
Virtual Reality is niet nieuw. Al in de jaren 80 van de twintigste eeuw werd er volop geëxperimenteerd met VR maar de techniek was nog niet ver genoeg, en het publiek zat er niet op te wachten. In de jaren 90 kwamen er nog enkele producten op de markt zoals een headset voor de PC waarmee je spellen als DOOM3D kon spelen terwijl je vrij kon rondkijken, en ook grote namen als Nintendo en Sony brachten producten uit, respectievelijk de Virtual Boy voor gaming en een thuistheater bril. Deze producten zijn ondertussen in de vergetelheid geraakt of erger nog, worden gezien als grote flops voor succesvolle bedrijven. Maar de laatste jaren is VR weer helemaal hot, en dat is mede te danken aan crowd funding.
Kickstarter
De crowd funding dienst Kickstarter werd opgericht in 2009. Het bracht met name particulieren samen om vaak kleine bedragen te investeren voor concepten van innovatieve uitvinders en ontwikkelaars. Producten als de Pebble smartwatch kwamen tot leven dankzij crowd funding.
De zogenaamde backers van Kickstarter zijn ruwweg te verdelen in twee categorieën; de mensen die het zien als een manier van pre-orderen, als eerste bestellen, en mensen die investeren in innovatieve ideeën waar de traditionele bedrijven niet genoeg visie of lef voor hebben. Omdat de investeringen vaak relatief klein zijn is het risico ook niet zo groot. De bedrijven die Kickstarter projecten opzetten gebruiken dit naast werving van geld ook als een promotiemiddel.
Oculus Rift, het grote succes
In 2012 vroegen de ontwikkelaars van de Oculus Rift een bescheiden bedrag van $250.000 en ze haalden bijna 2,5 miljoen op. Dit was het bewijs dat VR wel degelijk een grote groep consumenten aanspreekt.
En grote bedrijven als Google, Sony en Microsoft durven eindelijk weer met dergelijke producten aan de slag te gaan. Facebook kocht uiteindelijk de Oculus Rift, het grote social media netwerk koopt het crowd funding succes. De kracht van de consument.
Kickstarter of Kickstopper?
Niet alle projecten zijn succesvol. Sixence haalde in 2013 ruim $600.000 binnen maar kon de beloftes niet waarmaken. Backers wachten nog steeds op hun geld. Backers van ANTVR kregen voor hun totale investering van meer dan $250.000 een product dat niet werkte.
Crowd Marketing
Op dit moment is Kickstarter steeds vaker een promotiemiddel van gevestigde bedrijven, ook de tweede Pebble smartwatch kwam tot stand middels crowd funding terwijl ze ondertussen een succesvolle onderneming zijn. Uiteindelijk laten crowd sourcing platforms als Kickstarter en Indiegogo zien hoeveel impact de eindconsument kan uitoefenen op technologische innovaties zoals Virtual Reality. Op dit moment zijn er weer twee innovatieve vr projecten bezig, dit zijn de VRGO virtual reality chair en de LucidCam die 180 graden videos maakt.