De bouwsector is een industrie waar veel geld in omgaat, en tevens een industrie waar opdrachtgevers de aannemers tegen elkaar uitspelen om de laagste prijs te bedingen. Aannemers moeten creatief omgaan met de beschikbare middelen, en tegelijkertijd een hoge kwaliteit van opgeleverde gebouwen handhaven.
Virtual Reality lijkt de redding te zijn voor de bouwsector. Door trainingen uit te voeren met VR headsets kunnen werknemers sneller en efficiënter leren om te gaan met machines, en er worden minder fouten gemaakt in praktijksituaties. Deze manier van trainen werpt nu al zijn vruchten af, kosten worden bespaard in de trainingsfase, en oponthoud door fouten op de bouwplaats worden sterk teruggedrongen.
Ruimtelijk werken en denken
Er zijn verschillende soorten Virtual Reality headsets met verschillende mogelijkheden en beperkingen. Een Google Cardboard of een Samsung Gear VR biedt een redelijke VR ervaring, maar door het gebrek aan positiebepaling kun je als gebruiker niet vrij rondlopen. Je staat of zit stil, en de virtuele wereld wordt om je heen weergegeven.
Bij statische trainingen vanuit een stoel is dat niet direct een beperking, wanneer je een virtuele bouwplaats ruimtelijk wilt verkennen kun je beter gebruik maken van een Oculus Rift of een HTC Vive systeem. Deze systemen vereisen wel een (draadloze) koppeling met een PC.
Naast de vrijheid van bewegen maakt het 3D beeld binnen VR een belangrijk deel uit van de ervaring. Niet alle Virtual Reality content wordt stereoscopisch weergegeven, in de bouwsector en in een industriële omgeving is dat eigenlijk een basisvoorwaarde. Een VR headset heeft twee lenzen, net zoals een normale bril. Elk oog krijgt een licht verschoven beeld te zien om een 3D effect te bewerkstelligen.
Het verschil tussen een 2D projectie en een 3D projectie is direct zichtbaar, voor serieuze training in VR is een stereoscopisch beeld absoluut een voorwaarde.
Leren werken in gevaarlijke omstandigheden
Een bouwplaats is niet de meest veilige locatie voor ongetraind personeel en buitenstaanders. Een gele helm maakt je meer zichtbaar, en beschermt je tegen kleine objecten, maar er schuilen veel meer gevaren op een bouwwerf.
Met Virtual Reality simulaties kunnen werknemers de gevaren leren herkennen voordat ze echt op de locatie stappen. Door 3D scans te maken van de locatie, of een aantal panoramafoto's te maken, kan er een simulatie worden samengesteld in VR.
Een voordeel van software is de optie om extra informatie toe te voegen. Bijvoorbeeld tekstballonnen die aangeven waar de potentiële gevaren zich bevinden, of looproutes die worden aangegeven met oplichtende pijlen. Oorzaak en gevolg is ook van belang.
Net zoals je bij een computerspel dood gaat wanneer je in een afgrond stapt, moet het overtreden van een regel in VR ook tot consequenties leiden. Een melding dit mag niet resoneert niet zo sterk als een game over scherm met bloedige afloop. Er moet wel voor gewaakt worden dat de VR presentatie zo dicht mogelijk bij de werkelijke situatie blijft, anders neemt de werknemer het lesprogramma niet meer serieus.
Meer software, minder apparatuur
Een vorkheftruck is een kostbare machine. Je wilt voorkomen dat deze apparatuur stuk gaat door onzorgvuldig gebruik, je hebt ook niet enkele tientallen machines in de garage staan om mee te oefenen. Met software kun je net zoveel oefenstations plaatsen als je nodig hebt, met de omvang van een PC en een bureaustoel.

Training op afstand
Een bedrijf dat internationaal opereert kan het niet altijd veroorloven in elk land een trainingsfaciliteit in te stellen. Daarom stappen bouwbedrijven over op virtueel leren op afstand. Er wordt bijvoorbeeld een VR set in een klein kantoor geplaatst in Amsterdam, terwijl de instructeur zich in New York bevindt en live training geeft. Dit spaart niet alleen reistijd maar ook reiskosten. En je kunt de beste specialisten uit het bedrijf op afstand inschakelen bij de training.
Kosten besparen met training in VR
De marges bij bouwbedrijven komen steeds lager te liggen, daarom wordt er naarstig gezocht naar creatieve oplossing. Door personeel te laten trainen met VR apparatuur kunnen er veel kosten bespaard worden.
Werknemers leren sneller en effectiever, en kunnen vervolgens in de praktijksituatie sneller op het juiste niveau functioneren. De afstand tussen VR training en de echte situatie is veel kleiner in vergelijking met een studieboek met grote lappen tekst en enkele plaatjes.
Apps op maat bouwen
In de bouwsector is het van belang dat een Virtual Reality lesprogramma naadloos aansluit op de praktijksituatie. Denk aan simulaties met de juiste machines, en virtuele versies van echte bouwlocaties. Met applicaties op maat wordt de training geoptimaliseerd, er kan wel gebruik gemaakt worden van bestaande tools zoals de Unity 3D engine. Voor eenvoudige leermethodes zijn er zelfs apps die lijken op PowerPoint, maar dan in VR.
Door personeel te trainen met VR headsets kunnen tijd en kosten bespaard worden, in de bouwsector zijn dit zeer waardevolle bouwstenen.