de werkelijkheid beweegt en doorgaans stil staat zoals een tekstbericht in de ooghoek.

     

    Verschillen tussen AR headsets en smartphone oplossingen

    Naar de verschillen tussen AR, VR en MR is er ook een verschil tussen augmented reality headsets zoals de Microsoft HoloLens en de Google Glass enerzijds, en Apple ARKit en Google Tango anderzijds. Het betreft beide AR producten, maar het apparaat is anders.

    Bij AR headsets betreft het een “wearable”, een apparaat dat je draagt, daarnaast is er AR mogelijk met smartphones en tablets. Beide technologieën hebben specifieke toepassingen voor zakelijk gebruik waarbij Smart Glasses persoonlijke producten zijn voor één persoon, de smartphone of tablet methode is ook geschikt voor meerdere personen.

    Daarnaast is een wearable gemaakt om continu te gebruiken, terwijl andere apparaten tevoorschijn gehaald worden wanneer dat nodig is. In praktijk overlappen de toepassingen van deze twee methodes, zeker bij producten als de HoloLens waar meerdere personen tegelijkertijd via hun eigen headset dezelfde holografische data kunnen bekijken en bewerken.

     

    AR toepassingen voor bedrijven

    Augmented reality is de fase van gimmick allang voorbij en wordt actief ingezet om diverse bedrijfsprocessen aan te vullen en te verbeteren. Hier zijn enkele toepassingen voor de zakelijke markt die nu al met succes gebruikt worden:

     

    • Automotive: De auto industrie is de koploper op het gebied van augmented reality toepassingen. Al tijdens het ontwerpproces kunnen 3D objecten worden getoond aan ontwerpers en stakeholders waarmee er geen dure en tijdrovende fysieke modellen nodig zijn. De onderstaande toepassingen worden allemaal reeds toegepast binnen de automotive sector. Lees meer over AR in de automotive sector.
    • Logistics: Order picking gaat sneller en efficiënter dan ooit met AR brillen. De magazijnmedewerker krijgt een locatie te zien, de headset kan automatisch het artikel scannen en er kan eventueel direct gecommuniceerd worden met collega’s op andere locaties. En dat alles met twee handen vrij om de werkzaamheden te verrichten. Handsfree werken is een groot voordeel van wearables.
    • Mobile Office: Je kunt tijdens de fitness mails lezen, en in de auto navigatie oproepen. Jouw virtuele assistent gaat de hele dag met je mee, waar je ook gaat of staat. Momenteel werkt een AR bril vaak als accessoire voor de mobiele telefoon, in de toekomst zal de smartphone helemaal niet meer nodig zijn voor zakelijk gebruik.
    • Virtual Workspace: Een AR overlay is in feite een mobiel scherm, afhankelijk van de toegepaste techniek kun je een volledige virtuele desktop weergeven. Monitoren zijn verleden tijd, je kunt direct een enorm scherm oproepen die je kunt bedienen via gebaren, met je stem of met meer traditionele toetsenborden en muizen. Zo kun je overal werken zonder groot beeldscherm voor je neus, maar met een compact virtueel scherm op je neus.
    • Remote Assistance: Binnen een goed lopende organisatie zullen collega’s elkaar aanvullen met hun unieke expertise. Wanneer een monteur bezig is met een complexe reparatie kan er direct een chat gestart worden met een collega. Omdat augmented reality brillen ook voorzien zijn van camera’s kan de collega op afstand meekijken en advies geven. De monteur houdt beide handen vrij en kan zo de reparatie verrichten.
    • Marketing & Promotion: Eigenlijk worden visitekaartjes nauwelijks meer gebruikt, al heeft iedereen er een paar op zak. Door kaartjes te “upgraden” met een AR boodschap wordt het klassieke visitekaartje plotseling een multimediaal stukje karton. Een afbeelding kan gebruikt worden als marker die door de software automatisch herkend wordt. Vervolgens kan de ontvanger naar een complete presentatie kijken inclusief 3D objecten, geluid en videobeelden. De ontvanger heeft alleen een smartphone nodig.

     

    AR brillen voor de zakelijke markt

    Google maakte in 2014 een grote inschattingsfout met de release van de eerste Google Glass. Ze wilden de consument aanspreken maar dat bleek de verkeerde doelgroep op dat moment. Niet alleen Google heeft hiervan geleerd, de meeste ontwikkelaars van AR brillen richten zich momenteel op de zakelijke markt. Dit zijn nu de voornaamste spelers:

     

    Microsoft HoloLens

    Ook Microsoft leek zich in eerste instantie op de eindconsument te richten maar hier zijn ze op teruggekomen. Nu staat het bedrijfsleven voorop bij deze mixed reality headset. Het betreft een volwaardige Windows 10 computer die je draadloos op je hoofd kunt dragen met een holografische projectie.

    Het enige nadeel is eigenlijk de vorm, de huidige versie van de HoloLens is aan de grote kant. Technisch is het wel een indrukwekkend product met 3D scanning van ruimtes en verankerde positiebepaling van virtuele informatie. Het is zelfs mogelijk om op afstand met andere mensen samen te werken aan hetzelfde project.

     

    Meta 2

    De augmented reality headset van Meta lijkt veel op de Microsoft HoloLens, maar de Meta 2 is een PC accessoire en niet een op zichzelf staande wearable. De kern van Meta 2 is een virtuele desktopdie een standaard monitor overbodig moet maken. Het systeem wordt bediend met gebaren die natuurlijker zijn dan de specifieke knijpbewegingen die bij de HoloLens worden gebruikt. Hoewel er op dit moment veel getest wordt met de Meta 2 voor bedrijven zijn er nog niet veel toepassingen die dagelijks gebruikt worden in de praktijk.

     

    Vuzix M3000 serie

    Vuzix is een ware pionier op het gebied van AR brillen en ook bij VR technologie. Ze introduceerde met de M100 AR bril al voor de Google Glass hun eigen persoonlijke Smart Glasses, de huidige M3000 serie bouwt verder aan deze lijn producten op basis van het Android besturingssyteem. Dit is echt een AR bril met een overlay, het is geen mixed reality oplossing. Met name in magazijnen en als personal assistent zijn de Vuzix producten erg geschikt. Ze maken ook een VR headset wat vooral een draagbaar virtueel beeldscherm is.

     

    ODG R7, R8 en R9

    De Osterhout Design Group vertoont diverse overeenkomsten met Vuzix. Beide bedrijven werden opgericht in de jaren negentig van de vorige eeuw, beide bedrijven hebben diverse producten ontwikkeld voor het leger en ze maken momenteel beide AR brillen voor de zakelijke markt. Het design van de brillen verschilt een beetje, maar beide systemen werken op basis van het Android besturingssysteem.

     

     

    Google Glass Enterprise Edition

    Toen Google zag dat de consument nog niet klaar was voor een augmented reality bril werd het enkele jaren stil rondom dit product. In juli 2017 kwam de vernieuwde versie die zich specifiek richt op bedrijven. De Enterprise Edition gaat verder waar de Explorer Edition ophield met betere specificaties en meer ondersteuning voor bedrijven die gebruik willen maken van deze AR bril. Uiteraard werkt ook de Google Glass op basis van hun eigen Android systeem.

     

    Smartphone en Tablet AR

    De bovenstaande bedrijven ontwikkelen allemaal “wearables”, draagbare computers en accessoires. Daarnaast kun je ook een smartphone gebruiken als augmented reality apparaat. Veel functies en toepassingen zijn overeenkomstig maar een smartphone of tablet moet je vasthouden wat minder geschikt is voor handsfree werken. Hoewel de functionaliteit van deze twee methodes de komende jaren steeds dichter naar elkaar toe zullen groeien zal elke methode voor unieke uitdagingen geschikt zijn.

    Wil je eens AR apparatuur huren? Lees meer over de verhuur van augmented reality.

    Bedrijven die gebruik maken van Augmented Reality

    De diverse toepassingen voor de zakelijke markt komen niet uit de lucht vallen, er zijn veel grote merken die dagelijks gebruik maken van AR toepassingen zoals deze:

    • Volkswagen: Dit automerk gebruikt augmented reality op steeds meer afdelingen binnen de organisatie. Bijvoorbeeld voor monteurs die auto’s willen repareren of personeel die auto’s in de fabrieken assembleren. Ze kunnen via een AR overlay precies zien welk onderdeel op welke plaats moet komen en kunnen daarbij een interactieve handleiding oproepen.
    • BMW: Nog een Duits automerk dat steeds vaker gebruik maakt van AR in de productieketen. Ook ontwikkelen ze een HUD ofwel Heads Up Display waarbij de bekende middenconsole op de voorruit wordt weergegeven. De industrie is er nog niet helemaal uit of projectie op de voorruit standaard wordt, of dat het een algemene AR bril wordt die je in de auto kunt dragen.
    • Tesla: Eigenlijk gebruiken alle automerken augmented reality, laten we het speciale kaartje van een Tesla onderdelen leverancier nog even uitlichten. Klanten die wachten op het Tesla Model 3 kunnen via een marker een kleine versie van deze auto bekijken via een smartphone en AR app. Dit is een interessante promotie, andere merken maken ook al veelvuldig gebruik van de virtuele showroom en bij LinkedIn is het zelfs mogelijk jezelf te promoten met een AR marker.
    • Meta: We hebben dit bedrijf al eerder genoemd, omdat ze werken aan potentieel “disruptive” technologie hebben ze het gebruik van de Meta 2 op kantoor al verplicht gesteld. De computermonitoren zijn verdwenen uit het kantoor, het personeel wordt verplicht om de Meta 2 headsets te gebruiken. Dat verloopt niet geheel op rolletjes, maar zo kan het bedrijf de gebruikerservaring optimaliseren voor zakelijke toepassingen.
    • L’Oreal: Je kent de Snapchat of Facebook Messenger filters wel waarmee je een virtueel masker kunt dragen. Cosmetica merken zoals L’Oreal laten apps ontwikkelen waarbij klanten vooraf de complete make-up lijn kunnen testen met hun eigen smartphone. Wanneer een kleur oogschaduw bevalt kan de klant deze direct bestellen via de app. Ook dit is een voorbeeld van een zakelijke toepassing, in dit geval is het een manier om klanten te werven middels een augmented reality applicatie.

     

    De toekomst van Augmented Reality voor bedrijven

    Eigenlijk is een organisatie die wacht op wat er gaat komen al te laat. AR, VR en MR is geen toekomstmuziek, het is voor veel bedrijven al dagelijkse werkelijkheid. Om er optimaal gebruik van te maken is het verstandig om externe specialisten in te schakelen die maatwerk oplossingen kunnen ontwikkelen. Voor sommige bedrijven is een Microsoft HoloLens de logische keuze, andere bedrijven hebben meer baat bij een Google Glass of vergelijkbaar apparaat.

    Een onafhankelijk adviseur kan de juiste hardware en software bij de doelstellingen van de organisatie leggen. Daarnaast zal smartphone AR de komende jaren nog een belangrijke rol blijven spelen. Dan zijn er nog de bedrijven die in de nabije toekomst een belangrijke rol kunnen spelen in deze sector zoals Magic Leap, een bedrijf dat aan een revolutionaire mixed reality oplossing werkt. Ongeacht wie de hardware en software maakt, het zullen de zakelijke toepassingen zijn die de ontwikkeling sturen. De vraag vanuit de klant zal hierbij leidend zijn.

     

    De komende jaren zullen de augmented reality ontwikkelingen zich in hoog tempo opvolgen, zorg dat je als bedrijf niet achteraan staat en blijf op de hoogte.

    Bijlagen:
    http://ar-experts.nl/augmented-reality-voor-bedrijven/   


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    03-01-2018, 10:15 geschreven door timnijland  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het verschil tussen marker en markerless AR

    Augmented Reality kan heel eenvoudig zijn. Je pakt je smartphone, en opent een applicatie die jouw camera inschakelt. Je ziet vervolgens op het scherm de kamer, tuin, winkel of waar je ook staat. Dan verschijnt er een vakje in beeld met het weerbericht. Dat vakje over het live videobeeld is Augmented Reality, heel eenvoudig eigenlijk.

    Maar hoe is het mogelijk dat je de smartphone richt op een kartonnen visitekaartje en er verschijnt een 3D model van een Tesla auto? Of hoe kan jouw gezicht veranderen in een monster op Snapchat? In dit artikel onthullen we het geheim achter marker en markerless AR.

    Wat is een AR marker?

    Met een Augmented Reality marker biedt je de app een herkenningspunt om een AR beeld te laten zien. Net zoals een barcode scanner bij de supermarkt ziet welk product er gekoppeld is aan de streepjescode, kun je met een AR marker ook een beeld oproepen aan de hand van een speciale afbeelding.

    Op deze manier kun je aanvullende informatie weergeven zoals een website of een filmpje. De software herkent de afbeelding en de maker heeft daar een actie aan toegevoegd. Albert Heijn heeft bijvoorbeeld een product scanner app waarmee je meer informatie kunt bekijken over diverse producten in de winkel.

    Het verschil tussen een AR marker en een standaard marker zoals de bekende QR code, is de content die geladen wordt. Wanneer de marker een website opent op jouw toestel is het een normale marker, wanneer er een plaatje of animatie over het camerabeeld komt te staan spreken we van een AR marker.

    Vroeger waren dit soort afbeeldingen altijd in zwart wit met eenvoudige blokpatronen om de herkenning eenvoudiger te maken voor de hardware en software. Na verloop van tijd werd deze technologie steeds beter en kon de software ook kleurenfoto’s herkennen.

    AR marker met positiebepaling

    De scan methode kan heel handig zijn om informatie weer geven, je hoeft alleen de camera op de marker te richten en je ziet een plaatje of video. Maar een smartphone of een tablet heeft ook een gyroscoop, GPS en andere manieren om de positie te bepalen. Zo is het mogelijk om het Augmented Reality beeld te “verankeren” aan de marker. Bekijk deze Tesla Model 3 met een Augmented Reality marker:

    De software ziet niet alleen de AR marker, je kunt er compleet omheen draaien en het 3D object draait mee. Hoe dichterbij je komt, hoe groter de auto wordt. Dit is een geavanceerde vorm van AR marker tracking die mogelijk wordt gemaakt door snellere hardware en betere software.

    Hoe werkt markerless AR?

    Deze technologie gaat nog een stap verder. Normaal gesproken heeft de software al een database van afbeeldingen die herkent kunnen worden. Via een speciaal programma worden er markers toegevoegd aan de AR applicatie, wanneer de software een “match” kan maken zul je de AR content te zien krijgen. Met markerless AR is het niet meer nodig om vooraf deze referentie afbeelding in de app te plaatsen, Snapchat is een goed voorbeeld van deze technoligie:

    In dit voorbeeld scant de app een gezicht. De software kan ogen herkennen, de mond en de contouren van een gezicht. Hoe duidelijker deze elementen in beeld komen, hoe nauwkeuriger de applicatie werkt. Vervolgens legt Snapchat een afbeelding over het gezicht. Deze afbeelding wordt dynamisch geschaald en vervormd op basis van de gelaatsuitdrukkingen van het gezicht. Het gezicht is hiermee in feite de AR marker geworden.

    Voorbeelden van AR markers in de praktijk

    Het kan lastig zijn een duidelijk beeld te vormen met al deze technische termen, daarom zijn hier een aantal toepassingen van Augmented Reality met en zonder marker.

    Pokémon met en zonder marker

    Dit is een goed voorbeeld omdat er zowel Pokémon met als zonder markers bestaan. Nintendo is ooit begonnen als fabrikant van speelkaarten, hoewel ze later computerspellen zijn gaan maken hebben ze die basis nooit helemaal verloochend. De Pokémon verzamelwoede is niet exclusief digitaal, er zijn ook vele verzamelkaartjes met markers.

    Dit begon eenvoudig, de marker gaf je toegang tot een nieuw karakter, met de Nintendo DS werden dit Augmented Reality figuren in 3D. De nieuwe Pokémon GO app werkt op basis van internet en GPS locatie om Augmented Reality beelden weer te geven op een specifieke, geografische locatie. Dit is volledige markerless AR.

    Layar Augmented Reality

    Dit voormalig Nederlandse bedrijf bestaat al sinds 2009 en was een pionier op het gebied van AR marker toepassingen. In diverse tijdschriften kon je met de Layar app AR markers scannen, naast eenvoudige markers werkte het ook met afbeeldingen.

    Daarnaast was er ook een markerless versie op basis van GPS locatie. Zo kon je bijvoorbeeld winkels vinden met een virtuele landkaart. Tegenwoordig maakt Layar deel uit van Blippar.

    ZapBox Mixed Reality

    Het Augmented Reality bedrijf Zappar wilde de Google Cardboard voor Mixed Reality maken en starten daarvoor een Kickstarter campagne. Het resultaat is de ZapBox, een MR systeem voor slechts 30 dollar (exclusief smartphone). Dit systeem werkt wel met markers wat tracking veel eenvoudiger maakt.

    Augmented Reality met SLAM

    SLAM staat voor Simultaneous Localization and Mapping en is ideaal voor markerless AR. De technologie is in staat objecten te herkennen, niet alleen platte oppervlakken maar ook driedimensionale standbeelden en gebouwen. Deze informatie kan weer gebruikt worden om Augmented Reality content weer te geven.

    Google Tango

    Tango begon als project binnen Google en wordt nu mondjesmaat op diverse smartphones uitgebracht. Net zoals de Microsoft HoloLens kan Tango een ruimte compleet in 3D scannen, hierdoor kun je markerless AR toepassen. De combinatie van hardware en software stelt je in staat vrij rond te lopen.

    Jij ziet de werkelijkheid op het beeldscherm, de software ziet een “point cloud”, een driedimensionaal veld van puntjes om de positie te bepalen zonder externe markers. De Lenovo Phab 2 Pro was de eerste smartphone met deze functionaliteit.

    Dankzij snelle hardware en betere software is het gebruik van AR markers niet altijd meer nodig. Maar het biedt nog steeds een aantal interessante toepassingen. Zo kun je van een plat visitekaartje een productdemonstratie in 3D maken, of transformeer jouw smartphone tot een mobiele Mixed Reality headset.

    Bijlagen:
    http://ar-experts.nl/het-verschil-tussen-marker-en-markerless-ar/   


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    03-01-2018, 10:14 geschreven door timnijland  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Is Pokémon GO ooit nog te stoppen?

    Sinds juli 2016 is de wereld in de ban van Pokémon GO, een smartphone spel met Augmented Reality die je laat zoeken naar verschillende Pokémon karakters bij jou in de buurt. Dankzij het freemium model bleek deze gratis app een enorm kassucces voor ontwikkelaar Niantic, aandeelhouder Nintendo en ook Apple en Google die een leuk percentage van de opbrengst opeisen via de app winkels. Ondanks de technische oneffenheden wist dit spel de AR technologie naar de massa te brengen. Hoe staat het met dit fenomeen een jaar later?

    Pokémon GO evenement loopt niet goed af

    Het had zo mooi kunnen zijn; Pokémon GO spelers uit verschillende landen kwamen samen tijdens het eerste grote Pokémon GO evenement in Chicago om samen op jacht te gaan naar speciale karakters. Maar de internetverbinding werkte nauwelijks waardoor het evenement op een fiasco uitliep.

    Als gevolg hiervan zijn de Europese evenementen uitgesteld tot de herfst, en honderden ontevreden bezoekers in Chicago hebben een proces aangespannen tegen Niantic.

    De hype is voorbij, de trend blijft bestaan

    Met meer dan 500 downloads kun je niet verwachten dat iedereen het spel blijft spelen, toch blijft er een grote groep trouwe gebruikers over die nog steeds op pad gaan om zichzelf en elkaar uit te dagen. Ondertussen moet Niantic hun klanten tevreden stellen, niet alleen door het organiseren van evenementen, maar ook het verspreiden van nieuwe Pokémon en nieuwe elementen om het spel interessant te houden. Er is ook al geëxperimenteerd met ARKit, het nieuwe systeem van Apple om Augmented Reality verder te verbeteren.

    Pokémon Generatie 2

    Er zijn met Generatie 2 weer 80 nieuwe Pokémon toegevoegd, daarnaast zijn er nieuwe evoluties mogelijk evenals nieuwe gedragskenmerken, berries, avatars en soorten kleding. Hoewel Generatie 2 is voorzien van 100 nieuwe karakters kun je er slechts 80 vangen. Dit komt omdat sommige baby’s al eerder beschikbaar waren, en andere Pokémon nog niet te vinden zijn.

    De toekomst van Augmented Reality locatie spellen

    Pokémon GO was niet het eerste AR spel op basis van GPS informatie, ontwikkelaars Niantic hebben zelf al eerder Ingress uitgebracht. Veel data van dat spel is later hergebruikt voor de nieuwe Augmented Reality app. Er zijn meer games die je naar objecten laten zoeken, of juist laten vluchten voor virtuele zombies.

    Sommige spellen zijn gemaakt om bedrijven te promoten, bijvoorbeeld door virtuele vouchers te verspreiden. Andere spellen proberen je aan het bewegen te krijgen om fitness wat leuker te maken. Er zijn dus volop mogelijkheden, het is afwachten of er ooit nog een concept wordt bedacht die het publiek in zo’n grote getale kan aanspreken als Pokémon GO.

    Bijlagen:
    http://ar-experts.nl/is-pokemon-go-ooit-nog-te-stoppen/   


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    03-01-2018, 10:12 geschreven door timnijland  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Snapchat AR bril met videocamera is nu ook te koop in Nederland

    Snapchat is het “hippe” alternatief voor Facebook, de afgelopen jaren heeft Snapchat veel functies bedacht die andere bedrijven vervolgens vrolijk kopieerden. Met name Facebook producten lijken de ontwikkelingen van Snapchat op de voet te volgen. Toen het bedrijf zich Snap ging noemen werd de focus verlegd naar andere producten waaronder Spectacles, een hippe bril met ingebouwde videocamera. Is dit de toekomst van Augmented Reality brillen, of is het een speeltje waar je snel op uitgekeken zult zijn? 

    Is Spectacles echt een spektakel?

    Spectacles is het Engelse woord voor bril, en in het enkelvoud staat het voor spektakel. Door een slimme marketing wisten ze de aandacht te trekken van de hippe jeugd met een passie voor technologie. Er werden Snapbots geplaatst, verkoopautomaten waar de brillen uit kwamen rollen. De rijen voor de machine zorgen voor gratis publiciteit. In Nederland kun je de bril gewoon via de website bestellen, je hoeft er niet voor in de rij te staan.

    Beperkte Augmented Reality

    Eigenlijk is de Spectacles bril niet echt een “slimme” bril, het is een zonnebril met een ingebouwde videocamera die korte clips op kan nemen. Deze videoclips kun je vervolgens op jouw smartphone bewerken met plaatjes en teksten en dan publiceren via Snapchat. De Augmented Reality is beperkt tot de nabewerking van de video. Wanneer je een opname maakt zullen een aantal LED lampjes de omstanders laten zien dat je filmt. De camera werkt niet in donkere ruimtes, waarschijnlijk door de beperking van de beeldchip.

    Snapchat World Lenses

    Eigenlijk zijn de World Lenses interessanter dan dan de Spectacles bril. Hiermee kun je diverse objecten en filters over jouw omgeving leggen. Je kunt de elementen positioneren in de diepte wat niet mogelijk is met de Spectacles videoclips. Er is voor een korte tijd een functie geweest waarmee je om voorwerpen heen kon lopen, maar die werd snel weer verwijderd.

    Nieuwe Spectacles

    Er schijnt binnen Snap een nieuwe versie van Spectacles in ontwikkeling te zijn met meer Augmented Reality mogelijkheden. De eerste versie lijkt een praktijktest te zijn om de functionaliteit en ook de populariteit van dit soort slimme brillen uit te proberen.

    De prijs is hierbij ook van belang; met een prijskaartje van 150 euro is het voor de “early adaptors” nog te verantwoorden als impuls aankoop, terwijl andere Smart Glasses vaak duizend euro of meer kosten. Ondertussen richt concurrent Facebook zich vooral op Virtual Reality, en laat Augmented Reality voorlopig over aan bedrijven als Google en Apple en AR brillen als de hololens.

    Bijlagen:
    http://ar-experts.nl/de-snapchat-ar-bril-met-videocamera-is-nu-ook-te-koop-in-nederland/   


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    03-01-2018, 10:11 geschreven door timnijland  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De 4 beste ARKit video demonstraties

    Sinds Apple de software voor ARKit heeft vrijgegeven kunnen ontwikkelaars de mogelijkheden van Augmented Reality op Apple producten verkennen. Pas in het najaar zal ARKit officieel onderdeel uit gaan maken van het iOS11 mobiele besturingssysteem, samen met de nieuwste iPhone. Op dit moment worden er al interessante testen gemaakt, dit zijn onze favorieten:

    1. Tekenen in Mixed Reality

    De HTC Vive is een Virtual Reality headset, ARKit is Augmented Reality technologie. In combinatie krijg je Mixed Reality, in deze video kun je een artiest zien tekenen met de HTC Vive op basis van het Unity systeem, dit wordt weergegeven op een iPhone met ARKit. Het resultaat is een opvallende Mixed Reality ervaring.

    2. Augmented Reality Arcade

    De Virtual Reality game ontwikkelaars Ivanovich Games hebben ondertussen behoorlijk wat ervaring opgebouwd met VR games, nu combineren ze deze kennis met ARKit. Het resultaat is een klassieke Arcade kast met een Augmented Reality spel. De speler draagt een HTC Vive Virtual Reality headset, de toeschouwer kijkt mee via een Apple apparaat, Je kunt duidelijk een pistool zien zweven.

    3. Virtueel meetlint

    Dit Augmented Reality meetlint is niet de eerste, het geeft wel aan hoe eenvoudig het is om nauwkeurig objecten op te meten met een mobiele smartphone. Voor het huis inrichten kan dit ideaal zijn, wanneer het uiteindelijke product nauwkeurig blijkt te zijn kan dit ook voor professionele toepassingen ingezet worden zoals in de bouw.

    4. Augmented Take on Me

    Nu weten we eindelijk waar de “A” in de bandnaam A-ha voor staat. Deze ARKit demo is een hommage aan de klassieke videoclip Take on Me uit 1986 gemaakt door Trixi Studios. De originele videoclip kwam tot stand door tekeningen te maken over de video wat tot een groot succes heeft geleid voor de pop band A-ha en een doorbraak was voor muziekvideo’s.

    Wat vooral bijzonder is aan deze AR versie is de virtuele kamer waar je in kunt stappen, zo wordt AR en VR op een opvallende wijze gecombineerd. Als je wat jonger bent, en niet begrijpt waarom er plotseling enkele mannen met een waterpomptang om zich heen meppen is hier het origineel te bekijken:

    Je kunt zelf aan de slag met ARKit op voorwaarde dat je beschikt over iOS11 Beta en Xcode 9 Beta. Je hebt uiteraard een redelijk recente Apple iPhone of iPad nodig en een Apple Developer Licentie. Ook kun je een AR app laten maken.

    Bijlagen:
    http://ar-experts.nl/de-4-beste-arkit-video-demonstraties/   


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    03-01-2018, 10:10 geschreven door timnijland  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Albert Heijn Product Scanner met AR

    Albert Heijn heeft veel succes behaald met diverse Augmented Reality apps maken zoals de Dino’s. Met hun laatste app pakken ze het wat serieuzer aan; de Albert Heijn product scanner laat je producten in de winkel scannen voor extra informatie met Augmented Reality functionaliteit. Maar deze keer blijkt het niet zo goed te werken, wat ging er mis?

    1 Ster voor de Product Scanner

    Op dit moment zijn gebruikers niet bepaald tevreden met de AR app, in de App Store van Apple staat deze gratis applicatie op 1 uit 5 sterren, met vernietigende recensies. Geen enkel product lijkt te werken. Volgens Marit van Egmond, directeur merchandising en sourcing bij Albert Heijn zijn er momenteel 35 producten die werken met de app. Dat is niet echt veel dus, er staan wel meerdere producten op de agenda. De producten die te scannen zijn hebben op de verpakking een speciale sticker om dit kenbaar te maken.

    Hoezo Augmented Reality?

    De claim voor Augmented Reality lijkt ook wat overdreven. In de officiële screenshots van Albert Heijn is een hamburger te zien over de verpakking. Een ander scherm is gewoon een volledige pagina met productinformatie. Op zich is het helemaal geen slecht idee om extra informatie op te zoeken over producten, er is immers niet zoveel ruimte beschikbaar op de verpakking.

    Maar dit kennen we allang van QR code scanners. De AR laag lijkt erg beperkt en zelfs overbodig in deze vorm. Zelfs de pagina op de AH site over deze AR app maken lijkt niet te bestaan op dit moment. Deze app lijkt niet goed doorbakken, en past niet in het rijtje AR apps van Albert Heijn.

    Ze kunnen het wel

    De AR apps voor kinderen zoals de Reis door de Ruimte met André Kuipers en de Dino’s met Freek Vonk waren goede voorbeelden van Augmented Reality in combinatie met leuke spaarplaatjes. Deze apps werden gemaakt door &samhoudmedia in samenwerking met Little Chicken, twee Nederlandse bedrijven. Little Chicken werkt momenteel aan een Kickstarter project met een soortgelijke stijl genaamd Safari Central.

    Ook ditmaal is het een Augmented Reality app die lijkt op Pokémon GO maar dan met echte dieren die door jouw stad lopen op basis van GPS data van echte dieren in Afrika.

    Laten we hopen dat de Product Scanner app binnenkort beter wordt, met meer producten en een toegevoegde waarde voor de klant. In de tussentijd kijken we nog maar eens een Efteling sprookje.

    Bijlagen:
    http://ar-experts.nl/albert-heijn-product-scanner-met-ar/   


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    03-01-2018, 10:08 geschreven door timnijland  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een gratis Tesla Model 3 in je broekzak

    Tesla maakt nog geen auto’s die je eventjes uit voorraad koopt, klanten wachten al lange tijd op hun Tesla 3 model. Om deze mensen alvast een beetje te laten genieten heeft accessoire- en onderdelen leverancier Evannex een Augmented Reality Tesla 3 laten ontwerpen die je gratis kunt downloaden. Een proefrit maken gaat nog niet, daar is deze Tesla ook een beetje te klein voor.

    Tesla Model 3 bekijken met de Evannex Marker

    Evannex is een leverancier van Tesla accessoires en onderdelen, ze lieten Kinetic Vision een 3D versie maken die je via de Kinetic Vision AR Experience kunt bekijken. Deze app is beschikbaar voor Android en Apple toestellen en gratis te downloaden. Na het installeren van de app hoef je alleen nog maar de Evannex marker te scannen en je ziet direct een glanzende, rode Tesla Model 3 verschijnen.

    Je kunt helemaal rondkijken, zelfs het interieur is zichtbaar. Een tip voor de “hackers” met heel veel printerinkt: Hoe groter je de marker afdrukt, hoe groter de Tesla lijkt. Bekijk een demonstratie in het onderstaande filmpje:

     

     

    Tip: Projecteer de marker met een beamer voor een levensgroot model.

    Augmented Reality in de auto

    Dit is een leuke manier om een product te promoten, toch gaat de auto industrie veel verder met AR technologie. Hier zijn twee voorbeelden van AR displays in de auto:

    • Visteon: Een belangrijk doel van de Visteon HUD (Heads Up Display) is de automobilist te laten zien wat een automatisch bestuurde auto “ziet”. Zo weet je dat de computer op de juiste zaken let. De technologie voor zelfstandig rijdende auto’s staat nog in de kinderschoenen, met deze grafische feedback zie je precies of alles klopt, en kun je indien nodig op tijd ingrijpen.
    • DigiLens: De technologie zal toegepast worden in Continental auto’s en geeft informatie weer op de voorruit, niet op een console in de auto zelf. Daarmee kun je altijd jouw ogen op de weg houden. Het is daarbij uiteraard wel van belang dat de informatie niet afleid.

    Augmented Reality verovert de auto industrie

    Tijdens het ontwerpproces worden AR en MR headsets gebruikt wat veel efficiënter werkt dan de traditionele schaalmodellen, in de fabriek kan het personeel precies zien hoe ze onderdelen moeten installeren dankzij AR brillen, met een platte afbeelding zoals hierboven beschreven kun je “shoppen” voor je nieuwe auto, en in de auto zie je alles wat je moet weten voor je op de ruit.

    Het lijkt haast wel of Augmented Reality gemaakt is voor de auto industrie, het is daarom niet verbazingwekkend dat alle grote automerken AR steeds vaker gebruiken. Ook kun je zelf een AR app laten maken

    Lees meer over de mogelijkheden van AR in de Automotive sector.

    Bijlagen:
    http://ar-experts.nl/een-gratis-tesla-model-3-in-je-broekzak/   


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    03-01-2018, 10:07 geschreven door timnijland  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het verschil en de overeenkomsten tussen Augmented Reality en Mixed Reality

    Sinds de film “The Matrix” is de lijn tussen realiteit en fictie steeds onduidelijker geworden. Met de huidige VR, AR en MR brillen wordt het steeds lastiger om te onderscheiden wat echt is en wat niet. Augmented Reality is een populaire term die naast Virtual Reality vaak wordt gebruikt. Enige tijd geleden kwam daar Mixed Reality bij.

    Dat VR een ander soort technologie betreft is voor de meeste mensen duidelijk. Maar wat zijn de verschillen tussen Augmented Reality en Mixed Reality? Hoewel niet iedereen de lijn exact op hetzelfde punt trekt zullen we in dit artikel de voornaamste verschillen en overeenkomsten op een rijtje zetten.

    Wat is Augmented Reality?

    Bij AR technologie wordt er een virtuele laag over de werkelijkheid gelegd. Denk aan een logo over een televisie uitzending. De laag ligt altijd bovenop, en staat niet in direct verband met jouw gezichtsveld.

    Wanneer je naar links of naar rechts kijkt zal de AR laag op dezelfde plek blijven. Augmented Reality wordt vaak gebruikt om extra informatie te tonen die past bij de locatie waar je bent.

     

     

    Waar komt de term vandaan?

    Augmented Reality Guide

    Waarschijnlijk is Thomas P. Caudell de eerste persoon die de woorden Augmented Reality heeft gebruikt in 1990. Caudell is een voormalige onderzoeker bij Boeing. Het concept is al veel ouder, auteur L. Frank Baum, bekend van de “Wizard of Oz” boeken beschreef in 1901 al een bril die mensen over de werkelijkheid kon projecteren.

    Hij noemde dit een “character marker”. In 1980 ontwikkelde Steve Mann de eerste draagbare computer die tekst en grafische elementen over fotografische informatie kon leggen.

    Voorbeelden van AR

    Hoewel ondertitels en logo’s op de televisie wel “augmented” ofwel toegevoegd zijn, betreft dit geen live beelden die je voor je ogen ziet. Hier zijn enkele voorbeelden van Augmented Reality:

    • Dan Reitan bracht een grafische laag naar de televisie door radarbeelden over weerberichten te leggen in 1981. Door symbolen te gebruiken kun je satellietbeelden beter begrijpen.
    • In de film The Terminator uit 1984 zie je AR beelden vanuit het standpunt van de robot, gespeeld door Arnold Schwarzenegger. Op een gegeven moment ziet hij het schakelsysteem van een vrachtwagen als laag over de werkelijkheid.
    • ARQuake was een schietspel gebaseerd op de populaire FPS Quake waarbij je op straat het schietspel kon spelen met een draagbare computer.
    • Het Nederlandse bedrijf Layar maakte een app die speciale plaatjes kon scannen om vervolgens een AR beeld op te roepen. Ook kon je direct beschrijvingen zien bij de wereld om je heen op basis van GPS locatie.
    • Google Glass was een “wearable” waarmee je handsfree beelden voor je ogen kon weergeven. Dit werd bijvoorbeeld gebruikt voor handleidingen bij productiewerkzaamheden.
    • Pokémon GO is niet meer te stoppen en liet je karakters uit de populaire serie zoeken op fysieke locaties, dit spel is gebaseerd op het minder bekende smartphone spel Ingress, gemaakt door Niantic.
    • Nu worden steeds meer auto’s uitgerust met een Augmented Reality voorruit die de informatie van het navigatiesysteem direct voor je ogen kan projecten.

    Wat is Mixed Reality?

    Bij MR technologie wordt het beeld niet zomaar over het normale zicht geprojecteerd, het lijkt zich echt in de ruimte te bevinden. Dat is mogelijk dankzij “positionele tracking” waarbij referentiepunten uit de omgeving als een “point cloud” worden gebruikt om de virtuele objecten perfect te positioneren in de ruimte.

    Je kunt ook vrij bewegen, de objecten lijken verankerd te zijn in de fysieke wereld. Bij de meeste MR toepassingen wordt het virtuele beeld niet afgedekt door echte voorwerpen op de voorgrond, het is technisch wel mogelijk als de diepte nauwkeurig wordt bepaald.

    Waar komt de term vandaan?

    De term lijkt afkomstig te zijn van Paul Milgram en Fumio Kishino die in 1994 deze woorden gebruikte om te ruimte tussen de uitersten van het virtuele gebied te omschrijven. Hier valt volgens deze definitie overigens ook Augmented Reality onder, evenals Augmented Virtuality.

    In de jaren zeventig en tachtig bedacht Steven Mann al diverse draagbare computers op basis van “mediated reality”. Mixed Reality werd beschreven als tegenhanger van Virtual Reality, dat is een techniek die je compleet afsluit van de buitenwereld.

    Voorbeelden van MR

    De voorbeelden van Mixed Reality zijn nog niet zo veelomvattend als Augmented Reality omdat er voor deze technologie veel meer computerkracht is vereist. Met name de positionering in de ruimte blijkt een grote uitdaging.

    • De HoloLens van Microsoft is de eerste, op grotere schaal beschikbare MR headset die verscheen in 2016. Het betreft een draagbare headset met een doorkijk vizier en een holografische projectie. Alle hardware en software is bij deze headset ingebouwd. De HPU ofwel Holographic Processing Unit speelt hierbij een belangrijke rol.
    • De Meta van Metavision lijkt veel op de HoloLens maar is technisch gezien toch wat afwijkend. Ook de prijs is anders, de HoloLens kost 3000 dollar terwijl de Meta 2 voor minder dan 1000 dollar leverbaar is.
    • Magic Leap is een relatief jonge startup die door diverse investeringsrondes is uitgegroeid tot grootste MR startup ooit. De ambities van Magic Leap zijn dusdanig groot dat ze nog geen product hebben uitgebracht ondanks meerdere jaren ontwikkeling. Momenteel is hun oplossing vooral nog theoretisch.
    • Zowel Magic Leap als Google zijn bezig met een contactlens die AR of MR kan weergeven, maar die technologie ligt nog behoorlijk ver in de toekomst.

    Het grijze gebied tussen AR en MR

    Het grote verschil tussen Augmented Reality en Mixed Reality is de positiebepaling. Toch zijn er AR toepassingen die al behoorlijk goed met bestaande hardware de positie kunnen bepalen, denk hierbij aan GPS locatie, beeldherkenning en de sensoren in mobiele apparaten. Mixed Reality maakt doorgaans gebruik van Lidar technologie om een point cloud te bepalen, Augmented Reality doet dit niet.

    Maar de lijn is niet echt duidelijk meer te definiëren. ARKit van Apple is een goed voorbeeld van het grijze gebied, deze ontwikkelomgeving voor het mobiele besturingssysteem van Apple kan opvallend goed objecten in een ruimte plaatsen, maar kan nog niet virtuele objecten achter bijvoorbeeld een boom of bank laten verdwijnen.

    Hoewel de technologieën Augmented Reality en Mixed Reality veel op elkaar lijken hebben beide hun specifieke toepassingen en zullen ze verder ontwikkeld worden om ieder hun maximale potentie te bereiken. Er zijn een aantal bedrijven die augmented reality maken.

    Bijlagen:
    http://ar-experts.nl/het-verschil-en-de-overeenkomsten-tussen-augmented-reality-en-mixed-reality/   


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    03-01-2018, 10:03 geschreven door timnijland  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Google Glass herboren voor professionals

    Google loopt vooruit op de concurrentie met betrekking tot Virtual Reality en Augmented Reality. Met de Google Glass liep de zoekmachine gigant iets verder vooruit dan de bedoeling was. Deze AR bril kreeg veel kritiek te verduren, en leek roemloos ten onder te gaan. Toch heeft Google niet stilgestaan en komen ze nu met de Google Glass Enterprise Edition die specifiek gericht is op professionals. Gaat Google hiermee de strijd aan met de Microsoft Hololens en de smart brillen van ODG?

    Nieuw model, nieuwe doelgroep

    De nieuwe mobiele AR bril is voorzien van een groter display, het frame is in te klappen, de accuduur is langer en er gaat een compacte Atom processor schuil in deze editie. Bedrijven als DHL, Boeing en General Electric maken reeds gebruik van de nieuwe versie binnen hun bedrijf.

    DHL kan 15% efficiënter werken dankzij het Ubimax systeem waarmee realtime instructies worden weergegeven, dokters kunnen met de “Remote Scribe” app van Augmetix 20% tijd besparen met papierwerk zodat ze 50% meer tijd kunnen besteden aan hun patiënten terwijl de app alles noteert. Een voordeel ten opzichte van de Microsoft Hololens is de omvang, Google Glass is opvallend compact. Aan de andere kant heeft Glass niet de diepte scanner die de Hololens wel biedt.

    Google Glass Explorer Edition

    In 2013 kwam de Explorer Edition op de markt voor 1500 dollar. Het was nog geen volwaardig consumentenproduct, hoewel de drempel om deze AR headset aan te schaffen laag was voor de nieuwsgierige consument met een dikke portemonnee. Iedereen kon voortaan met een Augmented Reality bril rondlopen met ingebouwde microfoon voor gesproken commando’s en een videocamera.


    Dat was tevens het grote kritiekpunt; het was mogelijk alles en iedereen om je heen vast te leggen waarmee schending van privacy op de loer lag. Daarnaast zag deze bril er niet echt elegant uit. Hoewel het concept zeker niet verkeerd was, had Google zich op de verkeerde markt gestort en de AR bril leek een zachte dood te sterven.

     

    Nieuw leven voor Google Glass

    Met de Enterprise Edition mag je alleen op uitnodiging deze bril aanschaffen, en de prijs wordt alleen op aanvraag bekend gemaakt. Omdat de nieuwe versie gebruikt zal worden in professionele situaties is de angst voor privacy schending veel minder, het is nu vooral een product om de productiviteit te verhogen. Sinds de laatste update kan Glass ook overweg met Bluetooth apparaten zoals een extern toetsenbord of een muis.

    De meeste grote spelers in Augmented Reality richten zich vooral op het bedrijfsleven, daarmee ligt het speelveld voor de eindconsument open voor Apple. Of gaan zij ook ontdekken dat de markt voor professionals interessanter is?

    Meer weten over het inzetten van AR in jouw organisatie? Vraag vrijblijvend een demonstratie aan via AR-Experts.nl

    Bijlagen:
    http://ar-experts.nl/google-glass-herboren-voor-professionals/   


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    03-01-2018, 09:58 geschreven door timnijland  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwe patenten van Apple wijzen op AR navigatie

    Het is bekend dat Apple al geruime tijd werkt aan Augmented Reality technologie, met ARKithebben ze voor het eerst aan het publiek laten zien wat er nu al mogelijk is. In 2015 kocht Apple het Duitse bedrijf Metaio op, en nu zijn enkele patenten bekend gemaakt die hun visie op Augmented Reality voor navigatie laten zien.

    Nieuwe patenten voor navigatie

    In de twee patenten wordt uitgelegd hoe je als gebruiker locaties kunt zoeken via het scherm van een smartphone of met een AR bril. Tevens is er te zien dat interactie mogelijk is met je vingers, ook de Microsoft Hololens werkt op deze manier. Overigens zijn er al vergelijkbare systemen op de markt zoals de Augmented Reality routes van ViewRanger, een AR app voor wandelaars. Maar ViewRanger biedt niet de mogelijkheid direct voor de camera selecties te maken. De nieuwe patenten mogen dan eigendom zijn van Apple, ze werden ontwikkeld door het team van Metaio.

    Wat is Metaio?

    Dit bedrijf werd in 2003 opgericht in München, Duitsland. In 2015 werden ze opgekocht door Apple om hun expertise op het gebied van Augmented Reality aan te wenden voor nieuwe Apple producten. Een bijzonder product van Metaio was de AR browser Junaio voor Android en iOS toestellen. Dit was in 2009 één van de eerste Augmented Reality browsers voor mobiele toestellen. De laatste versie werd in november 2014 uitgebracht.

    Apple Mirrorshades

    Er zijn al enige tijd geruchten dat Apple werkt aan een Augmented Reality bril met de codenaam “Mirrorshades”. Hoewel er al prototypes zijn is het niet zeker of er ooit een dergelijk product uit zal komen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de Google Glass kan ARKit tot op zekere hoogte ook diepte bepalen. Daarmee is het meer een Mixed Reality headset zoals de Microsoft Hololens. De term “Mirrorshades” stamt uit 1986, het was de titel voor een populaire serie Cyberpunk verhalen door auteur Bruce Sterling.

    Meer Apple patenten van Metaio

    De navigatie patenten zijn niet de enige uitvindingen die Apple heeft overgenomen van het Duitse bedrijf. Al eerder lekte er een patent uit waarbij virtuele objecten achter fysieke objecten geplaatst worden. Dit patent stamt al uit 2008. Een ander patent is een digitale gids die je door een museum kan leiden en via de camera kunstwerken kan waarnemen om daar vervolgens automatisch nieuwe content bij te laden.

    Later dit jaar zal bekend worden wat Apple van plan is met Augmented Reality, het is duidelijk dat ze genoeg inspiratie in huis hebben dankzij Metaio.

    Bijlagen:
    http://ar-experts.nl/nieuwe-patenten-van-apple-wijzen-op-ar-navigatie/   


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    03-01-2018, 09:57 geschreven door timnijland  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Layar, zijn tijd ver vooruit

    Er is momenteel veel aandacht voor Augmented Reality, toch is het geen nieuwe technologie. Hoewel de huidige computers en mobiele apparaten veel meer mogelijkheden bieden voor beeldherkenning, en de combinatie van virtuele elementen en de wereld om ons heen, zijn veel toepassingen die we nu zien al enige tijd bekend.

    Layar was een bedrijf dat vooruit liep op de concurrentie, maar de eerste zijn betekent niet altijd dat je het meeste succes hebt. Dat wordt duidelijk wanneer je kijkt naar de opkomst en ondergang van dit bedrijf.

    Wat is Layar?

    In 2009 werd Layar opgericht door Maarten Lens-FitzGerald, Claire Boonstra en Raimo van der Klein. Het was een Nederlandse startup die gevestigd was in Amsterdam. Met hun mobiele browser was het mogelijk AR beelden weer te geven.

    De software maakte gebruik van verschillende technologie in een mobiele telefoon zoals de accelerometer, camera, kompas en GPS. Aan de hand daarvan kon de AR applicatie beelden laten zien op een specifieke positie. Layar werkt met lagen, “layers” in het Engels dus.

    Wat kon Layar?

    Hoewel de technologie in het begin nog beperkt was, kwamen er al snel innovatieve mogelijkheden bij waaronder:

    • Het scannen van afbeeldingen in plaats van QR codes.
    • Het starten van webpagina’s, video’s en weergeven van foto’s over live videobeelden.
    • Informatie weergeven op basis van locatie, bijvoorbeeld waar een winkel zich bevindt met een overlay op het camerabeeld.
    • 3D objecten weergeven aan de hand van afbeeldingen die te scannen zijn inclusief animatie.

    Beeldherkenning zien we de laatste jaren steeds vaker opduiken, zo kan Facebook gezichten herkennen op foto’s, en het is mogelijk om rijdende auto’s op straat te scannen om informatie over het merk en model op te roepen.

    Overname door Blippar

    In 2014 werd Layar overgenomen door de Britse concurrent Blippar, het kantoor in Amsterdam sloot in 2016 voorgoed haar deuren. Opvallend genoeg leek de technologie van Layar geavanceerder dan die van Blippar, maar dat bedrijf had meer grote klanten en daarmee ook meer kapitaal. Er wordt beweerd dat de meeste gebruikers van Blippar in feite Layar gebruikers waren.

    De toekomst van Augmented Reality

    Het is jammer dat een pionier op het gebied van Augmented Reality is ondergesneeuwd door de concurrentie. Veel toepassingen die we nu op grote schaal zien werden door kleine bedrijven als Layar voor het eerst ontwikkeld. We mogen als Nederlanders best trots zijn op dit innovatieve bedrijf uit Amsterdam, zonder hun inspanningen zou de wereld er vandaag een stuk saaier uitzien.

    Bijlagen:
    http://ar-experts.nl/layar-zijn-tijd-ver-vooruit/   


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    03-01-2018, 09:56 geschreven door timnijland  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Augment, AR pionier

    In 2011 werd Augment opgericht door Jean-François Chianetta. Dit Franse bedrijf behoorde tot één van de twaalf startups bij de Franse “accelerator” Le Camping. In 2013 verscheen hun eerste AR dienst genaamd Boost Business Catalog, een applicatie om virtuele producten en objecten in een echte omgeving te plaatsen. De ideeën die Augment heeft uitgewerkt zien we tegenwoordig terug in veel andere applicaties. Hoe werkt Augment en wat maakt hun methode zo effectief?

    Snel de inrichting veranderen

    Hoe ziet een nieuw product eruit in de winkelschappen? Met Augment kun je een virtuele verpakking in het schap plaatsen en daar een foto van maken. Hiermee kan een marketing bureau de effectiviteit van de verpakking testen voordat het product echt bestaat. Je kunt als consument ook een virtuele koelkast in de keuken plaatsen zonder een hernia te krijgen. Richt jouw tablet op de keuken, zet een koelkast neer en zie het resultaat. Je kunt zelfs de deur openen.

    Offline AR met de Augment app

    Een groot verschil met de meeste Augmented Reality applicaties is de optie deze offline te gebruiken. De objecten kun je vooraf in de bibliotheek plaatsen, je kiest een object en plaatst deze in de ruimte, waar je ook bent. Dit is vooral handig voor designers die op locatie zijn zonder toegang tot internet.

    De meeste soortgelijke apps werken op basis van een internetverbinding die ook een zware last op de accu legt. De technologie van Augment is te integreren met bedrijfsapps waarmee deze ontwikkelaar zich vooral richt op de zakelijke markt die op zoek zijn naar professionele Augmented Reality oplossingen.

    Pionier in virtuele inrichting

    Augment richt zich zowel op de zakelijke markt als op de consument. Ontwerpers kunnen eenvoudig 3D objecten aan de app toevoegen, en consumenten kunnen met de app bijvoorbeeld een aantal meubels vooraf in huis testen. Daarbij kun je de afmetingen aanpassen evenals de kleuren. Je kent deze feature wellicht ook van IKEA en Bol.com, die hebben recent dit soort functionaliteit aan hun apps toegevoegd.

    Augment heeft daarmee de standaard gezet, hoewel de meeste mensen het Franse bedrijf niet zullen kennen. Ze hebben wel grote bedrijven in hun klantenbestand zoals Coca Cola, Krups en L’Oreal. Hoewel Augment een eigen app heeft wordt de functionaliteit vaak in andere apps verwerkt.

    Augment is niet de meest bekende naam in AR, maar met hun innovatieve software maken ze interieur design eenvoudiger en leuker. Het is daarom zeker een organisatie om in de gaten te houden.

    Bijlagen:
    http://ar-experts.nl/augment/   


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    03-01-2018, 09:55 geschreven door timnijland  
    Reacties (0)
    Archief per week
  • 01/10-07/10 2018
  • 21/05-27/05 2018
  • 01/01-07/01 2018
  • 11/12-17/12 2017
  • 25/09-01/10 2017
  • 18/09-24/09 2017
  • 11/09-17/09 2017
  • 17/07-23/07 2017
  • 03/07-09/07 2017
  • 19/06-25/06 2017
  • 29/05-04/06 2017
  • 15/05-21/05 2017
  • 08/05-14/05 2017
  • 24/04-30/04 2017
  • 10/04-16/04 2017
  • 03/04-09/04 2017
  • 27/03-02/04 2017
  • 20/03-26/03 2017
  • 13/03-19/03 2017
  • 06/03-12/03 2017
  • 27/02-05/03 2017
  • 20/02-26/02 2017
  • 13/02-19/02 2017
  • 06/02-12/02 2017
  • 30/01-05/02 2017
  • 23/01-29/01 2017
  • 16/01-22/01 2017
  • 09/01-15/01 2017
  • 19/12-25/12 2016
  • 05/12-11/12 2016
  • 21/11-27/11 2016
  • 14/11-20/11 2016
  • 07/11-13/11 2016
  • 31/10-06/11 2016
  • 24/10-30/10 2016
  • 17/10-23/10 2016
  • 10/10-16/10 2016
  • 03/10-09/10 2016
  • 26/09-02/10 2016
  • 19/09-25/09 2016
  • 12/09-18/09 2016
  • 05/09-11/09 2016
  • 29/08-04/09 2016
  • 22/08-28/08 2016
  • 15/08-21/08 2016
  • 01/08-07/08 2016
  • 25/07-31/07 2016
  • 11/07-17/07 2016
  • 04/07-10/07 2016
  • 27/06-03/07 2016
  • 20/06-26/06 2016
  • 13/06-19/06 2016
  • 06/06-12/06 2016
  • 30/05-05/06 2016
  • 23/05-29/05 2016
  • 16/05-22/05 2016
  • 09/05-15/05 2016
  • 02/05-08/05 2016
  • 04/04-10/04 2016
  • 28/03-03/04 2016
  • 29/02-06/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 15/02-21/02 2016
  • 08/02-14/02 2016
  • 01/02-07/02 2016
  • 25/01-31/01 2016
  • 18/01-24/01 2016
  • 11/01-17/01 2016
  • 04/01-10/01 2016
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2015
  • 14/12-20/12 2015
  • 07/12-13/12 2015
  • 30/11-06/12 2015
  • 23/11-29/11 2015
  • 09/11-15/11 2015
  • 02/11-08/11 2015
  • 26/10-01/11 2015
  • 19/10-25/10 2015
  • 12/10-18/10 2015
  • 05/10-11/10 2015
  • 28/09-04/10 2015
  • 21/09-27/09 2015
  • 14/09-20/09 2015
  • 07/09-13/09 2015
  • 31/08-06/09 2015
  • 17/08-23/08 2015
  • 10/08-16/08 2015
  • 03/08-09/08 2015
  • 20/07-26/07 2015
  • 13/07-19/07 2015
  • 06/07-12/07 2015
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Blog als favoriet !

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs