
Op 25 juni 2014 kwam Google met de Cardboard, een kartonnen houder voor een Android smartphone met twee kunststof lenzen om Virtual Reality games te spelen en vooral ook panorama video te bekijken. Bijna twee jaar later en vijf miljoen verkochte Cardboards verder kondigt Google Daydream aan voor Android N die later dit jaar zal verschijnen. Wat biedt Daydream meer dan Cardboard, en hoe gaat Google de strijd aan met de concurrentie?
Volwassen Virtual Reality voor Android
De Google Cardboard software met vouwbril is voor velen de eerste kennismaking met VR geweest. De technologie liet te wensen over, volgens critici gaf het zelfs een verkeerd beeld van Virtual Reality. Desondanks heeft Google de mogelijkheden van VR bekend gemaakt bij een groot publiek.
Voor Cardboard waren er geen speciale voorzieningen in Android doorgevoerd. Cardboard werkte ondanks Android, niet dankzij aldus hoofd Android ontwerper Dave Burke.
Daar komt nu verandering in. In de nieuwe versie van Android zal er specifieke ondersteuning voor VR komen waarbij de beeldverversing geoptimaliseerd wordt zodra je de smartphone in Virtual Reality modus gaat gebruiken. Er komt een aparte Google Play Store met VR apps en er wordt zelfs een nieuwe headset ontwikkeld met een controller die qua functie veel lijkt op een Nintendo Wii controller.
Daydream gaat de strijd aan met Gear VR
Met 1 miljoen actieve gebruikers per maand lijkt het dat Samsung met hun Gear VR headset een nieuwe markt heeft ontdekt. De plannen van Google lijken opvallend veel op de strategie van Samsung.
Als grote verschil zal Daydream werken met verschillende merken zolang het toestel voldoet aan de technische specificaties waaronder een AMOLED scherm. De Nexus 6P zal het eerste toestel worden die VR op Android officieel zal ondersteunen.
Samsung is meer gesloten. Hoewel de Galaxy smartphones en phablets ook op Android werken is de functionaliteit van de Gear VR uitsluitend bestemd voor Samsung gebruikers. Google laat alle fabrikanten gebruik maken van Daydream. Enerzijds biedt dat meer keuze voor de consument, anderzijds wordt het lastiger voor ontwikkelaars om alle toestellen te ondersteunen. Dat fragmentatie probleem doet sterk denken op het verschil tussen Android en Apple toestellen. Apple is meer gesloten waarmee apps ontwikkelen eenvoudiger is. Het is geen kwestie van beter of slechter, de aanpak is gewoon anders.
Dagdroom of nachtmerrie?
Met Daydream werkt Google aan een opvolger voor Cardboard. Door smartphones te gebruiken in combinatie met een headset gaan ze de strijd aan met Gear VR van Samsung. De Rift, Vive en Playstation VR zullen waarschijnlijk niet veel hinder ondervinden van deze ontwikkelingen. Gaat deze splitsing binnen het Android systeem voordeel bieden aan de consument omdat er meer keuze is, of is het nadelig omdat de fragmentatie hoger wordt? In het najaar zullen we het weten.