Virtual Reality wordt vaak geassocieerd met videogames. Dat is begrijpelijk, computerspellen zien er indrukwekkend uit in VR, je hebt ook een krachtige gaming PC nodig om de mogelijkheden van VR ten volle te benutten. Toch zien we steeds meer toepassingen van VR voor topsporters. De verschillende mogelijkheden van Virtual Reality hardware en software worden op innovatieve manieren gebruikt om topsporters te helpen hun prestaties verder te verbeteren.
360 Graden video
De meest eenvoudige toepassing van Virtual Reality is 360 graden video. In feite is het een brede video die in een cilinder of bolvorm om de kijker heen wordt geprojecteerd. Door 3D cameras te gebruiken kun je ook diepte zien, dat maakt de ervaring direct een stuk realistischer.
Bij videobeelden heb je geen last van de Uncanny Valley waarbij je afgeleid wordt door karakters uit de computer die nét niet overtuigend zijn, er is wel een beperking in interactie met de beelden. Maar dat kan juist als voordeel worden gebruikt.
Tactisch inzicht bij American Football
In Europa begrijpen we niet waarom Amerikanen zo gek zijn van American Football. De actie wordt continu onderbroken, er gebeurt naar ons idee erg weinig. Voor Amerikanen is Football geen actie sport, maar een strategisch spel. Het team neemt specifieke plekken in op het veld om steeds een stukje dichterbij de eindstreep te komen. Om dit te oefenen worden opstellingen met spelers steeds opnieuw herhaald.
Het kost veel tijd om steeds dezelfde opstelling te vormen en opnieuw te spelen, met als doel één speler meer inzicht te geven in de strategie. Door verschillende spelsituaties vanuit het perspectief van de speler vast te leggen kan elke actie onbeperkt herhaald worden. Dit leidt tot een grote besparing van tijd en mankracht.
Vive Tracker
Je kent wellicht de Nintendo Wii spelcontroller nog, je kon ermee tennissen of bowlen door een zwaaibeweging te maken. De VR controllers van de HTC Vive en de Oculus Rift kunnen dit trucje ook uitvoeren, en nog veel meer. De controllers hebben een absolute bepaling van rotatie en snelheid, maar ook van positie in een ruimte.
De Vive controller werd zo vaak gebruikt voor deze eigenschappen dat HTC een losse Vive Tracker op de markt heeft gebracht. Hiermee wordt elk object een VR controller.
Juiste beweging bij honkbal
Ook honkbal is een typisch Amerikaanse sport, langzaam en strategisch van aard. De manier waarop een honkbalspeler de knuppel zwaait wordt uitvoerig geanalyseerd. Met cameras is dat lastig te registreren omdat je slechts vanuit één standpunt kunt kijken.
Met een tracker op de knuppel kun je elke richting registreren, inclusief snelheid en positie in de ruimte. Dit soort technologie was voorheen onbetaalbaar, nu plak je een Vive Tracker van honderd euro op een honkbalknuppel en je kunt aan de slag.
Leer voetballen in VR
Hoewel de huidige VR voetbal apps nog vooral gericht zijn op amateurs begint ook hier de impact van Virtual Reality zichtbaar te worden. Zo is John Terry van de voetbalclub Chelsea jouw persoonlijke trainer in een VR lesprogramma gericht op jong voetbaltalent. In een serie van 360 graden videoclips die gebundeld zijn in een app, beschikbaar voor verschillende systemen, leer je basistechnieken voetbal.
Het lijkt alsof je persoonlijk training krijgt van een professionele voetballer. Deze applicatie is niet gericht op topsporters, maar kan wel als opstap dienen voor serieuze amateurs om hun talent te verfijnen.
Spreken in publiek
Een vaardigheid waar bij topsporters soms te weinig aandacht aan wordt besteed is spreken in publiek. Je moet na een wedstrijd, terwijl je stijf staat van de adrenaline, een eerste reactie kunnen geven. Tijdens een persconferentie moet je een groep journalisten antwoord geven op vragen, persoonlijk contact met de fans is ook belangrijk voor het succes van een topsporter. Net als de behendigheid met een bal, kun je ook de behendigheid met mensen trainen.
Er zijn al diverse apps die je helpen met spreken in publiek. Bij sommige apps sta je als centraal middelpunt voor een groep acteurs, er zijn ook Virtual Reality apps waarbij je voor digitale karakters staat. Bij de laatste categorie kun je heel eenvoudig verschillende scenarios testen met bijvoorbeeld meer mensen, minder mensen, een grote zaal of juist voor een klein publiek.
eSports is ook topsport
Laten we eSports niet vergeten. Hoewel professionele gamers nog niet altijd als volwaardige topsporters worden gezien wordt deze tak van sport steeds populairder. Je kunt momenteel al live Dota 2 toernooien volgen, of League of Legends competities. Live via de VR headset, waarbij het publiek plaats kan nemen op de tribune, of midden op het speelveld.
Met computerspellen heb je mogelijkheden die met fysieke sporten niet mogelijk zijn. Er zijn op dit moment nog geen professionele VR gamers, maar dat is slechts een kwestie van tijd.
Virtual Reality zorgt ervoor dat echte topsporters beter kunnen presteren.
|