Een telefoon die Augmented Reality en Virtual Reality ondersteunt, met een snufje Mixed Reality als bonus. Is dit de droom telefoon waar we op zitten te wachten? Helaas niet, de Asus ZenFone AR is de tweede smartphone met ondersteuning voor Google Tango. Hoewel het een verbetering op de Lenovo Phab 2 Pro is, wordt dit niet een smartphone voor het grote publiek. Waarom wordt dit geen iPhone killer? Dat lees je op deze pagina.
Google Tango en Daydream
Op het gebied van AR, VR en MR is Google een koploper. Ze kwamen in 2014 al met Google Cardboard, een kartonnen smartphone houder waarmee je van je eigen telefoon een VR headset kunt maken. Later kwam er het Daydream platform voor superieure mobiele VR, Google Glass was zijn tijd zo ver vooruit dat het publiek er nog niet klaar voor was en met Tango heeft Google het eerste, mobiele Mixed Reality systeem zonder headset ontwikkeld. Hoewel dit systeem in 2014 gelanceerd werd, kun je momenteel slechts twee toestellen met Tango kopen. Maar zijn deze smartphones het geld waard?
Asus ZenFone AR
Laten we voorop stellen dat de nieuwe ZenFone geen slechte smartphone is, helaas is het een heel middelmatig product met twee gimmicks die eigenlijk features moeten zijn. Het scherm is 5,7 inch in diameter, de camera heeft een hoge resolutie van 23 MP, en de accu gaat behoorlijk lang mee bij normaal gebruik. Maar het draait om de Tango functionaliteit, en daar gaat het mis.
Tango op de ZenFone
In de Play Store van Google zijn de Tango Apps eenvoudig te vinden, er staan momenteel ruim dertig apps in. Het zijn eigenlijk allemaal demos, je zult er weinig volwaardige applicaties vinden. De gebruikersaantallen zijn nog zo beperkt dat het niet interessant is voor ontwikkelaars om Tango apps te bouwen. Holo is een leuke app, maar die kun je ook op de iPhone installeren, een BMW bekijken van alle kanten is even interessant, maar dat hebben we al vaker gezien. Net zoals een virtueel meetlint, dat kan ARKit ook, en Wayfair om meubels thuis virtueel weer te geven zagen we ook al bij IKEA. Dat het allemaal net iets beter werkt dan standaard AR is niet voldoende om de aanschaf te verantwoorden.
De gulden middenweg
De Asus ZenFone AR is een middenklasse smartphone met een Premium prijs. Dat het idee achter Tango erg interessant is, maakt het toestel zoals die geleverd wordt niet beter. In de doos wordt ook de Daydream View standaard meegeleverd, daarmee is deze ZenFone de eerste smartphone die zowel AR en VR van Google ondersteunt. Helaas is ook Daydream vooralsnog geen succes gebleken.
Lenovo Phab 2 Pro
De Phab 2 Pro is het eerste toestel met ondersteuning voor Tango en is geen interessant alternatief voor de nieuwe Asus smartphone. Het scherm is erg groot met een 6,4 inch scherm, de camera heeft een resolutie van 16 MP en deze phablet werkt op Android 6.0. Naast Tango en het grote scherm heeft dit model niets bijzonders te bieden.
Google Pixel
Het is een beetje apart dat er zo weinig toestellen zijn met ondersteuning voor Tango. Hoewel Google zelf een smartphone en zeven inch tablet heeft uitgebracht voor ontwikkelaars, hebben ze geen consumentenproducten op de markt gebracht die werken met Tango. Dat is een gemiste kans, want met de Pixel en Pixel XL heeft Google na de Nexus serie een compleet nieuw assortiment aan smartphones gelanceerd. Dit zijn premium smartphones die technisch gezien goed in elkaar steken, maar naast een kale Android versie niet echt veel bijzonders bieden. Het was een uitgelezen kans om Tango op de voorgrond te schuiven, maar Google laat andere merken het zware werk uitvoeren.
Tango uit, ARKit in?
Hoewel Google Cardboard een enorm succes is gebleken, lijkt het enthousiasme voor VR en AR een beetje verdwenen bij Google. Het Daydream platform kan bij lange na niet tippen aan het succes van de Samsung Gear VR, Tango staat met de revolutionaire MR technologie in de schaduw van de Microsoft HoloLens en nu ook ARKit van Apple. En daar zit een groot probleem, want Apple zal dit jaar een systeem lanceren dat werkt op honderden miljoenen smartphones, niet twee modellen van Asus en Lenovo. De meeste mensen zullen het verschil tussen echte diepte herkenning en de meer eenvoudige technologie van Apple niet eens opmerken. Is Tango ten dode opgeschreven, of zal het nog een comeback maken?