De Oculus Rift DK1 liet de wereld kennismaken met de toekomst van entertainment; Virtual Reality. De Oculus Rift werd door zowel ontwikkelaars, gamers als de pers met enthousiasme ontvangen. De 2 miljard dollar die Facebook tegen de virtual reality bril aangooide droegen bij aan de snelle ontwikkeling van de Rift. Het gaf tevens aan dat de potentie van Virtual Reality enorm is. Waarom zou één van de grootste online media bedrijven van deze eeuw anders zoveel geld investeren? Nu dik 12 maanden later is het duidelijk; VR is here to stay!
Eind vorige maand werd de tweede versie naar ontwikkelaars en enthousiastelingen verzonden, de Oculus Rift Development Kit 2. Al snel verschenen diverse unboxings, reviews en tear-aparts op het internet. Wij vatten de belangrijkste conclusies samen in deze uitgebreide Oculus Rift DK 2 review.
Enthousiasme en pre-orders
Het moge duidelijk zijn. De verwachtingen voor de DK 2 waren hooggespannen. Hoe ging Oculus de virtual reality bril naar een hoger niveau tillen? De buzz omtrent de tweede versie was gigantisch en het aantal geïnteresseerden nam zienderogen toe. Helemaal nadat Facebook Oculus aankocht steeg de publiciteit omtrent Oculus exponentieel. Dit was ook te merken aan het aantal pre-orders dat het Virtual Reality bedrijf kreeg te verwerken. Ondanks het advies te wachten op de consumentenversie (die ergens in 2015) op de markt komt liep het storm. Ruim 40.000 ontwikkelaars en gamers bestormde de website van Oculus om al eerste de nieuwe versie in handen te krijgen.
Hoge verwachtingen en intensere ervaring
Heel gek is dit niet. Naast de potentie en algehele awesomeness van de Rift heeft de vernieuwde versie van de Rift een full 1080p scherm. Dit is ruim een keer zo hoog als de originele Rift en zorgt voor een gigantische verbeterde beeldkwaliteit. Dankzij het OLED scherm worden kleuren daarnaast beter weergegeven. De DK2 wordt geleverd met postitionel camera waardoor de drager vooruit en naar de zijde kan leunen. Naast de hardware heeft de software een update gehad waardoor motion blur word teruggedrongen en de gehele virtuele ervaring nog intenser wordt. Genoeg verbeteringen dus ten opzichte van de DK1.
Inhoud en accessoires DK2
Wat krijg je allemaal voor de 350 dollar (zon 260 euro) die de DK2 momenteel kost? Vrij veel zo blijkt uit de vele unboxings videos die online zijn te vinden. De tijd die je kwijt ben voor je alle onderdelen en accessoires netjes hebt liggen is aanzienlijk. And thats a good thing! Onderstaand een complete lijst van kabels en accessoires die je krijgt wanneer je van plan bent de Oculus Rift te kopen:
- Oculus Rift DK2 Headset
- Positional camera
- USB naar mini-USB kabel
- HDMI naar DVI adapter
- DC stroomadapter
- 4 internationale stroomadapters
- Lens kappen voor bijzienden
- Sync kabel voor de Positionel tracker (lijkt op een stereo audio kabel)
- Doekje om de lens schoon te maken (met Oculus Rift logo)
Wat opvalt is dat veel accessoires van de Rift vrij standaard zijn. USB kabels en stroomadapters zijn dingen die elk huishouden bijna wel in een laadje heeft liggen. Wellicht dat het mogelijk is om enkel de essentiële onderdelen te bestellen. Scheelt aanzienlijke wat euros. De doos waarin de DK2 wordt geleverd is daarnaast een stuk minder stevig dan die van de DK1. De premium look & feel ontbreekt hoewel de doos wel stevig genoeg is om de Rift zonder zorgen te vervoeren.
DK 2 hardware
Tijdens het (langdurige) uitpakproces wordt duidelijk dat de DK 2 een stevig apparaat is. De ronde hoeken en de solide bouw zorgen voor een high quality feel. Het eerste wat opvalt, is dat de lenzen die geleverd worden een stuk groter zijn dan bij de DK 1. Het gewicht van de vernieuwde versie is iets zwaarder, 440gram ten opzichte van 380 gram. Dit verschil is echter nauwelijks voelbaar. De schroeven aan de zijkant van de Rift (waarmee je de display naar voren en achter kan bewegen) zijn iets groter. Standaard zit de headset om de meest dichtbije stand waardoor bijna iedereen het apparaat moet bijstellen om de lenzen je ogen niet te laten raken.
Afbeelding: Geeky Gadgets
De voorzijde van het apparaat herbergt, of eigenlijk verbergt, meerdere infrarode lichten. Deze dienen om met behulp van de camera de positie van de headset te bepalen. Ze zijn niet zichtbaar waardoor de Rift een nette en strakke uitstraling heeft. De HDMI en USB kabel zijn bij deze versie met elkaar verbonden en steken boven uit het apparaat. De vrij dikke kabels lopen vervolgens over je hoofd naar je rug waarnaar ze weer uit elkaar komen. Een nette indeling waardoor de kabels niet in de weg zitten en het virtual reality gevoel versterkt wordt.
Aan de bovenzijde zit een kleine aan/uit knop en een LED. Ook dit zorgt voor een versimpelde werking in tegenstelling tot de DK1 waarbij een aparte stroomkast geleverd werd met meerdere knoppen. De LED heeft twee kleuren. Blauw wanneer het scherm is uitgeschakeld en oranje wanneer het scherm uitstaat maar de Rift verbonden is
De look & feel van de headset is solide en strak. De DK2 voelt duurder dan de DK2 dankzij de verbeterde build quality en het geüpdatet design. Het voelt meer als een consumentenversie die in de winkel kan liggen. De reviews zijn duidelijk. Wanneer deze versie te koop is komen er geen klachten over het ontwerp.
Set-up en installatie
Dit is de eerst virtual reality bril die voor het grote publiek beschikbaar is. De meeste die de bril besteld hebben zullen enige ervaring hebben met high end randapparatuur zoals de Rift. Toch is het verstandig om het bijgeleverde boekje goed door te lezen. De gids bevat simpele stap-voor-stap instructies zodat je snel met je Rift aan de slag kan.
Allereerst moet je de laatste Oculus Rift Development Kit downloaden en installeren. Deze wordt niet bijgeleverd omdat de software continue geüpdatet wordt. Deze Kit installeert drivers voor de camera alsmede een software programma genaamd Oculus Runtime. Deze dient om voor de setup en configuratie van de Rift.
Afbeelding: Geeky Gadgets
Nadat de software geïnstalleerd en werkend is kun je beginnen met het configureren van de hardware. De eerste stap is checken of de kabels goed in de headset zijn ingeplugd. Dit doe je door simpelweg de cover aan de voorzijde te verwijderen en naar de kabels te kijken. Vervolgens plug je de HDMI en USB kabels in je PC. Mocht je niet beschikken over een (extra) HDMI ingang dan biedt de bijgeleverde DVI naar HDMI adapter uitkomst.
Allereerst dient de camera ingeplugd en geïnstalleerd te worden. Dit doe je door de mini USB kabel in de camera te pluggen en de andere zijde cable connector box. Deze zit aan het einde van de headset kabel. De camera moet op de bovenzijde van je scherm of een tripod geplaatst worden. Belangrijk is dat de camera niet kan bewegen omdat het beeld dan gaat schudden. De optimale afstand van het hoofd is zon anderhalf meter. Dit zorgt voor de beste mogelijk ervaring. Het zal voor veel mensen echter lastig worden om anderhalf meter ruimte te vinden, vooral in kleine kamers.
Wisselen van beeldscherm
Bij de eerste versie van de Rift gaf je computer beeldscherm hetzelfde weer als het scherm van de headset. Bij de DK2 is dit niet meer het geval. Games en applicaties worden rechtstreeks op het scherm van de Rift weergegeven. Op je desktop zie je slecht een klein preview scherm. Bovendien gaat het display van de Oculus Rift enkel aan wanneer een game draait op je PC. Een kleine verandering ten opzichte van de DK1. Dit scheelt echter aanzienlijk in stroomkosten en de warmte die het apparaat gegenereerd.
Het registeren van bewegingen
De Rift DK2 wordt geleverd met een kleine webcam die bovenop je monitor wordt geklikt. Het apparaat lijkt wel op een webcam maar is het eigenlijk niet. De camera dient niet om beelden te registeren (of selfies te nemen) maar om de infrarood lichten op de headset in de gaten te houden. Zo kan de Rift je bewegingen in realtime registreren en bepalen of je naar voren, achteren of opzij leunt. Een kleine verbetering qua hardware ten opzichte van de DK1. Dit zorgt echter voor een gigantische boost in realisme en het verminderen van het welbekende motions sickness. Dit de belangrijkste klacht mensen hadden bij de DK1. Oculus heeft met deze toevoeging het probleem van wagenziekte echter in één klap opgelost.
Visuele verbeteringen
Zonder twijfel. De grootste verbetering is de upgrade van het scherm. Het nieuwe 1080p display (dezelfde als in de Samsung Note 3) zorgt voor veel scherper beeld en een intensere ervaring. Hoewel de meeste reviews enthousiast zijn over deze verbetering is er nog ruimte voor verbetering. Bij de DK2 is er nog steeds sprake van een zogenaamd screen door effect. Dit betekend dat de dunne lijntjes die pixels scheiden nog steeds zichtbaar zijn. Het is echter niet zo duidelijk als bij de DK1 en alles is een stuk beter zichtbaar. De menus zijn duidelijk leesbaar waardoor je niet meer met samengeknepen ogen naar het display staart.
Zoals aan het begin van deze round-up gesteld zijn de cups voor de ogen een stuk groter. De hoop was dat dit zou bijdragen aan scherpere beelden en een breder zicht. Dit is echter niet geval. De DK1 had een gezichtsveld van 110 graden, bij de DK2 is dit teruggebracht naar 100 graden. Hierdoor zie je minder details in je ooghoeken, buiten het directe gezichtsveld. Wel zorgt dit voor een hogere framerate waardoor je met de nieuwe Rift een aanzienlijk realistischer en soepelere ervaring beleeft.
Games voor de Rift
Hoewel de komst van de DK 2 zorgt voor een veel realistischer en soepelere game ervaring valt er momenteel nog weinig te gamen. De belangrijkste reden hiervoor is dat de games die uitgebracht zijn voor de eerste Rift compatible dienen te worden gemaakt voor de DK2. Er zijn teveel verschillen in de hardware en software om de games 1-op-1 over te zetten. Het is echter een kwestie van tijd voordat de games voor de DK1 te spelen zijn op de vernieuwde Rift. De Rift Arcade heeft een lijst met alle games voor de DK2. Deze wordt continue geüpdatet dus mocht je in het bezit zijn van de DK 2, houd deze site dan in de gaten.
Gamen met de Rift
afbeelding: Geeky Gadgets
De game ervaring met de Rift one of a kind. Het voor het eerst gamen met de virtual reality bril wordt omschreven als voor het eerst een HD game spelen. Of van een oude I-phone naar één met een retina scherm gaan. Het verschil is gelijk zichtbaar en overweldigend. Alles is een stuk scherper en beter zichtbaar. Het is eenvoudiger om vijanden te zien of buitenaardse werelden te bezoeken, zoals met Alien Isolation.
De textures zijn aanzienlijk verbeterd en de modellen zien er een stuk gedetailleerder uit. Hier kleeft ook een belangrijk nadeel aan. Games die gemaakt zijn voor de DK1, die een lagere resolutie weergeeft, zien er een stuk slechter uit. Het is vergelijken met het weergeven van een Playstation 1 game op een full HD AMOLED scherm.
Naast de verbeterde graphics zorgt de postional tracking voor een ware revolutie. Om het hoekje kijken, naar voren leunen op een hoog gebouw of over een muurtje loeren voor een ultiem headshot voelde nog nooit zo intens. Je kunt opstaan, naar de zijkant bekijken en strafen. De bewegingsvrijheid die je hebt is er één zoals je die nog nooit ervaren hebt. Reviewers merken wel op dat de bewegingen niet 1-op-1 worden overgenomen. De games geven minder beweging weer dan je werkelijk maakt. Hoewel dit niet storend is val het wel direct op.
Eindoordeel
De uitkomsten van alle reviews verschillen aanzienlijk maar er is wel een duidelijk lijn in te herkennen. De DK 1 was een ware revolutie en de DK2 is een behoorlijk stap voorwaarts. Vooral de verbeterde hardware configuratie en positional tracking worden goed ontvangen. Het meeste commentaar wordt geleverd op het beperkte aanbod aan games die compatibel zijn met de DK2. Natuurlijk is dit slechts een kwestie van tijd. Met de ruim tienduizend exemplaren die verscheept zijn is een nieuwe batch games niet ver weg.
Bovendien moet je rekening houden met het feit dat dat de DK2 een Development Kit is. Bestemd voor ontwikkelaars en niet voor consumenten. De potentie is echter enorm. Mochten de verbeteringen van de DK2 naar de consumentenversie net zo goed zijn als van de DK1 naar de DK2 dan is de Oculus het apparaat dat elke gamer in 2015 in huis heeft.
+ Verbeterde display en graphics + Positional tracking + Build quality
- Weinig games compatible met DK2 - Registratie bewegingen niet altijd even goed
|