Sinds de film “The Matrix” is de lijn tussen realiteit en fictie steeds onduidelijker geworden. Met de huidige VR, AR en MR brillen wordt het steeds lastiger om te onderscheiden wat echt is en wat niet. Augmented Reality is een populaire term die naast Virtual Reality vaak wordt gebruikt. Enige tijd geleden kwam daar Mixed Reality bij.
Dat VR een ander soort technologie betreft is voor de meeste mensen duidelijk. Maar wat zijn de verschillen tussen Augmented Reality en Mixed Reality? Hoewel niet iedereen de lijn exact op hetzelfde punt trekt zullen we in dit artikel de voornaamste verschillen en overeenkomsten op een rijtje zetten.
Wat is Augmented Reality?
Bij AR technologie wordt er een virtuele laag over de werkelijkheid gelegd. Denk aan een logo over een televisie uitzending. De laag ligt altijd bovenop, en staat niet in direct verband met jouw gezichtsveld.
Wanneer je naar links of naar rechts kijkt zal de AR laag op dezelfde plek blijven. Augmented Reality wordt vaak gebruikt om extra informatie te tonen die past bij de locatie waar je bent.
Waar komt de term vandaan?

Augmented Reality Guide
Waarschijnlijk is Thomas P. Caudell de eerste persoon die de woorden Augmented Reality heeft gebruikt in 1990. Caudell is een voormalige onderzoeker bij Boeing. Het concept is al veel ouder, auteur L. Frank Baum, bekend van de “Wizard of Oz” boeken beschreef in 1901 al een bril die mensen over de werkelijkheid kon projecteren.
Hij noemde dit een “character marker”. In 1980 ontwikkelde Steve Mann de eerste draagbare computer die tekst en grafische elementen over fotografische informatie kon leggen.
Voorbeelden van AR
Hoewel ondertitels en logo’s op de televisie wel “augmented” ofwel toegevoegd zijn, betreft dit geen live beelden die je voor je ogen ziet. Hier zijn enkele voorbeelden van Augmented Reality:
- Dan Reitan bracht een grafische laag naar de televisie door radarbeelden over weerberichten te leggen in 1981. Door symbolen te gebruiken kun je satellietbeelden beter begrijpen.
- In de film The Terminator uit 1984 zie je AR beelden vanuit het standpunt van de robot, gespeeld door Arnold Schwarzenegger. Op een gegeven moment ziet hij het schakelsysteem van een vrachtwagen als laag over de werkelijkheid.
- ARQuake was een schietspel gebaseerd op de populaire FPS Quake waarbij je op straat het schietspel kon spelen met een draagbare computer.
- Het Nederlandse bedrijf Layar maakte een app die speciale plaatjes kon scannen om vervolgens een AR beeld op te roepen. Ook kon je direct beschrijvingen zien bij de wereld om je heen op basis van GPS locatie.
- Google Glass was een “wearable” waarmee je handsfree beelden voor je ogen kon weergeven. Dit werd bijvoorbeeld gebruikt voor handleidingen bij productiewerkzaamheden.
- Pokémon GO is niet meer te stoppen en liet je karakters uit de populaire serie zoeken op fysieke locaties, dit spel is gebaseerd op het minder bekende smartphone spel Ingress, gemaakt door Niantic.
- Nu worden steeds meer auto’s uitgerust met een Augmented Reality voorruit die de informatie van het navigatiesysteem direct voor je ogen kan projecten.
Wat is Mixed Reality?
Bij MR technologie wordt het beeld niet zomaar over het normale zicht geprojecteerd, het lijkt zich echt in de ruimte te bevinden. Dat is mogelijk dankzij “positionele tracking” waarbij referentiepunten uit de omgeving als een “point cloud” worden gebruikt om de virtuele objecten perfect te positioneren in de ruimte.
Je kunt ook vrij bewegen, de objecten lijken verankerd te zijn in de fysieke wereld. Bij de meeste MR toepassingen wordt het virtuele beeld niet afgedekt door echte voorwerpen op de voorgrond, het is technisch wel mogelijk als de diepte nauwkeurig wordt bepaald.
Waar komt de term vandaan?
De term lijkt afkomstig te zijn van Paul Milgram en Fumio Kishino die in 1994 deze woorden gebruikte om te ruimte tussen de uitersten van het virtuele gebied te omschrijven. Hier valt volgens deze definitie overigens ook Augmented Reality onder, evenals Augmented Virtuality.
In de jaren zeventig en tachtig bedacht Steven Mann al diverse draagbare computers op basis van “mediated reality”. Mixed Reality werd beschreven als tegenhanger van Virtual Reality, dat is een techniek die je compleet afsluit van de buitenwereld.
Voorbeelden van MR
De voorbeelden van Mixed Reality zijn nog niet zo veelomvattend als Augmented Reality omdat er voor deze technologie veel meer computerkracht is vereist. Met name de positionering in de ruimte blijkt een grote uitdaging.
- De HoloLens van Microsoft is de eerste, op grotere schaal beschikbare MR headset die verscheen in 2016. Het betreft een draagbare headset met een doorkijk vizier en een holografische projectie. Alle hardware en software is bij deze headset ingebouwd. De HPU ofwel Holographic Processing Unit speelt hierbij een belangrijke rol.
- De Meta van Metavision lijkt veel op de HoloLens maar is technisch gezien toch wat afwijkend. Ook de prijs is anders, de HoloLens kost 3000 dollar terwijl de Meta 2 voor minder dan 1000 dollar leverbaar is.
- Magic Leap is een relatief jonge startup die door diverse investeringsrondes is uitgegroeid tot grootste MR startup ooit. De ambities van Magic Leap zijn dusdanig groot dat ze nog geen product hebben uitgebracht ondanks meerdere jaren ontwikkeling. Momenteel is hun oplossing vooral nog theoretisch.
- Zowel Magic Leap als Google zijn bezig met een contactlens die AR of MR kan weergeven, maar die technologie ligt nog behoorlijk ver in de toekomst.
Het grijze gebied tussen AR en MR
Het grote verschil tussen Augmented Reality en Mixed Reality is de positiebepaling. Toch zijn er AR toepassingen die al behoorlijk goed met bestaande hardware de positie kunnen bepalen, denk hierbij aan GPS locatie, beeldherkenning en de sensoren in mobiele apparaten. Mixed Reality maakt doorgaans gebruik van Lidar technologie om een point cloud te bepalen, Augmented Reality doet dit niet.
Maar de lijn is niet echt duidelijk meer te definiëren. ARKit van Apple is een goed voorbeeld van het grijze gebied, deze ontwikkelomgeving voor het mobiele besturingssysteem van Apple kan opvallend goed objecten in een ruimte plaatsen, maar kan nog niet virtuele objecten achter bijvoorbeeld een boom of bank laten verdwijnen.
Hoewel de technologieën Augmented Reality en Mixed Reality veel op elkaar lijken hebben beide hun specifieke toepassingen en zullen ze verder ontwikkeld worden om ieder hun maximale potentie te bereiken. Er zijn een aantal bedrijven die augmented reality maken.